FOOD & DRINK

Drink Survival Guide: Τι να πίνεις για να μη σε πίνει

Ένας οδηγός για να μην στερηθείς τίποτα το Σαββατοκύριακο και να είσαι σένιος και χωρίς hangover τη Δευτέρα στη δουλειά.

Το Σαββατοκύριακο έχει κάτι το μαγικό. Μοιάζει να έχει φτιαχτεί από μια ανώτερη δύναμη ώστε να σου δίνει κλιμακωτή χαρά και να στην παίρνει λίγο πριν φτάσει η Δευτέρα. Είναι σαν μια γραφική παράσταση εξίσωσης που το ακρότατό της είναι το Σάββατο και φθίνει όσο πλησιάζει η εργάσιμη. Σε όλο αυτό το συναρπαστικό τριήμερο ταξίδι έχεις την δυνατότητα να πιεις αρκετό αλκοόλ αλλά μην ξεχνάς ότι την Δευτέρα θα πρέπει να πας για δουλειά. Για αυτό εμείς σου φτιάξαμε έναν οδηγό επιβίωσης για να χορτάσεις αλκοόλ αλλά να μην είσαι κομμάτια ούτε μια μέρα.

Το hangover είναι άτιμο πράγμα. Όσο περνάνε τα χρόνια οι αντοχές μικραίνουν και την επόμενη μέρα είσαι γονατισμένος. Πόσες φορές θυμάσαι τον εαυτό σου να έχει χάσει ολόκληρες ημέρες στο κρεββάτι με φριχτό πονοκέφαλο και μία αίσθηση ότι δεν θα βρεις δυνάμεις ποτέ να σηκωθείς. Εκείνες τις στιγμές έχεις ορκιστεί στην δύναμη των Τζεντάι ότι δεν θα ξανά ακουμπήσεις ποτήρι με αλκοόλ, ότι θα μείνεις μακριά του για πάντα και του ρίχνεις αιώνιες κατάρες. Έλα μου όμως που μόλις φτάσει η Πέμπτη κάτι σε τρώει μέσα σου, σε πιάνει αυτό το ανοιξιάτικο που δεν μπορείς να κάτσεις σπίτι και μετράς τα λεπτά για να φτάσει η ώρα που σχολάς την Παρασκευή για να βγεις και να περάσεις καλά.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι για να είσαι νηφάλιος αρκεί να μην πιεις. Όμως σε αυτή την στήλη αυτό δεν αποτελεί επιλογή και για να μπήκες κι εσύ εδώ σίγουρα το αγαπάς κι εσύ. Είναι άλλο όμως να σου αρέσει να πίνεις όσο βρίσκεσαι έξω και διασκεδάζεις και άλλο να βγαίνεις για να πίνεις. Σε αυτό τον οδηγό εμείς θα σε καθοδηγήσουμε σε ένα μονοπάτι ασφαλές ώστε να απολαύσεις και τις τρεις ημέρες την έξοδό σου και να μην είσαι χάλια ούτε μία στιγμή.

Παρασκευή, let’s get the party started

Μόλις τελειώνεις την δουλειά θες να πανηγυρίσεις και να πετάξεις την τσάντα και την γραβάτα ψηλά λες και είσαι σε αποφοίτηση από αμερικάνικο κολέγιο. Θες να ουρλιάξεις “Ζήτω το σαββατοκύριακο” και να το ακούσουν όλοι. Όμως αυτός ο ενθουσιασμός δεν πρέπει να συνοδευτεί και με αλκοόλ. Στην αρχή πρέπει να είσαι μετριοπαθής, να ξεκινήσεις με ρέγουλα και να μην ξεφύγουν τα πράγματα. Το κατάλληλο ποτό για να κάνεις την αρχή είναι κάτι ελαφρύ. Ένα Aperol Spritz ή ένα Vermouth με tonic τα οποία όπως και να το κάνεις δεν έχουν υψηλούς αλκοολικούς βαθμούς αλλά είναι ιδιαίτερα γευστικά και δροσιστικά. Το πρώτο φτιάχνεται με Prosecco, Aperol και ανθρακούχο νερό, ενώ το Vermouth με Tonic μπορείς να το ζητήσεις με το ελληνικότατο Otto’s με το πανέμορφο μπουκάλι και την υπέροχη γεύση. Καλό είναι να τα συνοδεύσεις με ένα γεύμα. Νομίζεις τυχαίοι είναι οι Ιταλοί που έχουν τα aperitivo και τσιμπολογάνε από μπουφέ ενώ πίνουν; Έτσι αντέχεις και περισσότερο και μπορείς να συνεχίσεις αν έχεις όρεξη και αλλού. Καλό είναι να μην ξεφύγεις ιδιαίτερα την Παρασκευή. Είσαι ήδη κουρασμένος από το πρωινό ξύπνημα και ο οργανισμός από το αλκοόλ αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο. Στην συνέχεια μπορείς να δοκιμάσεις κάποια μπύρα ή ένα κρασί τα οποία όμως θα κλείσουν και την βραδιά σου.

Σάββατο, η κορύφωση

Η κορύφωση του τριημέρου μόλις έφτασε. Αφού χορτάσεις ύπνο, φάε ένα λαχταριστό πρωινό. Αν έχεις ακολουθήσει το πλάνο, δεν θα έχεις ούτε ίχνος πονοκεφάλου, ούτε ψίγμα αφυδάτωσης. Για να το αναλύσουμε και λίγο παραπάνω το όλο θέμα, το hangover είναι αποτέλεσμα της έντονης τοξίκωσης που λαμβάνει ο οργανισμός από τις τοξίνες που περιέχονται στα αλκοολούχα ποτά. Για να καταφέρει να διυλίσει ο οργανισμός το αλκοόλ χρειάζεται το νερό που διαθέτει το σώμα σου και το αποτέλεσμα είναι η αφυδάτωση που νιώθεις την επόμενη μέρα όταν έχεις πιει πολύ. Άρα τεράστιο ρόλο στην κατανάλωση αλκοόλ παίζει από την μία ο ρυθμός με τον οποίο πίνεις ενώ σημαντικό είναι να το συνοδεύεις και με νερό ώστε να βοηθήσεις τον ίδιο σου τον οργανισμό στην διαδικασία που τον βάζεις. Μην αφήσεις το νερό για όταν γυρίσεις στο σπίτι γιατί τότε θα είναι αργά και θα δυσκολέψει και τον ύπνο σου. Πίνε παράλληλα με το ποτό σου. Μία καλή αναλογία είναι ένα ποτήρι νερό ανα ένα ποτό.

Τις λιγότερες τοξίνες τις διαθέτουν τα λευκά ποτά και αυτή θα πρέπει να είναι η επιλογή σου για το Σάββατο. Τα θειώδη συντηρητικά των κόκκινων κρασιών και τα πτητικά συστατικά που περιέχονται στο ουίσκι, διαταράσσουν την ισορροπία του PH του οργανισμού και την επόμενη μέρα το hangover θεωρείται σίγουρο. Η Vodka και το Gin διαθέτουν χαμηλότερο αριθμό τοξινών και ειδικά το Gin & Tonic μοιάζει το τέλειο ποτό για να απολαύσεις το Σαββατόβραδό σου. Κάπου εδώ αξίζει να μάθεις ότι οι μπουρμπουλήθρες, αυτές οι παιχνιδιάρες, είναι λίγο άτιμες για το στομάχι σου. Ειδικά όταν τις βρίσκεις μέσα σε σαμπάνιες ή prosecco. Μπορούν να σου χαλάσουν το στομάχι πολύ εύκολα και αυτό είναι κάτι που δεν το θες.

Και εκεί όπου πίνεις το -λευκό- ποτό σου να μην ξεχνάς να χορεύεις και λιγάκι όπως ακούς την μουσική. Ακόμα και αυτό θα σε βοηθήσει. Πίστεψέ με. Τελευταία παρατήρηση και σημαντική. Το αλκοόλ ρίχνει το ανοσοποιητικό σου σύστημα και γιαυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό να πλένεις τα χέρια σου κάθε φορά που πας τουαλέτα. Άλλωστε αν όπως είπαμε πίνεις αρκετό νερό ενδιάμεσα και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το αλκοόλ είναι διουρητικό, θα την επισκεφτείς αρκετές φορές.

Κυριακή, μέρα ανάκαμψης

Η καμπύλη της γραφικής παράστασης άρχισε την γνησίως φθίνουσα πορεία της. Το ξύπνημα της Κυριακής ίσως είναι δύσκολο αλλά εδώ είμαστε εμείς για να σου πούμε τι πρέπει να κάνεις για να “ισιώσεις”. Σήκω, πιες έναν χυμό που θα θωρακίσει τον οργανισμό σου αλλά και θα τον ενυδατώσει και πήγαινε για ένα brunch. Πίστεψέ θα σε βοηθήσει ένα λαχταριστό πιάτο με αυγά αφού θα “στρώσει” το στομάχι σου ενώ θα σου δώσει και ενέργεια.

Αν έχεις ακούσει τον αστικό μύθο που λέει ότι όταν έχεις hangover καλό είναι να πίνεις αλκοόλ και την επόμενη τότε κάτσε να πούμε μερικά πραγματάκια. Οι Αμερικάνοι το λένε “hair of the dog (that bit you)” και κρύβει μια ενδιαφέρουσα -χημική- ανάλυση. Δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι βοηθάει αλλά πιστεύεται ότι η μικρή κατανάλωση αλκοόλ (αιθανόλης δηλαδή) βοηθάει στον μεταβολισμό της μεθανόλης η οποία βρίσκεται σε μεγάλο ποσοστό στα αλκοολούχα ποτά. Σε καμία περίπτωση μην ξεκινήσεις την μέρα σου με ένα ακόμα Gin & Tonic αλλά ένα υπέροχο, κατακόκκινο και γευστικό Bloody Mary πάει τέλεια με το brunch σου. Οι μαγικές του ιδιότητες είναι ότι η ποσότητα vodka που περιέχει σε ανακουφίζει από τους πονοκεφάλους, το αλάτι του σε κρατάει ενυδατωμένο αντιμετωπίζοντας την αφυδάτωση ενώ και μόνο η εντύπωση ότι σε βοηθάει είναι ένα ψυχολογικό κίνητρο για να γίνεις καλύτερα. Τώρα που το σκέφτομαι δεν είναι τόσο μαγικές οι ιδιότητές του αλλά αφού νομίζεις ότι βοηθάει καλό είναι.

Αν για να κλείσει καλά η Κυριακή σου επιθυμείς ένα ποτάκι τότε δοκίμασε ένα ποτήρι μπύρας ή ένα ποτήρι λευκό κρασί. Μην κάνεις υπερβολές τώρα στο τέλος. Εξάλλου αύριο πρέπει να πας στην δουλειά και είσαι ήδη χάλια ψυχολογικά για αυτό. Όπως και να έχει, ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και αντιμετωπίζει το αλκοόλ με διαφορετικό τρόπο, οπότε να έχεις πάντα στο μυαλό σου όταν βγαίνεις και πίνεις ότι σκοπός είναι να περάσεις καλά, να ευχαριστηθείς την έξοδο και όχι να μετανιώνεις την επόμενη μέρα.