ΠΟΤΟ

Miami εμπιστευτικό: Ένας Έλληνας με το βλέμμα στην κορυφή του World Class

Ο Αλέξης Σιμωνίδης ρίχνεται σε λίγες ημέρες στη μάχη του παγκόσμιου τελικού για τον τίτλο του World Class Bartender of the Year 2016. Το Oneman θα είναι δίπλα του.

Μικρό rewind στην Τρίτη 31 Μαΐου και τον ελληνικό τελικό του World Class, τότε που ο Αλέξης Σιμωνίδης από το Theory bar and more ύψωνε τη γροθιά του στον ουρανό του Παλαιού Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών. Είχε μόλις ακούσει το όνομά του από τα χείλη των κριτών και γνώριζε ότι για τον επόμενο χρόνο και μέχρι να παραδώσει τα σκήπτρα του, θα ξεκινούσε ένα υπέροχο ταξίδι γνώσης και εμπειριών από τις μεγαλουπόλεις του bartending μέχρι τις πιο απομακρυσμένες γωνιές του πλανήτη. Πρώτη μεγάλη στάση; Ο παγκόσμιος τελικός του World Class στο Miami.

 

Βρισκόμαστε λοιπόν λίγες μόλις ημέρες πριν από τον παγκόσμιο τελικό. Τα φώτα είναι ήδη στραμμένα στο Miami, το οποίο περιμένει όχι μόνο τον Αλέξη αλλά μια ολόκληρη ελληνική αποστολή, έτοιμη να στηρίξει την προσπάθεια του Έλληνα bartender αλλά και να βιώσει αυτή την υπέροχη εμπειρία που συνοδεύει το διαγωνιστικό κομμάτι. Θα αναφερθώ και στα δύο αμέσως. Αφού πρώτα πάρουμε μια γεύση όσων σκέφτεται ο Αλέξης λίγες ημέρες πριν αναχωρήσουμε για το Miami.

“Στον τελικό πάω για να διεκδικήσω το τρόπαιο. Τίποτα λιγότερο. Η μόνη μου σκέψη είναι να είμαι έτοιμος”

Αν είναι κάτι που είχα προσέξει αρκετούς μήνες πριν, όταν ο Αλέξης Σιμωνίδης στεκόταν μπροστά στους Tim Etherington-Judge και Thomas Aske διεκδικώντας μια θέση στη δωδεκάδα του ελληνικού τελικού, ήταν ότι ο Αλέξης εξέπνεε μια σιγουριά στις κινήσεις του, μια ηρεμία και έναν επαγγελματισμό που σε έκανε να πιστεύεις ότι τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά. Την ώρα που επεδείκνυε βαθιά γνώση των spirits με τα οποία δημιουργούσε αλλά και των αξιών που διέπουν το World Class. Στοιχεία που είχα δει λίγο καιρό νωρίτερα και στον Μανώλη Λυκιαρδόπουλο, τον άνθρωπο που παρέδωσε τον Μάιο το στέμμα στον Αλέξη.

 

Τώρα, ο bartender από το Theory bar and more καλείται να αναμετρηθεί με bartenders από ολόκληρο τον πλανήτη, να εκπροσωπήσει το ελληνικό bartending που έχει θέσει τον πήχη πολύ υψηλά αλλά και να βουτήξει κυριότερα σε αυτόν τον υπέροχο κόσμο εμπειριών που λέγεται World Class. Μην ξεχνάς ότι πολύ περισσότερο από διαγωνισμός, το World Class είναι μία πλατφόρμα εκπαίδευσης και διαδραστικότητας από την οποία κάθε bartender έχει τη δυνατότητα να μάθει τόσα μα τόσα πολλά. Κι αυτό μπορεί να σου το βεβαιώσει κάθε ένας που είχε το θάρρος να σταθεί απέναντι στους κριτές ή να βρεθεί ανάμεσα σε bartenders από ολόκληρη την υφήλιο για να ανταλλάξει απόψεις και τεχνικές.

Δίνω μία μόνο μικρή γεύση του τι θα ακολουθήσει στο Miami, όχι μόνο για τον Σιμωνίδη αλλά για ολόκληρη την ελληνική αποστολή. Το διαγωνιστικό κομμάτι που αφορά τον Αλέξη ξεκινά τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου με το πρώτο challenge και συνεχίζεται για τις υπόλοιπες ημέρες με συνεχείς δοκιμασίες. Το βράδυ της Τρίτης θα μάθουμε την τελική δωδεκάδα και το βράδυ της Τετάρτης τους έξι φιναλίστ του World Class. Οι δύο κύκλοι δοκιμασιών πριν την ανάδειξη των κορυφαίων 6 bartender στο κόσμο περιλαμβάνουν: Το Before & After Challenge όπου καλούνται να παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο μενού ποτών που θα μπορούσε να πλαισιώσει μια γαστρονομική εμπειρία, το Shape of Cocktails to Come όπου μέσα από τρεις συνταγές θα προσεγγίσουν τεχνικές bartending, το Pool Party όπου θα κληθούν να εξυπηρετήσουν έναν αριθμό μυστικών προσκεκλημένων, το Walker Blending Room όπου απαιτείται η τυφλή αναγνώριση 8 ουίσκι καθώς και ενός ειδικά παρασκευασμένου για το διαγωνισμό blend αλλά και το American Classics Speedround όπου θα αναμετρηθούν με το χρόνο παρασκευάζοντας 14 ποτά σε 10 λεπτά μερικά εκ των οποίων θα προκύψουν από κλήρωση. Όσοι καταφέρουν να προκριθούν στην τελική εξάδα, θα έχουν να αναμετρηθούν σε κάτι εντυπωσιακό.

Έχοντας στη διάθεσή τους μόνο 24 ώρες και 1.500 δολάρια, οι έξι φιναλίστ θα επιχειρήσουν να στήσουν και να θέσουν σε λειτουργία το δικό τους μοναδικό Pop Up bar! Κατά τη διαδικασία αυτή, θα αξιολογηθούν τόσο για την ατμόσφαιρα, τη διακόσμηση και τη λειτουργία του μπαρ καθώς και για την αρτιότητα των συνταγών τους. Η δοκιμασία θα καθορίσει ποιος από τους 59 συμμετέχοντες θα λάβει τον τίτλο του “WorldClass Bartender of the Year 2016” το βράδυ της Πέμπτης 29 Σεπτεμβρίου.

 

Για εμάς τους υπόλοιπους που θα ακολουθήσουμε την αποστολή, η μόνη συμβουλή είναι απλή και λιτή. Να πάμε με μισοάδειες βαλίτσες γιατί όσα θα βιώσουμε και θα μάθουμε κατά τη διάρκεια της ολιγοήμερης παραμονής μας στο Miami, είναι αρκετά για να φέρουμε πίσω μας θησαυρούς. Κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου τελικού του World Class θα βρίσκονται εκεί μαζί μας γκουρού του είδους, κριτές παγκοσμίου φήμης στον χώρο των spirits αλλά και μερικοί επιφανείς εκπρόσωποι από τον κόσμο των ποτών.

Στο άκουσμα και μόνο ότι θα βρίσκονται τόσοι Master Distillers στον ίδιο χώρο, κάθε λάτρης των spirits δεν μπορεί παρά να ενθουσιαστεί. O Jean-Sebastien Robicquet από την βότκα Ciroc, ο Enrique De Colsa από την τεκίλα Don Julio, ο Bob Nolet από την βότκα Ketel One, ο Tom Bulleit από το whiskey Bulleit, η Lorena Vasquez από το ρούμι Zacapa και ο Jim Beveridge από το whiskey Johnnie Walker. Με κάποιους από αυτούς θα έχω τη χαρά να συνομιλήσω σε κάποια συνέντευξη, για να διαβάσετε κι εσείς αμέσως μετά τον παγκόσμιο τελικό όσα είχαν να πουν.

 

Η πενθήμερη παραμονή στο Miami περιλαμβάνει δεκάδες σεμινάρια, ώρες αγωνίας για τον Αλέξη Σιμωνίδη και φυσικά όλη τη μυσταγωγία του World Class. Αυτό που σε συμβουλεύω ανεπιφύλακτα είναι να παρακολουθείς ζωντανά ολες τις εξελίξεις μέσα από τη συχνότητα του live streaming www.theworldclassclub.com/livestream. Από την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου ως και την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου τα social accounts του Oneman σε Instagram και Facebook θα έχουν συνεχή ενημέρωση από όσα θα συμβαίνουν στην άλλη μεριά του Ατλαντικού. Μέσα από την επίσημη σελίδα του World Class στο Facebook αλλά και τα hashtags #worldclass2016 και #worldclassgreece θα μπορείς να μαθαίνεις ακόμα περισσότερα νέα. Λίγες ώρες πριν τον μεγάλο τελικό αλλά και αμέσως μετά το ταξίδι στο Miami θα έχεις πολλά και θαυμαστά να διαβάσεις εδώ στο Oneman για τον παγκόσμιο τελικό του World Class Bartender of the Year 2016 και όχι μόνο.

Stay tuned