ΜΟΔΑ

Τα win και τα fail των δερμάτινων jackets

Όπως κάθε επανάσταση, έτσι και αυτή του δερμάτινου jacket έχει αμφίβολο αποτέλεσμα: μπορεί να καταλήξει σε θρίαμβο ή σε πανωλεθρία. Φροντίζουμε να ανήκεις στην πρώτη κατηγορία.

Για αρχή, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: Το δερμάτινο jacket δεν είναι ρούχο. Είναι σύμβολο. Και δεν είναι σύμβολο απλά μιας εποχής, αλλά πολλών, διαφορετικών εποχών εξέχουσας ιστορικής και κοινωνικής σημασίας.

Από το καφέ δερμάτινο jacket που απογειώθηκε στις αρχές του 1900 μαζί με τους πιλότους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (γνωστό και ως jacket βομβαρδιστικού ή bomber jacket)

και το εμβληματικό Perfecto 118 του “Ατίθασου” Marlon Brando το 1953, που απαγορεύτηκε εξαιτίας του επαναστατικού του χαρακτήρα σε πολλά σχολεία της Αμερικής,

μέχρι το jacket του Επαναστάτη Χωρίς Αιτία James Dean

  ή το jacket συνώνυμο της περιπέτειας του Indiana Jones

και το aviator του γόη πιλότου Tom Cruise στο Top Gun, οι αναφορές στην ιστορία και την pop κουλτούρα είναι, απλά, αμέτρητες.

Για να μη μιλήσουμε για το μαύρο δερμάτινο jacket του John Travolta στο Grease και στον Πυρετό το Σαββατόβραδο

ή το κόκκινο μπουφάν του Brad Pitt στο Fight Club.

Και οι αναφορές και τα σύμβολα διπλασιάζονται αν βάλεις μέσα και τη μουσική,

τα heavy metal συγκροτήματα ή τον Sid Vicious ή τους Ramones ή τον “Bad” Michael Jackson

αλλά και τον Alex Turner των Arctic Monkeys – αν θες οπωσδήποτε να μιλήσουμε για κάποιο είδωλο του σήμερα.

Όποτε, όπως καταλαβαίνεις, το να φοράς ένα ρούχο – σύμβολο δεν είναι απλή υπόθεση και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν τέτοια.

Είτε επιλέξεις τη wild μαύρη εκδοχή του, που θα παραπέμπει για πάντα στο πρώτο μπουφάν μοτοσυκλέτας που σχεδίασε το 1928 ο Irving Schott, δίνοντάς του το όνομα του αγαπημένου του πούρου, Perfecto, είτε την πιο mild καφέ version του, το κλασικό bomber, που θα σε κάνει να θες να κατακτήσεις τους αιθέρες, το δερμάτινο jacket σου πρέπει να επιλεχθεί με προσοχή και να βρει στο ντύσιμό σου την περίοπτη θέση του που αξίζει.

Για αρχή όμως, μάθε τις βασικές προδιαγραφές αυτού του iconic ρούχου.

 

Πώς να ξεχωρίσεις ένα cool από ένα κουλό δερμάτινο jacket

…από την ποιότητα του δέρματος

Το δερμάτινο jacket είναι επένδυση. Είναι το κομμάτι εκείνο που θα φοράς για όλη σου τη ζωή, θα αντέξει στις κακουχίες και που έπειτα από 30, 40 ή 50 χρόνια θα το χαρίσεις στον γιο σου (και τότε, με φθορά και ιστορία επάνω του, θα δείχνει ακόμη καλύτερο).  Οπότε μην προσπαθήσεις να την βγάλεις φτηνά με δερματίνες και άλλα συνθετικά, που συνήθως γυαλίζουν πολύ, μοιάζουν με σκουπιδοσακούλες και καταστρέφονται εύκολα.

#FAIL

Θα δείχνουν φτηνά και θα σε απογοητεύσουν γρήγορα.

Δερμάτινο jacket σε στιλ perfecto, €210

 

…από την εφαρμογή

Θυμάσαι τα φαρδιά δερμάτινα jacket με τα φουφουλένια μανίκια που φορούσαν ο Στάθης Ψάλτης, ο Σταμάτης Γαρδέλης και ο Πάνος Μιχαλόπουλος στα 80’s; Ε, ήρθε η ώρα να τα ξεχάσεις.

#FAIL

Το δερμάτινο τζάκετ πρέπει να έχει κλασική ίσια γραμμή και το δέρμα του να στέκεται περήφανα γύρω από το σώμα και τα χέρια σου, όχι να σακουλιάζει σαν τρία νούμερα μεγαλύτερο φούτερ. Ακόμη και αν επιλέξεις πιο μαλακό δέρμα, όπως η νάπα, πάλι η γραμμή του οφείλει να είναι σύγχρονη, αντρική και όχι υπερβολικά χαλαρή και χύμα. Διαφορετικά δεν μιλάμε για το δερμάτινο jacket αλλά για το εγκληματικό “πέτσινο”.

Jacket από δέρμα νάπα, €220

 

…από το μήκος

Το δερμάτινο σακάκι βγαίνει σε πολλά μήκη, από το κοντό bomber jacket μέχρι το δερμάτινο παλτό – μπέρτα του Μορφέα στο Matrix. Εσύ όμως θα φερθείς συντηρητικά και θα μείνεις σε κάτι που σταματάει στη ζώνη του τζιν σου ή ελάχιστα πιο κάτω. Το jacket οφείλει να είναι jacket, ούτε παλτό, ούτε σακάκι.

#FAIL

Τα δερμάτινα σακάκια ταιριάζουν (;) μόνο στο Χάρη Ρώμα.

Δερμάτινο jacket, €315

 

…από το χρώμα

Αν είσαι ένας σύγχρονος δανδής που επενδύεις όλο το μισθό σου στην τεράστια walk-in ντουλάπα σου και έχεις ήδη αρκετές παραλλαγές των κλασικών αποχρώσεων του δερμάτινου jacket μπορείς να επεκταθείς και στις λιγότερο συνηθισμένες, όπως το κόκκινο, το πράσινο, το μουσταρδί ή το λευκό.

#FAIL

Αν όμως σκέφτεσαι να αγοράσεις το πρώτο ή δεύτερο leather jacket σου, μείνε στα κλασικά. Ξεκίνα από το ευέλικτο καφέ και αμέσως μετά προχώρα στο badass μαύρο. Είναι safe, συνδυάζονται εύκολα και δεν κινδυνεύεις να μοιάζεις με εκκεντρικός frontman κάποιας αλλόκοτης μπάντας.

Δερμάτινο bomber jacket, €135,99

 

…από τις λεπτομέρειες

Καρφιά, τρους, εξωτερικές ραφές και υπερβολικά πολλές τσέπες και υποτσεπούλες καλό είναι να τα ξεχάσεις. Αν χρειάζεσαι ένα leather jacket για να δημιουργήσεις ροκ στιλ, μπορείς να φτάσεις μέχρι τα φερμουάρ του perfecto – αλλά ως εκεί.

#FAIL

Ο γενικός κανόνας θέλει το δερμάτινο jacket απλό, δυναμικό και όχι φασαριόζικο που προσπαθεί απελπισμένα να κερδίσει τις εντυπώσεις.

Δερμάτινο jacket με γούνινο γιακά, €173,63