ΜΟΔΑ

Το στιλ σου παίρνει τα βουνά. Είσαι έτοιμος;

Winter is coming -για την ακρίβεια winter is here- και αυτό σημαίνει πως οι χειμερινοί προορισμοί είναι έτοιμοι για σένα. Εσύ είσαι έτοιμος για τους χειμερινούς προορισμούς;

«Στιλ στο βουνό». Αν ρωτήσεις 100 άντρες, θα σου δώσουν 100 διαφορετικούς ορισμούς για το τι σημαίνει αυτή η φράση και πως μπορείς να την πετύχεις. Γι’ αυτό και οι πίστες στα χιονοδρομικά εμφανίζουν τεράστια ενδυματολογική ποικιλία, γι’ αυτό και στα παραδοσιακά καφενεία των ορεινών χωριών συναντάς πολλούς και διαφορετικούς ανθρωπότυπους Ελλήνων τουριστών. Στην πραγματικότητα, όμως, όλοι οι πραγματικά stylish άντρες στο βουνό υπακούουν, ο καθένας με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, σε μια σειρά από στιλιστικούς κανόνες. Αυτοί οι κανόνες – πιο σωστά μικρές, εύκολα εφαρμόσιμες συμβουλές – δεν είναι εδώ για να σε δεσμεύσουν ως προς τις ενδυματολογικές σου επιλογές αλλά για να σε απελευθερώσουν. Ό,τι κι αν φορέσεις που πάνω – κάτω συμφωνεί με τη λίστα, θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο εκεί ψηλά, στα άσπρα βουνά.

 

To αντιανεμικό μπουφάν σου ας είναι σε ένα από τα κλασικά έντονα χρώματα, όπως το πορτοκαλί ή το κίτρινο. Χρώματα που θα βρεις στη χειμωνιάτικη συλλογή της Napapijri, της εταιρείας συνώνυμο του χειμερινού στιλ στο βουνό. Ακόμη όμως κι αν σκοπεύεις να την περάσεις στο σαλέ και όχι στις πίστες, μακριά από κινδύνους και περιπέτειες, αυτά τα χρώματα θα σου χαρίσουν χαλαρό sporty στιλ.

 

Από την άλλη, αν δεν σου αρέσουν αυτά τα αμιγώς αθλητικά μπουφάν, μπορείς να παραμείνεις ζεστός και καλοντυμένος μέσα σε ένα υπέροχο παρκά. Συνήθως χακί, με γούνα στην κουκούλα ή χωρίς, δείχνει μοναδικά κομψό τόσο με τα αθλητικά σου ρούχα όσο και με τα υπόλοιπα κομμάτια της γκαρνταρόμπας σου, τα καθημερινά και απλά αλλά και κομμάτια υψηλού tailoring.   

Όσο ο καιρός γλυκαίνει μπορείς να την βγάλεις καθαρή και με ένα απλό, κομψό μάλλινο παλτό. Αλλά επειδή δεν είμαστε τώρα για να παίρνουμε τέτοια ρίσκα, καλύτερα έχε μαζί σου και το iconic πουπουλένιο φουσκωτό μπουφάν. Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι sport οίκοι το συμπεριλαμβάνουν πάντα στις συλλογές τους και που αποτελεί το best seller κομμάτι τους. Απόδραση στο βουνό χωρίς ένα τέτοιο εμβληματικό κομμάτι δεν γίνεται.

 

Το αμάνικο γιλέκο είναι ένας άλλος σύμμαχός σου στο βουνό, κι ας έχεις την τάση να το υποτιμάς μερικές φορές. Φορεμένο με χοντρά πλεκτά ρούχα από μέσα, καθώς και σκούφους και γάντια, γίνεται το καταλληλότερο ρούχο για ορεινό layering.

Τα μάλλινα πλεκτά πουλόβερ και οι ζακέτες Napapijri θα σε σώσουν στις χαμηλές θερμοκρασίες. Πόνταρε σε κομμάτια με ουδέτερες αποχρώσεις, όπως μαύρο και γκρι, για να μπορούν να παίζουν πασπαρτού με τα υπόλοιπα περιεχόμενα της ορεινής σου βαλίτσας.

Από μέσα, φρόντισε να φοράς ένα ισοθερμικό μακρυμάνικο. Ακόμη κι αν μείνεις πολλές ώρες μακριά από το τζάκι και τα καλοριφέρ, δεν θα καταλάβεις καθόλου κρύο.

 

Μην υποτιμάς ποτέ την δύναμη του τζιν σου. Μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικά στο κρύο όσο η φόρμα του σκι ή τα ισοθερμικά κολάν, αλλά το σκληρό, ανθεκτικό του ύφασμα θα κρατήσει στεγνό και χαρούμενο κάθε πρωτάρη του βουνού, που δεν σκοπεύει να γίνει ο Μάγος του Χιονοδρομικού.

Αν, παρ’ όλα αυτά, θέλεις να δοκιμάσεις κάτι πιο εξειδικευμένο, υπάρχουν και τα ειδικά sporty χειμερινά παντελόνια από εξαιρετικά ζεστό και αδιάβροχο ύφασμα και με πολλές ευρύχωρες τσέπες στα πλαϊνά (γιατί δεν θέλεις να ρισκάρεις να γλιστρήσει το κινητό σου όσο είσαι πάνω στο lift).

 

Και μιας που είπαμε κινητό, δεν υπάρχει πιο πρακτική εφεύρεση από τα μπουφάν που διαθέτουν εξωτερικές τσέπες σχεδιασμένες για να χωράνε το smartphone σου και ό,τι άλλο θέλεις. Μοναδικό παράδειγμα πως πρακτικότητα στο ντύσιμο και cool στιλ μπορούν να συναντηθούν σε ένα ρούχο.

Αξεσουάρ όπως γάντια, σκούφοι και κασκόλ Napapijri κρίνονται απαραίτητα. Ψάξε για σκούφους και κασκόλ από 100% μαλλί, που θα κρατήσουν ζεστή όλη την περιοχή του κεφαλιού και του λαιμού που – όπως έλεγε η γιαγιά σου – «από εδώ μπαίνει το κρύο». Όσο για τα γάντια, εκεί έξω υπάρχουν κομψά ζευγάρια με αποσπώμενα δάχτυλα, ώστε να μπορείς να απαντάς και στις κλήσεις που δέχεται το προαναφερθέν κινητό σου.

Τα παπούτσια σου μπορεί να είναι από εξειδικευμένα για το βουνό αθλητικά έως ένα basic sneaker ή μποτάκι. Αν είσαι πιο πολύ τύπος της δεύτερης κατηγορίας (και όχι pro της βουνοπλαγιάς), φρόντισε απλώς τα παπούτσια σου να έχουν αντιολισθητική σόλα και να είναι κατασκευασμένα από κάποιο ανθεκτικό και αδιάβροχο υλικό, όπως το δέρμα. Γιατί τα σλάλομ θέλουμε να τα κάνεις στις πίστες φορώντας πέδιλα, όχι στο ίσιωμα, την ώρα που κάνεις βόλτα στο χωριό.

Όποιο κι αν είναι πάντως το στιλ σου, μπορείς να το πάρεις μαζί σου στο βουνό χωρίς να θυσιάσεις καθόλου το προσωπικό σου γούστο. Αρκεί τα ρούχα που θα φοράς να συμβαδίζουν με την αισθητική σου και να είναι ποιοτικά και σχεδιαστικά άριστα. Και κάπως έτσι, θα αρχίσεις να ανυπομονείς όχι μόνο για το καλοκαίρι, αλλά και για την επόμενη χειμερινή εκδρομή.

 

Τα καταστήματα Napapijri σε Αθήνα (Golden Hall, Κηφισίας 37Α, 2106822096) και Θεσσαλονίκη (Πρόξενου Κορομηλά 36, 2310261681) και σε όλα τα καταστήματα Attica σε περιμένουν να τα επισκεφθείς. Τα προϊόντα Napapijri θα τα βρεις και σε άλλα επιλεγμένα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.