GROOMING

Πώς θα ιδρώνεις λιγότερο και θα μυρίζεις καλύτερα στον καύσωνα

Ένας οδηγός προσωπικής περιποίησης για τις καυτές καλοκαιρινές μέρες.

Με τη θερμοκρασία να έχει χτυπήσει κόκκινο, είναι δεδομένο ότι το μόνο που σκέφτεσαι είναι πότε επιτέλους θα έρθει η στιγμή να κάνεις μία βουτιά στη θάλασσα. Αυτό όμως ακόμα δεν μπορεί να συμβεί, τουλάχιστον όχι καθημερινά. Μία μίνι απόδραση το Σαββατοκύριακο είναι η μικρή πολυτέλειά σου, πριν έρθει εκείνη πολυπόθητη μέρα που θα μπεις στο πλοίο. Μέχρι τότε πρέπει απλά να παίρνεις μία βαθιά ανάσα κάθε πρωί και να βγαίνεις στον καύσωνα, συνεχίζοντας κανονικά την καθημερινότητά σου.

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς ακόμα να κυκλοφορείς με το μαγιό και και το T-shirt, πηγαίνοντας από την παραλία στο beach bar και τούμπαλιν. Πρέπει απλά να ανεχτείς τα ρούχα σου λίγο ακόμα και να φροντίσεις απλά το σώμα σου να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τις υψηλές θερμοκρασίες.

Ήρθε η στιγμή, λοιπόν, να ασχοληθείς λίγο περισσότερο με την προσωπική σου περιποίηση ή αν είσαι από τους τυπικούς να κάνεις μερικές προσαρμογές. Ενυδάτωση, αντηλιακή προστασία και έλεγχος εφίδρωσης είναι τα βασικά που πρέπει να προσέξεις. Δεν χρειάζεται να λύσεις εξίσωση για να τα καταφέρεις, απλά να γίνεις περισσότερο φιλικός με τις κρέμες, τα αντηλιακά και μερικά ακόμα προϊόντα που ίσως σου εξ’ αρχής σου φανούν βαρετά ή περιττά.

Ενυδάτωση

Ξεκινάω με το βασικό συστατικό ενός υγιούς οργανισμού γενικότερα και το καλοκαίρι ειδικότερα. Εξάλλου, την ενυδάτωση τη ζητάει ο οργανισμός σου, αφού αφυδατώνεται πιο εύκολα και πιο γρήγορα. Επιπλέον, τις πολύ ζεστές μέρες η extra ενυδάτωση λειτουργεί ανακουφιστικά. Γι’ αυτό μην ξεχνάς να πίνεις πολύ νερό μέσα στη μέρα, ειδικά τις πρωινές ώρες.

Δεν αρκεί όμως αυτό, αφού ο ιδρώτας που είναι αναγκαστικά πιο έντονος τις καλοκαιρινές μέρες με αποτέλεσμα να αφυδατώνει την επιδερμίδα σου. Επομένως, αν ακόμα δεν έχεις πειστεί ότι μία ενυδατική κρέμα προσώπου σου είναι απαραίτητη, ήρθε η ώρα που δεν μπορείς να την αποφύγεις. Υποσχέσου μία δοκιμή κι αν σου πέφτει βαριά ή νιώθεις πολύ λιπαρή την επιδερμίδα σου, βάλε την μόνο το βράδυ.

 

Η Clinique For Men Maximum Hydrator Activated Water-Gel Concentrate είναι αυτή που χρειάζεσαι για τις καλοκαιρινές μέρες. Με απαλή υφή, εύκολη απορρόφηση και δροσερή αίσθηση, αυτό το ενυδατικό gel έχει δημιουργηθεί για σένα και θα σου προσφέρει 24ωρη ενυδάτωση.

 

Για σένα έχεις λιπαρή επιδερμίδα και το καλοκαίρι σε συνδυασμό με την εφίδρωση το πρόβλημα ίσως γίνεται εντονότερο, η Oil Eliminator 24 Hour Anti-Shine Moisturizer της Kiehl’s είναι ιδανική. Ρυθμίζει την αντιαισθητική λιπαρότητα του προσώπου που προέρχεται από το σμήγμα, τη ρύπανση αλλά και τον ιδρώτα, αφήνοντας στην επιδερμίδα σου μία αίσθηση καθαριότητας.

Αντηλιακή προστασία

Αυτό είναι το πιο σημαντικό σημείο, γι’ αυτό θέλω την προσοχή σου. Μην είσαι επιπόλαιος με τον ήλιο και τις επικίνδυνες ακτινοβολίες. Ακόμα κι αν έχεις σταρένια επιδερμίδα, η βλάβη γίνεται αν την αφήσεις απροστάτευτη. Γι’ αυτό μετά το πλύσιμο των δοντιών και του προσώπου πρέπει να βάζεις αντηλιακό. Φρόντισε να βρεις ένα με ελαφριά υφή, έτσι ώστε να μη γίνεται ενοχλητικό και το αποφεύγεις.

 

Δοκίμασε την αντηλιακή κρέμα προσώπου της Apivita με SPF 30, η οποία προστατεύει την επιδερμίδα από τον ήλιο και εξισορροπεί τυχόν λιπαρότητα. Δεν βαραίνει το πρόσωπο, απλώνεται εύκολα και αφήνει ματ αποτέλεσμα.  

Αν είσαι πολύ ανοιχτόχρωμος στην επιδερμίδα, τότε πρέπει να έχει και υψηλό δείκτη προστασίας αλλά και να το ανανεώνεις πιο συχνά, ειδικά αν χρειάζεται να είσαι έξω.

 

Αυτό το spray της Shiseido μπορεί να σε σώσει από κοκκινίλες και καψίματα που μπορεί να συμβούν μέσα στη μέρα, ακόμα κι αν έχεις βάλει αντηλιακό. Εξάλλου δεν διαρκεί όλη μέρα, γι’ αυτό ανανέωσε με το Sun Protection Spray Oil-Free SPF 15.

Εφίδρωση

Ο ιδρώτας είναι αναπόφευκτος το καλοκαίρι, κυρίως λόγω υψηλών θερμοκρασιών. Αυτό ισχύει και για τα δύο φύλα, απλά σε εσάς είναι πιο έντονος. Αφού δεν μπορείς να το αποφύγεις όμως, πρέπει απλά να το αντιμετωπίσεις και να το ρυθμίσεις. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα, αλλά υπάρχουν λίγα που θα σε βοηθήσουν και είναι αποτελεσματικά.

Αρχικά είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να αλλάξεις το αποσμητικό σου για να μπορεί να σε καλύπτει και στις οσμές αλλά και σε τυχόν λεκέδες που αφήνει ο ιδρώτας στα ρούχα. Ειδικά τα t-shirts που λογικά φοράς πολύ το καλοκαίρι και κυρίως τα ανοιχτόχρωμα είναι πολύ εύκολο να κιτρινίσουν στο σημείο κάτω από τη μασχάλη σου. Επομένως πρέπει να κάνεις μία μικρή έρευνα αγοράς και δοκιμές.

 

To αποσμητικό roll-on Invisible for Black & White της Nivea είναι κατάλληλο για να αποφύγεις κάθε ενοχλητική στάμπα από ιδρώτα στα t-shirt, ενώ ταυτόχρονα σε προστατεύει και από τις οσμές.

 

To Noxzema Classic Spray είναι κλασική αξία. Έχει τη λύση για τη ρύθμιση της εφίδρωσης και των οσμών όλες τις εποχές και δεν μπορώ παρά να στο θυμίσω. Δεν είναι καθόλου κακό αν μπορείς να το έχεις αποθηκευμένο στο γραφείο, στη τσάντα ή το αυτοκίνητο.

 

Για ακόμα μεγαλύτερη προστασία από τον ιδρώτα και καλύτερη αίσθηση, δοκίμασε το αφρόλουτρο της Biotherm Day Control Body Shower-Deodorant. Εκτός του ότι απομακρύνει τους ρύπους από την επιδερμίδα, την ενυδατώνει, προσφέροντάς της ταυτόχρονα 24ωρη αποσμητική δράση. Σε συνδυασμό με το σωστό αποσμητικό, θα λύσεις μεγάλο μέρος του προβλήματος που λέγεται εφίδρωση.

Extra tips

> Η εφίδρωση εντοπίζεται πολύ έντονα και στις πατούσες. Ακόμα και οι εσπαντρίγιες ή τα πάνινα sneakers που μπορεί να μη σε ζεσταίνουν τόσο κάνουν το πόδι σου να ιδρώνει. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι όταν πας σπίτι σου το βράδυ και βγάλεις τα παπούτσια, να τους ρίξεις λίγο ταλκ. Θα απορροφήσει τον ιδρώτα και τις μυρωδιές που έχουν μείνει. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και το πρωί, πριν τα φορέσεις για να ρυθμίσεις την εφίδρωση.

> Προσοχή στις μυρωδιές. Δεν χρειάζεται να καταλαβαίνουν από το αποσμητικό ή την κολόνια σου όταν μπαίνεις σε έναν χώρο. Η πολλή ζέστη και ο ιδρώτας σου αλλοιώνουν τη μυρωδιά και λίγες ώρες αργότερα το άρωμα δεν θα είναι αυτό που θες.

> Το αποσμητικό είναι μόνο ένα προϊόν. Απαραίτητο και πολύ αποτελεσματικό, αλλά σίγουρα όχι μαγικό. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ρυθμίσει τον ιδρώτα σου, να μην αφήσει κιτρινίλα στη λευκή σου μπλούζα και να απορροφήσει τυχόν άσχημες μυρωδιές αλλά μέχρι ένα σημείο. Γι’ αυτό έχε μαζί σου πάντα μία δεύτερη επιλογή, ένα ακόμα t-shirt γιατί καλοκαίρι είναι, ποιος ξέρει που μπορεί να σε βγάλει ο δρόμος μετά τη δουλειά;