FOOD & DRINK

Summer Cocktails, Μέρος 1: Η βότκα

Τα σκέτα, σοβαρά ποτά ανήκουν περισσότερο στον χειμώνα. Προετοιμάσου για το καλοκαίρι που έρχεται, βάζοντας στην φαρέτρα σου μερικά κοκτέιλ που θα φτιάχνουν τη δική σου διάθεση και όχι μόνο.

Μέσα στις επόμενες 4-5 εβδομάδες θα παρουσιάσουμε μερικές κλασικές και μερικές πρωτότυπες ιδέες για καλοκαιρινά cocktail. Ξεκινώντας από ένα ποτό που θυμίζει χειμώνα αλλά δεν είναι καθόλου μα καθόλου χειμωνιάτικο. Την βότκα.

Sea Breeze

Ιδιαίτερα φρουτένιο κοκτέιλ. Το γκρέιπφρουτ είναι εκεί για να προσθέσει λίγη οξύτητα στην γλυκιά γεύση του cranberry. Όχι ότι μια σκέτη βότκα – cranberry είναι άσχημη.

 

50 ml βότκα

100 ml Χυμό Cranberry

30 ml Χυμό Γκρέιπφρουτ

Προετοιμασία

Γεμίζεις ένα ψηλό ποτήρι με πάγο. Προσθέτεις τα υλικά και ανακατεύεις καλά. Γαρνίρεις με μία φέτα lime.

Sex on the beach

Υπάρχει σε πολλούς καταλόγους αλλά σπάνια φτιάχνεται με τους σωστούς χυμούς και με το εκπληκτικό Chambord.

 

50 ml βότκα

10 ml Chambord

10 ml Peach Schnapps

50 ml Χυμό πορτοκάλι

50 ml Χυμό Cranberry

Προετοιμασία

Πρόσθεσε όλα τα υλικά σε ένα ψηλό ποτήρι με πάγο. Ανακάτεψε πολύ καλά και γαρνίρισε με μια φέτα πορτοκαλιού ή κάποιο άλλο φρούτο.

Absolut Summer

Είναι ένα κοκτέιλ που ταιριάζει απόλυτα στην νέα Limited Edition έκδοση με το όνομα Absolut Svea, η οποία κρύβει στο σώμα της μήλο και ginger.

 

50 ml Absolut Svea

50 ml Χυμό Cranberry

50 ml Ginger Ale

Προετοιμασία

Γεμίζεις ένα ψηλό ποτήρι με πάγο, προσθέτεις τα συστατικά και ανακατεύεις. Σερβίρεις με μια φέτα lime.

Bloody Mary

Aν είναι καλά παγωμένο, είναι ένα εξαιρετικό κοκτέιλ για το καλοκαίρι.

60 ml βότκα

120 ml Χυμό ντομάτας

20 ml Χυμό λεμονιού

Λίγες σταγόνες Tabasco

1 κουταλάκι Worchestershire Sauce

Λίγο μαύρο πιπέρι

Ένα κομμάτι σέλερι

Προετοιμασία

Ρίχνεις το πιπέρι μαζί με λίγο αλάτι στη βάση του ποτηριού και προσθέτεις τον χυμό ντομάτας με τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύεις, ρίχνεις πάγο και ανακατεύεις ξανά. Προσθέτεις τη βότκα και τα υπόλοιπα υλικά. Το τελικό ανακάτεμα γίνεται με το κομμάτι σέλερι.

Caipiroska

Η ευρωπαϊκή εκδοχή της Caipirinha. Φοβάμαι ότι δημιουργήθηκε από την ανάγκη των bar να μην επενδύουν σε cachaca αλλά τέλος πάντων. Είναι αρκετά γευστικό ποτό.

 

60 ml βότκα

2 κουταλάκια μαύρη ζάχαρη

1 lime

Προετοιμασία

Κόψε το lime σε 6-8 κομμάτια. Κράτα ένα για το γαρνίρισμα και τα υπόλοιπα ρίξ’ τα σε ένα ποτήρι old fashioned μαζί με τη ζάχαρη. Λιώνεις τα lime μαζί με τη ζάχαρη με ένα γουδί και προσθέτεις τριμμένο πάγο πριν ρίξεις από πάνω τη βότκα και ανακατέψεις καλά.

Vodka Martini

Η εκδοχή με βότκα του κλασικού Martini που γίνεται με gin. Έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές από τον James Bond. Ο οποίος σωστά το πίνει shaken και όχι stirred.

 

60 ml premium βότκα

20 ml dry vermouth

Προετοιμασία

Ρίχνεις το βερμούτ (Martini θα βρεις πολύ εύκολα στην Ελλάδα) σε ένα martini glass και κουνάς ώστε να πάει σε όλα τα τοιχώματα του ποτηριού. Απομακρύνεις το περιττό βερμούτ. Σε ένα σέικερ χτυπάς την βότκα με αρκετό πάγο ώστε να παγώσει καλά. Στραγγίζεις στο ποτήρι. Γαρνίρεις με ελιές για martini ή με ένα lemon twist.

Harvey Wallbanger

Ο μύθος λέει ότι το όνομα ανήκει σε έναν surfer από το Μανχάταν. Ο εφευρέτης αυτούς του κοκτέιλ, Donato “Duke” Antone, δεν αποκάλυψε ποτέ την πηγή έμπνευσής του.

 

50 ml βότκα

20 ml Λικέρ Galliano

90 ml Χυμό πορτοκάλι

Προετοιμασία

Πρόσθεσε τα υλικά σε ένα ποτήρι με πάγο και ανακάτεψε καλά. Σέρβιρε με μία φέτα πορτοκαλιού κι ένα κεράσι maraschino.

Cosmopolitan

Και να μην το ήξερε από πριν η κοπέλα σου, σίγουρα θα έχει δει την Carrie Bradshaw να το προτιμά στο Sex & the City και θα θέλει οπωσδήποτε να το δοκιμάσει. Από τα χεράκια σου.

 

60 ml βότκα

30 ml Λικέρ πορτοκάλι ή Cointreau

30 ml Χυμό Cranberry

10 ml Χυμό Lime

Προετοιμασία

Βάζεις 5-6 κομμάτια πάγο σε ένα σέικερ, προσθέτεις τα υλικά και ανακατεύεις καλά. Σερβίρεις σε ένα ποτήρι του Martini χωρίς πάγο. Αν φοβάσαι μην ζεσταθεί το cocktail γρήγορα, μπορείς να παγώσεις πρώτα το ποτήρι του Martini με πάγο και να τον αφαιρέσεις λίγη ώρα πριν στραγγίσεις το κοκτέιλ.