GROOMING

Πώς θα φερθείς σαν άντρας στη γενειάδα σου

Οι συμβουλές ενός ειδικού για ένα καλύτερο μούσι. Plus: τι μήκος και σχήμα να επιλέξεις ανάλογα με το πρόσωπό σου.

Κάθε άνδρας που σέβεται τον εαυτό του έχει επιχειρήσει να αφήσει μούσι ή γενειάδα ή μουστάκι ή τέλος πάντων να παίξει λίγο με τις τρίχες που αναγκαστικά βρίσκονται στο πρόσωπό του και μαρτυρούν την τεστοστερόνη του είδους. Αυτό πια έχει γίνει τάση και έχει ξεπεράσει τα όρια του απλού πειραματισμού. Μεγάλο ποσοστό ανδρών κάθε ηλικίας ασχολείται πλέον με το μούσι ή τα γένια του, σε τέτοιο βαθμό που τα κλασικά μπαρμπέρικα των περασμένων δεκαετιών αναβίωσαν, με μία πιο εκλεπτυσμένη και σύγχρονη μορφή αλλά και με βαθιά γνώση για το grooming.

Μία βόλτα στην Αθήνα θα σου δώσει να καταλάβεις πόσο αφορά έναν άνδρα η εμφάνισή του και πόσο τη στηρίζει στην περιποίηση της γενειάδας του ή ό,τι έχει επιλέξει για το πρόσωπό του.

Τα barber shops, όμως, όσο κι αν σε προκαλούν να τα επισκεφθείς με την ενδιαφέρουσα διακόσμησή τους – στα περισσότερα άνετα έπινες κι έναν καφέ – δεν αρκούν για να σου μάθουν ότι αν θες να έχεις μούσι ή γενειάδα και να μη μοιάζεις με άνθρωπο των σπηλαίων, χρειάζεται να θυσιάσεις λίγο περισσότερο από το χρόνο σου.

Πρέπει να το πάρεις απόφαση! Όπως πας στο κομμωτήριο για να αποκτήσεις το τέλειο κούρεμα και έχεις πάντα μισή ώρα στο πρόγραμμα για ένα φρεσκάρισμα, έτσι πρέπει να κάνεις και για το μούσι σου, αν θες να είσαι ο Mr. Perfect. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν θες να μοιάζει το μούσι σου με γυαλόχαρτο και να γρατζουνάς κάθε φορά που πλησιάζεις μία γυναίκα.

Το πήρα εγώ απόφαση για χάρη σου (και χάρη εκείνων των γυναικών που τους αρέσουν οι μουσάτοι αλλά…) και πήγα στο The George, ένα barber shop στα νότια που ξέρω ότι βγάζει ωραία, περιποιημένα μούσια. Ζήτησα συμβουλές κι έλυσα απορίες, τις οποίες θα μοιραστώ μαζί σου ευθύς αμέσως.

Κανόνες να ακολουθήσεις

Πάντα αναρωτιόμουν αν οι άνδρες που αφήνουν μούσι ακολουθούν κάποιο πρωτόκολλο. Ο Τάσος που έχει γενειάδα και είναι υπεύθυνος για αυτές όσων βγαίνουν από το The George, μου τόνισε ”Αφήνουμε γενειάδα για να δώσουμε σχήμα στο πρόσωπο”. Ακριβώς αυτός είναι και ο λόγος που η επίσκεψη σε ένα barber shop είναι απαραίτητη.

(Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson)

Εννοείται ότι του ζήτησα να μου εξηγήσει τι εννοεί και να μου δώσει παραδείγματα. Έμαθα, λοιπόν, ότι το σωστό μούσι είναι αυτό που θα αναδείξει τα χαρακτηριστικά του προσώπου και θα καμουφλάρει τις ατέλειες. Επομένως, αν το πηγούνι σου είναι λίγο πιο μακρύ τότε μπορείς να το διορθώσεις οπτικά αφήνοντας μούσι, δίνοντάς του ένα πιο τετραγωνισμένο τελείωμα. Κάτι παρόμοιο πρέπει να κάνεις αν έχεις μάγουλα ή πολύ στρογγυλό πρόσωπο. Κάτσε στην καρέκλα και θα σου πουν οι ειδικοί τι χρειάζεσαι για να έχεις ένα γεωμετρικά ορθό αποτέλεσμα που θα σου προσδίδει γοητεία.

Λάθη και παραλείψεις

Με βάση την εμπειρία του, ζήτησα από τον Τάσο να μου πει ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι άνδρες με τη γενειάδα τους. Χαμογελώντας, μου απάντησε: ”Το αφήνουν απλά να μακρύνει”. Λαμβάνοντας υπόψη τους πιο πάνω κανόνες, είναι αυτονόητος ο λόγος. Όταν αφήνεις το μούσι σου να μακρύνει, περιμένοντας απλά να φτάσει στο σημείο που θες, τότε αυτό που πετυχαίνεις είναι να γεμίσεις το πρόσωπό σου με τρίχες που πετάγονται ατίθασες εδώ κι εκεί. Αυτό δεν μπορεί σίγουρα να χαρακτηριστεί γενειάδα κι αργά ή γρήγορα θα το καταλάβεις και μόνος σου.

Πλύσιμο, ενυδάτωση, τριμάρισμα είναι η βασική τριπλέτα περιποίησης. Αν το μούσι σου είναι μακρύ, τότε το καθημερινό πλύσιμο είναι απαρέγκλιτη ανάγκη. Δεν ξέρω αν σου έχει περάσει από το μυαλό, αλλά το μούσι σου είναι εστία μικροβίων. Ο Τάσος μου τόνισε ότι αν αποφασίσεις να αφήσεις γενειάδα, πρέπει να είσαι έτοιμος να την πλένεις καθημερινά. Οι τροφές, το κάπνισμα και τα χέρια σου, που πιθανότατα έρχονται συχνά σε επαφή με τη γενειάδα σου και μεταφέρουν βακτήρια και διάφορα μικρόβια, μένουν κι αναπτύσσονται εκεί. Το πλύσιμο λοιπόν δεν είναι ένα βήμα που μπορείς να παραλείψεις.

 

Επιπλέον, καλό είναι να φροντίσεις να κρατάς τη γενειάδα σου μαλακή κι ενυδατωμένη για να αποφύγεις επιφωνήματα και γκριμάτσες αποστροφής και αηδίας όταν έρχεται σε επαφή με άλλα πρόσωπα. Πώς; Το σαμπουάν που λούζεσαι λειτουργεί και για τη γενειάδα σου. Όσο για την μετέπειτα φροντίδα καλό είναι να χρησιμοποιείς ένα λαδάκι ειδικό για τα γένια σου ή κρέμα επίσης γι’ αυτό το σκοπό. Όσο για το τριμάρισμα, μία επίσκεψη κάθε 15 μέρες σε ένα barber shop είναι η ιδανική κίνηση για να μην έχεις ποτέ πρόβλημα.

Φαγούρα

Είναι συχνό φαινόμενο η φαγούρα στην περιοχή, κυρίως τις πρώτες μέρες που αφήνεις μούσι. Οι τρίχες είναι πιο σκληρές και η επιδερμίδα σου δεν έχει συνηθίσει σε αυτές τις συνθήκες. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι δραστικό, μόνο υπομονή για λίγες μέρες και όλα θα πάνε καλά.

 

Το αποφάσισες; Αν θες να γίνεις αυτός ο γοητευτικός κύριος με το μούσι που μία γυναίκα θα σε θυμάται ακόμα κι αν σε συναντήσει στο ασανσέρ, τότε πέρνα μία βόλτα από το barber shop της γειτονιάς σου (σίγουρα θα έχεις). Πες στους ειδικούς αυτό που θέλεις να κάνεις και ζήτα τις δικές του συμβουλές για να φτάσεις στο σωστό αποτέλεσμα. Θυμήσου ότι σωστό είναι το αποτέλεσμα που θα σε κάνει να αισθάνεσαι άνετα, να είσαι ο εαυτός σου και να σε γεμίζει αυτοπεποίθηση. Το μούσι, η γενειάδα ή το μουστάκι δεν είναι απαραίτητα, αλλά χρήσιμα για να τονώσουν την έτσι κι αλλιώς απαράμιλλη γοητεία σου.

(Τον Τάσο και όλες του τις πολύτιμες συμβουλές θα τους βρείτε στο The George Barber Shop, Αγγέλου Μεταξά 46 Β, Γλυφάδα)