ΠΟΤΟ

Αυλαία στο ‘Cocktails and the written word’ με άρωμα καλοκαιριού

Το judging κομμάτι του δεύτερου κύματος του World Class Bartender of the Year 2015 ολοκληρώθηκε. Σας παρουσιάζουμε τις δημιουργίες της πέμπτης και τελευταίας ημέρας στην Αθήνα.

Χθες το απόγευμα, οι Tristan Stephenson και Justin Smyth δοκίμασαν σε ένα υπέροχο μπαλκόνι πάνω από τη Μαρίνα της Ζέας το cocktail του τελευταίου συμμετέχοντα για το δεύτερο κύμα του World Class Bartender of the Year 2015. Η θεματική “Cocktails and the written word” φτάνει λοιπόν στο τέλος της με τον κόσμο του bartending να περιμένει την ανακοίνωση των ονομάτων εκείνων των έξι που θα συναντήσουν τους έξι φιναλίστ από το πρώτο κύμα, στον μεγάλο Ελληνικό τελικό του Ιουνίου. Στο δρόμο φυσικά για το Cape Town και τον Παγκόσμιο Τελικό World Class Bartender of the Year 2015.

 

Χθες είχαμε μόλις 4 συμμετοχές, με το υπέροχο ταξίδι μας να συνεχίζεται στη Δάφνη, τη Γλυφάδα και τον Πειραιά. Για να συναντήσουμε πρώτα του πειρατές του Barbarossa, να μάθουμε πώς μπλέκεται ο Μικρός Πρίγκηπας με μπανάνες, ζάχαρη και Grand Marnier ®, να γνωρίσουμε πώς μοιάζει από κοντά ένας “πράσινος οργασμός” αλλά και να δούμε ορχιδέες να γαρνίρουν cocktail πάνω από την ελληνική θάλασσα.

 

Πάμε σιγά – σιγά να δούμε τις τέσσερις δημιουργίες.  Να δούμε πώς οι bartenders μας έβαλαν τον γραπτό λόγο και τη δική τους ευρηματικότητα μέσα στις δημιουργίες τους.

Το “Hayreddin Promise” του Στέλιου Μαγουλά (Su Casa)

 

Ένας πειρατικός χάρτης είναι απλωμένος στο τραπέζι και ο Στέλιος, από την άνεση του καναπέ, μας μιλά αρχικά για τους Σπαρτιάτες – εμπνευσμένος από το “Πύλες της Φωτιάς” – και εξηγεί στους κριτές τι ήταν για εκείνους ο μέλανας ζωμός. Για να μας μεταφέρει γρήγορα στη Μεσόγειο μιας άλλης εποχής και στους πειρατές του Hayreddin Barbarossa, οι οποίοι όπως έλεγε έκλεβαν από τους πλούσιους για να δίνουν στους φτωχούς. Το “Potions of the Caribbean” του Beachbum Berry είναι η δεύτερη πηγή έμπνευσης και συγκεκριμένα τα punch τα οποία έφτιαχναν οι πειρατές μέσα στις κούπες τους. Μας δίνει λοιπόν τη δική του εκδοχή αυτών των punch, με βάση την Don Julio Blanco ®, μέσα σε ένα “μπαρουτοκαπνισμένο” με ξύλο από μηλιά μπαούλο.

 

120 ml Don Julio Blanco ®,  μία φλούδα λεμονιού (muddle), 40 ml χυμός λεμόνι, 40 ml μέλι από σύκο, 40 ml σπιτικό σιρόπι από φασκόμηλο και περγαμόντο, 160 ml μπύρα αρωματισμένη με μέλι και εσπεριδοειδή (Ionian), 3 dashes από σπιτικά bitters από πορτοκάλι και τριαντάφυλλο συνθέτουν το “Hayreddin Promise”.

Το “Little Prince” του Γιώργου Καβακλή (Spoiled)

 

Το αγαπημένο σε όλα τα παιδιά μυθιστόρημα του Antoine de Saint-Exupéry στο επίκεντρο της δημιουργίας του Γιώργου ο οποίος εξηγεί στους κριτές μας ότι ο ήρωάς του είναι ένα παιδί που βλέπει με την καρδιά, όχι με τα μάτια. Παραλληλίζοντάς το με τα δικά του παιδικά χρόνια και πώς το ελληνικό καλοκαίρι και η μπανάνα έχουν μείνει χαραγμένα στη μνήμη του. Η εντέκατη έκδοση του βιβλίου του Simon Difford και ειδικότερα μία συνταγή με μπανάνα ενέπνευσαν τον Γιώργο για τη δική του δημιουργία με Don Julio Blanco ®. Οι μπανάνες μπαίνουν στο τηγάνι και ο bartender εξηγεί την ιστορία του Μικρού Πρίγκηπα όσο συνεχίζει τη δημιουργία του cocktail του. Σε δύο μικρά κουτιά ντυμένα με τις εικόνες του βιβλίου, θα σερβίρει τόσο το ποτό του όσο και ένα παγωτό το οποίο παρασκευάζει εκείνη την ώρα με υγρό άζωτο και τα ίδια συστατικά που χρησιμοποίησε για το cocktail του.

 

50 ml Don Julio Blanco ®, 20 ml χυμός λεμόνι, 15 ml κρέμα καρύδας, 15 ml από σπιτικό σιρόπι (3 μέρη μαύρη ζάχαρη, 1 μέρος λικέρ από κεράσι, 1 μέρος πουρέ passion fruit, ξύσμα από 2 πορτοκάλια), 5 κομμάτια τηγανισμένη μπανάνα σε βούτυρο, ζάχαρη και Grand Marnier ®, 1 dash bitters σοκολάτας, συνθέτουν το “Little Prince”.

Το ”Green Orgasm” του Γιάννη Χατζηαργυρού (Balux)

 

Μερικά τριαντάφυλλα και ένα μεγάλο ξύλινο τραπέζι είναι το σκηνικό που μας περίμενε στον κήπο του Balux, με το “50 shades of grey” στο τραπέζι να δίνει τον τόνο της δημιουργίας που θα ακολουθήσει και το “Sexy Cocktails” του Salvatore Calabrese να ταιριάζει ιδανικά στο κλίμα. Από τη μία το ερωτικό στοιχείο από την άλλη η χημεία, συνιστούν, όπως μας λέει ο Γιάννης τον τέλειο οργασμό. Πράσινο αυτή τη φορά για να ταιριάζει στα χρώματα του Tanqueray No. Ten ® και την εποχή που διανύουμε. Μπροστά στους κριτές μας τοποθετούνται ακόμα μερικά αποξηραμένα φρούτα (πεπόνι, κεράσι, φράουλα Ταϋλάνδης και ανανάς) παρέα με πικρή σοκολάτα 70 % κακάο.

 

40 ml Tanqueray No. Ten ®, 20 ml χυμός lime, 20 ml σπιτικό σιρόπι από μαστίχα, 30 ml λικέρ από πεπόνι και 20 ml λικέρ μαστίχας συνθέτουν το “Green Orgasm”.

Το “Summer Blossom” του Κωνσταντίνου Μούλιου (Chez M)

 

Με την Μαρίνα της Ζέας να κινείται σε χαλαρούς ρυθμούς κάτω από το όμορφο μπαλκόνι του Κωνσταντίνου, ο bartender μας μιλά για το πώς το “Savoy Cocktail Book” δεν περιέχει καμία συνταγή με σάκε και πώς ο ίδιος αποφάσισε να δημιουργήσει μία με Tanqueray No. Ten ®. Δεύτερο βιβλίο έμπνευσης οι “Αναμνήσεις μιας Γκέισας”, από το οποίο ο Κωνσταντίνος κρατά την περιγραφή της δημιουργίας του σάκε. Το bar του είναι όμορφα στολισμένο τόσο με ιαπωνικά στοιχεία όσο και με ορχιδέες. Λουλούδι το οποίο θα φτάσει να γαρνίρει το ποτό του, υπό τους ήχους μιας μουσικής που μας μεταφέρει ιδανικά σε κλίμα Άπω Ανατολής αν και τόσο κοντά στην ελληνική θάλασσα.

 

40 ml Tanqueray No. Ten ®, ένα κομμάτι από φρέσκο ginger, 30 ml sake, 20 ml σπιτικό σιρόπι πικραμύγδαλο, 20 ml λικέρ πράσινο μήλο, 20 ml χυμός lime, συνθέτουν το “Summer Blossom”.

Ολοκληρώθηκε λοιπόν το judging του δεύτερου κύματος του World Class Bartender of the Year 2015 και πολύ σύντομα θα μάθουμε τα ονόματα εκείνων των έξι, οι οποίοι κέρδισαν από τον Tristan Stephenson και τον Justin Smyth, μία θέση στον ήλιο του ελληνικού τελικού.

 

Μπορείς να παρακολουθείς όλα όσα αφορούν το World Class, τόσο μέσα από την ειδική ενότητα που έχει δημιουργήσει το Oneman όσο και μέσα από τη σελίδα του World Class Greece στο facebook και από το hashtag #worldclassgreece