ΜΟΔΑ

Μάθε τέχνη (του layering) κι άσ’ τηνε

Οκτώβρης μπήκε πια, ρίξε κάτι πάνω σου. Και ρίξ’ το σωστά, ώστε να δεις την αγαπημένη σου ζακέτα ή το καθημερινό σου hoodie να μεταμορφώνονται.

Θα συμφωνήσουμε όλοι, νομίζω, πως στην Ελλάδα το κλίμα είναι μια μυστήρια υπόθεση. Εκεί που πιάνουν οι βροχές και μονολογούμε «πάει, χειμώνιασε», την άλλη μέρα βγαίνουν κάτι λιακάδες που τσεκάρεις τα ημερολόγια μπας και είναι ακόμη Ιούλιος και κάτι σου διαφεύγει.

 

 

Ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν σαφή στιλιστικά guidelines για το τι πρέπει να παίζει στην ντουλάπα σου αυτή τη χρονική περίοδο. Στην πραγματικότητα, πρέπει να παίζουν όλα: και t-shirts αλλά και παλτό, και ελαφριά πουκάμισα αλλά και μάλλινα blazer.

 

 

Πως όλα αυτά θα δέσουν, όμως, μεταξύ τους; Πως θα καταφέρεις να είσαι ντυμένος και για χειμώνα και για καλοκαίρι ταυτόχρονα;

 

 

Ζακέτα σε στιλ μοντγκόμερι New-Star, 39,90€ >

 

Καλωσόρισες και πάλι layering στη ζωή μας.

 

Ζακέτα σε γραμμή σακακιού Zen and Zen, 39,90€ >

 

Το layering είναι η (φαινομενικά) απλή τεχνική του να ντύνεσαι σε «στρώσεις», δηλαδή να φοράς πολλά ρούχα ταυτόχρονα, τα οποία όλα –λίγο ή πολύ – φαίνονται και εύκολα προσθαφαιρούνται.

 

 

Βαμβακερό μαύρο varsity jacket Scout, 25,60€ >

 

Σύμμαχος σου σε αυτό το παιχνίδι είναι φυσικά οι ζακέτες και τα hoodies, που συνήθως χώνονται εκεί κάπου ενδιάμεσα από το καλοκαιρινό και το χειμερινό ρούχο, ώστε να «δέσουν» αρμονικά το πάντρεμά τους. Το αποτέλεσμα; Cool, σοφιστικέ, υπέροχο.

 

Ζακέτα με κούμπωμα στο πλάι Zen and Zen, 56,90€ >

 

7 κανόνες για επιτυχημένο layering

 

Τα ρούχα που φοράς πρέπει όλα τα φαίνονται

 

 

Μπλε ζακέτα Scotch & Soda, 49,90€ >

 

Ακόμη κι αν πρόκειται απλά για 2 εκατοστά από το τελείωμα του t-shirt ή μόνο την κουκούλα του hoodie σου, τα ρούχα που φοράς πρέπει να δίνουν οπτικό παρόν.

 

 

Ζακέτα με φερμουάρ Manetti, 110€ >

 

Διαφορετικά βάλε ένα ζιβάγκο με 4 μπλούζες από μέσα και τελείωνε. Το θέμα δεν είναι να είσαι απλά ζεστός, αλλά και κομψός.

 

 

Ζακέτα με κοτσίδες Funky Buddha, 39,50€ >

 

…άρα ό,τι φοράς πρέπει να είναι συμπαθητικό

 

 

Ζακέτα με κουμπιά Manetti, 58€ >

 

Μην κάνεις layering με ρούχα που έχουν ξεμείνει στην ντουλάπα σου και απλά δεν έχεις βρει το χρόνο να τα πετάξεις. Ποτέ δεν ξέρεις ποια στιγμή να χρειαστεί να βγάλεις όλα τα υπόλοιπα και να μείνεις μόνο με αυτό το συγκεκριμένο κομμάτι. Γενικά, ισχύει πάντα ο υπ’ αριθμόν 1 κανόνας: τα ρούχα σου πρέπει να σου αρέσουν.

 

 

Μπορντό μάλλινη ζακέτα με φερμουάρ Manetti, 49€ >

 

Όσο πιο χαλαρά φορεμένα, τόσο πιο νεανικά

 

 

Γκρι μάλλινη ζακέτα Manetti, 59€ >

 

Με το layering παίζει το εξής μυστήριο φαινόμενό: μπορείς να φοράς τα ίδια ακριβώς ρούχα αλλά αν τα φορέσεις με διαφορετικό τρόπο να αλλάζει όλο το ύφος του outfit. Τα πουκάμισα, για παράδειγμα, αν είναι έξω από το παντελόνι και με ανοιχτά τα πρώτα κουμπιά δείχνουν cool ενώ αν είναι κλειστά στο λαιμό και φορεμένα μέσα από το παντελόνι δείχνουν preppy. Οι ζακέτες και τα hoodie δείχνουν απείρως πιο «σοβαρά» όταν είναι κουμπωμένα, παρά όταν είναι ανοιχτά. Έχε το στο μυαλό σου και ντύσου καταλλήλως, ανάλογα με το που έχεις να πας.

 

 

Μπλε hoodie με ξεβάμματα Napapijri, 143,20€ >

 

Το κλειδί είναι ο ενδιάμεσος παίκτης

 

 

 

Βαμβακερή ζακέτα με διπλή σειρά κουμπιών Diesel, 139,20€ >

 

Μπορεί να είναι ζακέτα ή hoodie,αλλά μπορεί να είναι και γιλέκο ή vest, αν η καθημερινότητά του επιβάλλει πιο formal ντύσιμο. Το ενδιάμεσο ή τα ενδιάμεσα κομμάτια που θα παρεμβάλλονται μεταξύ του ρούχου που φοράς κατάσαρκα και εκείνου που θα είναι το τελευταίο που θα προσθέσεις πριν βγεις από την πόρτα, έχουν ειδική βαρύτητα. Γι’ αυτό διάλεξέ τα προσεκτικά.

 

 

Γκρι hoodie O’Neill, 57,40€ >

 

Όχι πολλά έντονα χρώματα ταυτόχρονα

 

 

 

Varsity ζακέτα Selected, 35,70€ >

 

Το να θέλεις να κάνεις layering με ουδέτερα χρώματα, όπως το λευκό, το μπεζ, το μαύρο, το γκρι και το χακί είναι απολύτως αποδεκτό και αρκετά safe ως προς το αποτέλεσμα. Το πρόβλημα αρχίζει όταν θέλεις να φορέσεις το καφέ σακάκι με το πορτοκαλί σου hoodie με το κίτρινο ριγέ πουκάμισο και την κόκκινη γραβάτα. Βάλε ένα φρένο στις αποχρώσεις και προσπάθησε, κάθε σύνολο, να περιλαμβάνει 1-2 έντονα χρώματα maximum.

 

Μπλε ζακέτα Casual Attitude, 41€ >

 

Παίξε με τις υφές, όχι με τα patterns

 

 

Γκρι ανοιχτή ζακέτα Selected, 35,70€ >

 

Τα πολλά μοτίβα και σχέδια στο ίδιο σύνολο ζαλίζουν, οπότε καλύτερα να τα αποφύγεις. Αντιθέτως, οι υφές κάνουν τα outfits να δείχνουν πλούσια και μελετημένα. Βαμβάκι, μαλλί, κοτλέ και τουίντ θα δέσουν καλά μεταξύ τους – αν χρωματικά τα ρούχα έχουν μια συνάφεια.

 

Πλεκτή ζακέτα Esprit, 69,99€ >

 

Συνδύασε ένα «χύμα» με ένα «σοβαρό»

 

 

 

Φούτερ Top Secret, 39,90€ >

 

Είναι το μεγαλύτερο μυστικό για ενδιαφέρον layering, λίγοι, όμως, το πετυχαίνουν. Hoodie με ψαροκόκαλο blazer από πάνω. Καρό πουκάμισο με γκαμπαρντίνα.

 

Μπλε ζακέτα Esprit, 39,99€ >

 

Πουκάμισο, γραβάτα και χουχουλιάρικη πλεκτή ζακέτα από πάνω. Αυτοί οι αναπάντεχοι, φαινομενικά αταίριαστοι συνδυασμοί είναι που οδηγούν στη στιλιστική δόξα. Πάρε ρίσκα και κάποια στιγμή (ελπίζουμε πως) θα ανταμειφθείς.

 

 

Πλεκτή ζακέτα Consenso, 54,90€ >