GROOMING

Το σωστό άρωμα στα 20, στα 30, στα 40

Φέρεσαι, μιλάς και ντύνεσαι όπως αρμόζει στην ηλικία σου. Μυρίζεις, όμως, σύμφωνα με αυτήν; Η κάθε δεκαετία σου έχει τη δική της αρωματική ταυτότητα - βρες τη δική σου.

Ο χρόνος όλα τα αλλάζει – ή, τελοσπάντων, αλλάζει εσένα, με αποτέλεσμα να τα βλέπεις εσύ όλα διαφορετικά. Από το πώς συμπεριφέρεσαι στις γυναίκες και το που σου αρέσει να διασκεδάζεις μέχρι το τι θέλεις από την επαγγελματική σου ζωή, οι δεκαετίες από τα 20 ως τα 40+ είναι η εποχή των μεγάλων αλλαγών. Και οι αλλαγές αυτές εντοπίζονται ακόμη και στα πιο απλά πράγματα, όπως τον τρόπο που διαλέγεις το άρωμά σου. Για παράδειγμα, είναι γνωστό πως οι νεότεροι άντρες τείνουν να κάνουν “συλλογή” από κολόνιες, τη στιγμή που οι μεγαλύτεροι είναι σαφώς πιο κατασταλαγμένοι στις επιλογές τους. Έπειτα, αλλάζει άρδην το κίνητρο πίσω από κάθε αγορά που κάνεις: έρευνες marketing έχουν αποδείξει πώς οι νεαροί θα τσιμπήσουν πολύ πιο εύκολα με μια διαφήμιση αρώματος που πρωταγωνιστεί ένας γνωστός ηθοποιός ή αθλητής ενώ το 71% των νέων παραδέχεται πώς επηρεάζεται στην επιλογή αρώματος από την σύντροφό του.

Από την άλλη, οι πιο προχωρημένες ηλικίες έχουν άλλα θέματα να λύσουν, όπως το πώς θα παραμένει το άρωμα ζωντανό για περισσότερη ώρα στο δέρμα τους – γκάλοπ έδειξαν πως οι μεγάλοι άντρες ψεκάζονται πολύ πιο συχνά μεσ’ την ημέρα απ’ ό,τι τα οργισμένα νιάτα. Για να μην το κουράζουμε, όμως, τελικά τι άρωμα ταιριάζει στην ηλικία σου να φοράς; Μπορείς να εμπιστευθείς το ένστικτό σου και τους οσφρητικούς σου υποδοχείς και να αφήσεις τον χρόνο να στο μάθει. Ή, μπορείς να διαβάσεις το λυσάρι που ακολουθεί.   

Στα είκοσι

Η αλήθεια είναι πως δεν το πολυσκέφτεσαι. Πιθανότατα φοράς το άρωμα που σου έφερε δώρο το κορίτσι σου ή η θεία σου πέρσι τα Χριστούγεννα ή ακόμη και το aftershave σου από το σούπερ μάρκετ, θεωρώντας πως μπορεί να αντικαταστήσει την κολόνια. Γενικά, πάντως, η τάση στους εικοσάρηδες είναι να προτιμούν να φρέσκα, δυναμικά, αθλητικά αρώματα που αντιπροσωπεύουν την ενέργεια και το σφρίγος της ηλικίας τους. Και πολύ καλά κάνουν, καθώς οι ορμόνες είναι στα high τους και το δέρμα πιο λιπαρό από ποτέ, με αποτέλεσμα τα αρώματα να μυρίζουν εντονότερα και για περισσότερη ώρα απ’ ότι σε άντρες μεγαλύτερης ηλικίας. Προτίμησε λοιπόν νεανικές εκδοχές (οι λέξεις light, sport, energy θα σε καθοδηγήσουν) που περιέχουν εσπεριδοειδή ή θαλασσινές νότες. Θα σε κάνουν να μυρίζεις καθαριότητα και φρεσκάδα όλη μέρα.

Άρωμα Champion Energy, Davidoff

Άρωμα Chanel Allure Homme Sport

Άρωμα Jean-Marie Farina, Roger & Gallet

Άρωμα Light Blue For Men, Dolce & Gabbana

 

Στα τριάντα

Το γούστο σου εξελίσσεται και έχεις αρχίσει πλέον να την ψάχνεις περισσότερο. Στη μουσική, στο σινεμά, στο φαγητό, στις γυναίκες, στα ρούχα, πάντου (αν δεν έχεις αρχίσει να την ψάχνεις σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες να το κοιτάξεις). Δεν δέχεσαι πια να φοράς οτιδήποτε βρεθεί τυχαία στο μπάνιο σου και δεν εντυπωσιάζεσαι πλέον τόσο εύκολα από την ισχυρή μυρωδιά ενός αποσμητικού που διαφημίζει ένας άσος του ποδοσφαίρου. Τώρα είναι  εποχή που αρχίζεις να εκτιμάς πιο ισορροπημένες μυρωδιές, ενδεχομένως πιο διακριτικές, πιο εσωστρεφείς. Αναζήτησε μόνος σου ή με την βοήθεια μιας υπαλλήλου στο κατάστημα καλλυντικών πιο ιδιαίτερες αρωματικές συνθέσεις με πιπεράτη ή ξυλώδη βάση. Το πατσουλί, ο κέδρος, το σανταλόξυλο και τα μπαχαρικά πιθανότατα θα σε κερδίσουν.  

Άρωμα Mountain Pepper, Bergamot, Coriander, Korres

Άρωμα Givenchy Gentlemen Only

Άρωμα John Varvatos Vintage

 

Στα σαράντα (και ανεβαίνουμε)

Είναι κανόνας πώς –δυστυχώς- η ωριμότητα έρχεται με τα χρόνια και την ίδια στιγμή ακονίζονται οι αισθήσεις και εκπαιδεύεται η αισθητική. Το γούστο σου από τα σαράντα και έπειτα είναι αφενός πιο κατασταλαγμένο (η ιδέα να έχεις πολλά αρώματα να αλλάζεις ανάλογα με τα κέφια σου σε αφήνει παγερά αδιάφορο), αφετέρου πιο εκλεπτυσμένο, μιας που έχεις δει και δοκιμάσει πολλά περισσότερα απ’ ότι ένας εικοσάρης – είτε μιλάμε για γυναίκες, είτε για whiskey, είτε για κολόνιες. Σε ένα άρωμα λοιπόν αναζητάς την φινέτσα, την ποιότητα και την διαχρονικότητα αντί για τον φθηνό (κυριολεκτικά ή μεταφορικά) εντυπωσιασμό, με αποτέλεσμα να καταφεύγεις σε πολυτελή, σοφιστικέ, σύνθετα αρώματα – συνήθως από τους πιο upscale οίκους, όπως η Chanel ή από μικρούς, ψαγμένους αρωματοποιούς. Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να προτιμήσεις ένα άρωμα πιο βαρύ, πιο σκοτεινό, πιο σαγηνευτικό που από την μια θα παραμείνει περισσότερη ώρα στο δέρμα σου, από την άλλη θα το υποστηρίξεις περίφημα.

Άρωμα Bleu du Chanel

Άρωμα Pomegranate Noir, Jo Malone

Άρωμα Green Irish Tweed, Creed