ΜΟΔΑ

Τι σημαίνει για σένα το καρό πουκάμισο;

Για μερικούς σηματοδοτεί την επανάσταση, για κάποιους την παράδοση, για άλλους την εργασία. Για όλους μας, πάντως, το καρό πουκάμισο σημαίνει άνεση και χαλαρό, ανεπιτήδευτο στιλ.

Αν το καλοσκεφτείς, δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από την τελευταία φορά που συνδέθηκε με κάποια κοινωνική ομάδα: πρόσφατα, στην επέλαση των hipsters, αν φορούσες καρό πουκάμισο εξασφάλιζες και εσύ ενδυματολογικά μια θέση στην κοινότητα των σνομπ εναλλακτικών intellectuals.

Αν, μάλιστα, το συνδύαζες και με μούσια και γυαλιά μυωπίας, ήσουν σίγουρα ένας από εκείνους. Στωικά υπέμεινε το καρό πουκάμισο κακόγουστα αστεία προς το ύφασμα και τα patterns του. Έχει συνηθίσει, άλλωστε, να του φορούν ταμπέλες εδώ και πολλές δεκαετίες.

Από τα highlands στους cowboys

Τις περισσότερες φορές, το καρό που εννοούμε όταν λέμε “καρό πουκάμισο” (γιατί ας μην ξεχνάμε πως τα είδη του καρό είναι αμέτρητα) είναι η βαριά κληρονομιά που παρέδωσαν στον κόσμο οι φίλοι μας Σκωτσέζοι, οι οποίοι μέχρι και σήμερα φορούν με καμάρι τις κάθετες και οριζόντιες γραμμές στις παραδοσιακές τους φορεσιές, τα kilts τους. Τα ζωηρά κόκκινα, πράσινα και κίτρινα tartan υφάσματα συνδέθηκαν τόσο με την σκωτσέζικη υπερηφάνεια, ώστε το 1746 η Βρετανική κυβέρνηση απαγόρεψε για τέσσερις δεκαετίες στους σκωτσέζους να φορούν καρό, ως απάντηση στην Εξέγερση των Ιακωβιτών του 1745.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ακολουθώντας πιο ειρηνικές διαδικασίες, το καρό πουκάμισο έγινε σιγά – σιγά ρούχο – σύμβολο της εργατικής τάξης: ο άντρας ο δουλευταράς, το παλικάρι, απεικονίζεται σε διαφημίσεις, πόστερ και σκίτσα να δουλεύει φορώντας καρό πουκάμισο στους ιδρωμένους ώμους του. Εδώ που τα λέμε, κανένα άλλο κομμάτι δεν ταυτίστηκε ταυτόχρονα με τόσα επαγγέλματα: από τους ξυλοκόπους με τα μαυροκόκκινα καρό πουκάμισα και τους μουτζουρωμένους με κάρβουνο εργάτες στα ορυχεία έως τους αγρότες του αμερικανικού νότου και τους καουμπόηδες, το καρό πουκάμισο έμοιαζε συνώνυμο του ανδρισμού και της σκληρής δουλειάς.

Check it out, boys and girls

Ωστόσο η εικόνα του καρό πουκάμισου έμελλε να αλλάξει ξανά, καθώς βρήκε τρόπο να τρυπώσει στις νεανικές γκαρνταρόμπες. Ως γνωστόν, ο πιο σύντομος δρόμος για να βρεθείς εκεί είναι μέσω της ποπ κουλτούρας, δηλαδή της μουσικής και του σινεμά: τα καρό πουκάμισα έγιναν ανάρπαστα όταν οι Beach boys εμφανίστηκαν να τα φορούν το 1963 στο εξώφυλλο του δίσκου τους Surfer Girl, ενώ οι δεσποινίδες είδαν με άλλο μάτι αυτό το παραδοσιακά αγορίστικο ρούχο, όταν το είδωλο της εποχής, Catherine Bach, το συνδύασε με τζιν σορτσάκι για να φτιάξει το εμβληματικό outfit της Daisy Duke στη δημοφιλή σειρά The Dukes of Hazzard.

Φτάνοντας στα μέσα της δεκαετίας του 70, αναδύθηκε το κίνημα των punks, με τους Sex Pistols στο απόγειό τους και μια ασυμβίβαστη γενιά να περιφέρεται με piercing στο πρόσωπο, μαλλιά – μοϊκάνα, καρό πουκάμισα και μπότες doc Martens. Και κάπως έτσι, cool αγόρια και hot κορίτσια συναντιούνται και μπλέκονται γλυκά – όπως ακριβώς και οι ρίγες στα πουκάμισά τους.

Smells like teen spirit

Για όσους γεννήθηκαν στα 80s, βέβαια, όλα αυτά είναι γνώσεις και όχι αναμνήσεις. Οι αναμνήσεις που όντως μπορεί να έχει κάποιος που μεγάλωνε στα 90s περιλαμβάνουν τον Kurt Cobain να παίζει κιθάρα με τα ξανθά του μαλλιά να πέφτουν στο πρόσωπό του, φορώντας το καρό του πουκάμισο και ορίζοντας ένα ολόκληρο νέο κίνημα, το grunge, που ξεκίνησε από το Seattle και κατέκτησε εφηβικές καρδιές σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη. All star, τζιν παντελόνια, t-shirts και καρό πουκάμισα φορεμένα ανοιχτά ή δεμένα στην μέση έγιναν το trademark ντύσιμο μιας νέας, θλιμμένης σοδειάς εφήβων. Το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή, από τους αεικίνητους, forever young surfers και skaters της Καλιφόρνιας, που επίσης βρήκαν ενδυματολογικό καταφύγιο στο καρό πουκάμισο. (ΦΩΤΟ NIRVANA)

Κάντο όπως ο Beckham, ο Robert και τόσοι άλλοι

Σήμερα, το καρό πουκάμισο μοιάζει να έχει περάσει στην πιο δημοκρατική του φάση, αφού η χαλαρή γοητεία του ανήκει πια σε όλους: από τον David Beckham και τον Robert Pattinson έως τους hipsters που το φόρεσαν με πάθος και skinny παντελόνια, το πιο ευκολοφόρετο casual πουκάμισο έχει περάσει και πάλι στον λαό, αφήνοντας –προς το παρόν – πίσω του τους κοινωνικούς χαρακτηρισμούς και τα στερεότυπα.

Το μόνο που μπορεί να συμπεράνει κανείς για εκείνον που φορά καρό πουκάμισα είναι πως αγαπά την άνεση και επιδιώκει relaxed καθημερινά σύνολα, τα οποία δεν χρειάζεται να τα πολυσκεφτεί. Διότι το καρό πουκάμισο δεν είναι βαρετό, αλλά δεν είναι και ιδιόρρυθμο. Το καρό πουκάμισο μπορεί να μην σε απογειώνει στιλιστικά, αλλά από την άλλη δεν θα σε εκθέσει ποτέ. Το καρό πουκάμισο είναι πάντα εκεί για σένα. Το καρό πουκάμισο είναι φίλος σου.

Καρό πουκάμισο 55DSL, €80

Καρό πουκάμισο OVS, €17,90

Καρο μπλε και κόκκινο πουκάμισο Gant, €99

Γκρι καρό πουκάμισο Replay, €120

Μπλε καρό πουκάμισο Pull&Bear, €28,42

Κόκκινο και μαύρο καρό πουκάμισο New Look, €28,42

Καρό πουκάμισο Carhartt, €106,64

Καρό πουκάμισο Pepe Jeans, €25

Ασπρόμαυρο καρό πουκάμισο Cheap Monday, €69

Καρό πουκάμισο Dondup, €135

Κίτρινο καρό πουκάμισο Polo Ralph Lauren, €98

Καρό πουκάμισο Ra-re, €77

Κόκκινο καρό πουκάμισο Aspesi, €95

Καρό πουκάμισο Polo Ralph Lauren, €100

Μπορντό πουκάμισο H&M, €19,99

Γαλάζιο καρό πουκάμισο H&M, €29,99

Πράσινο πουκάμισο Topman, €40

Καρό πουκάμισο Topman, €40

Μπλε καρό πουκάμισο He by Mango, €39,99

Γκρι καρό πουκάμισο He by Mango, €39,99