GROOMING

Πομάδα: Αυτό που θέλουν τα μαλλιά σου (και) σήμερα

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το πιο διαχρονικό και αξεπέραστο προϊόν του ανδρικού styling.

Πριν ξεκινήσουμε αυτή τη μεγάλη συζήτηση για τις πομάδες (το πιο vintage κι υπέροχο προϊόν μαλλιών που σήμερα ακούει και στο όνομα κερί) ας καταλήξουμε μαζί ότι τα μαλλιά είναι τα μόνα, μετά τα ρούχα, που επηρεάζουν τόσο την εξωτερική εμφάνιση, αλλά και τη διάθεσή σου μαζί. Στη συνέχεια πάμε να παρατηρήσουμε στιγμές της ιστορίας, πριν από περίπου 100 χρόνια, που όσο και περιορισμένη να ήταν η ποικιλία στα κουρέματα, το φορμάρισμα σημείωνε μεγάλη επιτυχία ανάλογα πάντα με την πομάδα που χρησιμοποιούσε ο κλασσικός και στυλάτος άντρας της τότε ασπρόμαυρης εποχής.

Δεν ξέρω τι μπορεί να ξέρεις γι’ αυτό το απλούστατο, αλλά μαγικό προϊόν του τέλειου grooming, πομάδα ή κερί, αλλά θέλω να σου μαρτυρήσω / αποκαλύψω ότι πολλές φορές εμείς οι γυναίκες ζηλέψαμε την αποτελεσματικότητα και τη μαγεία του. Ελάχιστη ποσότητα πομάδας μπορεί να αλλάξει στυλ κι άποψη έτσι απλά. Κι εκεί πάνω στο θαυμασμό μάθαμε ότι στην εποχή του ’50 τα style icons του ροκ εν ρολ χρησιμοποιούσαν ελάχιστη ποσότητα για να δημιουργήσουν τις πιο επαναστατικές υφές μαλλιών. Στυλ όπως το Pompadour ή το Duck Tail τότε, αλλά και τώρα, είναι δυνατά μόνο με τη χρήση μιας καλής πομάδας.

(Cary Grant/AP Photo)

Τα είδωλα του παλιού σινεμά, όπως ο Rudolph Valentino και λίγο αργότερα ο Cary Grant, βοήθησαν στο να εξιδανικευτεί αυτή η λαμπερή αλλά καθαρά περιποιημένη κλασική εμφάνιση των μαλλιών, η οποία μπορούσε εύκολα να επιτευχθεί, τραβώντας πάντα τα γυναικεία βλέμματα.

 

Ξεφυλλίζοντας λίγο την ιστορία του αξίζει να μείνουμε στον 18ο αιώνα, που ήταν προσβάσιμο μόνο στην αριστοκρατία. Μάλιστα, ο όρος κερί μαλλιών (pomade) προέρχεται από τη γαλλική λέξη pommade, η οποία είναι μια προσαρμογή του ιταλικού pomo (μήλο) και της λατινικής pomum (φρούτα). Λέγεται ότι αρχικά, αυτή η ουσία αποτελούσε κάποιο είδος αλοιφής που προέρχεται από μήλα, ζωικά λίπη και βότανα.

 

Στο μεταξύ, οι εποχές αλλάζουν και παρά την μακρόχρονη κληρονομιά της αριστοκρατίας, το κερί μαλλιών χάνει για λίγο την αίγλη του. Στην Ευρώπη, διατίθεται μόνο σε συγκεκριμένα καταστήματα, ενώ στις ΗΠΑ συνήθως κρύβεται στα κάτω ράφια, συγκεντρώνοντας σκόνη.

 

Και κάπου αργότερα, ακολουθεί το Μad Men και οι λαμπερές κι επιτηδευμένες και τέλειες αντρικές κουπ γίνονται ξανά θέμα συζήτησης κι έτσι οι πομάδες βγαίνουν από τα χαμηλά ράφια και περιτριγυρίζουν τις σκέψεις σου (και τις δικές μας).

A post shared by Mad Men (@madmen_amc) on

Αν πρέπει λοιπόν να αναφέρουμε κάποιες τέλειες πομάδες, είναι αυτές παρακάτω:

Uppercut

Κυκλοφορεί σε δύο εκδοχές, δυνατή και έξτρα δυνατή και δίνει τέλειο κράτημα χωρίς να αφήνει λευκά υπολείμματα.

 

Apothecary 87 vanilla & mango

Αυτή είναι μια πολύ δημοφιλής πομάδα στη Μ. Βρετανία, έχει ανάλαφρο κράτημα και ξεχωρίζει για τη σύνθεσή, αλλά και το άρωμά του.

 

House 99 by David Beckam Smooth Back

Στα μπαρμπέρικα του Λονδίνου μιλούν ήδη για την αποτελεσματικότητα αυτής της πομάδας. Ενισχύει το κράτημα, δεν κολλάει τα μαλλιά κι έχει πολύ ανάλαφρη υφή χωρίς να αφήνει ίχνος λιπαρότητας.

Εσύ, τώρα που ξέρεις (και την ιστορία) επίλεξε τη δική σου πομάδα πετυχαίνοντας υπέροχο styling.