ΜΟΔΑ

Layering: Η τεχνική για να ντυθείς άψογα το φθινόπωρο

Tips, μυστικά επιτυχίας και βασικά κομμάτια να υιοθετήσεις κι εσύ επιτυχώς το αλάνθαστο 'ντύσιμο κρεμμύδι'.

Ενδυματολογικό layering κυριολεκτικά σημαίνει το να ντύνεσαι χρησιμοποιώντας αρκετές στρώσεις από ρούχα. Επί της ουσίας είναι μια από τις πιο καλόγουστες τεχνικές styling για το φθινόπωρο και το χειμώνα. Φαντάσου το φθινοπωρινό layering σαν ένα καλοφτιαγμένο, λαχταριστό μιλφέιγ. Για να πετύχει, πρέπει να βάλεις πολλές στρώσεις – προφανώς όχι από φύλλο ζαχαροπλαστικής, αλλά από κομψά κομμάτια που λειτουργούν εξίσου καλά αισθητικά φορεμένα και μαζί και μόνα.

Η ιδανική εποχή για layering είναι τώρα. Τώρα που ο καιρός έχει γυρίσματα, τώρα που δεν ξέρεις ακριβώς τι πρέπει να φορέσεις, τώρα που μπορεί να βγαίνεις από το σπίτι με λιακάδα το πρωί και να επιστρέφεις με καταιγίδα το βράδυ. Το μεγάλο ατού ενός συνόλου που αποτελείται από πολλές στρώσεις είναι πως, αν οποιαδήποτε στιγμή νιώθεις να ζεσταίνεσαι, αφαιρείς μια στρώση και παραμένεις καλοντυμένος.

Εννοείται πως δεν θα πάμε να πετάξουμε το ένα ρούχο πάνω από το άλλο, κάνοντας την ευχή να δουλέψει το σύνολο. Υπάρχουν κανόνες αλλά και μυστικά για να ‘δέσει το γλυκό’.

Η συνταγή

Πόσες ‘στρώσεις’ από ρούχα πρέπει να φοράς; Εξαρτάται. Τόσα ώστε να σε προστατεύουν από τις αναπάντεχες καιρικές συνθήκες αλλά και να σου επιτρέπουν ελευθερία κινήσεων. Το σύνολο το ρούχων σου πρέπει να σου προσφέρει άνεση και κομψότητα.

Κάθε ‘στρώση’ πρέπει να μπορεί να υπάρχει και αυτόνομη. Με άλλα λόγια, τα ρούχα που φοράς πρέπει όλα να είναι σε καλή κατάσταση και να σου αρέσουν, ακόμη και αν θεωρείς πως δεν φαίνονται αρκετά. Πρώτον, φαίνονται. Αυτό το ‘έστω λίγο’ που φαίνεται καλό είναι να είναι ποιοτικό. Δεύτερον, ποτέ δεν ξέρεις πότε θα χρειαστεί να αφαιρέσεις τα πάνω ρούχα και να μείνεις με το t-shirt ή το polo σου.

Το αν θα ξεπροβάλλουν τα εσωτερικά ρούχα μέσα από τα εξωτερικά εξαρτάται από το look που θέλεις να πετύχεις. Για πιο νεανικά, ατημέλητα σύνολα, είναι cool να φαίνονται μερικά εκατοστά από το T-shirt σου κάτω από το πουλόβερ σου. Για πιο περιποιημένα σύνολα, καλό θα είναι να είσαι βέβαιος πως το εσωτερικό ρούχο κρύβεται από το εξωτερικό και πως το δεύτερο είναι γενικά μακρύτερο από το πρώτο.

Γενικά, όσο προχωράς προς τα έξω, τόσο πιο χοντρά γίνονται τα ρούχα. Μπορείς να ξεκινήσεις με ένα λεπτό βαμβακερό μπλουζάκι και να καταλήξεις στο πιο χοντρό μάλλινο παλτό. Και ανάμεσά τους, να έχεις μια σειρά ρούχων από διαφορετικά υφάσματα και ποιότητες.

Με τα χρώματα μπορείς να πειραματιστείς ανάλογα με την αυτοπεποίθησή σου. Αν δεν είσαι σίγουρος πως ‘το ‘χεις’ με τις χρωματικές αναμείξεις μείνε στα ουδέτερα, παίξε με διαφορετικές τονικότητες του ίδιου χρώματος – πενήντα, δέκα ή πέντε αποχρώσεις του γκρι – ή φρόντισε κάποια από τα χρώματα που θα επιλέξεις να επαναλαμβάνονται σε περισσότερα από ένα ρούχα.

Μετρίασε τα patterns. Αν φοράς ένα κόκκινο καρό πουκάμισο, καλό είναι να μην φοράς κάτι άλλο με prints – ή, αν το κάνεις, να είναι διακριτικότερο. Γενικά τα prints δεν συνυπάρχουν καλά σε ένα και μόνο σύνολο. Δημιουργούν οπτική φλυαρία.

Η πρώτη στρώση

Επάνω ακριβώς στο δέρμα σου θα φορέσεις ένα t-shirt, ένα polo shirt, μια μακρυμάνικη βαμβακερή μπλούζα ή ένα κλασικό βαμβακερό πουκάμισο.

T-shirt Scotch & Soda, €28,90 >

Polo shirt Starm Stane, €9,90 >

Μπλούζα Ted Baker, €83,90 >

Ριγέ πουκάμισο S & D Brothers, €19,90 >

Η δεύτερη & η τρίτη στρώση

Αμέσως μετά ακολουθούν το πιο χοντρό πουκάμισο (π.χ. oxford, τζιν, ή καρό), μια μακρυμάνικη μπλούζα, ένα πουλόβερ, ένα αμάνικο γιλέκο, μια ζακέτα ή ένα hoodie.

Πουκάμισο Funky Buddha, €39,90 >

Μακρυμάνικη μπλούζα Gant, €89 >

Αμάνικο γιλέκο Victor Brown, €41 >

Ζακέτα Manetti, €95 >

Hoodie με ριγέ κουκούλα, Jack & Jones, €36 >

Η προτελευταία στρώση

Αν δεν κάνει κρύο, μπορεί να είναι και η τελευταία. Αποτελείται συνήθως από ζακέτες και sports jackets.

Ζακέτα με χοντρή πλέξη Sun 68, €81 >

Σακάκι Fiver, €87 >

Η τελευταία στρώση

Στην καρδιά του χειμώνα πρόσθεσε στο τέλος κάποιο από τα πανωφόρια σου: διάλεξε ανάμεσα στα παλτό, τα παρκά σου, τις καμπαρντίνες, τα δερμάτινα jacket σου. 

Παλτό Ben Sherman, €119 >

Παρκά Gymnasium, €59,90 >

Καμπαρντίνα Top Secret, €76 >

Δερμάτινο bomber jacket, €279,99 >