GROOMING

Γιατί έχεις ακόμα ακμή;

Σβήσε τα σημάδια μιας παρατεταμένης εφηβείας και διεκδίκησε το καθαρό πρόσωπο που σου αξίζει.

Στα 16 με 17 γνωρίζει τις μεγάλες δόξες της. Λίγο μετά το λύκειο αρχίζει να υποχωρεί και μέχρι τα 25 έχει εξαφανιστεί τελείως. Αν έχεις περάσει αυτή την ηλικία και η ακμή επιμένει, κάτι δεν πάει καλά. Θα έπρεπε οι ορμόνες σου να έχουν ηρεμήσει και η υπερέκκριση λιπαρότητας να έχει ρυθμιστεί. Κι όμως όχι, παρότι η εποχή της αθωότητας έχει περάσει προ πολλού και εσύ κοντεύεις ή έχεις φτάσει τα πρώτα –άντα, τα κόκκινα, ερεθισμένα στίγματα και σπυράκια εξακολουθούν να βρίσκουν τη θέση τους στο πρόσωπό του. Μην το αντιμετωπίζεις με εφηβική επιπολαιότητα. Αν το πρόβλημα είναι έντονο οφείλεις να επισκεφθείς έναν δερματολόγο διότι στην πραγματικότητα μιλάμε για μια ασθένεια του δέρματος που χρήζει θεραπευτικής αγωγής. Αν τα συμπτώματα είναι ήπια, αλλάζοντας μερικές συνήθειες μπορείς να βελτιώσεις την κατάσταση. Για αρχή, όμως, αναρωτήσου: γιατί έχεις ακόμα ακμή;

 

Γιατί έχεις μπόλικη τεστοστερόνη

Η έκκριση τεστοστερόνης συνδέεται άμεσα με την ακμή και τα σπυράκια, εξού και τα περισσότερα αγόρια γίνονται πουά στην εφηβεία, τότε που η ορμόνη κάνει πάρτι. Η παραγωγή σμήγματος οφείλεται στην αυξημένη δράση των σμηγματογόνων αδένων και των ανδρογόνων ορμονών. Προφανώς δεν μπορείς να ρίξεις τα επίπεδα της τεστοστερόνης στον οργανισμό σου, μπορείς όμως να κάνεις σχολαστικό καθαρισμό του δέρματός σου με ένα ήπιο καθαριστικό με σμηγματορρυθμιστική δράση, 2 φορές την ημέρα.

 

Γιατί δεν τα αφήνεις σε ησυχία

Είναι γελοίο να μην έχεις εμπεδώσει ακόμα πως, όσο περισσότερο πειράζεις τα σπυράκια σου, τόσο περισσότερο κινδυνεύεις να επαναδημιουργηθούν ή και να εξαπλωθούν – για να μην μιλήσουμε για τα σημάδια που μπορεί να σου αφήσει για πάντα αυτή η συνήθεια. Πράγματι, είναι μια απολαυστική διαδικασία, αλλά η πίεση και το σπάσιμο μπορούν να μεταφέρουν βακτήρια πιο βαθιά μέσα στο δέρμα ή σε άλλα σημεία της επιδερμίδας με κίνδυνο να πάθεις μόλυνση. Και φυσικά δεν θες καν να ξεκινήσουμε να σου λέμε πόσο κακό κάνεις στο πρόσωπό σου όταν το πειράζεις βαριεστημένα με βρώμικα χέρια την ώρα που βλέπεις τηλεόραση, δουλεύεις, σερφάρεις στο ίντερνετ  ή είσαι κολλημένος στην κίνηση.

 

Γιατί όλα γύρω σου είναι ύπουλα

Ακόμη κι αν εσύ ο ίδιος δεν ακουμπάς το ευαίσθητο δέρμα σου με βρόμικα χέρια, υπάρχουν πολλές εστίες μόλυνσης γύρω σου που πρέπει να αποφεύγεις σχολαστικά. Η οθόνη του κινητού σου είναι μια από αυτές, η οποία έρχεται καθημερινά σε επαφή με το πρόσωπό σου. Να ένας λόγος παραπάνω να αποκτήσεις επιτέλους το ρημάδι το handsfree. Ύπουλο όμως μπορεί να είναι ακόμη και το μαξιλάρι σου, καθώς τα βαμβακερά υφάσματα απορροφούν την λιπαρότητα του δέρματος μαζί με σκόνη και βρομιές και σου την επιστρέφουν με τόκο στον επόμενο ύπνο. Συχνή αλλαγή σε σεντόνια και πετσέτες, λοιπόν, κρίνεται απαραίτητη.

 

Γιατί το δέρμα σου είναι πολύ χοντρό

Οι άντρες έχουν σημαντικά πιο χοντρό δέρμα από τις γυναίκες και κάποιοι, μάλιστα, έχουν πιο παχύ από άλλους. Όσο πιο παχύ είναι το δέρμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση δερματικών κυττάρων και άρα πιο εύκολο να φράξουν οι πόροι από νεκρά κύτταρα, τα οποία προοδευτικά θα μετατραπούν σε σπυράκια. Πλύσου σχολαστικά πρωί και βράδυ και μην παραλείπεις να χρησιμοποιείς ένα απολεπιστικό προϊόν που θα απομακρύνει βρομιές και νεκρά κύτταρα, θα καθαρίσει σε βάθος το δέρμα και θα ξεμπλοκάρει τους πόρους. 

 

Γιατί έχεις έντονη τριχοφυΐα

Περισσότερες τρίχες στο πρόσωπο σημαίνουν περισσότερα προβλήματα, όπως τρίχες που θα μεγαλώσουν κάτω από το δέρμα και οι οποίες θα δημιουργήσουν δερματικό ερεθισμό. Το συχνό ξύρισμα και η χρήση ενός καλού καθαριστικού θα σε βοηθήσουν να αποφύγεις τέτοια περιστατικά. Μιας που είπαμε ξύρισμα, όμως, είσαι σίγουρος πως δεν φταίει αυτό για το πρόβλημα σου; Μια βρώμικη ή σκουριασμένη λεπίδα μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά, γι’ αυτό φρόντισε έπειτα από κάθε χρήση να καθαρίζεις σχολιαστικά το ξυραφάκι σου, ώστε να μη μαζεύονται βακτήρια που μεταφέρονται απευθείας στο δέρμα σου. Αφού το πλύνεις, αποθήκευσέ το σε ένα μέρος στεγνό, διότι τα βακτήρια αναπτύσσονται ραγδαία όταν το αφήνεις να μουλιάζει στα λιμνάζοντα νερά της σαπουνοθήκης.

 

Γιατί το δέρμα σου είναι πολύ λιπαρό

Συχνά οι άντρες εμφανίζουν υπερβολική λιπαρότητα στο δέρμα, η οποία σε συνδυασμό με το βρόμικο περιβάλλον μπορούν να σου βουλώσουν τους πόρους και να σου δημιουργήσουν στίγματα και σπυράκια. Δεν είσαι η εξαίρεση, όμως, διότι το λιπαρό δέρμα στους άντρες είναι η νόρμα – γι’ αυτό και οι εταιρίες καλλυντικών συχνά συμπεριλαμβάνουν στην αντρική τους σειρά ένα προϊόν που να την ρυθμίζει. Είτε μιλάμε για καθαριστικό σαπούνι είτε για ενυδατική κρέμα, μετά από λίγες εφαρμογές θα δεις διαφορά.