ΜΟΔΑ

Ο Jude Law είναι ο Νεαρός Πάπας του Στιλ

Εν αναμονή της πολυσυζητημένης σειράς The Young Pope, καταγράφουμε 10 στιλιστικά μαθήματα που μας δίδαξε ο Βρετανός ηθοποιός εκτός της μικρής και μεγάλης οθόνης.

Από τότε που ο Δημητρόπουλος πήγε στη Βενετία, υπάρχουν μερικά πράγματα που δεν μπορούμε να βγάλουμε από το μυαλό μας, ένα εκ των οποίων είναι και το The Young Pope, η σειρά που αφηγείται την ιστορία του Πάπα Πίου του 13ου, του πρώτου Αμερικανού Πάπα, τον οποίο υποδύεται ο Jude Law, με την Diane Keaton στο πλευρό του. Με τον πολυβραβευμένο Paolo Sorrentino στην σκηνοθεσία, μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως μιλάμε για ένα οπτικό αριστούργημα, ένα σύμπαν καλαισθησίας που θα ξεδιπλώνεται κάθε βδομάδα και για δέκα επεισόδια στις μικρές οθόνες μας.

Κάτι μας λέει πως ο Jude Law θα πρωταγωνιστήσει μια χαρά στο όραμα του σκηνοθέτη, έτσι όμορφος που είναι, με τα γαλάζια μάτια και την ξανθιά χωρίστρα του, ντυμένος στα λευκά – αγγελικά πλασμένος, θα έλεγε κανείς. Γενικά, αν θες ηθοποιό να σου υπηρετήσει την ομορφιά αλλά και το στιλ, μπορείς να προσλάβεις τον Jude Law: θυμήσου πόσο υπέροχος ήταν ως Dickie στον Ταλαντούχο Κύριο Ρίπλει, αλλά και πόσο γοήτευσε γυναίκες και άντρες ως Alfie (συμπτωματικά η ταινία παίχτηκε σε επανάληψη αυτό το σαββατοκύριακο – αν την πέτυχες σίγουρα θα κόλλησες για λίγο). Και το καλύτερο; Σε πείθει. Γιατί ο Βρετανός ηθοποιός δεν είναι άλλη μια περίπτωση κατασκευασμένου στιλ, δεν είναι ο γόης της μεγάλης οθόνης που κατά τ’ άλλα δεν ξέρει να ντυθεί και να στηθεί στην αληθινή ζωή του (βλ. περίπτωση Tom Cruise). Πιστός σε ένα low key, χαλαρό στιλ, αποτάσσεται τις γραβάτες, τα παπιγιόν και τις φιοριτούρες, αλλά ποτέ δεν είναι βαρετός. Και παρότι το προσωπικό του στιλ δείχνει αφηρημένο και κάπως αποδιοργανωμένο, είναι πάντα καλόγουστο – υπηρετεί, δηλαδή, το πολυπόθητο και τόσο δύσκολο να το πετύχεις «επιμελώς ατημέλητο».

Με άλλα λόγια, Habemus Style Icon

Ο Jude Law γράφει μόνος του τους ενδυματολογικούς κανόνες του και αν αυτό το κείμενο ήταν στα αγγλικά, σίγουρα θα μπαίναμε στον πειρασμό να κάνουμε κάποιο σαχλό λογοπαίγνιο τύπου Laws of Style, χαχαχα, τι πλάκα, okthanxbye. Αντ’ αυτού, καταγράψαμε 10 πράγματα που ο μέσος άντρας μπορεί να μάθει παρατηρώντας τον τις τελευταίες δύο δεκαετίες να περιδιαβαίνει τους δρόμους του Λονδίνου και τα κόκκινα χαλιά  του Χόλιγουντ και των Ευρωπαϊκών φεστιβάλ (Δημητρόπουλε, την επόμενη φορά αυτόγραφο). Ο Jude Law λοιπόν…

Σου δίδαξε πώς επιτυγχάνεται η ανεπιτήδευτη κομψότητα

Θαύμασε το απίστευτο coolness με το οποίο ο Law ξεπορτίζει καθημερινά από το σπίτι του. Δες πόσο χαλαρά και απροσποίητα ντυμένος είναι, αλλά από την άλλη πόσο τέλεια δένουν όλα όσα φοράει μεταξύ τους. Το μυστικό του κρύβεται σε τρεις βασικές στιλιστικές αξίες: πρώτον, ποντάρει σε μια ενιαία χρωματική παλέτα. Το ντύσιμό του συνήθως κινείται σε σκούρους τόνους του μπλε, του γκρι και του καφέ και ενίοτε ‘σπάει’ από κατάλευκα Τ-shirts και πουκάμισα. Δεύτερον, η ποιότητα των ρούχων του είναι πάντα υψηλή.

Τα Τ-shirts του είναι από μαλακό βαμβάκι, οι ζακέτες του κασμιρένιες, τα jackets του από αληθινό δέρμα. Τρίτον, η εφαρμογή των ρούχων είναι πάντα σωστή, είτε μιλάμε για κοστούμι, είτε για το καθημερινό του τζιν παντελόνι. Με αυτές τις προϋποθέσεις, το τελικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά δύσκολο, σχεδόν ακατόρθωτο, να πάει λάθος.

… μερικές φορές, βέβαια, το παρακάνει

Για σένα, τον απλό κοινό θνητό, τον μη-αστέρα του Χόλιγουντ, τον μη-διάσημο στα πέρατα της γης, αυτά τα looks δεν ενδείκνυνται για να διανύσεις αποστάσεις μεγαλύτερες από πχ. να πετάξεις τα μπουκάλια στην ανακύκλωση. Με λίγα λόγια Do not Try this Outside your Home. Εκείνος γιατί το κάνει; Γιατί μπορεί. Τι να κάνουμε, κάποιοι άντρες έχουν την μαγική ιδιότητα να ντύνονται σαν λέτσοι και πάλι δείχνουν σαν rock stars.

Σου έμαθε πως ο συνδυασμός τζιν και σακάκι ποτέ δεν χάνει

Και μάλιστα, εκεί στις αρχές των 00s ήταν και από τους πρωτεργάτες του συγκεκριμένου στιλ, το οποίο διατηρεί το φανατικό κοινό του μέχρι και σήμερα. Όχι μόνο τόλμησε να συνδυάσει το πουκάμισο και το σακάκι του με τζιν παντελόνι, αλλά άνοιξε και τον δρόμο για το υβριδικό outfit ‘τζιν, Τ-shirt και blazer’, ένα μοναδικό mix άνεσης και κομψότητας, ένα ενδυματολογικό παράδοξο που –ω του θαύματος! – δουλεύει μια χαρά.   

Σε έκανε να αγαπήσεις το pinstripe κοστούμι

Επάνω του, ένα κοστούμι με λεπτή ρίγα δείχνει όσο πρέπει μαφιόζικο και όσο πρέπει Savile Row. Και επειδή ο Jude Law, όπως είπαμε, φτιάχνει τους δικούς του κανόνες, τις περισσότερες φορές που το έχει το φορέσει, το έχει συνδυάσει με μαύρο ή γκρι Τ-shirt από μέσα αντί για πουκάμισο. 

Σε έπεισε για το πόσο πολύτιμο αξεσουάρ είναι ένα κασκόλ

OK, στη Βρετανία που ζει ο ηθοποιός ίσως να είναι ακόμη πολυτιμότερο, αλλά περίμενε λίγο ακόμα και θα δεις για πότε θα αναζητάς λίγη μάλλινη θαλπωρή γύρω από το λαιμό σου. Ο Jude, πάντως, σπανίως βγαίνει βόλτα χωρίς αυτό – και μάλιστα το έχει φορέσει με τόσους διαφορετικούς τρόπους, που μοιάζει σαν κινητό manual για το πώς να δέσεις κασκόλ σου. Στον Alfie, πάντως, χρωστάμε την διάδοση του λεγόμενου «παριζιάνικου» δεσίματος, που εξακολουθεί να είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς, εύκολους και chic τρόπους να φορέσεις αυτό το αγαπημένο αξεσουάρ.

…αλλά και μια κομψή ποσέτ

Έτσι είναι τα αληθινά style icons: μπορεί να κυκλοφορούν στην καθημερινότητά τους ντυμένοι σαν ξεπεσμένοι frontmen ροκ μπάντας, αλλά όταν έρχεται η ώρα για το κόκκινο χαλί δεν ξεχνούν ποτέ την ποσέτ τους. 

Σου απέδειξε ότι το να φορέσεις Τ-shirt με V είναι ΟΚ

Αρκεί το V να μην είναι αβυσσαλέο και βέβαια η επιφάνεια του στήθους που αποκαλύπτεται να μην θυμίζει τον Αμαζόνιο. Προσοχή επίσης στην εφαρμογή: δεν θέλουμε ούτε πολύ χαλαρά Τ-shirt που κρέμονται σαν ξεχειλωμένα, ούτε πολύ στενά που θα σε κάνουν να μοιάζεις με αθλητή του καλλιτεχνικού πατινάζ.

Σου έδειξε τον τρόπο για να φοράς με στιλ ένα καπέλο

Και μιας που είπαμε για frontmen, να άλλο ένα αξεσουάρ που τολμούν να φορέσουν μόνο όσοι έχουν πηγαία αυτοπεποίθηση. Καπέλα, όχι μόνο τα ‘εύκολα’, τα καλοκαιρινά, αλλά και κομψά χειμωνιάτικα, από μαλλί, κασμίρι ή τσόχα, που συνδυάζονται άριστα με άλλα χειμερινά ρούχα, όπως blazers από ψαροκόκαλο. Ο Law σου έχει όμως και πιο ευκολοφόρετη εναλλακτική: έναν υπέροχο, ποιοτικό σκούφο για day-to-day εμφανίσεις στην καρδιά του χειμώνα.  

Σε έμαθε πως το να χάνεις λίγα μαλλιά δεν είναι και το τέλος του κόσμου

Και ίσως το κίνητρο πίσω από τα καπέλα και τους σκούφους να είναι η επιθυμία απόκρυψης των μαλλιών που χάνεις – αλλά και τι πειράζει; Δεν είσαι ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που είδε, σε νεαρή κιόλας ηλικία, τις τρίχες του να τον αποχαιρετούν και να παίρνουν το δρόμο για το σιφόνι. Η τριχόπτωση δεν είναι το τέλος του κόσμου και το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να αποδεχθείς το γεγονός και να αισθάνεσαι εξίσου άνετα με ή χωρίς σκούφους και καπέλα. Η απώλεια των μαλλιών σου δεν σηματοδοτεί το τέλος της καριέρας σου ως καρδιοκατακτητή, ούτε θα πληγώσει ανεπανόρθωτα τις business σου, ούτε θα τσαλακώσει για πάντα την δημόσια εικόνα σου. Τι να πει και ο Jude Law δηλαδή.

Το The Young Pope θα προβάλλεται στο ΟΤΕ CINEMA από την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου και κάθε Παρασκευή.