GROOMING

Γιατί ντρέπεσαι να παραδεχθείς ότι φοράς κρέμα προσώπου;

Η beauty editor Έφη Ανέστη θέτει την ερώτηση κοιτάζοντάς σε στα μάτια. Εκεί που πιθανότατα υπάρχουν μαύροι κύκλοι που αγνοείς.

Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να διαβάσω τα άπαντα κάτω απ΄ αυτό εδώ το κείμενο. Μη βιαστείς να με κρίνεις, όμως. Θέλω να μάθω την αλήθεια για το πώς βλέπεις εσύ τον εαυτό σου. Θέλω να σ’ ακούσω. Θέλω να σε καταλάβω (κι όχι να σε κρίνω). Θέλω να δω τι συμβαίνει στο μυαλό σου όταν σου δίνεις ελάχιστα δευτερόλεπτα, μπροστά από έναν καθρέφτη, με μια κρέμα προσώπου στα χέρια. Γιατί βιάζεσαι να το βάλεις στα πόδια, κλείνοντας βιαστικά την πόρτα πίσω σου; Γιατί κρύβεις την ενυδατική / αντιγηραντική / τονωτική και whatever κρέμα σου, βαθιά στο ντουλαπάκι του μπάνιου; Ποιος σου είπε ότι επειδή είσαι άντρας δεν επιτρέπεται να απολαμβάνεις την περιποίησή σου; Γιατί είναι λάθος / κακό / καθόλου αντρίκιο κ.α. παράξενα, να σε φροντίζεις και να ενυδατώνεις καθημερινά και σωστά το πρόσωπό σου;

Το δέρμα σου χρειάζεται τόνωση και αναζωογόνηση. Το ίδιο χρειάζεται σίγουρα και η ταλαιπωρημένη από το ξύρισμα επιδερμίδα σου. Τους τρόπους με τους οποίους θα το φροντίσεις θα έχουμε την ευκαιρία να τους αναλύσουμε στη συνέχεια της διαδικτυακής μας σχέσης. Αρκεί να μουεπιτρέψεις να κάνουμε μια κουβέντα αληθινή και μετά, ανακατεύοντας μαζί το νεσεσέρ και τις σκέψεις σου, μπορούμε να ανακαλύψουμε πολλά κι ενδιαφέροντα για τον τρόπο που σε φροντίζεις και σ’ αγαπάς.

Για να αρχίσω από κάπου, θα σου πω ότι έχω ένα φίλο που φοράει κρέμα προσώπου μόνο “μετά το ξύρισμα”. Αυτή είναι η επιχειρηματολογική διάσταση που δίνει στον εαυτό του, αλλά και σε όποιον τολμήσει να τον ρωτήσει αν χρησιμοποιεί ενυδατική στο πρόσωπό του. Και το πρόσωπό του παίρνει την κατιούσα. Και δεν κοιτάζει στα μάτια το συνομιλητή τη στιγμή της απάντησης στην ερώτηση “Χρησιμοποιείς ενυδατική”; Τα “μα”, “σου” και “ξέρεις, εγώ…” κομποζάρουν τέλεια με το κοκκίνισμα ντροπής σ’ όλο το πρόσωπό του. Αμήχανη στιγμή. Έχω βρεθεί σε πολλές τέτοιες ως beauty editor, ρωτώντας φίλους και συνεργάτες άνδρες. Για μια στιγμή θέλω να τους κάνω αγκαλιά, αλλά θα νιώσουν πιο άσχημα. Αν πάλι τους προτείνω μια κρέμα, προκειμένου να ξεκινήσουν ανάλυση για το πριν και μετά της επιδερμίδας (σε ποιότητα, όψη κλπ), μάλλον θα με χλευάσουν. Οπότε αλλάζω κουβέντα και το πάω εκεί που μ έχει οδηγήσει χρόνια ο φίλος μου “μετά το ξύρισμα”. Να φοράς οπωσδήποτε μετά το ξύρισμα μία ενυδατική. Η ενυδάτωση είναι αναγκαία για κάθε φύλο και τύπο. Χαμογελάω βιαστικά και φεύγω…

Ένας άλλος καλός φίλος μου ‘χε πει κάποτε: “Νομίζω ότι δεν χρειάζομαι κρέμα, έχω και μούσια, βλέπεις. Την τελευταία φορά που προσπάθησε η αδελφή μου να με πείσει για τα οφέλη της εκνευρίστηκα με τα λευκά υπολείμματα που μου άφησε. Μπορεί να μην είναι για μένα οι ενυδατικές. Δεν ξέρω. Δεν θέλω να χάνω χρόνο το πρωί για κάτι που είναι καθαρά γυναικεία υπόθεση”. Τον άκουσα. Τον κατάλαβα. Διαφώνησα, όμως, μαζί του. Γιατί όσο και να νομίζει εκείνος κι εσύ, μαζί, ότι οι τρίχες, δηλαδή τα μούσια, προστατεύουν ό,τι υπάρχει από κάτω, γελιέστε. Είναι λάθος. Κι αυτό δεν το λέω εγώ, αλλά οι ειδικοί. Όταν τα γένια σου είναι σκληρά χρειάζονται ενυδάτωση για να μαλακώσουν κι αυτό θα το πετύχεις οπωσδήποτε με ένα λάδι ειδικό για την περίσταση. Αυτό, όμως θα το πιάσουμε σε επόμενο θέμα.

Τώρα ξεφύγαμε. Όπως ξεφεύγεις κι εσύ όταν σε ρωτάνε αν χρησιμοποιείς κρέμα προσώπου.