GROOMING

Ζελέ, κεριά και πάστες: crash test στα προϊόντα styling

Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να πίστευες, το ζελέ δεν είναι το προϊόν για όλες τις δουλειές. Μάθε τι κάνει το κερί και η πάστα διαμόρφωσης και διάλεξε εκείνο που σου ταιριάζει.

Σαν να μην έφτανε το ότι η αγορά σε βομβαρδίζει με αμέτρητες επιλογές ζελέ, το κερί και η πάστα διαμόρφωσης έρχονται να σε μπερδέψουν ακόμη περισσότερο- ενώ στην πραγματικότητα εσύ το μόνο που θες να έχεις αιώνια στο ράφι του μπάνιου σου είναι το flipper.

Μην πανικοβάλλεσαι. Διάβασε τον παρακάτω αναλυτικό οδηγό, μυήσου στον μαγικό, κοκαλωμένο κόσμο του hairstyling και διάλεξε εκείνο που θα δώσει στο κεφάλι σου το στιλ μαλλιών που σου αξίζει (και σου πάει) να έχεις.

 

All time classic: ζελέ

I.D.: Είναι κολλώδες, το βρίσκεις ακόμα και στα ψιλικατζίδικα και είναι ιδανικό για σοφιστικέ χτενίσματα, όπως αυτό το πρόσφατο του Leonardo DiCaprio.

Ο τρόπος

Πριν βιαστείς να ισχυριστείς πως τα ξέρεις όλα για το ζελέ διότι το χρησιμοποιείς από τα δεκατρία σου α) κάνε μια αναδρομή στις φωτογραφίες εκείνου του καιρού (ιδιαίτερα σε εκείνες από τις χοροεσπερίδες) και β) υπολόγισε πόσα μπουκάλια ζελέ χρησιμοποιείς το χρόνο. Και τώρα ας το συζητήσουμε. Το βασικό λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι να πιστεύουν πως περισσότερο ζελέ σημαίνει και καλύτερο κράτημα. Το πολύ ζελέ -εκτός του ότι σε κάνει να δείχνεις γλοιώδης – όχι μόνο δεν σου χαρίζει καλύτερο κράτημα αλλά επιβαρύνει και το σκάλπ σου. Αν, μάλιστα, δεν έχεις πλούσια κώμη τονίζει το πρόβλημα σου εντονότερα.  Ο σωστός τρόπος για να το χρησιμοποιήσεις είναι να βάλεις λίγο στα χέρια σου (περίπου όσο ένα μπιζέλι) και να το περάσεις από όλο το κεφάλι σου. Μην επιμείνεις μόνο στην κορυφή, και τα πλαϊνά δικά σου μαλλιά είναι και έχουν δικαίωμα στο styling. Θυμήσου να είσαι φειδωλός στην ποσότητα: σκοπός είναι να πετύχεις το look του DiCaprio – όχι να μοιάσεις με κάποιον πρωταγωνιστή του Jersey Shore. 

Το είδος

Ζελέ Garnier Fructis Style Ultimate Gel Survivor

Έχεις λεπτά μαλλιά; Σγουρά; Άγρια; Υπάρχει το αντίστοιχο ζελέ που κάνει για εσένα. Αν, για παράδειγμα, έχεις πλούσια κι ατίθασα μαλλιά τότε ένα ζελέ για ελαφρύ κράτημα προφανώς δεν σου κάνει, ενώ αν έχεις λεπτά, αδύναμα μαλλιά άσε κάτω το super-extra-strong-tornado-resistant-hair gel και βρες κάτι πιο ανάλαφρο. Μια γενική εικόνα για τα μαλλιά σου και σε ποια κατηγορία ανήκουν την έχεις. Πιάσε τώρα και τις ετικέτες, διάβασε, δοκίμασε, απέρριψε. Σε κάθε περίπτωση, πάρε και ένα βαζάκι flipper – αχρείαστο να ‘ναι.

 

Η ήρεμη δύναμη: κερί

I.D.: Χαρίζει κράτημα περίπου σαν ζελέ, αλλά χωρίς να ξηραίνει και να σκληραίνει, με αποτέλεσμα να μοιάζεις σαν να μη φοράς τίποτα, όπως συχνά συμβαίνει με τα μαλλιά του David Beckham.

Ο τρόπος

Ο σκοπός του κεριού είναι να κρατήσει τα μαλλιά σου στη θέση τους, αλλά να φαίνεται σαν να μην έχεις κάνει τίποτα γι’ αυτό -κοινώς σε βοηθάει να κοροϊδέψεις κόσμο πως η φύση σε προίκισε με φανταστικά μαλλιά. Θα το καταφέρεις βάζοντας λίγο στα χέρια σου, ζεσταίνοντας το ανάμεσα στις παλάμες σου και περνώντας το από τις τούφες που θες. Σε αντίθεση με το ζελέ, που γυαλίζει και κάπως, το κερί είναι σχεδόν αόρατο και έτσι μπορείς να το ρίξεις και λίγο έξω στην ποσότητα. Βέβαια αν βάλεις πολύ θα μοιάζεις με άλουστος David Beckham. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του, πάντως, είναι ότι δεν κοκαλώνει τα μαλλιά στη θέση τους περιορίζοντάς τα, αλλά σου επιτρέπει να παίζεις μαζί τους και να τα αναδιαμορφώνεις κατά βούληση. 

Το είδος

Κερί Redken for Men Defining Wax Shine Form

Υπάρχουν δεκάδες κεριά, το κάθε ένα για διαφορετική δουλειά, αλλά όλα με κοινό παρονομαστή το κράτημα. Η επιλογή, λοιπόν, θα βασιστεί στο τι άλλο θες, πέρα από αυτό. Θες κράτημα και λάμψη; Θες κράτημα και ματ αποτέλεσμα; Τι θέλεις τελοσπάντων; Για να μη διαβάζεις πάλι τις ετικέτες (πολλή ανάγνωση έπεσε), ρώτησε απευθείας τον κομμωτή σου. Εκτός αν κουρεύεσαι στο κουρείο του παππού σου, οπότε και θα σου προτείνουν μπριγιαντίνη. Μην την πάρεις.

 

The newcomer: πάστα διαμόρφωσης

I.D.: Είναι το σχετικά νεοσύλλεκτο προϊόν που φορούν οι Robert Pattinson αυτού του κόσμου, δηλαδή τα cool, επιμελώς ατημέλητα αγόρια.

 

Ο τρόπος

Η πάστα διαμόρφωσης διαφέρει από το κερί στο ότι δίνει πρωτίστως υφή και σε δεύτερη φάση κράτημα. Τι σημαίνει αυτό; Μπορείς να φτιάξεις τα μαλλιά σου το πρωί και μέχρι το απόγευμα να έχεις αλλάξει μεριά στη χωρίστρα σου, να τα έχεις τραβήξει όλα προς τα πίσω, να τα έχεις ανακατέψει και ακόμα να μοιάζεις καλοχτενισμένος. Όπως και με τα άλλα προϊόντα, η ποσότητα είναι καθοριστικός παράγοντας στο κατά πόσο θα μοιάζεις με σέξι κλώνο του Robert Pattinson (που φημολογείται πως δε λούζεται συχνά, αλλά αυτή είναι μια άλλη συζήτηση) ή με γλιτσερό κακέκτυπο του Russell Brandt. Πάντως μια ασφαλής μικρή ποσότητα σε όλα τα μαλλιά, αρκεί για να τους δώσει  χαρακτήρα και κίνηση. Περιορίσου σε αυτό. 

Το είδος

Πάστα διαμόρφωσης Matrix Design Pulse

Εξαιρετικά δημοφιλείς πλέον, οι πάστες διαμόρφωσης πληθαίνουν θεαματικά και πλέον υπάρχουν και πιο βαριές και πιο ελαφριές – όλες, όμως, θα επιβαρύνουν τα μαλλιά σου αν αυτά είναι λιγοστά ή λεπτά. Επειδή εδώ το κράτημα παίζει δευτερεύοντα ρόλο, πρέπει να αποφασίσεις τι αποτέλεσμα θες (έντονο ή ανάλαφρο) και να κάνεις τις αγορές σου αναλόγως. Μιας που θα είσαι εκεί όμως, ρίξε στο καλάθι και μια προσφορά σαμπουάν “ένα συν ένα δώρο”. Με παρατεταμένη χρήση, οι πάστες αφήνουν κατάλοιπα στα μαλλιά, οπότε ένα δεύτερο χέρι στο λούσιμο είναι δεδομένο.