FOOD & DRINK

Όταν το ρούμι το επιλέγουν οι μαέστροι

Η διαφορά του να πίνεις ένα απλό ρούμι από ένα σπουδαίο ρούμι είναι απλά ότι πίνεις ένα σπουδαίο ρούμι. Και το Selección de Maestros είναι ένα σπουδαίο ρούμι.

Μεγαλώνοντας μαθαίνεις διάσπαρτα πράγματα για το ρούμι. Όταν είσαι 10 χρονών μαθαίνεις ότι το φύλαγαν οι πειρατές σε βαρέλια στα αμπάρια για να πίνουν στις επιδρομές τους. Όταν είσαι 15 χρονών ανακαλύπτεις ότι είναι αυτό που κάνει το Mojito σου αλκοολούχο. Όταν είσαι 20 οφείλεις να ανακαλύψεις ότι δεν μιλάμε απλά για ένα ποτό που αποτελεί βάση για κοκτέιλ, αλλά για κάτι πολύ παραπάνω.

Το ρούμι είναι ποτό για όλους. Ακόμα κι αν δεν το εκτιμούν πολλοί. Είναι για την κοπέλα που χορεύει στο beach bar προσπαθώντας να απελευθερώσει την Κούβα μέσα από ένα Cuba Libre, είναι για εκείνον που κάθεται στο bar παρέα με τον κολλητό του παρέα με δυο ποτήρια ρούμι anejo. Είναι για εσένα που σου αρέσει να ξέρεις τι είναι αυτό που σερβίρεται στο ποτήρι σου.

Η επιλογή των μαέστρων

Πριν μερικές εβδομάδες βρέθηκα στο Ωδείο Μαρία Κάλλας στο Θησείο, σε μια βραδιά που οργάνωνε η Havana Club για το νέο ρούμι που κατέφθασε στην ελληνική αγορά, το Selección de Maestros. Η αντίκα που στεκόταν φωτισμένη έξω από το Ωδείο προμήνυε τι θα έβρισκα στο εσωτερικό του κτιρίου.

 

Ένας όμορφα στολισμένος χώρος, μια κουβανέζικη μπάντα να δίνει τον ρυθμό και φυσικά ρούμι στα ποτήρια. Στην είσοδο μάς περίμενε ένα Havana Old Fashioned (Havana, Aromatic Bitter, Ζάχαρη, μία φλείδα πορτοκαλιού). Το ιδανικό κοκτέιλ για να αναδείξει το ίδιο το ποτό, χωρίς κάποιο άλλο από τα στοιχεία να υπερισχύει.

Η εισαγωγή λοιπόν στη γεύση του Havana Club Selección de Maestros ήταν όπως έπρεπε. Ομαλή. Κι αυτό γιατί το ποτό αυτό που εμφιαλώνεται κατευθείαν από το βαρέλι στους 45 αλκοολικούς βαθμούς έχει αρκετά δυνατή γεύση για κάποιον που δεν είναι μυημένος στο ρούμι. Για εκείνους όμως που συνήθιζαν να πίνουν παλαιωμένο ρούμι στο ποτήρι τους, η γεμάτη γεύση του αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη αλλά και καινοτομία σε αυτή την αγορά.

Και ήταν λογικό αυτό το προιόν να είναι ultra premium, μιας και όπως άκουσα στην παρουσίαση που έκανε ο Μιχάλης Μένεγος (International Brand Ambassador του Havana Club), οι Maestros Roneros του Havana, μετά από τουλάχιστον 15 χρόνια εκπαίδευσης στα μυστικά παραγωγής του κουβανέζικου ρούμι, συνεργάστηκαν στενά με τον Primer Maestro Ronero, τον Don Jose Navarro για να δημιουργήσουν αυτό το ρούμι.

 

Το δεύτερο ποτήρι που πήρα στα χέρια μου είχε σκέτο Havana Club Selección de Maestros. Οι γευσιγνώστες τριγύρω μου μιλούσαν για ελαφρά αίσθηση από καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς, καραμέλα βουτύρου και μπαχαρικά στη μύτη και γεμάτες γεύσεις κακάο, καφέ, γλυκού καπνού και καφέ μπαχαρικών στο στόμα. Εγώ ξέρω ότι αυτό που είχα στο ποτήρι μου ήταν ένα υπέροχα γευστικό ποτό.

Προσελκύοντας το bar είδα από πίσω τον φίλο μου Γιάννη Πέτρο Πετρή από το Pere ubu να ετοιμάζει πυρετωδώς καινούργια κοκτέιλ για να εφοδιάζει τους καλεσμένους.

 

Μου έδωσε ένα ποτήρι El Presidente (Havana, Sweet french Vermouth, Grenadine, μια φλείδα πορτοκαλιού) για να μου δείξει τις δυνατότητες που έχει το ποτό που έβλεπα τριγύρω μου εμφιαλωμένο.

Πριν από εκείνο το βράδυ, συνήθιζα αρκετά συχνά να πίνω ρούμι 7 ετών σε ποτήρι με πάγο και μια φλείδα πορτοκαλιού να δίνει τα αρώματά της στο ποτό. Εκείνο το βράδυ γνώρισα ένα σπουδαίο ρούμι. Και έκτοτε φρόντισα να έχω πάντα ένα μπουκάλι στην κάβα μου.