ΜΟΔΑ

To polo με τα πολλά πρόσωπα

Το μπλουζάκι που φοράς από 5 έως 95 χρονών, αποδεικνύεται το πιο ευέλικτο ρούχο της γκαρνταρόμπας σου, καθώς υπάρχουν δεκάδες κλασικοί αλλά και εντελώς μοντέρνοι τρόποι να το φορέσεις. Εμείς σου δείχνουμε 8 από αυτούς.

Για αρχή, ένα μικρό μάθημα ιστορίας: Όπως όλα τα πρωτοποριακά πράγματα, έτσι και το polo shirt προέκυψε από την ανάγκη κάποιου να δώσει πρακτική λύση σε ένα πρόβλημα που τον ταλαιπωρούσε. Αυτός ο κάποιος ήταν ο πρωταθλητής του τένις René Lacoste, ο οποίος, απηυδισμένος από τα  ζεστά μακρυμάνικα ρούχα που φορούσαν οι τενίστες τότε, βάλθηκε να φτιάξει για τον εαυτό του ένα ρούχο πιο άνετο και πιο δροσερό.

Ο René Lacoste

Αντλώντας έμπνευση από τους παίκτες του polo, που είχαν ελαφριές στολές από πικέ ύφασμα, το οποίο επέτρεπε στον αέρα να κυκλοφορεί στο σώμα και να απορροφά τον ιδρώτα,  δημιούργησε το 1926, το πρώτο λευκό κοντομάνικο μπλουζάκι με γιακά ώστε να προστατεύεται ο λαιμός από τον ήλιο. Όσο για το κροκοδειλάκι στο στήθος, αυτό, στην ουσία, ήταν το παρατσούκλι που είχε χαρίσει ο Αμερικανικός τύπος στον Lacoste, “the crocodile”.

Ο James Dean

Το 1933 συμφώνησε να συνεργαστεί με μια γαλλική εταιρία ένδυσης και έτσι ξεκίνησε η μαζική παραγωγή. Το ελαφρύ, άνετο και κομψό μπλουζάκι βρήκε γρήγορα τη θέση του εκτός γηπέδων και εντός της casual γκαρνταρόμπας του μέσου Αμερικάνου.

O JFK φορούσε polo shirts σχεδόν σε όλες τις καθημερινές εμφανίσεις του

Συνδέθηκε άρρηκτα με τα σπορ της υψηλής κοινωνίας, το golf, το polo και φυσικά το τένις, έγινε εμβληματικό κομμάτι της Αμερικανικής παράδοσης στο casualwear και φορέθηκε από αμέτρητα style icons της εποχής, από τον James Dean και τον Clint Eastwood μέχρι τον JFK.

The Mods, οι βρετανοί που σύχναζαν στην Carnaby Street, οδηγούσαν Vespa και Lambretta και φορούσαν τα Fred Perry τους κουμπωμένα έως πάνω

Στη δεκαετία του ‘60 σημάδεψε τη βρετανική subculture, καθώς τα polo μπλουζάκια της εταιρίας Fred Perry αποτελούσαν την default μπλούζα των Mods, με τους The Who να δείχνουν έναν alternative τρόπο να το φορέσεις (κουμπωμένο ως πάνω, συνδυασμένο με skinny παντελόνια) και αργότερα να ακολουθούν αυτό το στιλ οι  Oasis, οι Klaxons και οι brit rock μπάντες του σήμερα, όπως οι Arctic Monkeys, με τον frontman Alex Turner να φοράει polo shirts στις περισσότερες on stage εμφανίσεις του. 

Οι Arctic Monkeys

Αλλά όλα αυτά ίσως να μην σε ενδιαφέρουν. Αυτό που σε ενδιαφέρει είναι πως μιλάμε για το ρούχο με το οποίο σε στέλνει η μαμά σου πρώτη μέρα στο σχολείο και το ρούχο που θα φοράς εσύ και οι υπερήλικες φίλοι σου όταν θα βγαίνετε απογευματινή βόλτα στο πάρκο.

Είναι πολλά τα χρόνια, γι’ αυτό καλύτερα να έχεις υπόψη σου αρκετούς τρόπους για το πως να το συνδυάζεις. Εμείς σου δείχνουμε 8 από αυτούς.

 

Ο casual τρόπος

  Με βερμούδα ή khakis, η relaxed διάθεση αυτού του στιλ καθορίζεται από το απλό t-shirt φορεμένο από μέσα.

Ριγέ polo shirt, Brioni, €84, www.farfetch.com

Βαμβακερό t-shirt, €9, www.topman.com , βαμβακερό chino παντελόνι, €24,95, www.hm.com , aviator γυαλιά ηλίου, €17,95, www.zara.com , δερμάτινα sneakers, Paul Smith Jeans, €127,19, www.asos.com

 

 

Ο κλασικός τρόπος

Μπορείς να τον πεις και κολεγιακό, preppy, φλώρικο. Μόνο προς θεού, ο γιακάς ας μείνει χαμηλά, στη θέση του. (Photo: Στιγμιότυπο από την ταινία του 1984 Making the Grade)

Κλασικό polo shirt, Lacoste, €98, www.farfetch.com

Βαμβακερή βερμούδα, €22,99, www.pullandbear.com, πλεκτή ζώνη, Anderson’s, €90, www.mrporter.com, σουέντ loafers, €19,99, www.zara.com , βαμβακερό πουλόβερ, €14 (από €32), www.topman.com

 

 

Ο geeky τρόπος

Ζακέτες, υφασμάτινα παντελόνια, μαλλιά που θυμίζουν Glee και γυαλιά ηλίου ή μυωπίας, δημιουργούν ένα nerdy στιλ που ταιριάζει σε πολλούς. (Photo: Οι Klaxons)

Λευκό polo shirt, Vivienne Westwood, €127, www.coggles.com

Παντελόνι, €19,95, www.hm.com , βαμβακερά plimsolls, Bensimon, €41,48, www.asos.com , ζακέτα με διπλή σειρά κουμπιών, €18,99, www.newlook.com, γυαλιά ηλίου με union jack print, €9 (από €20), www.topman.com

 

 

Ο Μad Μen τρόπος

Κλασικά παντελόνια με τσάκιση, sartorial αξεσουάρ και polo shirts με στοιχεία tailoring δημιουργούν retro chic σύνολα που άνετα θα φορούσε ο Don Draper.

Πλεκτό polo shirt, €9 (από €36), www.topman.com

Λινό παντελόνι Oliver Spencer, €195,19, www.mrporter.com , δερμάτινα δετά παπούτσια, €25,99 (από €69,95), www.zara.com , γυαλιά Clubmaster, €16,59, www.asos.com , δερμάτινη πλεκτή ζώνη, €16,59, www.asos.com

 

 

Ο Mods τρόπος

Αν δεν είναι Fred Perry, δεν είναι Mods. Chelsey μπότες και skinny παντελόνια πλαισιώνουν το θρυλικό μπλουζάκι ιδανικά. Η vespa προαιρετική. (Photo: oι Oasis)

Κλασικό polo shirt, Fred Perry, €70, www.woodhouseclothing.com

Δερμάτινες chelsey boots, Ted Baker, €138,25, www.asos.com , skinny τζιν παντελόνι, €25,99, www.pullandbear.com , τιράντες, €20, www.topman.com , γυαλιά ηλίου Oliver Peoples, €359,82, www.mrporter.com

 

 

Ο gentleman τρόπος

Gentleman μεν, σε ώρες ανάπαυλας δε. Το βαμβακερό polo οφείλει να είναι όσο το δυνατόν πιο λιτό, χωρίς patterns και φασαριόζικες λεπτομέρειες, γιατί στην ουσία αντικαθιστά το πουκάμισο.

Βαμβακερό polo με τσέπη, Sunspel, €84, www.matchesfashion.com

Κλασικό chino παντελόνι, €17,99, www.newlook.com, casual jacket, €79,99, www.mango.com , σουέντ brogues, Green George, €286, www.matchesfashion.com , βαμβακερό ποσέτ, €38, www.paulsmith.co.uk

 

 

O smart casual τρόπος

Κοστούμι όχι μόνο χωρίς γραβάτα αλλά και χωρίς πουκάμισο; Φυσικά και γίνεται και το αποτέλεσμα ισορροπεί τέλεια μεταξύ του formal και casual στιλ, για όλες εκείνες τις στιγμές που νιώθεις αναποφάσιστος.

Ριγέ polo shirt, €48, www.brooksbrothers.com

Λινό σακάκι, €384,22 και παντελόνι, €195,15, Oliver Spencer, www.mrporter.com, δερμάτινο oxford shoe, €69,95, www.zara.com , γυαλιά ηλίου Jack & Jones, €27,65, www.asos.com

 

Ο beach τρόπος

Τα εύκολα (και τα επίκαιρα) τα αφήσαμε για το τέλος. Το polo shirt δείχνει πιο sophisticated απ’ ότι το t-shirt πάνω από το μαγιό και, αν συνδυαστεί με κλειστά παπούτσια, μπορεί να σε πάει από την παραλία στο θερινό σινεμά και την βόλτα για φαγητό ή όπου άλλου λέει το θερινό σου πρόγραμμα. 

Κλασικό πικέ polo shirt, €9,95, www.hm.com

Μαγιό, €35 (από €70), www.scotch-soda.com, σαγιονάρες, Havaiianas, €24,19,  www.mrporter.com, γυαλιά ηλίου Wayfarer, Ray-Ban, €172,81, www.asos.com, βραχιόλια, €11.06, www.asos.com