STYLE

Η δύναμη είναι μαζί σου στο Dark Side Tattoo Society

Το timing είναι το ιδανικό για να εξηγήσουμε τη φανταστική περίπτωση του γνωστού και ως 'τατουατζίδικου του Κυριάκου', λίγο πριν τα πρώτα του γενέθλια.

Η πρώτη φορά που είδα τον Κυριάκο ήταν πριν πέντε χρόνια πριν στο στούντιο του Παντελή Ζερβού στην Πεύκη, ένα από τα Σάββατα των φωτογραφήσεων για την έκθεση ΙΝΚ. Εκτός από πέντε χρόνια μεγαλύτερος, ο Κυριάκος δεν έχει αλλάξει σε τίποτα (εντάξει, δεν μέτρησα και τα τατουάζ του, σίγουρα έχει καινούργια, για παράδειγμα αυτό το Dark Side που έχω πίσω από το λαιμό, δεν το είχε τότε).

Η τελευταία φορά που τον είδα ήταν τις προάλλες στο Dark Side Tattoo Society, το δικό του μαγαζί, ένα διαμπερές στο Κολωνάκι με τον Darth Vader να εποπτεύει τις διαδικασίες και κάμποσους stormtroopers να εξασφαλίζουν την ομαλή διεξαγωγή των χτυπημάτων.

(Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson)

Ήδη από τα πρώτα βήματα του Dark Side, το ΟΝΕΜΑΝ είχε σπεύσει να κάνεις τις συστάσεις μέσα από τη στήλη Tattoo Masters, την οποία εγκαινίασε ο Κυριάκος. Το κόνσεπτ είναι -προφανώς- σε απευθείας σύνδεση με τον κόσμο του Star Wars, ο μεν καλλιτέχνης επιμένει ότι όλοι έχουμε μια σκοτεινή πλευρά και ο δε υπογράφων βρίσκει ότι το τατουάζ είναι μια σωστή γέφυρα για να φτάσεις στην όχθη της.

Στην πραγματικότητα, τα πράγματα είναι πάντα λιγότερο λυρικά απ’ όσο είθισται να παρουσιάζονται. Το Dark Side Tattoo Society έχει ανοίξει σε μια γειτονιά χωρίς παράδοση στα τατουατζίδικα και το γεγονός ότι κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες να αγκαλιαστεί από τους ‘ντόπιους’ είναι ένα κάποιο σουξέ που δεν μπορείς να παραβλέψεις.

Το ακόμα πιο φανταστικό είναι ότι, όπως λέει ο Κυριάκος, “ο κόσμος δεν έχει αγκαλιάσει απλά το τατουάζ, αλλά όλο το art κομμάτι που αντιπροσωπεύει το Dark Side”.

Στο μαγαζί χτυπάνε συνολικά πέντε artists (τέσσερις και ο Κυριάκος) και “όλο το σενάριο με το Star Wars έχει τραβήξει πολύ κόσμο, πολλούς geeks του franchise, που έρχονται και τα συζητάμε. Πολλές φορές βάζω και το soundtrack όταν ‘χτυπάω’ σε κάποιον fan”.

Εννοείται ότι ο Κυριάκος συστήνεται με περηφάνια ως geek του Star Wars. Όλο αυτό δεν είναι κάνα σκέτο παιχνίδι εντυπώσεων.

Η μόνιμη απορία μου κάθε φορά που ένας φυσιολογικός άνθρωπος κοντά στα 30 ανοίγει τη δική του επιχείρηση είναι το ψυχολογικό impact της μετάβασης από το στάτους του υπάλληλου στο στάτους του επιχειρηματία. (Παίρνω ιδέες, καταλαβαίνεις).

Ο Κυριάκος, κανονικά κουλ από την κούνια, το κάνει να φαίνεται πολύ πιο εύκολο κι απλό απ’ ό,τι έχω στο κεφάλι μου. “Το ότι το Dark Society πηγαίνει μια χαρά από την αρχή σίγουρα βοήθησε στο να έχω περισσότερη ηρεμία από πριν. Δεν χρειάστηκε να αγχωθώ ποτέ”.

Η είσοδος του Dark Side, παρότι cosy και ό,τι πρέπει για τον καιρό που επιτέλους μοιάζει με καλό φθινόπωρο, δεν προϊδεάζει για το βάθος του μαγαζιού. Κάτι σαν γραμματεία, καναπέδες, πελάτες που δεν χωράνε πια στους καναπέδες και ‘διαπραγματεύονται’ τα σχέδιά τους με τους καλλιτέχνες κι από πίσω ένα διαχωριστικό. Αυτά βλέπεις μόλις μπαίνεις.

Όπως δεν χρειάζεται να μαντέψεις, το real deal του Dark Side είναι η σκοτεινή του πλευρά. Ή έστω αυτή που δεν γίνεται να το δεις με την πρώτη. Μετά από τρία συναπτά δωμάτια, έρχεται το κάτι σαν σαλονάκι και η παρέα με τον Darth Vader.

Για εμένα ή το Χρήστο που είμαστε τουρίστες και δεν έχουμε ούτε μισό τατουάζ πάνω μας, το σαλονάκι του Dark Side είναι ο φυσικός μας χώρος. (Γενικά είμαστε εύκολοι τύποι, καλόβολοι σε νέα περιβάλλοντα).

Για τους πελάτες και το προσωπικό είναι απλά ένας χώρος που θέλουν να κλέψουν και να μεταφέρουν όπως είναι στο σπίτι τους. Βιβλία, φιγούρες ηρώων του Star Wars, ένας Darth Vader πάνω από τις κόκκινες καρέκλες, γαμάτα καδράκια στους τοίχους, customized Vans, κεφάλια από Stormtroopers και γενικότερα ντεκόρ που δεν θα άφηνε ασυγκίνητο τον George Lucas.

Για μένα που έχω μεγαλώσει σε αυλή, η πιο σπουδαία στιγμή του Dark Side είναι λίγο πιο πέρα από το σαλόνι. Είναι η κρυμμένη, εσωτερική του αυλή, το τελευταίο πράγμα που θα περίμενες να δεις στην κρυμμένη καρδιά του Κολωνακίου. Το καλύτερο σημείο για λίγη κουβέντα, για λίγο αέρα, για ένα τσιγάρο διαλείμματος. Για όποιον καπνίζει τέλος πάντων.

 

“Κανείς μας δεν πίνει αλκοόλ, κανείς δεν ξενυχτάει, κανείς δεν έρχεται χάλια το επόμενο πρωί. Να φανταστείς, το καλοκαίρι που πέρασε, πρέπει να ήπιαμε συνολικά και οι πέντε μας δέκα κοκτέιλ”. Δεν έχω λόγο να μην πιστέψω τον Κυριάκο, ούτε έχεις λόγο να μην πιστέψεις ότι οι παραπάνω προτάσεις δεν είναι ντιρεκτίβες και όροι για να δουλέψεις στο Dark Side, αλλά κάτι που απλά μπορεί να προκύψει μέσα σε μια ομάδα.

Σπάνια, αλλά μπορεί.

Έτσι κι αλλιώς, μακριά από φωτόσπαθα, C-3PO, Τσουμπάκες και πολέμους των άστρων, αυτό που δένει το staff του Dark Side σαν αόρατο σκοινί είναι η πίστη στην ομάδα και στο τι μπορεί να παράγουν πέντε άνθρωποι που τα βρίσκουν σ’ αυτά που πρέπει να τα βρουν, δηλαδή βασικά στη δουλειά. Δεν υπάρχει περίπτωση να μιλήσεις πάνω από πέντε λεπτά με τον Κυριάκο και να μην αναφέρει το πόσο σημαντική είναι η αφοσίωση των artists που έχει δίπλα του.

Ειδικά αν τον ρωτήσεις μήπως φοβάται ότι σύντομα το διαμπερές στη Λυκαβηττού δεν θα χωράει τους πελάτες του, θα πάρεις την απάντηση που συνοψίζει και τη σκοτεινή και τη φωτεινή πλευρά του Dark Side.

 

Να, κάτι τέτοιες δηλώσεις γίνονται και ξέρεις από πριν ότι αποκλείεται να φύγεις χαμένος από τη σκοτεινή πλευρά του tattoo. Η δύναμη είναι μαζί σου με το που περάσεις το κατώφλι.