ΜΟΔΑ

Λέμε γιες στις εσπαντρίγιες

Το πιο αμφιλεγόμενο καλοκαιρινό παπούτσι αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς χάρη στην άνεση και το χαλαρό στιλ που προσφέρει. Εσύ θα ενδώσεις φέτος;

Δεν ξέρω κανέναν άντρα που να μένει αδιάφορος μπροστά σε ένα ζευγάρι εσπαντρίγιες. Ξέρω μόνο εκείνους που παίρνουν φάτσα αηδίας όταν τις βλέπουν και εκείνους που αμέσως τις γυρνάνε ανάποδα για να δουν την τιμή τους και να τις προσθέσουν (και αυτές) στη συλλογή τους.

Γιατί όμως ένα ζευγάρι παπούτσια να προκαλεί τόσο έντονα συναισθήματα; Σε τελική ανάλυση δεν είναι τίποτα το εκκεντρικό, επί της ουσίας ένα κομμάτι πανί είναι, ραμμένο πάνω σε μια σόλα από σχοινί. Και μάλιστα, δεν μιλάμε για ένα καινούργιο trend, οι εσπαντίγιες μετρούν γύρω στους 8 αιώνες ιστορίας – και μάλιστα αμιγώς αντρικής ιστορίας.

Ήταν τον 13 αιώνα όταν ο βασιλιάς της Αραγονίας στην Βορειοανατολική Ισπανία διέταξε οι στρατιώτες του να φορούν εσπαντρίγιες στη μάχη.  Βλέπεις, αυτά τα χειροποίητα παπούτσια, που κατασκευάζονταν από τοπικά φυτά, ήταν δροσερά, άνετα, ελαφριά και πολύ εύκολα στην αντικατάσταση και σύντομα διαδόθηκαν σε όλη την χώρα των Βάσκων, όπου σήμερα υπάρχουν ακόμη μαγαζάκια που ειδικεύονται στην κατασκευή τους για περισσότερο από έναν αιώνα.

Καθοριστικό ρόλο στη διάδοσή τους έπαιξε η οικογένεια Castañer, που ξεκίνησε την παραγωγή τους το 1776 και συνεχίζει με τεράστια εμπορική επιτυχία μέχρι και σήμερα. Στα 60’s οι απόγονοι του οίκου γνώρισαν τον μεγάλο Yves Saint Laurent, ο οποίος μαγεύτηκε από την άνεση και την απλότητα αυτών των παπουτσιών και άρχισε να δημιουργεί δικές του παραλλαγές. 

Φυσικά για να γίνουν μόδα έπρεπε να περάσουν και από τα πόδια των Μεγάλων Αντρών, όπως ο Pablo Picasso, o Salvador Dali, o Ernest Hemingway και ο Humphrey Bogart, μέσα από τους οποίους συνδέθηκαν με το απόλυτα χαλαρό μεσογειακό στιλ. Και για όσους ισχυρίζονται πως οι εσπαντρίγιες δεν είναι και το πλέον αρρενωπό παπούτσι, έχουμε μόνο δύο λέξεις: John Wayne.

Και έπειτα, τα ξαναείδαμε στα 80’s στα πόδια του Don Johnson στο Miami Vice, όπου πλέον ήταν σαφές πως αυτό το παπούτσι είναι συνώνυμο της ανεμελιάς, των διακοπών και του πιο summer party ύφους.

Επιστροφή στο σήμερα, όπου μεγάλο μερίδιο του comeback τους το οφείλουν στον Blake Mycoskie, του ιδρυτή των TOMS, που ανέβασε τη ζήτηση για τις εσπαντρίγιες με το πρόγραμμα One For One, όπου με κάθε ζευγάρι που αγόραζαν οι καταναλωτές του δυτικού κόσμου, η εταιρία χάριζε ένα ζευγάρι παπούτσια σε ένα παιδί του τρίτου κόσμου που το έχει ανάγκη.

Πλέον οι εσπαντρίγιες είναι παντού, από τα ράφια των επώνυμων καταστημάτων σε τιμές αντιστρόφως ανάλογες των υλικών τους, μέχρι μέσα σε καλάθια στα νησιά έναντι των ψιλών που έχεις στην τσέπη σου.

Απ’ όπου και να τις προμηθευτείς το σίγουρο είναι πως θα τις φορέσεις τόσο με τα μαγιό και τις βερμούδες σου όσο και με τα τζιν και τα chinos σου, θα τις “σκίσεις” σε χαλαρά ποτά στην πόλη, σε παραλίες, σε beach bars και σε σοκάκια και θα τις κρύψεις αργά το Σεπτέμβρη, παρέα με τις καλοκαιρινές αναμνήσεις σου.

 

 

Εσπαντρίγιες, €9,95

 

Ριγέ εσπαντρίγιες, €9,27

 

Σουέντ εσπαντρίγιες, Castañer, €95

 

Εσπαντρίγιες, €26

 

Ριγέ εσπαντρίγιες, €13,26

 

Εσπαντρίγιες, €32

 

Εσπαντρίγιες, €17,99

 

Εσπαντρίγιες, €19,95

 

Εσπαντρίγιες TOMS, €46,39

 

Εσπαντρίγιες, €14