FOOD & DRINK

Το τσίπουρο δεν συνοδεύει τους μεζέδες, οι μεζέδες συνοδεύουν το τσίπουρο

Όλα όσα μάθαμε σε μια γευσιγνωσία από το τσίπουρο Δεκαράκι.

Έγειρα το ποτήρι σε κλίση τριών τετάρτων κι άρχισα να το στριφογυρίζω στον τεντωμένο δείκτη του αριστερού μου χεριού. Στη συνέχεια το επανέφερα στην κανονική του θέση κι άρχισα να παρατηρώ τις σταγόνες του τσίπουρου που βρίσκονταν στα τοιχώματά του. Μου φαίνονταν πιο βουτυρώδεις από την προηγούμενη φορά που επανέλαβα τη ίδια διαδικασία, με συνέπεια να γλιστρούν πιο νωχελικά μέσα στο ποτήρι.

Βρισκόμουν στο εστιατόριο ‘Βασίλαινας‘, πίσω από το Hilton, στα πλαίσια μια γευσιγνωσίας που οργάνωνε το τσίπουρο Δεκαράκι. Μιας γευσιγνωσίας που μπορεί να μην πρόλαβε να με διδάξει να εντοπίζω τις νότες εσπεριδοειδών, αλλά με έμαθε πως το καλό τσίπουρο δεν συνοδεύει τους μεζέδες, οι μεζέδες το συνοδεύουν.

Το Δεκαράκι με σεβασμό κι αγάπη στην παράδοση και την υψηλή τεχνογνωσία στην απόσταξη μονοποικιλιακού τσίπουρου μάς παρουσίασε την πρώτη οικογένεια μονοποικιλιακών αποσταγμάτων: το Μοσχάτο Τυρνάβου, τη Μαλαγουζιά και τον Ροδίτη.

Όσο οι άνθρωποι του εστιατορίου μας σέρβιραν τους μεζέδες του (από ταραμοσαλάτα με αραβικές πίτες μέχρι λαβράκι στη σχάρα), εμείς κάναμε μαθήματα γευσιγνωσίας με βάση το τσίπουρο Δεκαράκι. Για κάθε είδους σοκολάτα, καπνό ή σταφίδα που εντοπίζαμε στα τρία διαφορετικά τσίπουρα, ένας ειδικός στη γευσιγνωσία μας εξηγούσε γιατί κάθε μεζές συνόδευε καλύτερα το κάθε ένα από αυτά. Μας εξηγούσε, δηλαδή:

> Γιατί το Δεκαράκι Μοσχάτο -όπως και τα υπόλοιπα της οικογένειας- πίνεται δροσερό, στους 10°C, και συνοδεύεται άριστα με μανούρι ψητό, παραδοσιακές πίτες με κίτρινα τυριά, τηγανιές και φυσικά με πικάντικους κρεατικούς μεζέδες όπως απάκι και λουκάνικο, καθώς και με καλομαγειρεμένα ψητά με σάλτσες.

> Γιατί το Δεκαράκι Μαλαγουζιά ταιριάζει περισσότερο με νόστιμα ξινά ή λιπαρά πιάτα. Πίνεται ευχάριστα με θαλασσινά και ψάρια σχάρας, όπως και με καπνιστά, παστά ψάρια, αρωματισμένα με λεμόνι.

> Για το Δεκαράκι Ροδίτης συνοδεύεται ιδανικά από κάθε φύσεως μεζέ. Από τηγανητά, μαριναρισμένα θαλασσινά, ελαφριές σαλάτες κι αλοιφές, μέχρι φίνα ψητά της ώρας.

Μετά από μπόλικους μεζέδες κι ακόμα περισσότερο τσίπουρο, αφήσαμε ανοιχτό ένα ραντεβού για το επόμενο μάθημα γευσιγνωσίας από το Δεκαράκι. Δεν είναι ότι ο γευσιγνώστης δεν τα εξηγούσε καλά, ούτε ότι εμείς δεν τα πιάναμε, απλώς η γευσιγνωσία θέλει χρόνο για να εμπεδωθεί κι εμείς ψάχναμε μια ακόμα καλή αφορμή για να πιούμε λίγο ακόμα Δεκαράκι.