ΜΟΔΑ

Καλωσήρθες Ομπάμα! Και αντίο, θα μας λείψεις κι εσύ και το στιλ σου

Η στήλη Dress Code υποδέχεται και αποχαιρετά με τον δικό της τρόπο τον πιο καλοντυμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ των τελευταίων 50 ετών.

Αν περιμένεις να διαβάσεις εδώ το κείμενο οποιοδήποτε σχόλιο για την εκλογή Trump, είσαι σε λάθος κείμενο. Εδώ πέρα το μόνο που ίσως να μπαίναμε στον πειρασμό να σχολιάσουμε σχετικά με τον Donald Trump είναι τίποτα για περουκίνια, βαφές μαλλιών και κακή χρήση του solarium, αλλά και πάλι, τα αστεία αυτά είναι πιο πολυφορεμένα και από τα καρό πουκάμισα από τους τηλε-σεφ. Οπότε αντί να αναλωθούμε σε μικροκακίες, θα αφιερώσουμε τις επόμενες 700+ λέξεις στο να επαινέσουμε το στιλ του απερχόμενου 44ου προέδρου, του μοναδικού Barack Obama.

Βλέπεις, η Αμερική είχε περίπου μισό αιώνα να δει τόσο γοητευτικό και καλόγουστο πρόεδρο, από την εποχή του JFK. Εντάξει, και οι Ronald Reagan και Richard Nixon είχαν τις καλές στιγμές τους ή αν θες ακόμη και ο Clinton κάτι κουτσοκατάφερνε μέσα στην λαίλαπα των ’90s, αλλά αλήθεια τώρα, μπορούν να συγκριθούν με αυτόν εδώ τον κύριο;

Νομίζω πως μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε πως ο Obama υπήρξε η επιτομή του coolness, τόσο ως προς το πώς χειριζόταν ο ίδιος την εικόνα του στα media, όσο και ως προς το τι ενδυματολογικό προφίλ είχε επιλέξει να διατηρεί όλα αυτά τα χρόνια. Σοβαρό, χωρίς εξαλλοσύνες και πειραματισμούς αλλά και παράλληλα καθόλου βαρετό ή συντηρητικό αφού η εμφάνισή του ήταν πάντα προσεγμένη μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας. Ο ίδιος, βέβαια, προσηλωμένος στα προεδρικά καθήκοντα, φρόντιζε πάντα να το παίζει αδιάφορος για τέτοια δευτερεύοντα ζητήματα, με δηλώσεις όπως “Φοράω μόνο γκρι ή μπλε κοστούμια. Προσπαθώ να μειώσω τις αποφάσεις. Δεν θέλω να πρέπει να πάρω αποφάσεις για το τι τρώω ή το τι φοράω. Γιατί έχω άλλες, πολύ σημαντικές αποφάσεις να πάρω”.

Παρότι, όμως, ο Obama θα ήθελε να μας πείσει πως δεν του καίγεται καρφί για το τι φοράει, εμείς θα μείνουμε σε πέντε ενδυματολογικά #wins που αποδεικνύουν πως αυτός ο τύπος ήξερε πολύ καλά τι έκανε. Τουλάχιστον όσον αφορά το στιλ του.

#1: Τα κοστούμια του έχουν πάντα άψογη εφαρμογή

Είχε ράφτη, θα μου πεις. Είχαν ράφτη και οι υπόλοιποι πρόεδροι, θα σου απαντήσω, αλλά κανένας από αυτούς δεν έδειχνε τόσο υπέροχος μέσα στα δίκουμπα κοστούμια του, που έπεφταν τέλεια επάνω στο ευθυτενές κορμί του. Navy στην συντριπτική πλειοψηφία τους, αλλά και μαύρα ή και γκρι, τα συνδύαζε σχεδόν πάντα με καλοσιδερωμένα λευκά ή γαλάζια πουκάμισα και κλασικά δετά δερμάτινα παπούτσια. Το μυστικό, λοιπόν, δεν βρίσκεται σε ιδιαίτερους συνδυασμούς, αλλά στην άριστη γραμμή του κοστουμιού και στο πως ο ίδιος στεκόταν, καθόταν και κυβερνούσε τη χώρα φορώντας το.

#2. Έχει μια τεράστια συλλογή από γραβάτες

Και μιας που είπαμε για συνδυασμούς, η μόνη απόφαση που θεωρητικά είχε να πάρει κάθε πρωί ήταν το με τι γραβάτα να συνδυάσει τα πανομοιότυπα κοστούμια του. Στη δική μας φαντασίωση, οι γραβάτες του Προέδρου στέκονταν ολόισιες και καμαρωτές σε μια αποκλειστικά δική τους γραβατοντουλαπίτσα στον Λευκό Οίκο, κατά χρωματική σειρά.

Γιατί, αν μη τι άλλο, μέσα σε αυτά τα επτά χρόνια, πρόλαβε να αποδείξει πως διαθέτει όλο το χρωματικό φάσμα σε γραβάτες, κατά κύριο λόγο μονόχρωμες αλλά ενίοτε και ριγέ.

#3. Τιμά το combo ‘πουκάμισο + μάλλινο λεπτό πουλόβερ + chinos’

Και το επιστρατεύει σε κάθε casual φθινοπωρινή ή χειμερινή περίσταση. Ειδική μνεία αξίζει να γίνει στα λεπτά μάλλινα πουλόβερ που ενώ είναι σχεδόν πάντα τα ίδια ως προς το σχέδιο, συχνά αλλάζουν χρώματα – παραμένοντας, πάντα, βέβαια, σε ένα σοβαρό, συντηρητικό πλαίσιο. Το ίδιο συμβαίνει και με τα βαμβακερά του παντελόνια, που κινούνται συνήθως σε αποχρώσεις του γκρι ή της άμμου.

#4. Στις διακοπές του είναι χαλαρός

Φαρδιά τζιν, χαλαρές παντελόνες και βερμούδες, κοντομάνικα πουκάμισα παρόμοια με αυτά που φορούσε ο Harry Truman και ο John F. Kennedy και τέλος ανοιχτά, καλοκαιρινά παπούτσια. Αν μας ρωτάς αν νιώθουμε ευχάριστα κοιτώντας αυτό το σανδάλι στη μεσαία φωτογραφία, η ειλικρινής μας απάντηση είναι “Όχι”. Αλλά από την άλλη δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε το θάρρος του Προέδρου να εμφανιστεί με δίχαλο και παντόφλα οικοδομής, έστω και αν είναι στις διακοπές του. Την πρώτη φορά που το έκανε, ο ιστορικός Doug Wead, που μελετά εκτενώς τους Προέδρους, σχολίασε “Δεν θυμάμαι άλλον Πρόεδρο να το έχει κάνει αυτό δημόσια. Δεν έχω δει δάχτυλα ποδιών άλλου προέδρου”.

#5. Ξέρει τι πάει να πει ‘επίσημο παλτό’

Ούτε αδιάβροχα, ούτε ημίπαλτα, ούτε μπουφάν, αλλά παχιά, ολόμαλλα, υπέροχα παλτό που πέφτουν με βάρος και υπόσταση στους ώμους του Προέδρου και φτάνουν μέχρι κάτω από το γόνατο. Η ιδανική τελική πινελιά για κάθε formal ντύσιμο, το κομμάτι που δίνει αμέσως το κομψό παρών την ώρα που ο Obama έρχεται ή αποχωρεί. Και παρότι τώρα ήρθε η ώρα να αποχωρίσει οριστικά, στη δική μας καρδιά θα είναι για πάντα ο πιο cool πρόεδρος όλων των εποχών.