ΜΟΔΑ

11 γυαλιά ηλίου πιο σημαντικά κι από τις διακοπές σου

Η μόνη αγορά που θα κάνεις αυτές τις μέρες και μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για όλο το υπόλοιπο καλοκαίρι.

Τα γυαλιά ηλίου είναι το αξεσουάρ που ενώ χρησιμοποιείς όλο το χρόνο, το καλοκαίρι έχει την τιμητική του και ο λόγος είναι πολύ συγκεκριμένος. Προφανώς κι ένα ζευγάρι σκούρα γυαλιά λειτουργεί ως καταλυτικό fashion item που σου δίνει στιλ, αλλά η πρακτική του χρήση είναι ξέχωρη από την στιλιστική και έχει μεγάλη σημασία.

Ίσως να έχεις ήδη αναρωτηθεί, ίσως όχι, αλλά τα γυαλιά ηλίου δεν χρησιμεύουν μόνο ως αξεσουάρ που ολοκληρώνουν το outfit σου με στιλ. Όπως θα σε διαβεβαιώσει κάθε οφθαμίατρος, ο πρώτος και κύριος λόγος για τον οποίο φοράμε γυαλιά ηλίου έχει να κάνει με τον αμφιβληστροειδή στο εσωτερικό των ματιών. Ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας (μιας μικρής περιοχής του αμφιβληστροειδούς που σου επιτρέπει να βλέπεις τις λεπτομέρειες) είναι μία από τις κυριότερες αιτίες μείωσης της όρασης και τα γυαλιά ηλίου βοηθούν στην προστασία της από την υπεριώδη ακτινοβολία. Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι στην Ελλάδα, τα γυαλιά ηλίου είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητα με τον ήλιο να καίει περισσότερες μέρες από αυτές που ανήκουν στο καλοκαίρι.

Κάτι ακόμα, στο οποίο συνεισφέρουν τα γυαλιά ηλίου είναι ο καταρράκτης που οι περισσότεροι εμφανίζουν σε προχωρημένη ηλικία και η χρήση τους μπορεί να τον επιβραδύνουν. Καθόλου άσχημο, αν συνυπολογίσεις και το προηγούμενο όφελος για καλύτερη όραση σε βάθος χρόνου. Ωστόσο, η Park σημειώνει και κάτι ακόμα που μάλλον δεν είχε περάσει από το μυαλό σου και έχει να κάνει με τον καρκίνο του δέρματος στα βλέφαρα, μία περίπτωση στην οποία τα γυαλιά ηλίου παίζουν δραστικό ρόλο στο στάδιο της πρόληψης κυρίως.

Αρκετά όμως με τα ιατρικά και τα γυαλιά ηλίου. Νομίζω κατάλαβες ότι πρόκειται για μία προέκταση του αντηλιακού που η χρήση του θεωρείται πια δεδομένη. Τώρα θα ασχοληθούμε λίγο με το στιλ και πώς μπορούν να βοηθήσουν τα γυαλιά ηλίου. Εξάλλου, οι εκπτώσεις δεν είναι πολύ μακριά (οι πρώτες προσφορές έχουν ξεκινήσει ήδη) και είναι ευκαιρία να ανανεώσεις λίγο το καλοκαιρινό σου στιλ, να πάρεις ένα ακόμα ζευγάρι γυαλιών ηλίου, ένα διαφορετικό χρώμα ή να είσαι από τους φανατικούς συλλέκτες, να βρεις μία αφορμή για να επεκτείνεις τη συλλογή σου.

Πριν όμως ξεκινήσω με τις προτάσεις μου, να σου πω ότι το χρώμα των φακών που θα διαλέξεις δεν έχει μεγάλη σημασία. Ένας σκούρος φακός δεν είναι σίγουρα καλύτερος από έναν πιο ανοιχτόχρωμο. Αυτό που έχει σημασία είναι η προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB. Επομένως, διάλεξε τα γυαλιά που θες και απλά τσέκαρε τους φακούς και την προστασία που σου προσφέρουν.

  Persol Calligrapher Edition collection

Ξεκινώ από ένα brand που έχει μία δική του ιστορία στα γυαλικά και είναι συνώνυμο της κομψότητας. Με vintage αισθητική και σε ανοιχτόχρωμη ταρταρούγα αυτό το ζευγάρι θα το πάρεις φέτος και θα το έχεις για πολλά πολλά χρόνια ως την πιο safe επιλογή.

Moscot x End

Είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Moscot Lemtosh και του brand ρούχων END και μπορείς να το αναζητήσεις online. Είναι το ζευγάρι για σένα που είσαι τόσο ψαγμένος κι έχεις εξαντλήσει όλες τις εναλλακτικές των all time classic γυαλιών ηλίου. Αυτό το ζευγάρι σίγουρα θα σε κάνει πολύ υπερήφανο.

  Benetton

Τα round sunglasses μέχρι πριν από λίγα χρόνια το πιθανότερο είναι να μην τα δοκίμαζες καν. Τώρα όμως είναι μία πολύ στιλάτη επιλογή, ίσως ακόμα τολμηρή, που αν σου ταιριάζει σίγουρα δεν θα την μετανιώσεις.

  Armani Exchange

Τα aviator-style γυαλιά σε μία minimal εκδοχή για σένα που θες να παραμείνεις κλασσικός αλλά είσαι ανοιχτός σε ένα twist, το οποίο δίνουν οι γκρι αποχρώσεις τις ταρταρούγας και του φακού.

 Tom Ford

Τα γυαλιά ηλίου του Tom Form προσδίδουν ένα κύρος στην εμφάνισή σου. Είναι απλά και ταυτόχρονα τόσο ιδιαίτερα που αν ταιριάξουν στο σχήμα του προσώπου σου τότε θα γίνουν το σήμα κατατεθέν σου.

Komono

Αυτό που θα σου τραβήξει το ενδιαφέρον σε αυτά τα γυαλιά είναι το χρώμα τους, αυτή η καφέ απόχρωση που δείχνει τέλεια στο ανοξείδωτο ατσάλι από το οποίο είναι φτιαγμένα. Οι βραχίονές του είναι εύκαμπτοι και οι φακοί του αντιχαρακτικοί, επομένως μπορείς να τα φοράς άφοβα και στην παραλία.

Toms

Μία επιλογή που θα σε κάνει να ξεχωρίσεις από το χρώμα και μόνο. Ένα διαχρονικό σχέδιο σε μία μελί απόχρωση είναι ό,τι πρέπει για ένα touch ανανέωσης στο στιλ της σεζόν.

Urban Owl

Δίχρωμα γυαλιά ηλίου για σένα που ζητάς πάντα κάτι παραπάνω από ένα καλό ζευγάρι. Είναι ιδιαίτερα και στιλάτα και αν συμβαδίζουν με το όλο στιλ σου, τότε τόλμησέ τα.

  Kaibosh

Αν είσαι τολμηρός και σου αρέσει το χρώμα, αυτό το ζευγάρι γυαλιών ηλίου θα γίνει το βασικό συστατικό του καλοκαιρινού σου στιλ.

 Ray-Ban

Τα Ray-Ban που πρέπει να πάρεις φέτος είναι αυτά τα μεταλλικά, με στρογγυλούς φακούς που η αλήθεια είναι έχουν θέση σε κάθε στιλ και κάθε ηλικία. Πρόκειται για ένα μοντέλο που δεν θα χάσει ποτέ την αξία του και θα γίνει από τα basics των αξεσουάρ σου για το καλοκαίρι κι όχι μόνο.

Extra

ill.i

Αν τα γυαλιά ηλίου είναι το φόρτε σου και το φετίχ σου, τότε αυτό το ζευγάρι σίγουρα δεν θα σε αφήσει ασυγκίνητο.

(Κεντρική φωτογραφία: Komono@Instagram)