ΜΟΔΑ

Άντρες στα khakis

Η ντουλάπα σου δεν συμπεριλαμβάνει ούτε ένα καθημερινό μπεζ παντελόνι; Khakisτα. Φτιάξαμε έναν πλήρη οδηγό για να βρεις σήμερα κιόλας τον πιο άξιο αντικαταστάτη του τζιν σου.

Όλα ξεκίνησαν το 1846, όταν ο Sir Harry Lumsden, επικεφαλής βρετανικών στρατευμάτων στην Ινδία, έδωσε εντολή να βαφτούν τα λευκά παντελόνια των στρατιωτών σε μπεζ χρώμα, ώστε να καμουφλάρονται πιο εύκολα. Για τη βαφή χρησιμοποιήθηκε ένα τοπικό ινδικό φυτό που ονομάζεται Mazari, και το οποίο έδωσε στο ύφασμα το χαρακτηριστικό χρώμα της άμμου που μέχρι και σήμερα έχουν τα khakis (khaki στα ινδικά σημαίνει σκόνη). Η ιδέα του ήταν τόσο καλή που σύντομα εφαρμόστηκε παγκοσμίως στις στρατιωτικές στολές – και άθελά του έγραψε ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια στην ιστορία του casual αντρικού ντυσίματος.

Ο Steve McQueen και ο Salvador Dali στην καμπάνια της Gap “____ wore khakis”.

Από τότε μέχρι σήμερα, οποιοσδήποτε άντρας θεωρήθηκε ποτέ καλοντυμένος, έχει κάνει τη δική του “θητεία” στα iconic khakis παντελόνια. Αυτή ήταν άλλωστε κάποτε και η κεντρική καμπάνια της Gap (εταιρία που έχει μακρόχρονη ιστορία στην παραγωγή khakis), η οποία έδειχνε μεγάλες φιγούρες του κινηματογράφου, της μουσικής και των τεχνών να φοράνε το αγαπημένο τους μπεζ παντελόνι. Ποιο ακριβώς όμως είναι το original khaki παντελόνι και τι πρέπει να προσέξεις όταν το αγοράζεις και όταν το φοράς; Φτιάξαμε το πιο περιεκτικό οδηγό που θα σε στείλει στη μάχη καλά προετοιμασμένο. 

 

Χρώμα

Κατ’ αρχάς τα khakis δεν έχουν καμία σχέση με το χακί, τη γνωστή στρατιωτική απόχρωση του πράσινου. Γενικά όταν λέμε khakis εννοούμε το βαμβακερό παντελόνι σε γήινες αποχρώσεις, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα του μπεζ – από το σχεδόν λευκό της άμμου και το εκρού μέχρι το ανοιχτόχρωμο καφέ και την τερακότα.

Ύφασμα

Τα khakis είναι 100% βαμβακερά παντελόνια. Όχι λινά, όχι νάιλον, όχι πολυεστέρ, όχι lycra ή άλλα συνθετικά υφάσματα (αν το παντελόνι είναι ελαστικό, δεν είναι βαμβακερό). Το κλασικό ύφασμα που χρησιμοποιείται για την κατασκευή τους είναι το cotton twil – αυτό που εμείς αποκαλούμε βαμβακερό καμπαρντινέ και το οποίο είναι σχεδόν αδιάβροχο. 

Γραμμή

Δεδομένου ότι τα khakis είναι κατεξοχήν casual παντελόνια, δεν υπάρχουν επίσημοι κανόνες στη γραμμή τους εκτός από έναν: απαγορεύονται οι επισημότητες. Πράγμα που σημαίνει πως όχι μόνο δεν θα τους κάνεις ποτέ τσάκιση (ούτε ο παππούς σου δεν το θέλει αυτό), αλλά θα τα αφήσεις να φαίνονται σχεδόν ασιδέρωτα, πολυφορεμένα και “χύμα”. Το πόσο ψηλοκάβαλα ή στενά θα είναι επαφίεται κυρίως στο γούστο και το σωματότυπό σου. Όσο πιο ψηλά στη μέση φτάνει το παντελόνι τόσο πιο καθωσπρέπει (και ελαφρώς γεροντίστικο) δείχνει, ενώ τα χαμηλοκάβαλα φαίνονται πάντα πιο χαλαρά και νεανικά . Το απλό, φλατ μπροστινό του μέρος είναι πιο μοντέρνο, αν και οι πιέτες προσφέρει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων. Τα khakis ακολουθούν τη γραμμή των ποδιών αλλά ποτέ δεν είναι πολύ στενά (skinny)ή πολύ φαρδιά (baggy). Ιδανικά, το παντελόνι αγκαλιάζει τους γοφούς και τα οπίσθια και έπειτα ανοίγει σε ίδια γραμμή.

Μήκος και ρεβέρ

Το μήκος των khakis που θα επιλέξεις εξαρτάται και πάλι από το γούστο και το σωματότυπό σου. Οι ψηλοί άντρες μπορούν να πειραματιστούν με κοντές, cropped εκδοχές, ενώ οι πιο μικρόσωμοι είναι προτιμότερο να διαλέξουν ένα κλασικό μήκος που να καλύπτει το μισό παπούτσι (αλλά σε καμία περίπτωση να μη σέρνεται). Αν επιλέξεις να γυρίσεις τα ρεβέρ, καλό είναι να θυμάσαι πως πρέπει να σταματάνε λίγο πιο πάνω από τον αστράγαλο, διαφορετικά θα μοιάζεις με ψαράς. Γύρισε ένα λεπτό κομμάτι ύφασμα (το πολύ 2 δάχτυλα) δύο με τρεις στροφές και έπειτα “τσαλάκωσε” το με τις παλάμες σου, ώστε να έχεις το relaxed, ατημέλητο αποτελέσμα που θέλεις. Εννοείται πως με αυτό το στιλ απαγορεύονται οι κάλτσες.

Τσέπες

Οι μπροστινές τσέπες των khakis είναι πάντα κάθετες, σαν σχισμές, και ποτέ οριζόντιες, όπως εκείνες του τζιν. Προσοχή όμως: αν είναι εντελώς κάθετες, στο βάδισμα θα “ανοίγουν” αντιαισθητικά στα πλαινά, οπότε ψάξε για ένα παντελόνι με τσέπες που “κοιτάνε” ελαφρώς προς τα μέσα.

 

… και 6 khaki παντελόνια για κάθε στιλ και budget

Khaki παντελόνια H&M, €19,90, www.hm.com και Diesel, €146,64, www.asos.com 

Slim-fit khaki παντελόνια, €48,19 και €37,77 αντίστοιχα, και τα δύο www.gap.com

 

Khaki παντελόνι με πιέτες, J. Crew, €87, www.mrporter.com και ίσιο khaki παντελόνι χωρίς πιέτες, €44, www.topman.com