CLASSIC COCKTAILS

Mai Tai, ίσως η μόνη σοβαρή αντίσταση στη ζέστη

Η συναρπαστική ιστορία του cocktail που βασιλεύει το καλοκαίρι, αλλά κρατάει ομπρέλα.

Δεν υπάρχει μπαρ που να μην το έχει στον κατάλογο του. Δεν υπάρχει καλοκαίρι που να μην έχει συνδυαστεί μαζί του. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην το έχει δοκιμάσει. Κι όμως, η ιστορία του είναι τόσο ασαφής όσο και η συνταγή του. Η ταυτότητα του Mai Tai είναι τόσο ιδιαίτερη όσο και η γεύση του – το διασημότερο tiki cocktail στον κόσμο έχει τον τρόπο του να διατηρεί ζωντανό το μυστήριο και να παραμένει πάντα επίκαιρο.

Όλα ξεκίνησαν το 1930, όταν στα μπαρ των Ηνωμένων Πολιτειών τα cocktails και η δημιουργικότητα ήταν στο απόγειο τους. Τα cocktails αντλούσαν έμπνευση από την Πολυνησία και κάπως έτσι στην μετα-ποτοαπαγόρευση περίοδο το tiki κίνημα έκανε τα πρώτα του βήματα. Μπόλικο ρούμι, εξωτικά φρούτα και φανταχτερά ποτήρια μαζί με ντεκόρ συνέθεταν cocktails που έμεναν στην μνήμη όσων τα έπιναν σε μπαρ και καλοκαιρινά θέρετρα. Ένα απ’ αυτά, μάλιστα, κατάφερε να ταξιδέψει σε όλα τα μέρη του κόσμου, να γνωρίσει αμέτρητες παραλλαγές και να γίνει αντικείμενο μιας δημόσιας διαμάχης που έφτασε μέχρι τα δικαστήρια. Το Mai Tai.

123RF

Για πολλά χρόνια, δύο εμβληματικές φιγούρες της tiki κουλτούρας έριζαν για την καταγωγή και την πατρότητα του συγκεκριμένου cocktail. Ο πρώτος διεκδικητής ήταν ο Ernest Raymond Beaumont Gantt (για πολλούς, αυτός είναι ο εμπνευστής της tiki κουλτούρας), ο δεύτερος ήταν ο Victor Jules Bergeron, Jr., δημιουργός της αλυσίδας πολυνησιακών εστιατορίων-bar Trader Vic’s. Οι δυο τους απογείωσαν αυτό που σήμερα ξέρουμε ως tiki, όχι μόνο στα ποτά αλλά και στο στυλ και συνολικά στον τρόπο ζωής, με τα λουλουδένια πουκάμισα, τα ατελείωτα πάρτι στην παραλία και το άφθονο αλκοόλ μετά από μια μέρα γεμάτη σερφ. Αλκοόλ σερβιρισμένο σε μεγάλα ποτήρια και γρανιρισμένο με φρούτα και ομπρελίτσες.

Ο Beaumont Gantt υποστήριζε ότι έφτιαξε το πρώτο Mai Tai στο εστιατόριό του το 1933 (το ονόμασε, μάλιστα, Mai Tai Swizzle). Ο Bergeron διέδιδε ότι το διάσημο cocktail γεννήθηκε στο δικό του μπαρ, στο Όκλαντ, 11 χρόνια αργότερα. Το 1944, όταν στο μαγαζί του βρέθηκαν δύο φίλοι του από την Ταϊτή. Όταν οι Eastham και Carrie Guild δοκίμασαν το ποτό που τους σέρβιρε, αναφώνησαν “Maita’i roa ae”, που σημαίνει “Πολύ καλό! Έξωπραγματικό!”.

(Ο Victor Jules Bergeron Jr στην ψάθινη πολυθρόνα του Trader Vic’s

Η διαμάχη τους μετουσιώθηκε σε δικαστικό σήριαλ το οποίο έλαβε τέλος το 1970. Νικητής αναδείχθηκε ο Victor Bergeron, αλλά πλέον το Mai Tai ανήκε στο λαό του. Ή, ακόμα καλύτερα, σε όλους τους λαούς. Οι εκδοχές και οι παραλλαγές του είναι αμέτρητες. Κάποιες έχουν απομακρυνθεί πολύ από την αυθεντική, ενώ το tο ίδιο το cocktail αλλάζει χρώματα ανάλογα με την περιοχή και το μπαρ στο οποίο σερβίρεται. Μπορεί να βρίσκεται σε όλους τους καταλόγους, αλλά ελάχιστοι σου δίνουν τη δυνατότητα να το γευθείς στην αυθεντική του εκδοχή, αυτή που βασίζεται στη ‘νόμιμη’ συνταγή του Bergeron.

Για ένα original Mai Tai θα χρειαστείς δύο διαφορετικά είδη ρούμι διαφορετικής παλαίωσης ή και κατηγορίας, φρεσκοστυμμένο χυμό λάιμ, Cointreau, σιρόπι πικραμύγδαλου και σιρόπι ζάχαρης. Τα χτυπάς σε ένα σέικερ και σερβίρεις σε ένα αυθεντικό tiki ποτηρι. Αν αναρωτιέσαι τι είναι αυτό που εκτόξευσε τη φήμη του παγκοσμίως, τότε δεν θα παραξενευτείς αν μάθεις ότι το έπινε ο Έλβις στην ταινία ‘Blue Hawaii’. Ο βασιλιάς της μουσικής έκανε το Mai Tai τον βασιλιά των tiki cocktails.

(Blue Hawaii καιι κέφι, κέφι, κέφι)

Υ.Γ.: Αν είσαι Αθηναίος ίσως θυμάσαι ότι στο Κολωνάκι υπήρχε μαγαζί με το ίδιο όνομα, στο οποίο γινόταν χειμώνα-καλοκαίρι ένας μικρός χαμός.