GROOMING

Τα αθάνατα ελληνικά μουστάκια

Δεν ανήκουν στους μεγάλους ήρωες της επανάστασης. Ανήκουν στους μεγάλους ήρωες της λαϊκής και τηλεοπτικής μας κουλτούρας.

Πολλοί το έχουν κοροϊδέψει το μουστάκι. Πολλοί το έχουν αφήσει κιόλας για να το ξυρίσουν μετά από λίγες ημέρες επηρεασμένοι από τα χάχανα των γνωστών τους (χωρίς να ξέρουν φυσικά για το διαγωνισμό της Philips που σε βάζει στην κλήρωση για μεγάλα δώρα). Λίγοι είναι οι τολμηροί. Λίγοι εκείνοι που αφήνουν το μουστάκι να θεριέψει και να γιομίσει το πάνω χείλος τους. Λίγοι που μπορούν να σταθούν επάξια δίπλα στα ιερά μυστακιοφόρα τέρατα της ελληνικής κουλτούρας. Αυτά που θα δεις παρακάτω.

Το γιατί έχουμε μπει σε mood μουστακιού, σου το έχουμε πει ήδη. Ο Μουστακαριάς είναι εκεί έξω και περιμένει να του γράψεις το επίθετό σου ή κάποιου γνωστού σου για να κερδίσεις δώρα. Εμείς λοιπόν εμβαθύνουμε (περίπου) στην όλη φιλοσοφία του μουστακιού. Όπως και να το κάνουμε, είναι συγκεκριμένοι οι άνθρωποι που έχουμε συνδέσει με ένα παχύ, κλασικό, ελληνικό μουστάκι.

Σαν αυτά…

Το αυστηρό μουστάκι του Θέμη Μάνεση

 

Σαν να χτυπάς το χέρι στο τραπέζι και τα 10χρονα να κρύβονται στις ποδιές των μανάδων τους. Τόσο αυστηρό ήταν το μουστάκι του Μάνεση. Τόσο στους Αυθαίρετους όσο και κάθε φορά που το συναντούσες. Ένιωθες ότι συνοδευόταν από ελληνικό καφέ και κομπολόι.

Το ερωτικό μουστάκι του “Σάκη του Υδραυλικού”

 

Ξερό κοίταγμα στην κάμερα, ατάκα με στόμφο και η Ελληνίδα νοικοκυρά υποκλινόταν ως άλλη Κωνσταντίνα Μιχαήλ στη γοητεία του πιο τριχωτού άνδρα που είχε δει η ελληνική τηλεόραση στην μετά Παπαμιχαήλ εποχή. Εκπροσωπούσε τα αυθεντικά σερνικά που επέβαλαν στο σπίτι ό,τι πρόσταζαν εκείνοι. Τον διαδέχτηκε ανάξια ο Γεωργούλης στον εραστή Δυτικών Προαστίων.

Το λεβέντικο μουστάκι του ταξίαρχου Λεβένταγα

 

Μπορεί ο αγαπημένος όλων να ήταν ο Θεοχάρης αλλά η ήρεμη δύναμη ήταν πάντα ο Λεβένταγας (Δημήτρης Αρώνης). Με ένα μουστάκι εξίσου κυρίαρχο και πράο όση και η εξουσία που είχε στη ΓΑΔΑ. Προσωπικά πολύ ήθελα ο Λεβένταγας να ξεφτιλίζει που και που τον Θεοχάρη για τις υπερβολές του.

Το μακαρονάδικο μουστάκι του Φώτη Σεργουλόπουλου

 

Το ευφυέστατο “είμαι μακαρονάς, τι να κάνω;” που έλεγε με τόσο πειστικό τρόπο ο Σεργουλόπουλος σε αυτή τη διαφήμιση από τις αρχές της δεκαετίας του 90, έμελλε να σημαδέψει μια γενιά και να συνοδεύσει τα συγκεκριμένα μακαρόνια μέχρι και σήμερα. Ο μυστακιοφόρος Φώτης στο ρόλο του κλασικού Ελληνάρα οικογενειάρχη που δεν αρκείται σε ένα πιάτο μακαρόνια.

Το ζαμανφού μουστάκι του Δημήτρη Πουλικάκου

 

Δεν τον νοιάζει. Σίγουρα δεν τον νοιάζει τι σκέφτονται οι γύρω του για εκείνον. Ούτε για την υποκριτική του δεινότητα όσο ακόμα αποφάσιζε να βγαίνει μπροστά στην κάμερα όσο και στη μουσική του που τόσο λίγοι ξέρουν αλλά τόσο πολύ εκτίμησαν.

Το αλάνικο μουστάκι του Νίκου Τσιαντάκη

 

Σε παλαιότερο θέμα για μουστακαλήδες είχαμε υμνήσει τον Αναστό. Θα ήταν τουλάχιστον άδικο να μην αναφερθούμε σήμερα στον έτερο Νίκο. Ο Τσιαντάκης είχε ένα άγουρο μουστάκι. Σχεδόν παράξενο μιας και στεκόταν άτσαλα στο πρόσωπό του. Αλλά έβγαζε πάντα κάτι το αγνό, σχεδόν βουκολικό.

Το βασανισμένο μουστάκι του Ερρίκου Λίτση

 

Αν μπορούσε να μιλήσει αυτό το μουστάκι θα είχε πολλές ιστορίες να πει. Για την πόλη, τους ανθρώπους της και τις σχέσεις μεταξύ τους που μένουν τόσο αδιάφορα ουσιώδεις μέσα στην κενότητά τους. Ο Λίτσης θα ήθελες να κάνει 2-3 μαθήματα στο γιο σου. Ακόμα κι αν τον έπειθε να αφήσει το ίδιο μουστάκι.

Το μπριγιαντίνικο μουστάκι του Διονύση Παπαγιαννόπουλου

 

Δεν τον έχουμε συνηθίσει με αυτό αλλά στις ταινίες που το προτίμησε, ήταν ότι πιο κοντινό είχαμε στον γκανγκστερικό Αμερικάνικο κινηματογράφο και τη σκιαγράφηση του “κακού” που ήταν τόσο κυρίαρχη στον κινηματογράφο εκτός Ελλάδας και τόσο ανύπαρκτη στη χώρα μας.

Το παραγοντίστικο μουστάκι του Μάκη Ψωμιάδη

 

“Σε έχω”. Αυτό φωνάζει και φώναζε αυτό το μουστάκι. Ψωμιάδη παρόντος πάσα αρχή παυσάτω και αυτό το ήξεραν όλοι στις ομάδες από τις οποίες πέρασε. Το μουστάκι ήταν παρών στο στόμα του όσο και το αγαπημένο του πούρου και οι αγαπημένες μας ατάκες που έστελναν κάθε εξυπνάκια στη μαμά του.

Το ξυρισμένο μουστάκι του Φαίδωνα Γεωργίτση

 

Εκεί που ξεκίνησαν όλα. Γιατί τον έβαλε να το ξυρίσει το μουστάκι και ήταν πλέον ολοφάνερο ότι ένας άνδρας για χάρη της αγαπημένης του μπορεί να κάνει πολλά. Ακόμα και να ξυρίσει το μουστάκι του και να χάσει το διαγωνισμό της Philips που σε βάζει στην κλήρωση για μεγάλα δώρα. Στην εποχή μας που δενέχουμε πολλοί μουστάκι, οι απαιτήσεις των γυναικών περνούν σε άλλα τριχωτά σημεία του ανδρικού σώματος.