FOOD & DRINK

Το Bar του μήνα: Το Β2 παίζει με τις αισθήσεις σου

Η φρέσκια άφιξη του κέντρου είναι ένα cocktail bar που θέλει να σε εξιτάρει με εξαιρετικές ετικέτες και μπόλικη λατρεία για την μουσική.

Το να ανοίγει ένα bar κέντρο είναι πάντα μια ευχάριστη είδηση. Αυτή η υπέροχη πιάτσα του ιστορικού τριγώνου μεγαλώνει και βελτιώνεται συνεχώς βάζοντας την Αθήνα όλο και πιο ψηλά στο ranking της bar σκηνής των ευρωπαϊκών πόλεων. Όταν αυτή η άφιξη είναι από την μια αποθέωση του fine drinking και από την άλλη αποτελεί κάθοδο ενός bar από την επαρχία στην πρωτεύουσα, τότε η χαρά είναι ισάξια με εκείνη που έχεις όταν δοκιμάζεις ένα άρτιο gin tonic.

Η δική του ιστορία

Τέτοια θα βρεις αρκετά από τα χέρια του Νίκου Σωτηρόπουλου στο Β2 αφού η λατρεία για τα μοναδικά spirits και για την άρτια εκτέλεση τους βγαίνει σε κάθε ποτήρι που σερβίρεται στο μαγαζί. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ήρθε η ώρα να πάμε 8 χρόνια πίσω όταν τον Σεπτέμβρη του 2010 άνοιξε στην Αλεξανδρούπολη ένα μαγαζί που έκανε αμέσως την διαφορά. Εκείνο το πρώτο μαγαζί ήταν πιο “espresso bar” και πρωινού ύφους. Εκτός όμως από τον καφέ, άρχισε να πειραματίζεται σε cocktails και spirits κάτι που το έκανε γρήγορα γνωστό στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο. Τρεισήμισι χρόνια μετά το Β2 αποφασίζει να αλλάξει χώρο για να χωράει περισσότερο κόσμο το βράδυ. Τότε και συνεργάστηκε πρώτη φορά με τον αρχιτέκτονα Joris Braat, ο οποίος έκανε ένα πραγματικό κόσμημα όχι μόνο για την Αλεξανδρούπολη αλλά για όλη τη bar κοινότητα της χώρας. Δεν ήταν τυχαίο ότι όποτε πήγαινα στην Αλεξανδρούπολη το πρώτο πράγμα που μου έλεγαν όλοι ήταν “να πιείς ποτό στο Β2”.

Το επόμενο βήμα ήταν αυτό το bar να κάνει την κάθοδό του και να φτάσει στην πρωτεύουσα. Σε ένα σημείο στην καρδιά του ιστορικού τριγώνου, σε απόσταση αναπνοής από εμβληματικά bar του κέντρου, ήρθε να προσδώσει την δική του αύρα και τον δικό του χαρακτήρα. Κάπως έτσι στην οδό Ι. Παπαρρηγοπούλου πίσω από την πλατεία Κλαυθμώνος άνοιξε μέσα στο Φθινόπωρο το Β2 και αρχιτεκτονικά είχε πάλι την σφραγίδα του Ολλανδού αρχιτέκτονα. Το Β2 φιλοδοξεί -και έχει καταφέρει- να γαργαλίσει κάθε μια από τις αισθήσεις του κάθε επισκέπτη του και αυτό φαίνεται από την πρώτη επαφή μαζί του. Το ύφος του ιδιαίτερο, η αρχιτεκτονική του ξεχωριστή με την μπάρα να έχει πλάτη στην στοά και τα σιδερένια φύλλα να ντύνουν την απέναντι πλευρά.

Πάντα με μάγευαν οι κάβες των bars και καθόμουν και τις χάζευα. Οι κόρες των οφθαλμών μου διαστέλλονται για να μπορέσω να αποκρυπτογραφήσω κάθε μια ετικέτα από τις πάρα πολλές που απλώνονται στα ράφια. Ο Νίκος Αρβανίτης μαζί με τον Νίκο Σωτηρόπουλο και τον Χρήστο Καριπίδη, μάζεψαν μερικά διαμάντια που ίσως και να μην έχεις ξαναδεί σε κάποιο αθηναϊκό bar. Μοναδικά whiskey που σε μαγεύουν με τα αρώματά τους και την γεύση τους, gin που μοιάζουν να πηγαίνουν κάθε ποτό σε άλλο επίπεδο και ετικέτες ρούμι απευθείας από μικρά και παραδοσιακά αποστακτήρια της Καραϊβικής σε κάνουν να μην μπορείς να διαλέξεις τι να πρωτοδοκιμάσεις.

Τι να πιεις

Ο καταλογος του είναι μια πραγματική spirit εγκυκλοπαίδεια. Κάθε απόσταγμα έχει χωριστεί με βάση τις δικές του κατηγορίες και η μικρή παράγραφος είναι εκεί για να σε εκπαιδεύσει σε κάθε μία από αυτές. Ίσως να χαθείς, το ξέρω αλλά αν θες μια συμβουλή ξεκίνα με τα cocktails τα οποία είναι και μοναδικά και συνδυάζουν μερικά υπέροχα spirits. Tο concept του καταλόγου θέλει να συνδυάζει τις αισθήσεις σου με τρόπο αρμονικό. Μια έρευνα αποκάλυψε ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος συνδέει όλες τις αισθήσεις και έτσι ο ήχος έχει άμεση σχέση με την γεύση. Αυτό ήθελαν να περάσουν τα παιδιά και στον κατάλογό τους χωρίζοντας τις κατηγορίες με βάση την γεύση αλλά και τους ήχους με τους οποίους συνδέονται. Συγκεκριμένα ο διαπεραστικός ή οξύς ήχος συνδέεται με την όξινη γεύση, οι πιο ομαλοί με τη γλυκύτητα και οι πιο χαμηλοί και μπάσοι τόνοι με κάτι πιο πικρό.

Εκτός όμως από τα πολύ ιδιαίτερα cocktails αυτού του καταλόγου τα οποία πρέπει να δοκιμάσεις αυτό το καλοκαίρι στο μαγαζί κυκλοφορεί και ένας νέος pop up κατάλογος για την αγαπημένη σου εποχή. Συγκεκριμένα θα βρεις έναν μικρό κατάλογο ο οποίος έχει προτάσεις γεμάτες μπουρμπουλήθρες οι οποίες θα σε ξεδιψάσουν με τον καλύτερο και πιο παιχνιδιάρικο τρόπο.

Το Αθηναικο Β2 λοιπον, δεν είναι άλλο ένα all day bar του κεντρου. Εδώ θα βρεις speciality καφέδες, προσεγμένα πιάτα αλλά το σήμα κατατεθέν του είναι τα υπέροχα, μοναδικά και ενδιαφέροντα ποτά του. Βλέπεις η κάβα του που διαθέτει πραγματικά διαμάντια αλλά και ο Νίκος Σωτηρόπουλος που τα χειρίζεται πίσω από την μπάλα είναι δύο συνιστώσες που αποτελούν εγγύηση. Τον Νίκο ίσως τον θυμάσαι και από τον Μπλε Παπαγάλο όπου ήταν ο προηγούμενος του σταθμός, ενώ πρόσφατα κέρδισε και τον ελληνικό διαγωνισμό του Saint James και μας εκπροσώπησε στον τελικό στην Γαλλία. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό όμως που το κάνει να ξεχωρίζει είναι η τρομερές μουσικές που επενδύουν την κάθε σου βραδιά και ο απίθανος ήχος που διαθέτει. Όπως βλέπεις στο Β2 έχεις πολλούς λόγους για να περάσεις το βράδυ σου και πίστεψέ με θα τους επιβεβαιώσεις έναν προς έναν.