FOOD & DRINK

Παίξε με την κάβα των γονιών σου. Το ούζο

Γιατί να αφήσεις τα ποτά της κάβας του πατρικού σου να σκονίζονται όταν μπορείς να τα αξιοποιήσεις για δικές σου καλοκαιρινές και μη δημιουργίες;

Υπάρχουν τρεις για να σκαλίσεις την κάβα των γονιών σου. Α) Η οικονομική παράμετρος που λέει ότι είναι καλύτερο να δημιουργήσεις με κάτι που έχεις ήδη στο σπίτι σου από το να αγοράσεις ένα ποτό. Β) Η ανάγκη να μάθεις και να φτιάξεις κάτι εντελώς καινούριο και να διευρύνεις τους ορίζοντές σου στο ποτό. Γ) Το υπέροχο αίσθημα του να παίρνεις κάτι σκονισμένο και να το μετατρέπεις σε κάτι υπέροχο.

Το ONEMAN για μερικές εβδομάδες θα σου προτείνει τρόπους να αξιοποιήσεις εκείνη την κάβα που βλέπεις στο σπίτι σου να απειλείται από ιστούς αράχνης. Δεν ξέρω αν έχεις κι εσύ μια τέτοια κάβα υπόψιν σου αλλά εμένα μου ήρθε η ιδέα στην τελευταία επίσκεψη στο πατρικό μου, την ώρα που χάζευα τα λικέρ, τα απεριτίφ και τα άλλα ποτά που πάντα υπάρχουν εκεί αλλά τα σνομπάρω για χάρη ενός whisky, μιας βότκα, ενός τζιν κι ενός ρούμι.

 

Και θα ξεκινήσω αυτό το αφιέρωμα από ένα αγαπημένο ποτό, που ναι μεν δεν μπορείς να δημιουργήσεις πολλά με εκείνο αλλά μπορεί να σε συνοδεύσει σε διάφορες φάσεις του καλοκαιριού σου. Ας μιλήσουμε για το ούζο…

Μία παράδοση που δεν έχει ημερομηνία λήξης

 

Κάθε φορά που θα κάτσω σε ένα τραπεζάκι για να πιω ένα ούζο και να φάω κάτι, νιώθω ότι κάνω κάτι που θα έκανε κι ο πατέρας μου κι ο παππούς μου. Κάτι αυθεντικό και παραδοσιακό, κάτι που για κάποιους άλλους είναι μια συνήθεια 20 και 30 ετών. Όχι ότι είμαι από τους τύπους που τιμούν φοβερά την ελληνική παράδοση αλλά αυτό το γλυκάνισο, κάτι μου κάνει.

Υπάρχει η retro διάθεση στο ούζο. Και γι’ αυτό πολλές φορές θα το δεις στην κάβα των γονιών σου παραπονεμένο που δεν έχει ακόμα ανοιχτεί. Γιατί το ούζο θέλει σκηνικό, θέλει να στήσεις μία ωραία εικόνα για να το απολαύσεις, είτε δίπλα στη θάλασσα, είτε στην αυλή του σπιτιού σου την ώρα που θα παίζεις τάβλι με τους κολλητούς σου, ακόμα και σε ένα στριμωγμένο πεζοδρόμιο της πόλης που καίγεται στον ήλιο.

 

Να πούμε εδώ ότι είμαστε σε ρυθμούς τάβλι αυτή την εβδομάδα, μιας και κορυφώνεται στις 21 Ιουλίου στο Θαλασσομεζεδοπωλείο Ammos στο Πόρτο Ράφτη, το τουρνουά τάβλι του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου με τον Μεγάλο Τελικό. Θα υπάρχει αρκετό ούζο εκεί.

Θα πιεις σκέτο ούζο

 

Γιατί για αυτό δημιουργήθηκε το ούζο. Για να το βάζεις στο ποτήρι και να το σπας με λίγο πάγο ή και νερό. Γιατί πέφτει σχεδόν οργασμικά στον ουρανίσκο δίνοντάς του πάσα για να ακολουθήσει κάτι αλμυρό. Είτε αυτό είναι απλά η αλμύρα της θάλασσας ή ένα μεζές που θες να συνοδεύει το ούζο σου.

Λίγο σαλάμι, λίγες ελιές, μερικές πηρουνιές στραπατσάδας, καλαμαράκια, χταποδάκι και θαλασσινά. Όλα πάνε με το ούζο, αρκεί να έχεις λαίμαργο ουρανίσκο και αρκετή ώρα στη διάθεσή σου για να προλάβεις να χαλαρώσεις και να απολαύσεις το ποτό σου.

Το ούζο θέλει χρόνο και καλή διάθεση. Στα γρήγορα δεν κάνουμε δουλειά.

Θα το προσθέσεις στα κοκτέιλ σου

 

Το ούζο ταιριάζει με άλλα ποτά αρκεί να προσέξεις πολύ τους συνδυασμούς για να δημιουργήσεις το κοκτέιλ σου. Επειδή είναι πολύ συγκεκριμένη και δυνατή η γεύση του, δεν πρέπει να το μπλέξεις πάρα πολύ αλλά να δημιουργήσεις με βάση το ούζο, ενδιαφέροντα ποτά για να δοκιμάσεις και να προσφέρεις.

Ένα λευκό και σχετικά άγευστο ποτό όπως η βότκα αποτελεί ιδανικό αλκοολικό παρτενέρ για το ούζο πριν αρχίσεις να πειραματίζεσαι με χυμούς. Και το gin του πάει αρκετά αρκεί να μην είναι κάποιο αρωματικό gin. Το πορτοκάλι είναι μία πολύ καλή περίπτωση ενώ αξίζει να παίξεις λίγο και με lime και λεμόνι. Τα όξινα τα πάνε αρκετά καλά με το ούζο. Εμείς σε μερικά cocktail θα το πάμε λίγο παραπέρα.

Plomari Splash

 

  • 50 ml Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου
  • ½ λεμόνι κομμένο σε δύο μέρη
  • 20 ml σιρόπι λεβάντας
  • 10-12 φύλλα βασιλικού (πλατύφυλλο)
  • Για το σιρόπι λεβάντας
  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού νερό
  • 2 κουταλιές του γλυκού αποξηραμένη λεβάντα

Αρχικά ετοίμασε το σιρόπι λεβάντας: Σε μια μικρή κατσαρόλα πρόσθεσε τη ζάχαρη και το νερό και ανακάτεψε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη. Το μείγμα πρέπει να είναι ζεστό αλλά όχι να βράσει. Πρόσθεσε τη λεβάντα και άφησε για λίγη ώρα να δώσει τα αρώματά της στο μείγμα. Στη συνέχεια, σούρωσε το σιρόπι και το άφησέ το να κρυώσει.  Είναι έτοιμο!

Mέσα στο shaker βάλε τα δύο κομμάτια του λεμονιού και τα φύλλα του βασιλικού και πίεσέ τα δυνατά με ένα γουδοχέρι (μέθοδος muddling). Στη συνέχεια πρόσθεσε  το Ούζο Πλωμαρίου και 20 ml από το σιρόπι λεβάντας. Ανακάτεψε καλά το μείγμα σου και σούρωσέ το 2 φορές (fine strain). Σέρβιρέ το σε ένα ποτήρι με θρυμματισμένο πάγο.

Ολοκλήρωσε το κοκτέιλ σου διακοσμώντας το ποτήρι σου με ένα κλωναράκι λεβάντας και ένα φύλλο βασιλικού.

Anis & Cherry

 

  • 50 ml Ούζο Άδολο
  • ½ lime κομμένο στα τέσσερα
  • 2 γεμάτες κουταλιές γλυκό του κουταλιού βύσσινο
  • για τη γαρνιτούρα:
  • Stick κανέλας αρωματισμένη με ginger (τριμμένο)

Βάλε τα κομμάτια του lime και το γλυκό βύσσινο μέσα σε ένα shaker.Στη συνέχεια ακολούθησε τη μέθοδο muddling, πίεσε δηλαδή τα δύο υλικά με το ειδικό εργαλείο ώστε να βγάλουν τους χυμούς και τα αρώματά τους. Aν δεν έχεις το ειδικό εργαλείο, χρησιμοποίησε το παραδοσιακό γουδοχέρι!

Στη συνέχεια πρόσθεσε το Ούζο Άδολο και ανακάτεψε καλά το μείγμα σου (μέθοδος hardshaking). Άδειασε το κοκτέιλ σου μέσα σε ένα ποτήρι caipir χωρίς να το σουρώσεις. Ολοκλήρωσε τη δημιουργία σου γαρνίροντας το ποτήρι με το stick κανέλας. Σέρβιρέ το μαζί με ένα κουταλάκι του γλυκού.

Savoy Hotel

  • 50 ml gin
  • 20 ml βερμούτ dry
  • 10 ml Ούζο
  • Ελάχιστη γρεναδίνη

Ανακατεύεις καλά σε ένα ποτήρι με πάγο και σουρώνεις σε ποτήρι για cocktail με μια φέτα λεμόνι.

Dempsey

 

  • 30 ml gin
  • 30 ml brandy μήλου
  • 10 ml Ούζο
  • Λίγη γρεναδίνη

Χτυπάς σε ένα shaker με πάγο και σερβίρεις σε ποτήρι για cocktail.

Raidme

  • 50 ml gin
  • 20 ml Ούζο
  • 10 ml Campari

Χτυπάς σε ένα shaker με πάγο και σερβίρεις σε ποτήρι για cocktail.

Ball Banger

 

  • 50 ml Ούζο
  • 100 ml χυμό πορτοκάλι

Γεμίζεις ένα ψηλό ποτήρι με πάγο, προσθέτεις τα υλικά και ανακατεύεις. Πολλοί ρίχνουν και μια σταγόνα tabasco και την πιπεράδα.

Choker

  • 60 ml whisky
  • 30 ml Ούζο
  • 2 σταγόνες bitters

Γέμισε ένα ποτήρι με πάγο, πρόσθεσε τα υλικά και ανακάτεψε καλά πριν στραγγίξεις σε ένα ποτήρι για cocktail γεμάτο θρυμματισμένο πάγο.

Asylum

 

  • 30 ml gin
  • 30 ml Ούζο
  • Λίγη γρεναδίνη

Γέμισε ένα ποτήρι με πάγο, πρόσθεσε τα υλικά και ανακάτεψε καλά πριν στραγγίξεις σε ένα ποτήρι για cocktail.

Buster

  • 90 ml παλαιωμένο ρούμι
  • 30 ml ούζο
  • 1 φέτα ανανά

Από τον ανανέ θες μόνο λίγη γεύση. Γι’ αυτό βάλ’ τον μαζί το ποτήρι που θα ανακατέψεις τα υλικά με πάγο. Σερβίρεις σε old fashioned ποτήρι με πάγο και γαρνίρεις με ένα κομμάτι ανανά.

Θα το χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική σου

 

Το ούζο είναι εξαιρετικό για να σβήνεις θαλασσινά στο τηγάνι. Μία καλή γαριδομακαρονάδα για παράδειγμα γίνεται φανταστική με αυτή τη μικρή αίσθηση του γλυκάνισου στη γεύση που τη παίρνει από τις γαρίδες που σβήνεις στο ούζο πριν τις ρίξεις στην κόκκινη σάλτσα. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε συνταγές με πουλερικά ή να το χρησιμοποιήσεις για να δέσεις μία πολύ απλή σάλτσα με κρεμμύδια και μυρωδικά.

 

Βγάλε λοιπόν το ούζο από την κάβα των γονιών σου και βάλ’ το στη δική σου κάβα. Τις ιδέες σου τις δώσαμε. Η εκτέλεση είναι δική σου υπόθεση.

Έλα να πιούμε μαζί στις 21 Ιουλίου στο Θαλασσομεζεδοπωλείο Ammos στο Πόρτο Ράφτη, στον Μεγάλο Τελικό του τουρνουά τάβλι του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου.