FOOD & DRINK

50 World’s Best Bars: To Oneman στα Όσκαρ των bars

Η Ελένη Νικολούλια βρέθηκε για λογαριασμό του Oneman στο Λονδίνο και το 50 World's Best Bars. Διάβασε ποιο ελληνικό bar μπήκε στην πενηντάδα.

Είναι Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, βρισκόμαστε στο Λονδίνο, ετοιμαζόμαστε να παρακολουθήσουμε από κοντά την τελετή απονομής για τα 50 καλύτερα μπαρ του κόσμου και να χειροκροτήσουμε το The Clumsies, το ελληνικό μπαρ που σκαρφάλωσε στην 22η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Ανάμεσά μας οι διασημότεροι bartender από κάθε γωνιά της γης αλλά και οι σύγχρονοι guru που έχουν καταφέρει να φέρουν τον χώρο του μπαρ στο παγκόσμιο προσκήνιο. Είναι υπέροχα αυτές τις μέρες στο Λονδίνο. Έχει ήδη ξεκινήσει το London Cocktail Week και έτσι οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από αυτό και συγκεκριμένα σε ποιο από τα δεκάδες μπαρ της πόλης που συμμετέχουν θα βγει κανείς το βράδυ για να δοκιμάσει σύγχρονες δημιουργίες σε προνομιακές τιμές.

Το ζήλεψα όλο αυτό. Το Λονδίνο ανέκαθεν ήταν η μητρόπολη των cocktail αλλά βλέποντας τον κόσμο να σχολάει από τις δουλειές του και να αναζητά το μπαρ που θα βγει το βράδυ για να γιορτάσει την εβδομάδα cocktail ένιωσα πως όλο αυτό θα άξιζε και στην Αθήνα μας, με τα σπουδαία της μπαρ.

 

Το World’s 50 Best Bars είναι ένας θεσμός ο οποίος γεννήθηκε στη βρετανική πρωτεύουσα και έχει ως σκοπό να βραβεύσει (και να επιβραβεύσει) τις καλύτερες προσπάθειες που γίνονται στα μπαρ από κάθε γωνιά της γης. Τα αποτελέσματα προκύπτουν έπειτα από ψηφοφορία περισσότερων από 400 επαγγελματιών του χώρου των ποτών, ενώ φέτος για πρώτη φορά είχα την τιμή να συμπεριληφθώ στην λίστα ως ένας από αυτούς, ανάμεσα σε 7 ακόμη Έλληνες.

Όλα ξεκίνησαν με ένα email μέσα από το οποίο μας καλωσόρισαν ως μέλη της Ακαδημίας για το 2015 και μας ζήτησαν να στείλουμε με σειρά προτίμησης από το 1 μέχρι και το 5 τα μπαρ τα οποία αγαπάμε περισσότερο στον κόσμο με βασικό κριτήριο να τα έχουμε επισκεφθεί έστω και μία φορά.

Λίγους μήνες αργότερα δώσαμε ραντεβού στην Christ Church στο Spitafields η οποία ειδικά για το συγκεκριμένο βράδυ είχε ντυθεί με red carpet διάθεση. Τα 50 μπαρ που θα έμπαιναν στην λίστα εκείνων με τα καλύτερα του κόσμου για το 2015 είχαν ήδη ανακοινωθεί ηλεκτρονικά και πλέον έμενε να μάθουμε την ακριβή τους κατάταξη. Γνωρίζαμε ήδη πως το Αθηναϊκό Clumsies βρισκόταν ανάμεσά τους μετά από τους ελάχιστους μόλις μήνες λειτουργίας του. Ήταν η δεύτερη φορά που βλέπαμε ελληνικό μπαρ να φιγουράρει στα τοπ του κόσμου (έπειτα από το Baba Au Rum το οποίο χειροκροτήσαμε πριν από δύο χρόνια) και έτσι η χαρά μας ήταν μεγάλη.

 

Ήταν τόσο μεγάλη που σχεδόν καθόλου δεν μας ένοιαζε η ακριβής του κατάταξη και έτσι όταν ανακοινώθηκε πως η Αθήνα μας βρίσκεται στην 22η θέση των καλύτερων μπαρ του κόσμου δεν μπορούσαμε παρά να ουρλιάξουμε κυριολεκτικά από χαρά. Ένα μπαρ από μια πόλη που φέτος ταλαιπωρήθηκε (ακόμη πιο) πολύ ήταν το 22ο καλύτερο του κόσμου. Ένα μπαρ το οποίο προσφέρει δουλειά σε δεκάδες εργαζομένους 7ημέρες την εβδομάδα είχε καταφέρει να διακριθεί χωρίς καν να έχει ολοκληρώσει τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του. Ένα μπαρ πίσω από το οποίο βρίσκονται δύο από τους πιο καταξιωμένους και δημιουργικούς Έλληνες bartender, τον Βασίλη Κυρίτση και τον Νίκο Μπάκουλη, σε λίγα λεπτά θα ακουγόταν από τα διεθνή μέσα και θα έβαζε την Αθήνα στον χάρτη της πιο σύγχρονης μορφής διασκέδασης, εκείνη των μπαρ.

A video posted by Vasilis Kyritsis (@bkyritsis) on

 

Το Clumsies σκαρφάλωσε εκείνο το βράδυ τόσο ψηλά που άφησε πίσω του στην λίστα με τα “καλύτερα του κόσμου” ονόματα και μπαρ σπουδαία και εμβληματικά όπως το πολυδιαφημισμένο White Lyan (26η θέση) και το Beaufort Bar του Savoy Hotel (27η), στο Λονδίνο, το Aviary (29η) του Σικάγο το οποίο πέρυσι “έβγαλε” τον Charles Joly, παγκόσμιο World Class νικητή 2014, τα διάσημα Nomad Bar (36η) και PDT (37η), της Νέας Υόρκης, το εξαιρετικό 69 Colebrooke Row (41η) του guru των μπαρ Tony Conigliaro και το φετινό talk of the world, Dandelyan, που κατέκτησε την 50η θέση. 

Οι εκπλήξεις όμως δεν σταμάτησαν εκεί καθώς στην 48η θέση είχαμε μία ακόμη ελληνόφωνη επιτυχία, εκείνη του εξαιρετικού Lost + Found Drinkery από την Λευκωσία της Κύπρου, το οποίο για πρώτη φορά έβαλε την αδελφή μας χώρα στον χάρτη της cocktail διασκέδασης.

Ποια είναι όμως τα top 10 μπαρ του κόσμου για το 2015;

 

Τα μάτια για μια ακόμη, 4η φορά, στράφηκαν στο Artesian Bar του Langham Hotel του Λονδίνου, επιβραβεύοντας έτσι και φέτος τους Simone Caporale και Alex Kratena για την εξαιρετική τους δουλειά πίσω από το μπαρ.

 

Στις θέσεις 2 και 3 η κατάταξη παρέμεινε η ίδια και έτσι χειροκροτήσαμε αντίστοιχα το Dead Rabbit της Νέας Υόρκης και το Nightjar του Λονδίνου, ενώ το Employees Only του Μεγάλου Μήλου το οποίο προσωπικά αγαπώ περισσότερο από κάθε άλλο μπαρ του κόσμου βρέθηκε φέτος στην 4η θέση σκαρφαλώνοντας στην παγκόσμια κατάταξη σε σχέση με πέρυσι. Η σπουδαία πεντάδα συμπληρώθηκε με το εμβληματικό και ιστορικό American Bar του Savoy Hotel του Λονδίνου, ενώ στις υπόλοιπες θέσεις της δεκάδας βρέθηκαν με σειρά τα Baxter Inn (Σύδνεϋ), 28 Hongkong Street (Σιγκαπούρη), Happiness Forgets (Λονδίνο), Connaught Bar (Λονδίνο) και Black Pearl (Μελβούρνη).    

To World’s 50 Best Bars σε αριθμούς

Συνολικά φέτος στην κατάταξη είδαμε 23 Ευρωπαϊκά μπαρ και 14 από τις ΗΠΑ με το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη να μετρούν 9 και 8 συμμετοχές αντίστοιχα. Το 72% των μπαρ παράμεινε στην παγκόσμια κατάταξη, ενώ υπήρξε και ένα ποσοστό 28% το οποίο φέτος δεν κατάφερε να βρει θέση στην λίστα. Τα μπαρ τα οποία βραβεύτηκαν φέτος για πρώτη φορά ήταν 9 (ανάμεσά τους το The Clumsies και το Lost + Found Drinkery), ενώ το μπαρ με την μεγαλύτερη άνοδο στην λίστα είναι το Black Pearl της Μελβούρνης το οποίο σκαρφάλωσε 27 ολόκληρες θέσεις.

Συγχαρητήρια στους Βασίλη Κυρίτση, Νίκο Μπάκουλη, Λευτέρη Γεωργόπουλο, Γιώργο Καίσαρη (λείπει από τη φωτό), Θανάση Τσουνάκα και στην υπόλοιπη ομάδα του The Clumsies για την σπουδαία τους επιτυχία.