ΜΟΔΑ

Τίποτα δεν είναι άσπρο / μαύρο. Γιατί να είναι τα sneakers σου;

Από τα σταράκια μέχρι τα κλασικά αθλητικά, τα sport παπούτσια δείχνουν καλύτερα σε έντονα χρώματα και βρίσκουν το πραγματικό coolness τους στο δρόμο - όχι στο διάδρομο του γυμναστηρίου.

Αν υπάρχει ένα παπούτσι με το οποίο μπορείς να πειραματιστείς εύκολα με το χρώμα του, αυτά είναι τα sneakers σου. Είτε μιλάμε για κλασικά αθλητικά (trainers), είτε για υφασμάτινα παπούτσια βόλτας όπως τα All Star, η casual χρήση για την οποία προορίζονται τους επιτρέπει να έχουν πιο ζωηρά χρώματα από ό,τι τα μαύρα και καφέ επίσημα ζευγάρια της παπουτσοθήκης τους. Στην πορεία θα διαπιστώσεις πως το να τα συνδυάσεις με τη γκαρνταρόμπα σου είναι εξίσου εύκολο με τις συμβατικές αποχρώσεις – και σύντομα δεν θα θες να ξαναδείς ποτέ μπροστά σου ένα βαρετό ζευγάρι λευκά ή μαύρα sneakers.     

 

Η γραμμή

Τα χρωματιστά sneakers με τα οποία θα ασχοληθούμε εδώ, προφανώς δεν είναι τα παπούτσια του Usain Bolt, του Kobe Bryant και γενικώς εκείνα που στο γυμνάσιο αποκαλούσαμε “σπορτέξ”. Φυσικά ένα τέτοιο ζευγάρι σου είναι απαραίτητο για ανατομικούς λόγους αν είσαι αθλητικός τύπος, όμως όσο πιο χοντροκομμένα είναι τα sneakers σου, όσο πιο φορτωμένα με Velcro, τεράστιες γλώσσες, αερόσολες και φωτάκια, τόσο πιο δύσκολα μπορείς να τα φορέσεις στην καθημερινότητά σου. Το κλειδί εδώ είναι η λιτότητα, οι καθαρές γραμμές και ο μικρός όγκος, που δεν θα σε κάνει να μοιάζεις σαν να φοράς πολύχρωμα τούβλα.

Vans La Cripta Dos, €85

 

Τα υλικά

Όσο πιο ποιοτικό τόσο το καλύτερο: η προφανής επιλογή είναι το δέρμα, η ακόμη καλύτερη είναι το σουέντ και για τους πιο ζεστούς μήνες το canvas είναι ελαφρύ, δροσερό και δείχνει cool. Συνθετικά δέρματα και προηγμένα τεχνολογικά υλικά με ultra απόδοση δεν μας αφορούν στην προκειμένη περίπτωση.

Supra Assault, €85,30

 

Τα χρώματα

Προφανώς και ο στόχος αυτού του κειμένου είναι να απενοχοποιήσει το χρώμα, να σε ξεκολλήσει από τα λευκά και μαύρα αθλητικά και να σε παροτρύνει να ενδώσεις στο ουράνιο τόξο. Υπάρχουν όμως και κάποιοι περιορισμοί:

  • Όχι στα πολλά χρώματα πάνω σε ένα παπούτσι, διότι προκαλούν σύγχυση και θα σε δυσκολέψουν στους συνδυασμούς. Δύο το πολύ (ένα βασικό και άλλο ένα σε λεπτομέρειες όπως σόλα, κορδόνια και λογότυπο), φτάνουν.

  Adidas Greenstar, €110

  • Όχι στα πολύ έντονα φλούο χρώματα, διότι από μόνα τους είναι συνδεδεμένα με αθλητικές καταστάσεις και trash βιντεοκλίπ. Δεν θα είναι εύκολο να τα ενσωματώσεις σε λιγότερο sporty σύνολα.
  • Ναι στα έντονα βασικά χρώματα (μπλε, κόκκινο, κίτρινο, πράσινο) και τις αποχρώσεις τους, αλλά να θυμάσαι πως όσο πιο βαθιά μπαίνουμε στη χειμερινή σεζόν, τόσο πιο μουντά αυτά τα χρώματα οφείλουν να είναι. Το χειμώνα π.χ. το κόκκινο της ντομάτας γίνεται κόκκινο του κρασιού, το πράσινο του γκαζόν γίνεται κυπαρισσί, το κίτρινο του λεμονιού γίνεται μουσταρδί κλπ.

Supra Skytop, €95

 

Τα κορδόνια

Ασχέτως με το πώς τα αγόρασες από το κατάστημα ή τι τάσεις πειραματισμού έχεις, ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος να δένεις τα κορδόνια σου είναι σε τέλειες οριζόντιες γραμμές. Αν το κορδόνι είναι μακρύ, δέσε διπλούς κόμπους και χώνε το στα πλαϊνά. Δεν είναι διόλου κολακευτική η εικόνα ενός άντρα που του κρέμονται τα κορδόνια του.

 

Συνδυασμοί με άλλα χρώματα

Μην προσπαθείς να βρεις ρούχα ακριβώς στην ίδια απόχρωση με τα παπούτσια. Μπορεί να σου φαίνεται ωραίο οπτικά ένα πράσινο ζευγάρι παπούτσια με μια ίδιας απόχρωσης πράσινη μπλούζα, θα δείξει όμως πολύ καλύτερο φορεμένο με έναν διαφορετικό τόνο του πράσινου, όπως χακί ή φυστικί ή λαδί (και θα δείχνει λιγότερο μελετημένο).

Onitsuka Tiger Fibre Vintage, €65

Ακόμη καλύτερα λειτουργούν δύο εντελώς διαφορετικές αποχρώσεις στο ίδιο σύνολο, π.χ. κόκκινα παπούτσια με πράσινη μπλούζα ή μωβ παπούτσια με κίτρινο t-shirt. Λίγοι είναι εκείνοι που μπορούν να συνδυάσουν επιτυχώς ένα ζευγάρι χρωματιστά παπούτσια με παντελόνι άλλου έντονου χρώματος, οπότε για το κάτω μέρος του συνόλου μείνε στις σταθερές αξίες για να είσαι safe: το τζιν, το μαύρο και το μπεζ υφασμάτινο παντελόνι δεν θα σε προδώσουν.

Ralph Lauren Burwood, €81,25

Αν δεν νιώθεις και πολύ σίγουρος για τέτοιες χρωματικές περιπέτειες, υπάρχει πάντα και το σιγουράκι της μονοχρωμίας: Σε ένα κατάμαυρο σύνολο ή ένα σύνολο με navy παντελόνι και navy t-shirt, τα χρωματιστά sneakers γίνονται πρωταγωνιστές και κάνουν δήλωση στιλ από μόνα τους.

New Balance U420, €85,30

 

Συνδυασμοί με άλλα ρούχα (πέραν της φόρμας σου)

Αυτά με τα οποία μπορείς να ξεκινήσεις είναι μερικά κλασικά casualwear κομμάτια, όπως τζιν, t-shirts και φούτερ με κουκούλα. Τα χρωματιστά sneakers θα κάνουν αυτά τα χαλαρά σύνολα να δείχνουν πολύ πιο ενδιαφέροντα απ’ ότι αν τα συνδύαζες με γκρι Millennium, λευκά Stan Smith ή μαύρα All Star. Αν τα sneakers είναι hi-top, αυτά τα outfits είναι η ευκαιρία σου για να τσαλακώσεις το παντελόνι και να το χώσεις ελαφρώς προς τα μέσα.

Τα χρωματιστά sneakers δένουν θαυμάσια με prints, όπως εμπριμέ t-shirts ή καρό πουκάμισα. Φρόντισε το sneaker να ταιριάζει με κάποια από τις αποχρώσεις που συμπεριλαμβάνονται στο print, κατά προτίμηση όμως όχι με τη βασική (π.χ. αν μιλάμε για ένα κόκκινο καρό πουκάμισο, που εμπεριέχει και λεπτότερα πράσινα ή μπλε καρό, ταιριάζουν καλύτερα τα μπλε ή πράσινα sneakers).

Nike Dunk High 08 Decon, €85

Αντικατέστησε με ένα ζευγάρι χρωματιστά sneakers τα loafers ή τα casual δετά παπούτσια σου και φόρεσέ τα με τα ίδια all-day ρούχα, όπως βαμβακερά chinos και khakis σε ουδέτερες αποχρώσεις, μαλακά, καλής ποιότητας μονόχρωμα t-shirts (χωρίς στάμπες και άλλες φασαρίες), casual λευκά, γαλάζια και ριγέ πουκάμισα, γκρι, καφέ και χακί ζακέτες και πουλόβερ με V λαιμόκοψη.

Converse Chuck Taylor, €56,25

Μπορείς να συνδυάσεις sneakers με σακάκι; Φυσικά και ναι. Αρκεί το όλο σύνολο να αποπνέει ανεπισημότητα, το παντελόνι να είναι casual (τζιν ή cargo με τσέπες) και το σακάκι να είναι sports jacket ή καθημερινό blazer – όχι το σακάκι του καλού κοστουμιού σου.

Converse Jack Purcell, €103,68

Μπορείς να συνδυάσεις sneakers με κοστούμι; Φυσικά και όχι. Εκτός αν είσαι α) style icon στο Μιλάνο β) αντικομφορμιστής/ επαναστάτης/ hipster γ) σίγουρος πως εκεί που πας θα εκτιμηθεί το χιούμορ σου και το casual στιλ σου. Σε κάθε αντίθετη περίπτωση, στις επίσημες περιστάσεις οφείλεις να φοράς επίσημα κοστούμια με επίσημα παπούτσια. End of story.