GROOMING

Τα 4 απαραίτητα στοιχεία για το σωστό ξύρισμα

Κι όταν λέμε ξύρισμα εννοούμε το κανονικό, το πατροπαράδοτο, το παραδοσιακό με την φαλτσέτα. Αυτό που θα χαρείς σε ένα μπαρμπέρικο ή και σπίτι σου (αν προπονηθείς).

Το να σηκωθείς το πρωί νυσταγμένος και να ξυριστείς στα γρήγορα με ό,τι νερό έχει ζεσταθεί στον θερμοσίφωνα απέχει έτη φωτός από το να κάτσεις στην καρέκλα ενός μπαρμπέρικου και να σε ξυρίσουν με φαλτσέτα. Αν έχεις κάτσει ποτέ σε αυτή την καρέκλα θα ξέρεις για τι μιλάω. Αν όχι, ίσως ήρθε η ώρα να το δοκιμάσεις.

Και μπορεί το ξύρισμα με φαλτσέτα να σου μοιάζει τόσο παλιακό όσο και η σκονισμένη Aqua Velva στο ντουλάπι του παππού σου, αλλά η αίσθηση φρεσκάδας και αναζωογόνησης όταν σηκώνεσαι από την καρέκλα του μπαρμπέρη είναι πρωτόγνωρη. Και ποιος είπε ότι δεν σου αξίζει μια τέτοια 100% ανδρική περιποίηση;

Για να μάθω μερικά πράγματα παραπάνω για την τέχνη του ξυρίσματος με φαλτσέτα, ζεστές πετσέτες να καλύπτουν το πρόσωπό σου και και και και και, πήγα στο The George Barber & Shop (Αγγ. Μεταξά 46Β, Γλυφάδα).

 

Τα παιδιά που το έχουν ανοίξει εδώ και μερικούς μήνες είναι φίλοι μου (για να μην παρεξηγούμεθα). Κι όταν σκεφτόντουσαν πριν ένα χρόνο να κάνουν την τέχνη που εξασκούσαν αλλού, δικό τους μαγαζί, μόνο θετικός δεν ήμουν εν μέσω κρίσης. Κάθε Σάββατο πρωί όμως που καταφέρνω να περάσω από εκεί, βλέπω ανθρώπους να σηκώνονται φρεσκοξυρισμένοι από τις καρέκλες και καταλαβαίνω ότι έκανα λάθος.

Στις βόλτες μου αυτές, αλλά και καθήμενος ο ίδιος σε αυτές τις καρέκλες έμαθα αρκετά πράγματα για το παραδοσιακό ξύρισμα. Και μαζί με τον Γιώργο Μαυροειδάκο και τον Γιώργο Παπαδάκη, το δίδυμο που συνθέτει την ομάδα του The George, τις κατέγραψα παρακάτω.

 

Σε εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία που θα σου επιτρέψουν είτε σπίτι σου είτε στην καρέκλα ενός από τα (αρκετά ομολογουμένως) μπαρμπέρικα της πόλης, να προσφέρεις στον εαυτό σου ένα παραδοσιακό ξύρισμα.

Η σωστή φαλτσέτα

Το ξυράφι που φόβιζε κόσμο έχει αντικατασταθεί πλέον από πιο σύγχρονες φαλτσέτες που έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν λεπίδα σε κάθε ξύρισμα ώστε ο κάθε ένας που κάθεται στην καρέκλα να δέχεται περιποίηση με το δικό του ξυράφι. Κάθε ξύρισμα ξεκινάει με ένα χέρι στη φορά των τριχών. Αν ο πελάτης θέλει κόντρα ξύρισμα, γίνεται και δεύτερο χέρι, αυτή τη φορά κόντρα. Το ξυράφι απολυμαίνεται πριν το ξύρισμα σε αποστειρωτικό υγρό.

Η εναλλαγή κρύας και ζεστής πετσέτας

Πολύ σημαντικό για το ξύρισμα είναι να βρεθεί το δέρμα σου σε κατάλληλη θερμοκρασία. Έτσι αρχικά χρησιμοποιείται μια ζεστή πετσέτα για να ανοίξουν οι πόροι και να μαλακώσει η επιδερμίδα. Μετά το facial scrub (για το οποίο θα διαβάσεις παρακάτω) μπαίνει κι άλλη ζεστή πετσέτα για να καθαριστούν τα υπολείμματα του scrub πριν μπει η κρέμα ξυρίσματος. Μετά το ξύρισμα μπαίνει τρίτη ζεστή πετσέτα, πάλι για να καθαρίσει το πρόσωπο από τα υπολλείματα του ξυρίσματος. Στο τέλος μπαίνει κρύα πετσέτα για να κλείσουν οι πόροι και να καταπραϋνθεί το δέρμα από τυχόν ερεθισμούς. Τέσσερις πετσέτες λοιπόν, τρεις ζεστές και μία κρύα είναι απαραίτητες για την βέλτιστη περιποίηση του δέρματός σου. Κάθε πετσέτα μένει στο πρόσωπό σου 1-2 λεπτά.

 

Τα προϊόντα του ειδικού

Ο παππούς σου έπαιρνε σαπούνι και με λίγο νερό έφτιαχνε τον αφρό του. Εν έτει 2012 υπάρχουν ειδικά προϊόντα για το δέρμα σου και το ξύρισμα με φαλτσέτα. Το Facial scrub, το οποίο μπαίνει, μετά την πρώτη ζεστή πετσέτα, για την απολέπιση της επιδερμίδας σε πρώτο στάδιο και την προετοιμασία της ώστε το ξυράφι να γλυστράει και να αποφευχθούν οι ερεθισμοί. Μετά την δεύτερη πετσέτα μπαίνει η κρέμα ξυρίσματος (Super close save formula), την οποία απλώνουν ομοιόμορφα σε κυκλικές κινήσεις με πινέλο ώστε να βγουν όλες οι τρίχες προς τα έξω και να εξαλειφθεί ο κίνδυνος του να γυρίσει κάποια τρίχα προς τα μέσα. Η κρέμα ξυρίσματος πρέπει να έχει την κατάλληλη αναλογία νερού και προϊόντος ώστε να δημιουργηθεί η επιθυμητή υφή.

Μετά το ξύρισμα μπαίνει After Shave Balsam (χωρίς αλκοόλη), το οποίο προστατεύει κυρίως την επιδερμίδα από βακτήρια και μολύνσεις. Τέλος, χρησιμοποιούν μια κρέμα ενυδάτωσης (Oil free moisturizer) για να ενυδατωθεί η επιδερμίδα και να προσλάβει όλα τα στοιχεία προστασίας του δέρματος που έχουν αφαιρεθεί κατά το ξύρισμα. Τα παιδιά εισάγουν τα προϊόντα τους από το Baxter, ένα φημισμένο barber shop στην Καλιφόρνια. Υπάρχουν φυσικά και πολλές άλλες εταιρείες προϊόντων.

 

Η εμπειρία που αποκτάς με το χρόνο

Κανείς δεν γεννήθηκε μπαρμπέρης. Και είναι μια τέχνη που όπως και τα παιδιά, έτσι και εσύ μπορείς να την μάθεις με το χρόνο και την εξάσκηση. Όχι για να έχεις εσύ την ευθύνη να ξυρίζεις κάποιον όπως κάνουν στο The George αλλά για να μπορείς να πειραματιστείς στο δικό σου πρόσωπο και να χαρίζεις μόνος σου στον εαυτό σου την απόλαυση ενός ξυρίσματος. Το πώς ακουμπάς το ξυράφι στο δέρμα, το πόσο τεντώνεις το δέρμα ώστε να ξυρίσεις πιο βαθιά, χωρίς να προκαλέσεις ερεθισμούς, η σωστή προετοιμασία του δέρματος και όλα αυτά απαιτούν πολλή μεγάλη εξάσκηση. Κι όσο απλό κι αν φαίνεται ένα τόσο βαθύ ξύρισμα με φαλτσέτα, όταν κάθεσαι και το απολαμβάνεις από την άνεση της καρέκλας, θέλει πολύ μεγάλη προσοχή και τέχνη.

Η δική μου πρόταση θα είναι να δοκιμάσεις να ξυριστείς μια φορά σε ένα Barber shop. Δεν είναι τόσα πολλά όσο τα κομμωτήρια και λίγα είναι εκείνα που κάνουν πραγματικά σωστή δουλειά. Εγώ, σου προτείνω το ένα που ξέρω και εμπιστεύομαι. Στον καιρό θα μιλήσουμε και για τα υπόλοιπα.

(Στο The George, το Hot Towel Shave που περιέγραψαν τα παιδιά παραπάνω κοστίζει 15 ευρώ. Υπάρχει και το Wet Shave που κοστίζει 10 ευρώ και το οποίο είναι μια “ψαλιδισμένη” version του Hot Towel Shave).