GROOMING

Τα σωστά βήματα για στοματική υγιεινή και λευκό χαμόγελο

Μάθε τι πρέπει να κάνεις για να έχεις καθαρά και ολόλευκα δόντια.

Το αστραφτερό χαμόγελο είναι ένα μόνιμο αξεσουάρ γοητείας. Το ξέρεις ήδη αφού κι εσύ εντυπωσιάζεσαι από ένα αντίστοιχο γυναικείο. Όπως τα ωραία σου μαλλιά και το άρωμα που σου πηγαίνει πολύ, έτσι και ένα όμορφο χαμόγελο μπορεί να σε γεμίσει αυτοπεποίθηση. Κι όχι άδικα θέλω να ξέρεις, αφού το χαμόγελό σου είναι ψηλά στη λίστα με αυτά που κοιτάνε οι γυναίκες στην εμφάνισή σου.

Τι κάνει, όμως, ένα χαμόγελο γοητευτικό; Εδώ θέλω την προσοχή σου γιατί μπορεί να κληρονόμησες μία σωστή οδοντοστοιχία ή να έχουν ξοδέψει οι γονείς για να την απολαμβάνεις εσύ τώρα αλλά τίποτα δεν μένει αναλλοίωτο και κυρίως τα δόντια που καθημερινά επηρεάζονται από ένα σωρό παράγοντες που δύσκολα μπορείς να τους ελέγξεις και να τους ρυθμίσεις.

Αυτό που σίγουρα μπορείς να κάνεις είναι να φροντίζεις τη στοματική σου υγιεινή. Να προσέχεις για να έχεις και τώρα και αργότερα δηλαδή. Και τι εστί στοματική υγιεινή; Μην τρομάζεις, δεν θα σε στείλω στην καρέκλα του οδοντίατρου – αλλά θα σου μάθω τι ακριβώς χρειάζεται το στόμα σου και τα δόντια σου από σένα. Κι αν δεν είσαι τυπικός και συνεπής σε αυτά που θα μάθεις σήμερα, τότε η καρέκλα που λέγαμε θα είναι αναπόφευκτη.

Στοματική υγιεινή

Η στοματική υγιεινή έχει να κάνει με 2 βασικά πράγματα: το πότε και το πώς βουρτσίζεις τα δόντια σου. Θέλω να πιστεύω ότι έστω και μηχανικά βουρτσίζεις τα δόντια σου. Πιθανότατα είναι μία συνήθεια που έχεις μάθει να περιλαμβάνεις στην καθημερινή σου περιποίηση κι ως εδώ είμαστε καλά. Το κάνεις όμως σωστά; Χρησιμοποιείς τη σωστή οδοντόβουρτσα; Ακολουθείς τη σωστή συχνότητα; Για να δούμε τώρα τι κάνεις σωστά, τι επιδέχεται βελτίωση και τι πρέπει να διορθώσεις.

Σωστή συχνότητα

Η οδηγία των οδοντιάτρων είναι σαφής: πρέπει να πλένεις τα δόντια σου 2 φορές την ημέρα για 2 λεπτά. Το 2×2 είναι ο κανόνας που συστήνει η Αμερικανική Ένωση Οδοντιάτρων. Ωστόσο, πολλοί είναι οι ειδικοί που υποστηρίζουν ότι μία ακόμα φορά στο ενδιάμεσο μόνο καλό μπορεί να κάνει στα δόντια σου. Αυτό που δεν θα σου προσφέρει τίποτα είναι το να σου δημιουργηθεί εμμονή και να τρέχεις συνεχώς να πλένεις τα δόντια σου. Η υπερβολή ούτε εδώ θα έχει επιθυμητά αποτελέσματα.

 

Σωστός τρόπος

Υπάρχει οδηγός που σε καθοδηγεί στο σωστό πλύσιμο των δοντιών; Προφανώς δεν σου επιβάλλει κανείς να τηρείς πρωτόκολλο μόνο να ακολουθείς μερικές συμβουλές που θα κάνουν τη διαδικασία πιο αποδοτική. Σύμφωνα με τις οδηγίες των γιατρών, η οδοντόβουρτσα πρέπει να είναι σε σωστή θέση στο στόμα σου για να καθαρίζει τα δόντια χωρίς ωστόσο να βλάπτει τα ούλα σου. Φρόντισε λοιπόν να κρατάς την οδοντόβουρτσα σε σημείο που να δημιουργεί γωνία 45 μοιρών με τα ούλα σου. Αυτός είναι ο ενδεικτικός τρόπος χρήσης μιας οδοντόβουρτσας παγκοσμίως.

Η πίεση που ασκείς στα δόντια σου είναι ακόμα ένας παράγοντας που μπορεί να τα επηρεάσει θετικά ή αρνητικά. Η υπερβολική πίεση σαφώς δεν σου κάνει καλό αφού μπορεί να τραυματίσει τα ούλα σου. Από την άλλη καλό είναι να μην χαϊδέψεις τα δόντια με την οδοντόβουρτσα. Βρες τη χρυσή τομή και για να σε βοηθήσω λίγο περισσότερο θα σε ενημερώσω ότι υπάρχει διαθέσιμη ηλεκτρική οδοντόβουρτσα που το φροντίζει μόνη της. Ενώ με τη χρήση μίας κοινής οδοντόβουρτσας ασκείς πίεση 2 φορές περισσότερη από την προτεινόμενη, με την επαναφορτιζόμενη ηλεκτρική οδοντόβουρτσα Oral-B Genius θα ξέρεις που να σταματήσεις για να αποφύγεις τυχόν τραυματισμούς.

Σωστή οδοντόβουρτσα & οδοντόκρεμα

Θεωρητικά σχεδόν όλες οι οδοντόβουρτσες που κυκλοφορούν είναι κατάλληλες για χρήση. Το ερώτημα των τελευταίως ετών όμως έχει να κάνει με το πιο είδος είναι καλύτερο: Η κλασική χειροκίνητη ή η ηλεκτρική; Την απάντηση δεν θα στη δώσω εγώ, αλλά οι έρευνες που αποδεικνύουν ότι μια ηλεκτρική απομακρύνει δύο φορές περισσότερη πλάκα από την οδοντοστοιχία σου σε σύγκριση με ένα συμβατικό, manual βουρτσάκι.

Ωστόσο, η επιλογή είναι στο χέρι σου και τα κριτήρια είναι η ευκολία της διαδικασίας αλλά και το σωστό αποτέλεσμα. Ενώ λοιπόν με τη συμβατική οδοντόβουρτσα εσύ ρυθμίζεις την πίεση και χρειάζεται να είσαι προσεκτικός για να μην ερεθίσεις και τραυματίσεις τα ούλα, με την ηλεκτρική τα πράγματα απλουστεύουν και το βούρτσισμα γίνεται εύκολη υπόθεση. Αν λάβεις υπ’ όψη ότι η Genius της Oral-B επιβραδύνει αυτόματα όταν αντιληφθεί ότι ασκείς περισσότερη πίεση καθώς σε βοηθά να τηρείς τον κανόνα των 2 λεπτών (πιθανότατα το βούρτσισμα των δοντιών δεν διαρκεί πάνω από ένα λεπτό με την κανονική οδοντόβουρτσα).

Κάτι ακόμα που πρέπει να σκέφτεσαι στην ρουτίνα βουρτσίσματος των δοντιών είναι να φτάνεις σε όλα τα σημεία του στόματος. Αν χρησιμοποιείς την κανονική οδοντόβουρτσα τότε πρέπει να έχεις στο μυαλό σου να φτάσεις στα πίσω δόντια και ως την εσωτερική τους πλευρά. Κάποια σημεία είναι σχεδόν αδύνατο να καθαριστούν αφού είναι πρακτικές οι δυσκολίες. Αυτό το πρόβλημα λύνεται με τη χρήση της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας που φροντίζει από μόνη της να καθαρίσει καλά ακόμα και τις πιο δύσκολες περιοχές. Ειδικά η επαναστατική τεχνολογία της νέας Oral-B Genius με αισθητήρα κίνησης και κάμερα κάνει το βούρτσισμα ακόμα πιο εύκολο αφού σε ενημερώνει για τα σημεία που ξέχασες!

Όσο για την επιλογή της σωστής οδοντόκρεμας, το βασικό είναι να επιλέξεις μία που έχει φθόριο. Έπειτα, οι επιλογή θα είναι ανάλογη των αναγκών σου. Σημείωσε εδώ ότι η οδοντόκρεμα που θα διαλέξεις πρέπει να έχει  ήπια γεύση για παράδειγμα μέντα, έτσι ώστε να μη σου προκαλεί αηδία την ώρα του βουρτσίσματος.

Extras:

– Να σου θυμίσω ότι πρέπει να βουρτσίζεις τη γλώσσα μαζί με τα δόντια. Έχει κι εκείνη βακτήρια που δεν  σου χρειάζονται.

– Για να έχεις και στο βούρτσισμα τον πλήρη έλεγχο πάρε την Oral-B Genius και κατέβασε το app που για μία ξεχωριστή εμπειρία. Καθώς εσύ βουρτσίζεις τα δόντια σου αυτό σε βοηθάει να πετύχεις στον επιθυμητό στόχο. Κρατά δεδομένα και σε καθοδηγεί για να έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο χαμόγελό σου.