ΚΑΡΙΕΡΑ

Τα Roots μεταμορφώνουν ελληνικά αποστάγματα

Μιλήσαμε με τους ιδρυτές της Finest Roots για τα 4 premium και ελληνικά spirits με τα οποία θέλουν να κατακτήσουν τον κόσμο (plus: δύο συνταγές για cocktail στο σπίτι).

Ήταν απόγευμα και κατέβαινα την Σόλωνος για να βρω τα γραφεία της Roots. Εκεί θα συναντούσα τον Μάνο και τον Νικόλα Σμυρλάκη για να μιλήσουμε για ελληνικά αποστάγματα. Συγκεκριμένα για να μιλήσουμε για τα 4 ελληνικά αποστάγματα τα οποία σεβόμενα την παράδοση αλλά επενδύοντας στην ποιότητα έχουν στόχο να κατακτήσουν την Ευρώπη και να μάθουν στους Έλληνες πως και τα ελληνικά αποστάγματα χωράνε στην cocktail κουλτούρα.

Μην φανταστείς ότι το γραφείο τους είναι τεράστιο. Άλλωστε όλη η εταιρία είναι οι δύο τους. Τα πόδια, τα χέρια και το κεφάλι της είναι μόνο τα δύο αδέρφια. Όλα ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2013 “Θέλαμε να βγάλουμε μια οικογένεια από 4 ελληνικά προϊόντα, ποιοτικά και 100 % φυσικά. Στόχος μας ήταν να δώσουμε την δυνατότητα και στους Έλληνες αλλά και στους ξένους να γνωρίσουν και να απολαύσουν ελληνικά προϊόντα με έναν πιο μοντέρνο τρόπο. Μέχρι τώρα τα ελληνικά αποστάγματα ήταν παραδοσιακά. Έλειπε μια πιο premium, μια πιο cocktail culture πινελιά που είναι και της μόδας. Θέλαμε να φτιάξουμε ένα brand που να είναι ελκυστικό και στους ξένους”. Και το έχουν πετύχει. Αυτό διαπιστώνω κοιτώντας τον κατάλογο με τα cocktail της φετινής χρονιάς, μιας και τα Roots βρίσκονται σε όλα τα κορυφαία bar της Αθήνας αλλά και σε μερικά από τα καλύτερα της Ευρώπης.

 

Οι πραγματικοί πρωταγωνιστές είναι τα 4 μπουκάλια που στέκονται μπροστά μου. Mastiha, Tentura, Rakomelo, Herb Spirit. Εκτός από το τελευταίο όλα είναι αποστάγματα με βαθιά ιστορία στην ελληνική παράδοση. Σε όλα έχει γίνει προσεκτική επιλογή εκλεκτών φυσικών υλών, χωρίς προσθήκες αρωματικών ελαίων η άλλων ουσιών Αν κάτσεις και τα παρατηρήσεις το λογότυπο σε απόσταγμα είναι διαφορετικό και συμβολικό. Από τον ρόμβο στη Μαστίχα που αναδεικνύει το σχήμα του κρυστάλλου της μαστίχας, γίνεται στρογγυλό για την Τεντουρα συμβολίζοντας την κανέλα, μεταμορφώνεται σε εξάγωνο για το ρακομελο απεικονίζοντας μια κηρήθρα μελιού και τέλος σταυρός για το Herb Spirit υποδεικνύοντας το θεραπευτικό, σχεδόν ʻμοναστηριακόʼ χαρακτήρα του.

 

Αλλά ας μιλήσουμε για το καθένα ξεχωριστά με τον τρόπο που του αξίζει. Η Μαστίχα παρασκευάζεται αποκλειστικά από απόσταξη μαστίχας Χίου. Η πλούσια απόσταξη συντελεί στη δημιουργία μιας εκλεκτής, πλούσιας και αξέχαστης Μαστίχας. Πρόσφατα μάλιστα η εταιρία δημιούργησε μια συλλεκτική έκδοση “Μαστίχας”. Το μπουκάλι μεταμορφώθηκε σε  μαύρο και αδιαφανές ενώ σε αντίθεση με την κανονική έκδοση αυτή η limited edition (μόνο 500 μπουκάλια) έχει 40% βαθμούς αλκοόλ μιας και περιέχει 30% παραπάνω απόσταγμα, ως αποτέλεσμα της προσθήκης λιγότερου νερού μετά την απόσταξη

 

Η Τεντούρα είναι γνωστή από παλιά σαν χωνευτικό λικερ προερχόμενο από την Πάτρα. Προέρχεται από περίτεχνη μακρά εκχύλιση ξύλων κανέλας δίνει έναν μοντέρνο τόνο στο παραδοσιακό ηδύποτο. Στο Ρακομελο η ρακί αναμιγνύεται με μέλι Μάνης ενώ η  προσθήκη κανέλας, γαρύφαλλο και άλλων συστατικών δίνουν στο κλασσικό λικέρ έναν εξαιρετικά premium χαρακτήρα. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει ξετρελάνει τους ξένουν. Τέλος το Roots Herb Spirit είναι το πρώτο ελληνικό βοτανικό ποτό. Προέρχεται από έναν συνδυασμό βοτάνων της ελληνικής και όχι μόνο φύσης, όπου το δίκταμο, παίζει τον κύριο ρόλο. Το αποτέλεσμα είναι το πρώτο ελληνικό amaro το οποίο θα δεις σε αρκετές συνταγές στα καλύτερα bar της Αθήνας. Τι επόμενες εβδομάδες θα γίνουν θεματικές βραδιές με το Herb Spirit όπου θα μπορείς να το γνωρίσεις στο ποτήρι σου.

Το Herb είναι ιδανικό και για είτε σε cocktails είτε σκέτο. Είναι μια τάση που υπάρχει χρόνια στο εξωτερικό και στην Ιταλία ενώ έρχεται σιγά σιγά και στην Ελλάδα. Οι after office ώρες προσφέρονται για ποτά με λιγότερους βαθμούς και aperittivo cocktails aperitivo τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι πικρά για να σου διεγείρουν την όρεξη. Στην φαρέτρα της Finest Roots βρίσκεται και το The Clumsies Old Tom Gin το οποίο δημιουργήθηκε από τους αδέξιους του εκπληκτικού bar στην Πραξιτέλους.

 

Αφού έχουμε αναλύσει και τα 4 προϊόντα και έχω εντυπωσιαστεί από το Herb Spirit το οποίο δεν είχα ξαναδοκιμάσει, τους ρωτάω για το όνομα και την ιστορία που υπάρχει πίσω από αυτό.”To distillery για τα προϊόντα μας είναι η Ποτοποιία Καλλικούνης, που ανηκει στους θειους του Μανου και του Νικολα Σμυρλακη. Η πιο παλιά ποτοποιία της χώρας μιας και παράγει αποστάγματα από το 1850 με πιο γνωστό το Alexander brandy , το ουζο Καλλικουνη, λικερ,το gin old sport κ.α . Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία σε πολλές εκθέσεις. Το όνομα Roots συμβολίζει τις ʻρίζεςʼ από την παράδοση μιας και είναι παραδοσιακά προϊόντα, οι συνταγές έχουνε ρίζες στο παρελθόν αλλά και λόγω οικογενειακής παράδοσης αφού προερχόμαστε από μια οικογένεια που φτιάχνει τόσα χρόνια αυτά τα αποστάγματα”.

 

Πήραν την απόφαση όμως να κάνουν ένα τέτοιο βήμα μέσα σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση μόνο εύπορο έδαφος δεν προσφέρει για τέτοιες κινήσεις. Μάλιστα ο μεγαλύτερος από τα δύο αδέρφια αποφάσισε να παραιτηθεί για να δημιουργήσει την εταιρία με μόνο του σκοπό να μείνει στην χώρα του. “Κάθε πρωί που ξυπνάς ελπίζεις ότι θα γίνει κάτι και θα μεγαλώνει συνεχώς. Ήθελα να φτιάξουμε κάτι που το customer base θα είναι στο εξωτερικό. Θέλαμε να φτιάξουμε κάτι που θα έχει εξωστρεφή χαρακτήρα”. Ενώ και ο έτερος founder, ο Νικόλας ζούσε και εν μέρη ζει στο εξωτερικό “Τώρα είμαι στην Ιταλία και κάνω ένα διδακτορικό και είμαι με το ένα πόδι πίσω”.

 

Κάπου εκεί αλλάζουμε θέμα συζήτησης και τους λέω ότι η πρώτη μου γνωριμία με τα Roots ήταν όταν στα γενέθλια μου σαν δώρο μου είχαν φέρει ένα μπουκάλι Μαστίχα και όλοι είχαν εντυπωσιαστεί από το μπουκάλι και μετά από την γεύση. Κάπως έτσι βγήκε η ιδέα για δύο συνταγές cocktail για τους αναγνώστες του oneman.gr. Εύκολες, γρήγορες και χωρίς περίτεχνα υλικά ώστε να μπορεί ο καθένας να τις κάνεις στο σπίτι. Και σίγουρα ελληνικές.

‘Cup med’

Το πρώτο είναι ένα απλό καλοκαιρινό long drink για βεράντα ή ταράτσα με την παρέα σου. Είναι παιχνιδιάρικα πικρό, ανάλαφρο και δροσιστικό. Με μία λέξη, καλοκαιρινό.

 

Χρειάζεται για μια κανάτα δηλαδή περίπου 3 σερβιρίσματα:

Roots Herb Spirit

1  αγγουρι

1 λεμονι

1 πορτοκαλι

μερικα ματσακια δυοσμο

1 κουτακι σοδα / sprite / lemon tonic / ginger beer ανάλογα με τα γούστο σου

Κόβεις το λεμόνι και το πορτοκάλι σε λεπτές φέτες και το αγγούρι σε λωρίδες (με τον αποφλοιωτή. Γεμίζεις μια κανάτα ενός λίτρου περίπου μέχρι τη μέση με πάγο. Προσθέτεις 1-2 φέτες λεμόνι, 1-2 φέτες πορτοκάλι και 2-3 λωρίδες αγγούρι. Προσθέτεις 150ml Roots Herb Spirit και ανακατεύεις ελαφρά. Προσθέτεις λίγο πάγο ακόμα και απογεμίζεις το υπόλοιπο της κανατάς με το κουτάκι σόδας ή sprite (για λίγο πιο γλυκό) ή lemon tonic (για λίγο πιο φρέσκο) η ginger beer (για λίγο πιο ιδιαίτερο).

Για το σερβίρισμα έχεις γεμίσει με πάγο τα ποτήρια κι έχεις προσθέσει 1-2 φέτες λεμόνι, 1-2 φέτες πορτοκάλι, 1 λωρίδα αγγούρι Για γαρνίρισμα χρησιμοποιείς 1 ματσάκι δυόσμο σε κάθε ποτήρι.

Οptionally: μπορείς να προσθέσεις 10-15ml gin στο ποτήρι πριν βάλεις το cup med αν είσαι πιο δυνατός πότης.

‘Tiger Tiki’

Το δεύτερο είναι ένα απλό tiki cocktail για το σπίτι. Tα tiki είναι συνήθως ‘εξωτικά cocktail με ρούμι, φρούτα, λικέρ, κανέλα κλπ, με πιο γνωστό το Zombie.

 

Χρειάζεσαι:

Roots Tentura

μαύρο ρούμι

χυμό lime

χυμό ανανά ή μαρμελάδα πορτοκάλι

σε ένα απλό shaker τοποθετείς

40ml Roots Tentura

40ml μαύρο ρούμι

20ml φρέσκο χυμο lime

20ml φρέσκο χυμό ανανά ή 1 κουταλιά μαρμελάδα πορτοκάλι

Κουνάς με πάγο στο shaker και στραγγίζεις σε ένα μεγάλο ποτήρι ή βαζάκι ή ότι άλλο που μοιάζει εξωτικό έχεις στο σπίτι, το οποίο προηγουμένως έχεις γεμίσει με τριμμένο πάγο.

Για γαρνιτούρα μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια φέτα lime και μια φέτα ανανά.

ΥΓ:  Χρησιμοποιήθηκε μόνο ένα απλό shaker με κόστος γύρω στα 5 ευρώ.

ΥΓ2: Το κλασσικό λάθος στα cocktail στο σπίτι είναι η υποεκτίμηση του πάγου που θα χρειαστεί. Ο πάγος που φτιάχνουμε στις παγοθήκες στην κατάψυξη φτάνει το πολύ για 1 ίσως και 2 cocktail συνήθως και όχι για μια βραδιά. Οπότε καλό είναι να έχουμε αγοράσει κάποια σακούλα. 

Τα προϊόντα της Finest Roots μπορείς να τα βρεις σε κάβες αλλά και σε καλά delicatessen. Επίσης διανέμεται από την εταιρία Deals.