GROOMING

11 επικά ζωγραφιστά μουστάκια

Αυτά δεν ξυρίζονται! Τόσο αληθινά που νιώθεις πως σε γαργαλάνε ακόμα και ζωγραφιστά. 11 διάσημα μουστάκια από κόμικς και καρτούν.

Επειδή δεν τα βλέπεις να κινούνται κι επειδή δεν έχουν βάθος τριών διαστάσεων δε σημαίνει πως δεν είναι καλά σαν αληθινά. Μαζέψαμε μια 11άδα από επικά μουστάκια και λοιπές facial hair καταστάσεις που φέρνουμε στο μυαλό μας όταν σκεφτόμαστε διαφορετικά είδη μουστακιού. Spoiler alert: Τα περισσότερα ανήκουν σε villains. Τυχαίο;

Βλέπεις έχουμε μπει στα βαθιά στο θέμα μουστάκι με το διαγωνισμό της Philips που σε βάζει στην κλήρωση για μεγάλα δώρα.

11) Batroc the Leaper

Αυτός εκεί στα αριστερά είναι. Πρόκειται για τον πιο γελοίο ίσως ήρωα του σύμπαντος της Marvel (που όμως θα εμφανιστεί στο νέο “Captain America”), δεν κάνει τίποτα άλλο από το να χοροπηδάει σαν ελατήριο εδώ κι εκεί αλλά με το ένα πόδι πάντα σε αυτή την πόζα, ενώ μιλάει και λέει εξυπνάδες με γαλλική προφορά. (Και δεν υπάρχει χειρότερο από γραπτή γαλλική προφορά στα κόμικς.) Αλλά κοίτα μουστάκι ο δικός σου. Στερεοτυπικό μουστάκι κακού Γάλλου, λεπτό, τεντωμένο με γωνία 45 μοιρών προς τα πάνω. Κουραστικός ναι, ατημέλητος ποτέ.

10) Ned Flanders

Άσε μας ρε Ned Flanders με το βαρετό μουστάκι σου και τη βαρετή ζωή σου να πούμε.

9) Wolverine

Δεν είναι ακριβώς μουστάκι, αλλά είναι περισσότερο τρίχα με λίγο άνθρωπο μέσα. Ο κανονικός, αληθινό Wolverine, όχι το μοντελάκι που μας έφτιαξαν για τις ταινίες, ήταν κοντός, τριχωτός και ζωώδης, με μαλλί και μούσι να γίνονται ένα ενιαίο περίγραμμα του -αξύριστου- προσώπου. Καλοξυρισμένο φλωράκι Hugh Jackman, δες και μάθε.

8) Dum Dum Dugan

Υπολοχαγός του Νικ Φιούρι κι ένας ακόμα ήρωας της γκαλερί χαρακτήρων του κινηματογραφικού “Captain America” (ξέρουμε άρα το franchise με τα καλύτερα μουστάκια), ο Ιρλανδικής καταγωγής Ντούγκαν είναι γνωστός υποτίθεται για το έξοχο σημάδι του αλλά όλοι τον αναγνωρίζουν από το σφαιρικό bowler hat του και μιλάνε για το πάντα καλοδιατηρημένο, παχύ, παλιομοδίτικο, εντελώς Ιρλανδικό μουστάκι του. Θέλει μια χτένα μόνο του, λογικά την κουβαλάει σε καμιά θήκη του μεγάλο όπλου του.

7) Lorax

Παιδικό παραμύθι περιβαλλοντολογικών ανησυχιών από τον Dr. Seuss, όπου ο γνωστός μουστακαλής ήρωας (που έγινε και κακή ταινία πέρσι) συμβολίζει το περιβάλλον. Και είναι και λογικό, κάτω από αυτό το τεράστιο μουστάκι θα μπορούσαν να κρύβονται δάση. Και ποτάμια. Και φυλές ιθαγενών. Καλά, για κολλημένες φακές δε σου λέω καν.

6) Επιθεωρητής Jim Gordon

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για τον διασημότερο επιθεωρητή των κόμικς μετά από τον Ο’Χάρα του Μίκυ Σίτυ, αλλά θα μπορούσαμε κάλλιστα να κάνουμε ξεχωριστές συστάσεις στο μουστάκι του που έχει σχεδόν δική του προσωπικότητα. Το κατεξοχήν ‘μουστάκι έλληνα πατέρα στα 1975’, παχύ, πυκνό, καλύπτει οτιδήποτε τολμά να βρεθεί ανάμεσα στο στόμα και τη μύτη. Υπονοεί πυγμή και σταθερότητα. Ένας άντρας που μπορείς να εμπιστευθείς.

5) Sinestro

Το γνωστό ‘πήρα μαρκαδόρο και σου σχεδίασα μια λεπτή γραμμή πάνω από τα χείλια’ μουστάκι. Πάει τέλεια στον κακό, σοβαρό, θεόστεγνο Sinestro, τον πιο διάσημο κακό του “Green Lantern”, κάνοντας παράλληλα και τέλεια αντίθεση με το πατζαρί κεφάλι του. Ευτυχώς που υπάρχουν αυτοί οι φανοί για να δημιουργούν πράγματα από τη φαντασία των κατόχων τους, γιατί δε θέλω καν να φαντάζομαι πώς διατηρείται αυτό το μουστάκι με μικρό ψαλιδάκι κάθε μέρα.

4) Mario & Luigi

Όταν πας για να πετύχεις την απόλυτη κωμική απεικόνιση του απόλυτου στερεότυπου, θες και το τέλειο συνοδευτικό μουστάκι. Και πες μου τώρα: Στο άκουσμα της φράσης υδραυλικός ή/αι Ιταλός, υπάρχει περίπτωση να μη σκεφτεί το κυματιστό μουστάκι του Super Mario ως μέρος του πακέτου; Όχι, δεν υπάρχει. Ακόμα και τον Σάκη τον Υδραυλικό να σκεφτείς δηλαδή (αλλά πραγματικά, μην το κάνεις), πάλι σε παραλλαγή του κλασικού μουστακιού παίζεις. Και τα αδέρφια Mario το φέρνουν και σε δύο εκδοχές κιόλας, για να διαλέξεις τι προτιμάς.

3) Yosemite Sam

Πάντα μου άρεσε να φαντάζομαι πως τα φρύδια του Sam είναι κομμάτια του απαλού, κόκκινου, ανεξέλεγκτα μεγάλου μουστακιού που απλά τα ακουμπάει πάνω από τα μάτια του γιατί αν τα άφηνε εκεί θα του έκλειναν τη μύτη.

2) J. Jonah Jameson

Το διάσημο χιτλερικό μουστάκι του σύμπαντος της Marvel, ανήκει στον μανιακό εκδότη που κοιμάται και ξυπνάει με το όνειρο να παγιδεύσει τον Spider-man. Για κάποιο λόγο στο πέρασμα των χρόνων το μουστάκι αρχίζει να μοιάζει περισσότερο με μίνι-Gordon παρά με comedy-Hitler, λες και κάποιος εκεί στη Marvel σκέφτηκε “χμ, τελικά ο Hitler δεν ήταν και πολύ καλός ε”. Τελοσπάντων, εμείς τον λατρεύουμε όπως και νά’χει. ΤΟΝ JAMESON, όχι τον Hitler. Μακράν ο πιο απολαυστικός καρτουνίστικος μόνιμος μη-απειλητικός κακός της Marvel. Το μουστάκι που μοιάζει με ένα διαρκές ατύχημα (“πάλι με μουτζούρωσαν για πλάκα οι φίλοι μου”) μόνο βοηθάει.

1) Sidney Whiplash

Φοβερή περίπτωση κακού που μπορει να είναι πιο διάσημος κι από την ιστορία στην οποία ανήκει. Ο Whiplash είναι η διάσημη villain φιγούρα με το ημίψηλο καπέλο και το λεπτό, στριτό μουστάκι που δένει κόσμο σε γραμμές τρένου, δηλαδή πόσο πιο αρχετυπικά να το πας; Βασικά σκέψου: Όταν λέμε για πλάκα πως “ο τάδε έκανε κάτι τόσο κακό που τώρα λογικά θα στρίβει χαιρέκακα το μουστάκι του”, τον Whiplash σκεφτόμαστε. Επική villain μουστακάρα από καρτούν εφιάλτες.