ΠΟΤΟ

Με το βλέμμα στον τελικό του Λονδίνου

Το World Class συνεχίζει το φετινό του ταξίδι και αναζητά έξι ακόμα Έλληνες bartender που θα συναγωνιστούν για μια θέση στον τελικό.

Με την πρώτη φάση του διαγωνισμού να έχει ολοκληρωθεί και τους έξι πρώτους Έλληνες φιναλίστ να προετοιμάζονται για τον Ελληνικό τελικό του Ιουνίου, το World Class μπαίνει δυναμικά στη δεύτερη φάση. Στο σημείο αυτό, άλλοι έξι bartender που με τις δημιουργίες τους θα εντυπωσιάσουν τους κριτές και θα πλαισιώσουν τους άλλους 6 φιναλίστ της πρώτης φάσης.

Την περασμένη Τετάρτη, πλήθος bartender από κάθε γωνιά της Αθήνας, έδωσαν το παρών στο Faust, για την εκδήλωση έναρξης και παρουσίασης της 2ης φάσης του World Class.

Το ONEMAN ήταν εκεί. Ανάμεσα στους δεκάδες bartender που είχαν τα μάτια κολλημένα στην παρουσίαση της δεύτερης φάσης. Εμείς ήμασταν λίγο πιο χαλαροί. Δεν θα μας ζητούσε κανείς να φτιάξουμε κάποιο cocktail. Μόνο να δοκιμάσουμε.

Αλλά ας δούμε λίγο τι περιλαμβάνει η δεύτερη φάση. Όπως υπήρχαν θεματικές ενότητες στην πρώτη φάση που μελετήσαμε σε προηγούμενο κείμενο, έτσι και στη δεύτερη υπάρχουν δύο θεματικές γύρω από τις οποίες πρέπει να κινηθούν όλοι οι bartender.

Punch & Glass

Ακούς punch και σκέφτεσαι πάρτι, σκέφτεσαι παρέα, σκέφτεσαι καλό καιρό και εσένα να γεμίζεις το ποτήρι σου σε ένα μπολ. Μόνο που το punch είναι κάτι πολύ παραπάνω από μερικά ποτά ανακατεμένα σε ένα μεγάλο μπολ με πάγο. Η σειρά με την οποία θα αναμίξεις τα υλικά αλλά και η ποιότητα των μπαχαρικών και των ποτών που θα χρησιμοποιήσεις έχουν τεράστια σημασία. Εξ ου και το punch είναι μια από τις πρώτες δύο δοκιμασίες.

Οι bartender πρέπει να δημιουργήσουν με πέντε υλικά ένα punch, χρησιμοποιώντας την τεκίλα Don Julio και το λικέρ Grand Marnier. Μικρό διάλειμμα να πούμε για αυτό το υπέροχο απόσταγμα που έρχεται από τα βάθη του Μεξικό και τα δέντρα της αγαύης.

 

Ένα προϊόν που καθιέρωσε την κατηγορία της ultra-premium τεκίλας και κουβαλά στο σώμα της την ίδια αγάπη που έβαλε το 1942 ο Don Julio Gonzalez στο πρώτο του αποστακτήριο τεκίλας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Don Julio ονόμαζε τα δέντρα της αγαύης “γιους” του.

Για να περάσουμε στη δεύτερη δοκιμασία της πρώτης θεματικής ενότητας. Για τη δοκιμασία Glass πρέπει να δημιουργήσουν το τέλειο Martini χρησιμοποιώντας ως βάση το τζιν Tanqueray No. TEN. Εδώ, οι bartender καλούνται να δημιουργήσουν την απλότητα, μιας και το Martini θεωρείται η “Πεμπτουσία της Απλότητας”. Και ξέρουμε όλοι πόσο δύσκολο είναι να ξεχωρίσεις όταν δημιουργείς κάτι φαινομενικά απλό.

 

Εκείνο που θα παίξει αρκετά μεγάλο ρόλο είναι η επιλογή του ποτηριού. Η χώρα προέλευσης, η ιστορία που θα το συνοδεύσει, το σχήμα και το υλικό του. Martini ξέρουν να φτιάχνουν πολλοί. Το τέλειο σε γεύση και εμφάνιση T10 Martini θα το φτιάξει ένας.

Whisky: the flavour Challenge

Για τους λάτρεις του ουίσκι η επόμενη θεματική ενότητα. Οι bartender καλούνται αρχικά να δημιουργήσουν ένα απρόσμενο cocktail χρησιμοποιώντας τα Classic Malts Cardhu και Talisker και ύστερα να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν το Απόλυτο “Julep” με το αμερικανικό ουίσκι Bulleit, Bourbon ή Rye.

 

Η κατάσταση εδώ είναι ιδιαίτερη. Γιατί τα Malts όπως και τα αμερικανικά ουίσκι έχουν τα δικά τους πολύ χαρακτηριστικά στοιχεία. Και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο οι bartender οφείλουν να ξεπεράσουν τις γνωστές μεθόδους και να πρωτοτυπήσουν, αφήνοντας όμως στο cocktail το γευστικό προφίλ του ουίσκι να πρωταγωνιστεί.

 

Κι αν χρησιμοποιώντας τα σκοτσέζικα ουίσκι θα αφήσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους να οργιάσει, στο Julep οφείλουν να δώσουν την προσοχή που αρμόζει στο διασημότερο ποτό που φτιάχνεται με bourbon, τον προπομπό για την παρασκευή των μοντέρνων cocktail. Και ποιο ιδανικότερο bourbon από το Bulleit. Εξαλλου το όνομα Bulleit δεν θα πρέπει να είναι άγνωστο στους λάτρεις του ουίσκι.

Ο Augustus Bulleit υπήρξε πρωτοπόρος του ουίσκι με το Bulleit Bourbon να πωλείται στα μέσα του 19ου αιώνα στο Κεντάκι και την Ιντιάνα και να γίνεται διάσημο ως το bourbon των σκληροτράχηλων. 150 χρόνια μετά, στις μέρες μας, το Bulleit Bourbon και το Bulleit Rye παράγονται σε μικρές παρτίδες αλλά είναι πολυβραβευμένα και γνωρίζουν ταχύτατη ανάπτυξη.

 

Ένα από αυτά τα δύο αποστάγματα λοιπόν θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν οι bartender για να μυήσουν κριτές και εαυτούς στο διαχρονικό Julep. Με άλλα λόγια, θα πρέπει είτε να χρησιμοποιήσουν την κλασική επιλογή που είναι το Bourbon είτε να πειραματιστούν με το Rye. Το Julep είναι ένα cocktail που η συνταγή του εμπλουτίστηκε και παραλλάχθηκε από πολλούς ανά τις δεκαετίες. Έκανε μια μακρά διαδρομή από τη Μέση Ανατολή μέχρι το Κεντάκι. Τώρα, αποτελεί κι αυτό ένα από τα εισιτήρια για τον Μεγάλο Τελικό του World Class στο Λονδίνο.

Το Λονδίνο είναι κοντά

Ένας Έλληνας θα μας εκπροσωπήσει στον Παγκόσμιο Τελικό του Ιουλίου. Οι 6 φιναλίστ είναι έτοιμοι, οι επόμενοι 6 θα αναδειχθούν από τη διαδικασία που περιγράψαμε και εμείς αναμένουμε εκείνες τις δημιουργίες που θα μας κάνουν να βελτιώσουμε και γιατί όχι να αλλάξουμε όσα γνωρίζουμε για τα ποτά. Εξάλλου, το World Class, πέρα και πάνω από διαγωνισμός είναι ένα μεγάλο σχολείο για την άρτια και ορθή κατανάλωση. Ένα σχολείο που bartender και καταναλωτές μαθαίνουν να απολαμβάνουν ισορροπημένα ποτά και cocktail, σερβιρισμένα όπως τους αρμόζει.

 

Stay tuned, το ONEMAN θα είναι φέτος κοντά στο World Class και θα σας κρατά ενήμερους.