GROOMING

Ό,τι γυαλίζει δεν είναι χρυσός. Ειδικά στο δέρμα σου.

Στεκόμαστε δίπλα σου στον αγώνα για ένα κούτελο καθαρό (ή, τουλάχιστον, όχι λιπαρό) με απλά tips που μπορείς να εφαρμόσεις από σήμερα κιόλας.

Επιδερμίδα που την αγγίζεις και μετά ψάχνεις να σκουπίσεις τα χέρια σου, σπυράκια που εμφανίζονται από το πουθενά, μαύρα στίγματα μόνιμοι θαμώνες στο πρόσωπο και την πλάτη σου. Όλα τα προαναφερθέντα θα έπρεπε να ανήκουν στο παρελθόν, δίπλα στο Gameboy σου, μέσα στην Polo σάκα σου, κάτω από τη στοίβα με τα τσοντοπεριοδικά. Κι όμως, η κακή όψη του δέρματός σου σε ακολουθεί ακόμη και σήμερα. Πάρε τα μέτρα σου και η λιπαρότητα θα σε κάνει σύντομα unfollow. 

Έχεις όντως πρόβλημα λιπαρότητας;

Περισσότερο από το 30% των αντρών δηλώνουν πως ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Στην πραγματικότητα οι λιπαρές εκκρίσεις της επιδερμίδας είναι όχι μόνο φυσιολογικές αλλά και επιθυμητές, καθώς ενυδατώνουν με φυσικό τρόπο το δέρμα και καθυστερούν την εμφάνιση των ρυτίδων. Το πρόβλημα ξεκινά αν η λιπαρότητα ξεφεύγει από τα φυσιολογικά πλαίσια, αν η επιδερμίδα σου γυαλίζει μονίμως, η περιοχή του Ταυ (μέτωπο, μύτη, πιγούνι) είναι επιβαρυμένη, οι πόροι σου φραγμένοι και εμφανίζεις συχνά μαύρα στίγματα, ακόμη και σπυράκια. 

Γιατί σου συμβαίνει αυτό;

Για όλα φταίει η τεστοστερόνη. Παρότι οι άντρες έχουν μικρότερους σμηγματογόνους αδένες από τις γυναίκες, το δέρμα τους τείνει να εμφανίζει περισσότερη λιπαρότητα, διότι η τεστοστερόνη αυξάνει να επίπεδα των λιπαρών εκκρίσεων. Το γεγονός ότι τρέφεσαι αποκλειστικά με πίτσες, τηγανητές πατάτες και σοκολάτες δεν βοηθάει ακριβώς την κατάσταση, ενώ το στρες που αναπόφευκτα περνάς καθημερινά έχει συσχετιστεί και αυτό με την υπερδραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων.

Πως θα το καταπολεμήσεις; 

Και ερχόμαστε στο καυτό σημείο της επίλυσης του προβλήματος. Ο λόγος που δεν έχεις απαλλαχθεί ακόμη  από τη λιπαρή σου επιδερμίδα είναι γιατί είτε α) δεν κάνεις απολύτως τίποτα β) κάνεις υπερβολικά πολλά. Ένα από τα πιο συχνά λάθη εκείνων με λιπαρή επιδερμίδα είναι ότι της κάνουν επίθεση κατά μέτωπο (κυριολεκτικά και μεταφορικά), πλένοντας συνεχώς το πρόσωπό τους και τρίβοντας το με μανία. Τα αποτέλεσμα είναι το ακριβώς αντίθετο από το επιθυμητό, διότι το δέρμα αποσυντονίζεται, αντιδρά στην προσπάθειά σου να το αφυδατώσεις και αμύνεται παράγοντας διπλάσια ποσότητα σμήγματος.

Χρειάζεται λοιπόν μια πιο ήπια προσέγγιση. Και είναι η εξής:

1. Πλύσιμο προσώπου δύο φορές τη μέρα 

Θυμάρι & Φασκόμηλο, Ζελέ Καθαρισμού Προσώπου για λιπαρές επιδερμίδες με ατέλειες, Κορρές.

Μια το πρωί όταν ξυπνάς και μια πριν κοιμηθείς είναι υπεραρκετές. Καθάρισε το πρόσωπό σου με ένα mild προϊόν με σαλικυλικό οξύ (ποτέ με κοινό σαπούνι) και ξέπλυνε με χλιαρό ή ζεστό νερό. Μην το τρίβεις παρά μόνον όταν κάνεις…

2. Scrub μια – δυο φορές την εβδομάδα

Απολεπιστική κρέμα, Skin Clear, Jade face exfoliator, Molton Brown.

Η απολέπιση είναι απαραίτητη για να απομακρύνεις τα νεκρά κύτταρα, να αποφράσσονται οι πόροι σου και να ρυθμίζεται η λιπαρότητα. Αν έχεις πρόβλημα και στο σώμα (πλάτη και ώμους), τρίψου με λούφα, όσο το ζεστό νερό τρέχει και οι πόροι σου είναι διεσταλμένοι. Μετά από κάθε φορά που πλένεις το πρόσωπό σου μην ξεχνάς να βάλεις…

3. Ενυδατική κρέμα

 

Ενυδατικό τζελ, Pure & Matte, Anti- regreasing, L’ Oreal Men Expert.

Είναι πολύ σημαντικό να διαλέξεις τη σωστή, καθώς οι περισσότερες κοινές κρέμες περιέχουν λιπαρά στοιχεία τα οποία εσύ πρέπει πάση θυσία να αποφύγεις. Διάλεξε μια με oil free σύνθεση ή, τελοσπάντων, εκμυστηρεύσου στην πωλήτρια το πρόβλημά σου και αυτή θα σε καθοδηγήσει. Αν είσαι διατεθειμένος να βάζεις κάθε μέρα ενυδατική για να απαλλαγείς από τη λιπαρότητα, μάλλον είσαι και έτοιμος για…

4. Μάσκα προσώπου 2 φορές το μήνα

Ρυθμιστική μάσκα Express με προπόλη, Apivita.

Μην κομπλεξάρεσαι. Είναι μια χαλαρωτική διαδικασία που δεν κρατά πολλή ώρα και η οποία θα έχει ευεργετική επίδραση στο δέρμα σου. Αν δεν το έχεις ξανακάνει, ξεκίνα αγοράζοντας ένα φακελάκι μιας χρήσης για να δοκιμάσεις. Θα σου αρέσει (αλλά θα μείνει μεταξύ μας).

Τέλος, μην ακουμπάς συχνά το πρόσωπό σου, διότι του μεταφέρεις μικρόβια και μην αφήνεις τα μαλλιά σου να πέφτουν χαλαρά στο μέτωπο ή στην πλάτη σου (αν έχεις πρόβλημα και εκεί), διότι η βρώμα που κουβαλάνε καθημερινά περνά απευθείας στην επιδερμίδα σου.  Πίνε πολύ νερό, μετρίασε τα λιπαρά στη διατροφή σου και απόλαυσε το νέο σου, καθαρό και ματ δέρμα.