ΜΟΔΑ

Καλοκαίρι στα (κάτω) άκρα

Όλα όσα θέλεις να μάθεις για τα καλοκαιρινά παπούτσια - και ευτυχώς τόλμησες να ρωτήσεις. Συγκεντρώσαμε δέκα δικές σας απορίες σχετικά με τα παπούτσια της εποχής και τις απαντάμε με θράσος.

Ο χειμώνας είναι εύκολη υπόθεση: κάλτσες, αθλητικά, μπότες ή καλά δερμάτινα παπούτσια και έξω απ’ την πόρτα. Δεν το λέμε εμείς, το λέει το mailbox και τα social media του ONEMAN, που σπάνια λαμβάνουν ερωτήσεις σχετικά με παπούτσια κατά τους χειμερινούς μήνες. Ενώ το καλοκαίρι, δεν προλαβαίνουμε να απαντάμε. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που ξέρουν τι πρέπει να φοράνε στα πόδια τους όταν ο καιρός ζεσταίνει επικίνδυνα και ακόμη λιγότεροι είναι εκείνοι που μπορούν να εφαρμόσουν με επιτυχία τη γνώση τους μπροστά στον καθρέφτη τους.

Ευελπιστούμε μετά από την ανάγνωση του παρόντος, να ανήκεις και εσύ σε αυτή την εκλεκτή μειοψηφία.

Τελικά ποιο είναι το πιο δροσερό παπούτσι για το καλοκαίρι;

Το πιο δροσερό παπούτσι είναι το αόρατο παπούτσι, δηλαδή το να κυκλοφορείς ξυπόλητος. Η δεύτερη καλύτερή σου επιλογή είναι οι σαγιονάρες. Επειδή όμως καμία από αυτές τις δύο προτάσεις δεν συμβαδίζουν με τον μέσο άντρα στον δυτικό πολιτισμό, θα πρέπει αναγκαστικά να πας στην τρίτη καλύτερη λύση, που είναι κάποιο παπούτσι ανάλαφρο, που να αναπνέει. Διάλεξε ύφασμα αντί για δέρμα σαν υλικό κατασκευής και προτίμησε να είναι διάτρητο. Για καλή σου τύχη, αυτά τα ανάλαφρα καλοκαιρινά παπούτσια δεν θυμίζουν πια γέρους στο προαύλιο του γηροκομείου αλλά συμβαδίζουν απόλυτα με τις τελευταίες τάσεις της μόδας.

ΕΣΠΑΝΤΡΙΓΙΕΣ THOMPSON, €81>

 

Σε ποιες περιπτώσεις είναι αποδεκτό να κυκλοφορώ με τις σαγιονάρες μου;

Ω, σε πάρα πολλές. Μέσα στο σπίτι σου, έξω στο μπαλκόνι σου, όταν βγάζεις τα σκουπίδια, όταν βγάζεις βόλτα τον σκύλο σου, όταν ποτίζεις τις γλάστρες, όταν πετάγεσαι στο περίπτερο για μπύρες, όταν πας στην παραλία και σε πολλές ακόμη περιστάσεις. Σε αυτές, όμως, δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε το γραφείο, ούτε η βραδινή έξοδος. Δεν το λέμε τυχαία, έχουμε δει πολλούς να νομίζουν πως είναι ΟΚ να τρώμε το φαγητό μας στο εστιατόριο και να κοιτάμε τα νύχια τους.

ΣΑΓΙΟΝΑΡΕΣ REEF CODE, €16,50>

 

Το γνωστό debate της κάλτσας: τελικά φοράμε το καλοκαίρι ή όχι;

Οι κάλτσες πέρα από την ζεστασιά που προσφέρουν, απορροφούν τον ιδρώτα και κρατούν το πόδι σου στεγνό. Οπότε αν δεν σου αρέσει η αίσθηση του ποδιού που κολυμπάει στον ιδρώτα μέσα στο παπούτσι, επιβάλλεται να την φορέσεις. Φρόντισε απλά να είναι κοντή ώστε να μη φαίνεται και βαμβακερή ώστε να μην σε ζεσταίνει περαιτέρω.

ΛΕΥΚΕΣ ΚΟΝΤΕΣ ΚΑΛΤΣΕΣ SCOUT, €4,83>

 

Όποτε μπαίνει η άνοιξη το παίρνω μυρωδιά από την παπουτσοθήκη μου. Τι προτείνετε για τα παπούτσια που μυρίζουν άσχημα;

Η ελαφριά εσάνς μπόχας στην παπουτσοθήκη σου είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού καύσωνα και προκαλείται από τα βακτήρια που συγκεντρώνονται μέσα στο παπούτσι σου κάθε φορά που τα πόδια σου ιδρώνουν. Οπότε αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να αποφεύγεις την εφίδρωση, με χρήση ταλκ πριν από κάθε φορά που φοράς τα παπούτσια σου, και να προσπαθήσεις να κρατήσεις τα επίπεδα των βακτηριών χαμηλά, πλένοντας τα πόδια σου με κάποιο αντιβακτηριδιακό σαπούνι. Τέλος, το μυστικό είναι να μη φοράς τα ίδια παπούτσια κάθε μέρα. Δώσε τους μια μέρα στο μπαλκόνι να ξεκουραστούν και να ξεμυρίσουν.

ΣΟΥΕΝΤ SNEAKERS PUMA, €53,94>

 

Έχω να πάω σε 3 καλοκαιρινούς γάμους και 1 βάφτιση. Τι παπούτσια φοράμε σε τέτοια events;

Τα ίδια που φοράμε και το χειμώνα, απλά στις θερινές version τους. Τα derbies και τα brogues είναι σωστές ενδυματολογικές επιλογές για να συνδυάσεις το καλοκαιρινό κοστούμι σου, αλλά προτίμησε να είναι ανοιχτόχρωμα και φτιαγμένα από σουέντ. Θα ταιριάζουν καλύτερα με το ανοιχτόχρωμο outfit σου και θα είναι πιο μαλακά και με λιγότερο βάρος.

ΣΟΥΕΝΤ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ TOD’S, €237>

 

Πολύχρωμα αθλητικά παπούτσια. Ποια είναι η γνώμη σας;

Είναι υπέροχα και σου πάνε πολύ. Αν είσαι 6.

Τον Ιούλιο θα πάμε με τους κολλητούς μου πέντε μέρες Αργοσαρωνικό με ιστιοπλοϊκό. Τι παπούτσια να πάρω μαζί μου;

Μην το πολυσκέφτεσαι, ξεσκόνισε τα boat shoes σου και βίρα τις άγκυρες. Μην κοιτάς που στα 90s ταυτίστηκαν με τα κολεγιόπαιδα και τους φλώρους κάθε εποχής. Στην πραγματικότητα τα boat shoes δημιουργήθηκαν ακριβώς για να περπατούν επάνω σε boats, εξού και η αντιολισθητική σόλα – η οποία, σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητη προδιαγραφή για τα παπούτσια που θα πάρεις μαζί σου.

 

BOAT SHOES TIMBERLAND, €99,90>

 

Μου τη σπάνε πολύ τα αθλητικά στην παραλία, αλλά δεν πολυσυμπαθώ τις σαγιονάρες. Τι άλλες λύσεις έχω;

Έχεις δύο πολύ κομψές εναλλακτικές για να διαλέξεις: μπορείς είτε να φορέσεις τα κλασικά πάνινα sneakers σου (converse, vans, superga, keds – όλα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία) είτε να αφεθείς στην άνεση και την δροσιά μιας πανάλαφρης εσπαντρίγιας. Και μη σε προβληματίζει αν το ζευγάρι που διαθέτεις δεν είναι και σε τόσο καλή κατάσταση: όσο πιο παλιά, τόσο πιο καλά.

CONVERSE ALL STAR, €59,90>

 

ΕΣΠΑΝΤΡΙΓΙΕΣ UGG, €84>

Θέλω ένα παπούτσι δροσερό που να ταιριάζει με τα περισσότερα casual ρούχα μου, με όλες τις βερμούδες, τα παντελόνια και τα τζιν μου. Τι να διαλέξω;

Πάλι υφασμάτινα sneakers θα σου πούμε, όμως αυτή τη φορά θα επιμείνουμε να είναι κατάλευκα. Τα τελευταία χρόνια η τάση είναι να φοράς οποιονδήποτε χρωματικό συνδυασμό στα ρούχα σου και να ολοκληρώνεις το outfit με ένα ζευγάρι λευκά sneakers (δερμάτινα τον χειμώνα, υφασμάτινα το καλοκαίρι). Μη φοβάσαι πως είναι άσχετα με το υπόλοιπο σύνολο – εμπιστεύσου μας εν λευκώ.

ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ WESC, €54>

 

Στο γραφείο τι φοράμε με τόση ζέστη;

Μην ελπίζεις πως εδώ θα πάρεις άφεση να φορέσεις στο γραφείο σανδάλια και εσπαντρίγιες. Στο γραφείο θα πηγαίνεις πάντα ντυμένος Κύριος – απλά το καλοκαίρι ο κύριος αυτός θα προσαρμόζεται με το θερμόμετρο. Ένα ζευγάρι loafers από σουέντ είναι μια καλή αλλαγή από τα κλασικά δερμάτινα παπούτσια σου και αποτελούν μια λύση που ίσως ήδη έχεις. Διαφορετικά, αν σκοπεύεις να επενδύσεις σε ένα καινούργιο ζευγάρι, πόνταρε σε κλασικά δερμάτινα brogues, φτιαγμένα από καλής ποιότητας σουέντ.

LOAFERS FRANCESCO SMALTO PARIS, €80>