FOOD & DRINK

Τα καλύτερά μας ποτά τα πίνουμε μετά τη δουλειά

Αργήσαμε λίγο να μπούμε στην φιλοσοφία των Άγγλων αλλά τα καταφέραμε. Ραντεβού λίγο πριν δύσει ο ήλιος.

Τους κορόιδευα πολλές φορές τους Άγγλους παλιότερα. Όταν ανέβαινα στο ποδήλατό μου στο κέντρο του Λονδίνου για να διανύσω μια απόσταση μερικών χιλιομέτρων μέχρι το Hoxton που έμενα. Τους κορόιδευα γιατί έβλεπα κουστουμάτους και μη εργαζόμενους να στοιβάζονται στις pub ή έξω στα πεζοδρόμια αν είχε καλή μέρα για ένα ποτό μετά τη δουλειά. Έλεγα εγώ ξέρω καλύτερα που θα βγω πιο αργά.

Πέρασαν μερικά χρόνια για να καταλάβω πόσο λάθος έκανα. Για να συνειδητοποιήσω ότι τα καλύτερα ποτά που έχω πιει τα τελευταία χρόνια τα έχω πιει αμέσως μετά τη δουλειά είτε με συνεργάτες μου είτε με φίλους είτε με κάποια κοπέλα που βρήκα αφάνταστα βολικό να της πω να βρεθούμε μετά τη δουλειά. Κι ας έχω τον κολλητό μου να με πρήζει να πάει πρώτα σπίτι να κάνει ένα μπάνιο, να αράξει λίγο και να έρθει να μας βρει πιο μετά.

 

Εκεί κατά τις 7-8. Αυτή είναι η ιδανική ώρα να φύγεις μετά από μία κοπιαστική ημέρα στο γραφείο κι εκεί που νομίζεις ότι το μόνο που θες είναι να ξαπλώσεις, να ανακαλύπτεις ότι μετά το πρώτο ποτό η κούραση έχει φύγει και η νύχτα ανήκει σε εσένα και την παρέα σου.

Μικρή παρένθεση για να σου πω πώς μου ήρθε η ιδέα να γράψω για τα απογευματινά ποτά.

Το σκεφτόμουν χθες εκεί λίγο πριν τις 7, διαβάζοντας για την απόφαση του PIMM’S να έρθει και επίσημα στη ζωή του Έλληνα αυτές τις ημέρες. Τι εννοείς τι είναι το Pimm’s; Είναι ένα ποτό που μυρίζει Λονδίνο από την πρώτη μέχρι την τελευταία γουλιά. Με βάση το gin (άρα το αγαπάμε) και εμπλουτισμένο με βότανα, μπαχάρια, φρούτα και λικέρ, αποτελεί ένα πολύ δροσιστικό ποτό τώρα που αρχίζει κι ανεβαίνει η θερμοκρασία.

 

Η πρόταση των ανθρώπων του Pimm’s είναι το Fizz. Το ποτό με αναψυκτικό lemon lime, πάγο, μία φέτα αγγουριού, λίγο λεμόνι και ένα κλαδάκι δυόσμου. Σου λένε μάλιστα να το φτιάξεις σε κανάτα. Μας αρέσουν οι κανάτες γενικά. Εμείς όμως θα σου πούμε να το δοκιμάσεις και σκέτο με πάγο μιας και είναι από μόνο του αρκετά αρωματικό και γευστικό.

Κλείνει η παρένθεση

Γιατί όμως κόλλησα με την ιδέα του απογευματινού ποτού; Γιατί το συγκεκριμένο ποτό έχει συνδέσει το όνομά του και τις καμπάνιες του μέχρι τώρα με το απογευματινό πότο. Αυτό το Pimm’s o clock που αναφέρουν είναι η χρονική περίοδος μετά τις 7 το απόγευμα και πριν τις 10 το βράδυ όταν οι Άγγλοι αγαπούν να πίνουν πριν γυρίσουν σπίτι. Αν παραδοσιακά οι Άγγλοι στις 6 έπιναν τσάι, στις 7 άρχιζαν να πίνουν τα ποτά τους. Εκτός κι αν το τσάι ήταν απλά tea break σε έναν αγώνα κρίκετ.

 

Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα να πιω οτιδήποτε νωρίς το απόγευμα. Αλλά αναγνωρίζω ότι τα λευκά αρωματικά ποτά έχουν προβάδισμα όταν μιλάμε για ένα χαλαρό απογευματινό ποτό σε σχέση με τα υπόλοιπα. Περί ορέξεως…

Το ευτυχές στην περίπτωση της Αθήνας είναι τα δεκάδες μπαράκια που έχουν ανοίξει τα τελευταία χρόνια και ενδείκνυνται για να θρέψεις τις ορέξεις σου κάθε απόγευμα. Πόση απόσταση πρέπει να διανύσεις για να φτάσεις στο κοντινότερο μπαράκι από τη δουλειά σου ή το σπίτι σου;

Το απογευματινό ποτό όμως θέλει πάνω από όλα να το πάρεις απόφαση. Να πεις ότι δεν θα γυρίσεις αμέσως σπίτι και θα χαλάσεις μερικά ευρώ για να πιεις ένα ποτό. Το ONEMAN σού δίνει μερικούς extra λόγους για να ψηθείς. Η απόφαση είναι δική σου.

 

7 o clock λόγοι να προτιμήσεις το απογευματινό ποτό

  • Μπορεί να λήξει νωρίς και να κοιμηθείς αρκετά το βράδυ
  • Σου ανοίγει ακόμα περισσότερο την όρεξη για το βραδινό
  • Μπορείς να καλέσεις (άκακα σχεδόν) εκείνη την συνάδελφο που το παίζει δύσκολη
  • Προλαβαίνεις να πιεις 2-3 ποτά πριν ξεκινήσει η μπάλα
  • “Μωρό μου είμαι ακόμα στη δουλειά, στις 9 θα είμαι σπίτι”
  • Στις 7 ο φοιτητόκοσμος είναι ευτυχώς ακόμα στα αμφιθέατρα
  • Είναι ωραίο το πρώτο ποτό να το πίνεις με γυαλιά ηλίου