ΠΟΤΟ

Ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος μετρά ημέρες για τον τελικό των τελικών

Ο ελληνικός τελικός του World Class έβγαλε νικητή, σε μία φαντασμαγορική ημέρα για το bartending. Διάβασε όσα συνέβησαν και γνώρισε τον Έλληνα που θα μας εκπροσωπήσει στο Cape Town.

Η ημέρα του εγχώριου τελικού του World Class είναι κάθε χρόνο μια μεγάλη ημέρα για το ελληνικό bartending. Κι όσοι είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε από νωρίς το πρωί στον υπέροχο χώρο του bar restaurant “Ark” στη Γλυφάδα, περάσαμε ένα 16ωρο στο οποίο περικλείεται όλη η ενέργεια, η όρεξη και η δίψα για το fine drinking και την διαρκή εξέλιξη του bartending στη χώρα μας.

 

 

Και οι 12 φιναλίστ του ελληνικού τελικού του World Class Bartender of the Year 2015 υπηρετούν με όλη τη σημασία της λέξης τις αξίες του World Class και μέσα στις δοκιμασίες που οδήγησαν στην επιλογή του νικητή, έδειξαν ότι όλοι τους θα μπορούσαν επί ίσοις όροις να διεκδικήσουν το εισιτήριο για το Cape Town. Ο θρόνος όμως έχει χώρο μόνο για έναν και αυτός ήταν ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος από το Theory bar and more στο Χαλάνδρι.

Ας πάμε όμως λίγο πιο πίσω μέσα στην ημέρα.

Το πρωινό βρήκε τους 12 φιναλίστ να ποζάρουν με την Άντζελα Μαριδάκη και τον Γιώτη Αγγελίδη, Reserve Brand Ambassadors της Diageo Hellas, λίγα λεπτά πριν ριχτούν στη μάχη της πρώτης και ιδιαίτερα απαιτητικής δοκιμασίας.

 

Στο “Speed & Balance”, οι φιναλίστ κλήθηκαν να δημιουργήσουν 6 cocktail σε χρόνο λιγότερο από 8 λεπτά, υπό το άγρυπνο βλέμμα των Spike Marchant, Global Βrand Ambassador του World Class, και Charles Joly, Παγκόσμιου νικητή του World Class για το 2014.

 

Με τις λεπτομέρειες να κάνουν τη διαφορά και κάποια πολύ μικρά λαθάκια να απογοητεύουν κάποιους από τους φιναλίστ, η πρώτη δοκιμασία έδωσε το στίγμα της ημέρας. Ότι και οι 12 ήταν πανέτοιμοι για τη νίκη. Με τα cocktail να δημιουργούνται και να σερβίρονται όχι μόνο με ταχύτητα αλλά και με ιδανική ισορροπία.

A photo posted by @onemangr on

 

Το μεσημέρι, στους κριτές προστέθηκε και ο Marian Beke, αναγνωρισμένος bartender παγκοσμίως με αρκετά επιτυχημένα projects στο πλούσιο βιογραφικό του, όπως το Nightjar στο Λονδίνο, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα bar του κόσμου.

 

Είχε έρθει η ώρα για το “Sips and Bites” με τον σεφ του “Ark” να έχει ετοιμάσει 4 γευστικές δημιουργίες και τους 12 bartender να καλούνται να ετοιμάσουν food pairing cocktails για 2 από τα πιάτα. Να πούμε σε αυτό το σημείο ότι οι φιναλίστ γνώριζαν ήδη τα 2 από τα 4 πιάτα αλλά τα cocktail που έπρεπε να ετοιμάσουν ήταν ένα για πιάτο που γνώριζαν και ένα για κάποιο από τα πιάτα που δεν γνώριζαν. Οι φιναλίστ έσπευσαν στον πάγκο με τα υλικά και έτρεξαν πίσω στους πάγκους τους να προετοιμαστούν.

 

Και αμέσως μετά να παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους με βάση τα malt whiskies Cardhu Amber Rock & Cardhu Gold Reserve και Bulleit Bourbon whiskey & Bulleit Rye Whiskey.

 

Παρουσίασαν με ζέση τις δημιουργίες τους στους τρεις κριτές και έπειτα έπρεπε απλά να περιμένουν μέχρι το βράδυ για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Για να μάθουν ποιοι θα περνούσαν στην τελευταία δοκιμασία που θα καθόριζε και τον τελικό νικητή. Το απόγευμα χρησίμευσε πέρα από χρόνος αγωνίας και σαν χρόνος προετοιμασίας για όλους για τη μεγάλη βραδιά. Μία βραδιά που είχε το χρώμα και τον αέρα του μεγάλου Gatsby. Ένας από τους εξωτερικούς χώρους του Ark είχε προετοιμαστεί καταλλήλως για να υποδεχθεί τους φίλους του World Class.

 

Η Λυδία Παπαιωάννου ανέλαβε την παρουσίαση και με την ένταση να κορυφώνεται, έφτασε στην ανακοίνωση των τεσσάρων φιναλίστ που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία από τις πρώτες δύο δοκιμασίες της ημέρας και θα συνέχιζαν την πορεία τους για τη διεκδίκηση του πολυπόθητου εισιτηρίου για το Cape Town. Να πούμε ότι περιμέναμε κανονικά τρία ονόματα για τον τελικό αλλά με μία ισοβαθμία στην τρίτη θέση, είχαμε και τέταρτο bartender στον τελικό. Οι τέσσερις φιναλίστ: η Δήμητρα Αντωνακοπούλου (360 Cocktail bar, Αθήνα) ο Νίκος Αρσλάνογλου (Shark bar, Θεσσαλονίκη), ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος (Theory bar, Αθήνα) και ο Νίκος Μπάκουλης (The Clumsies bar, Αθήνα).

Δήμητρα Αντωνακοπούλου, Νίκος Μπάκουλης, Μανώλης Λυκιαρδόπουλος και Νίκος Αρσάνογλου στη μάχη για τη θέση που οδηγεί στο Cape Town #worldclass2015 #worldclassgreece

Posted by Oneman on Monday, 15 June 2015

 

Η δοκιμασία “The Time Traveller” έφερε τους τέσσερις bartender αντιμέτωπους με τη δική τους εκδοχή ενός μελλοντικού martini, χρησιμοποιώντας ως βάση το premium gin, Tanqueray No. TEN. Στην τελική αυτή δοκιμασία, το “Spiral Martini” ήταν η φουτουριστική εκδοχή του The Time Traveller martini, όπως αυτό ετοιμάστηκε από το Μανώλη Λυκιαρδόπουλο, ο οποίος ήταν και εκείνος που συγκέντρωσε την υψηλότερη αθροιστικά βαθμολογία και στις 3 συνολικά δοκιμασίες του ελληνικού τελικού και δίκαια κέρδισε τον τίτλο του κορυφαίου Έλληνα Bartender για το 2015.

 

Με τον Μανώλη Λυκιαρδόπουλο να δηλώνει «Είναι μια από τις καλύτερες στιγμές της ζωής μου, η διάκριση αυτή αποτελεί την πιο ξεχωριστή στιγμή για τη μέχρι τώρα πορεία μου στο χώρο του bartending», έκλεισε και αυτή η μεγάλη βραδιά και πλέον μετράμε μέρες μέχρι τον παγκόσμιο τελικό του World Class στο Cape Town της Νοτίου Αφρικής.

 

Να πούμε σε αυτό το σημείο ότι τα ανατρεπτικά και εμπνευσμένα cocktail που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του ελληνικού τελικού του WORLD CLASS περιέχουν κορυφαία spirits από την εξαιρετική συλλογή των RESERVE BRANDS της DIAGEO – KETEL ONE® βότκα, CÎROC® βότκα, TANQUERAY® No. TEN™ τζιν, τεκίλα DON JULIO®, ρούμι ZACAPA®, JOHNNIE WALKER® GOLD LABEL RESERVE™ Blended Scotch Whisky, JOHNNIE WALKER® PLATINUM LABEL™ Blended Scotch Whisky και JOHNNIE WALKER® BLUE LABEL™ Blended Scotch Whisky, τα Classic Malts (Cardhu 12, 15 & 18 ετών, Talisker 10 ετών, Talisker Skye & Talisker Port Ruighe) και το αμερικανικό Bulleit whiskey (Bulleit Βourbon & Bulleit Rye).

Μέσα από την ειδική World Class ενότητα του Oneman αλλά και και μέσα από τη σελίδα του World Class Greece στο facebook και από το hashtag #worldclassgreece, μπορείς να μαθαίνεις όλα όσα αφορούν το World Class.