FOOD & DRINK

Ιστορίες που μόνο ένα καλό ελληνικό κρασί μπορεί να αφηγηθεί

Οι ετικέτες της Οινοποιίας Μπουτάρη κρύβουν πίσω τους μυστικά που κάποια στιγμή αξίζει να ανακαλύψεις.

Η ιστορία κάθε κρασιού είναι μια τέλεια, εξιδανικευμένη ιστορία του κόσμου: γέννηση, ωρίμανση και αναγέννηση ως κάτι εξελιγμένο, πιο σύνθετο, με περισσότερες διαστάσεις και νοήματα. Το κρασί είναι φορέας της Ιστορίας και γεννήτορας ιστοριών. Στη δική μας χώρα ειδικά, ο οίνος προηγείται της Ιστορίας. Έρχεται από την εποχή του μύθου και διατρέχει της εποχές της ελληνικής Ιστορίας με συνέπεια και σπιρτάδα, ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας μας.

Κατά κάποιον τρόπο, ο ελληνικός οίνος αντιπροσωπεύει ένα ιδανικό κομμάτι της ελληνικής κουλτούρας: πατάει στην τεράστια οινική παράδοση του τόπου, σέβεται τις αρχές και τις μεθόδους της, αλλά παράλληλα εξελίσσεται. Εξελίσσεται διαρκώς. Με σχέδιο και προσήλωση, αλλά και μέσα από πειραματισμούς και ευφάνταστους αυτοσχεδιασμούς. Ο οίνος δεν είναι ένα προϊόν. Δεν παρασκευάζεται. Καλλιεργείται, αποστάζεται, ζυμώνεται, εμφιαλώνεται, ακολουθεί έναν κύκλο ζωής. Είναι μια ρευστή ποιότητα, διαθέσιμη όχι προς κατανάλωση, αλλά για την τέρψη, την απόλαυση. Το μεράκι και η έμπνευση είναι θεμελιώδη στοιχεία της δημιουργίας του, εξίσου σημαντικά με την τεχνογνωσία και την αφοσίωση.

Το brand που συνοψίζει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο την επιμονή και το σκέρτσο της σύγχρονης ελληνικής οινοποιίας είναι η Οινοποιία Μπουτάρη. Παραδοσιακή και σύγχρονη, αξιοποιεί την αμπελουργική και οινική εμπειρία των 138 χρόνων της για να διευρύνει διαρκώς τον πλούτο της γκάμας της με ετικέτες που ιντριγκάρουν, διαφέρουν, ενδιαφέρουν και συνεχίζουν την Ιστορία και τις ιστορίες – ένα καλό κρασί δεν συνοδεύει απλώς τις συζητήσεις. Συχνά γίνεται εκείνο το θέμα της συζήτησης.

Προσφάτως είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες και ‘παιχνιδιάρικες’ προτάσεις της οικογένειας Μπουτάρη. Στο πολύ καλαίσθητο και ιδιαιτέρως ατμοσφαιρικό Vintage Wine Bar & Bistro, στην οδό Μητροπόλεως, στο όμορφο κέντρο της Αθήνας. Ξεναγός μας σ’ αυτό το οινικό ταξίδι ήταν ο σομελιέ Πάνος Κυριαζής, ενθουσιώδης εραστής και μελετητής του πλούσιου ελληνικού αμπελώνα κι ένας από τους ευγενέστερους οικοδεσπότες της πρωτεύουσας.

Ένα επιτυχημένο πείραμα

Το Μοσχοφίλερο Μπουτάρη είναι σαν το πάνω – κάτω. Ή σαν το αριστερά – δεξιά. Κάτι δεμένο, κλειδωμένο, τελειοποιημένο και τόσο εμποτισμένο στο γευστικό μας DNA, που σχεδόν αποτελεί σχήμα λόγου. Μια αυτόματη αναφορά στη γλώσσα κι ένας αυτόματος συνειρμός στη σκέψη. Δύσκολα φαντάζεται κανείς ότι η Οινοποιία Μπουτάρη θα ‘έπαιζε’ με την ποικιλία με την οποία έχει ταυτιστεί στο μυαλό κάθε οινόφιλου, αλλά και κάθε μέσου καταναλωτή. Ο Πάνος Κυριαζής μας εξήγησε ότι η οικογένεια Μπουτάρη αρέσκεται στο να πειραματίζεται με το Μοσχοφίλερο εδώ και δεκαετίες. Με χαρά και ειλικρινή ενθουσιασμό μας εξομολογήθηκε ότι είναι η μόνη οινοποιία που παρουσιάζει στις ετήσιες εκθέσεις πειραματικά κρασιά, παλαιωμένους οίνους και προτάσεις που προϋποθέτουν πολύ ξεχωριστή έμπνευση.

Δεν φτάνουν όλες οι αυτές οι προτάσεις στα ποτήρια μας. Κάποιες μένουν στις κάβες της Μπουτάρη ή στα αρχεία του Τμήματος Έρευνας & Ανάπτυξης της Οινοποιίας. Το Αφρώδες Μοσχοφίλερο 2014, πάντως, έφτασε στο τραπέζι μας, συνοδευόμενο από ένα πιάτο ωμές γαρίδες με χυμό εσπεριδοειδών και πράσινη γκρεμολάτα. Ένα αφρώδες Μοσχοφίλερο είναι ο ορισμός του πειραματισμού. Οι ζωηρές φυσαλίδες που αναδύονταν από το γεμάτο γεμάτο σώμα μας έπεισαν ότι αυτό το πείραμα πέτυχε. Το άρωμα και η γεύση του Αφρώδους Μοσχοφίλερου 2014 κυριαρχούνται από τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, λεμόνι, αχλάδι) πλαισιώνονται από τη σύνθετη αίσθηση που αφήνει η δευτερογενής ζύμωση στη φιάλη και υπογραμμίζονται από την επίγευση που χαρακτηρίζεται από ελαφριά καραμελένια γλυκάδα.

Το πειραματικό Μοσχοφίλερο συνόδευσε ιδανικά τις γαρίδες κι ένα πικάντικο πιάτο με ελαφρώς καπνιστό χέλι με παντζάρι, αρακά και χρένο και προετοίμασε το έδαφος και τους ουρανίσκους μας για την επόμενη εμπειρία.

Υψομετρική διαφορά

Για όσους θέλουν να δοκιμάσουν με την ίδια όρεξη κρασιά και πιάτα, ο Πάνος Κυριαζής διαθέτει πολλά βέλη στη φαρέτρα του. Ένα από τα πιο κοφτερά, είναι το ζεστό βιολογικό κατσικίσιο μαστέλο με μαρμελάδα ελιάς και πράσινη σαλάτα με σύκο, ξηρούς καρπούς και βινεγκρέ πορτοκαλιού (οι ξηροί καρποί ψήνονται από τους ανθρώπους του Vintage Wine Bar & Bistro). Το σερβίρει σε μια γενναία ποσότητα, αρκετή για να θρέψει μια παθιασμένη συζήτηση ή μια ακόμα πιο παθιασμένη ερωτική εξομολόγηση.

Εμείς το απολαύσαμε νοτισμένο με τη γενναιόδωρη αίσθηση που μας άφησε το Οροπέδιο Μπουτάρη 2015, ένα ευγενές κρασί που προέρχεται από συγκεκριμένους αμπελώνες του οροπεδίου της Μαντίνειας, σε υψόμετρο 650 μέτρων, οι οποίοι καλλιεργούνται σε χαλικώδη εδάφη χαμηλών αποδόσεων ανά πρέμνο. Το οροπέδιο της Μαντίνειας είναι η ‘επικράτεια’ του Μοσχοφίλερου. Η ιδιαίτερη πατρίδα της ποικιλίας που αποτελεί τη βάση των λευκών οίνων με τα χαρακτηριστικά έντονα αρώματα. Το ‘Οροπέδιο 2015’ είναι ένα μπουσταρισμένο Μοσχοφίλερο. Πιο δεμένο, πιο γεμάτο, με μεγαλύτερο όγκο και μεγαλύτερη διάρκεια στο αρωματικό τελείωμά του. Ένα υπέροχο Μοσχοφίλερο.

Κάποια γίνονται ακόμα όπως παλιά

Το κόκκινο κρασί ταιριάζει με το κόκκινο κρέας. Και το κόκκινο γενικώς ταιριάζει στη νύχτα. Σ’ αυτήν την απόχρωση συνεχίστηκε η βραδιά μας στο Vintage Wine Bar & Bistro. Με steak από αρνάκι γάλακτος Βόνιτσας, με βιολογικό φιλέτο νεαρής μοσχίδας και με Grande Reserve Νάουσσα Μπουτάρη 2010. Η εμβληματική σήμερα ετικέτα της Μπουτάρη ίσως κάποτε να θεωρήθηκε ‘πειραματική’. Κανείς άλλος δεν είχει επιχειρήσει να παλαιώσει ένα ξινόμαυρο πριν το 1975, όταν το επιχείρησε για πρώτη φορά η οικογένεια Μπουτάρη. Σήμερα το Grande Reserve απολαμβάνει το status του κλασικού, διαχρονικού κρασιού με τον πολύπλοκο χαρακτήρα και τα σύνθετα αρώματα που μόνο η προσεκτική παλαίωση σε δρύινα βαρέλια και η δεύτερη ωρίμανση στη φιάλη μπορεί να προσφέρει. Ο σομελιέ μας επέμεινε σ’ αυτό και αξίζει να μεταφερθεί σαν tip: Παίρνεις σήμερα μια φιάλη Grande Reserve Νάουσα Μπουτάρη, την αποθηκεύεις σε ένα δροσερό, ασφαλές μέρος, ξεχνάς την ύπαρξή της και την ανοίγεις πέντε – έξι χρόνια αργότερα, σε μια επέτειο ή σε κάποια άλλη ιδιαίτερη περίσταση. Και τότε, ίσως μας θυμηθείς.

Αυτή είναι και μια εξαιρετική πρόταση για δώρο σε έναν καλό φίλο, όπως και το Vinsanto 12 ετών που μας παρουσίασε ο Πάνος Κυριαζής μαζί με έναν κορμό σοκολάτας γάλακτος για να κλείσει γλυκά η βραδιά μας. Γλυκά και με την ωραία αίσθηση της έκπληξης, αφού το συγκεκριμένο Vinsanto διατίθεται σε περιορισμένο αριθμό φιαλών, αποκλειστικά από το οινοποιείο Μπουτάρη στη Σαντορίνη, ένα από τα πιο όμορφα επισκέψιμα οινικά establishments της χώρας μας.

Λίγες επιγεύσεις σε ακολουθούν τόσο πιστά και παρήγορα όσο αυτή του Vinsanto. Ελάχιστες. Και μόνο αυτή μπορεί να σε θωρακίσει απέναντι στη συγκίνηση με την οποία θα σου επιτεθεί η Αθήνα ένα τυχαίο βράδυ, όταν πια θα αναζητάς απλώς το αυτοκίνητο για να επιστρέψεις στο σπίτι, αλλά θα ανακαλύψεις το καλοκαίρι. Κρυμμένο ακόμα, σε κάτι γλαστράκια που βιάστηκαν ν’ ανθίσουν ή κάτω από τα πρώτα αμάνικα των τουριστών, αλλά εκεί. Ξεκάθαρα εκεί, έτοιμο να επιβάλει και φέτος τη νωχελική του νομοτέλεια.