ΠΟΤΟ

Τέσσερις World Class bartenders, ένα εισιτήριο για Miami

Λίγες ώρες πριν την ανάδειξη του Έλληνα World Class Bartender of the year 2016, σας μεταδίδουμε τι συνέβη στην πρώτη ημέρα του διήμερου ελληνικού τελικού.

Η εικόνα είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή και κερδίζει σίγουρα το πρώτο βλέμμα. Το παλαιό Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών στην οδό Σοφοκλέους έχει μετατραπεί στο πιο όμορφο pop up bar που έχει δει ποτέ η πόλη, για να φιλοξενήσει όχι μόνο τον ελληνικό τελικό του World Class Bartender of the Year 2016 αλλά και το τετραήμερο του Athens Fine Drinking που ξεκινά την Τετάρτη.

Θα στρέψουμε την προσοχή μας σε πολύ λίγο στους συμμετέχοντες στον τελικό αλλά προς το παρόν οφείλουμε να σταθούμε στο πώς ένας από τους πάλαι ποτέ σημαντικότερους χώρους της πόλης, ένα σύμβολο της ελληνικής οικονομίας, μετατράπηκε σε έναν χώρο που φιλοξενεί την σημαντικότερη γιορτή του παγκόσμιου bartending αλλά και ένα καινοτόμο και φιλόδοξο σχέδιο ώστε το ελληνικό κοινό να εκπαιδευθεί στα ιδανικά του fine drinking.

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Πάμε όμως να δούμε τι έγινε στην πρώτη ημέρα του ελληνικού τελικού του World Class Bartender of the Year 2016, μία ημέρα που ανέδειξε τους τέσσερις οι οποίοι θα διαγωνιστούν στη δεύτερη και τελική ημέρα. Η ημέρα ξεκίνησε φυσικά με περισσότερους φιναλίστ. Οι 11 (και όχι 12 μιας και Έβαν Προυσαεύς δεν κατάφερε να συμμετάσχει στον τελικό) ήταν οι Δήμητρα Αντωνακοπούλου (360 Cocktail bar), Νίκος Αρσλάνογλου (Shark), Στράτος Βαχαρίδης (Cityzen), Τάσος Βιζιηνός (Ernest), Γιώργος Καβακλής (Spoiled), Πάνος Κανατσούλης (The Clumsies), Θάνος Κριμπούρας (Ark), Τάκης Μπουρνάς (Six D.O.G.S.), Αλέξης Σιμωνίδης (Theory bar), Λορέτα Τόσκα (Theory bar), Γιώργος Φλώρος (Mistral Seaside Bar). Ενώ κριτές μας για τον ελληνικό τελικό είναι οι Ariel Leizgold, David Sinclair και Julie Reiner.

A photo posted by @onemangr on

 

Οι τέσσερις που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία και έφτασαν στο τέταρτο και τελικό challenge είναι αλφαβητικά οι Νίκος Αρσλάνογλου, Πάνος Κανατσούλης, Θάνος Κριμπούρας και Αλέξης Σιμωνίδης. Οι τέσσερις αυτοί φιναλίστ καλούνται να στήσουν ένα micro pop up bar ο καθένας τους σε λιγότερο από 24 ώρες.

Μόνο ένας θα πάρει το εισιτήριο για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο τελικό του World Class Bartender of the Year 2016 τον Σεπτέμβριο στο Miami.

Challenge 1 – Need for speed

 

Από τις πλέον απαιτητικές δοκιμασίες σε κάθε τελικό. Αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες έπρεπε να ετοιμάσουν 9 cocktail της επιλογής τους μέσα σε 9 λεπτά για τους κριτές μας. Από αυτά τα εννέα cocktail, τα δύο τουλάχιστον έπρεπε να είναι με βότκα Ketel One και φυσικά τα υπόλοιπα από όλη τη γκάμα των Reserve brands της DIAGEO. Είναι πάντα μία πολύ αγχωτική διαδικασία για τους bartenders μιας και σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα πρέπει να παρουσιάσουν εννέα άψογα cocktail. Η δική τους προετοιμασία παίζει φυσικά ουσιαστικό ρόλο αλλά όπως θα σου πουν οι «παλαιότεροι» του θεσμού, όταν παρουσιάζεις μπροστά σε στους κριτές του World Class και παίζεται μία θέση στον παγκόσμιο τελικό, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.

Challenge 2 – The thinking drinker

 

Ένα secret challenge για τους συμμετέχοντες μιας και έμαθαν το περιεχόμενό του λίγα λεπτά νωρίτερα. Το μοναδικό challenge δηλαδή για το οποίο δεν είχαν δυνατότητα να προετοιμαστούν. Το συγκεκριμένο challenge απαιτούσε να δοκιμάσουν τρία cocktail και να αναγνωρίσουν τόσο το τι cocktail είναι όσο και το βασικό spirit το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία κάθε ενός cocktail. Και τα τρία cocktail είχαν δημιουργηθεί με whiskey, οπότε οι συμμετέχοντες έπρεπε να αναγνωρίσουν το spirit ανάμεσα στα Bulleit Bourbon, Bulleit Rye, Cardhu Amber Rock, Cardhu Gold Reserve, Johniie Walker Blue Label, Johnnie Walker Gold Reserve και Talisker Skye. Η δοκιμασία δυσκόλεψε αρκετά τους συμμετέχοντες μιας και η γευστική δοκιμή ήταν μέσα σε cocktail, γεγονός που έκανε ακόμα δυσκολότερο το να αντιληφθούν τις διαφορές ανάμεσα στα διάφορα spirits. Αρκετοί όμως κατάφεραν να ‘μαντέψουν’ τα περισσότερα από τα cocktail και τα spirits και να μαζέψουν ακόμα περισσότερους βαθμούς στο δρόμο προς τον παγκόσμιο τελικό.

Challenge 3 – The traveler bartender

 

Χρώμα και άρωμα Miami στο τελευταίο challenge της ημέρας. Οι συμμετέχοντες είχαν να προετοιμάσουν ένα cocktail το οποίο θα συνδεόταν με τη δική τους ‘Ιθάκη’ για φέτος, τον τόπο διεξαγωγής του φετινού παγκόσμιου τελικού του World Class Bartender of the Year 2016, που δεν είναι άλλος από το Miami των ΗΠΑ. Έπρεπε να δημιουργήσουν τα cocktails τους με βάση τα whiskey Cardhu Gold Reserve, Cardhu Amber Rock και Talisker Skye και να εξηγήσουν στους κριτές μας γιατί επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν τα συγκεκριμένα συστατικά αλλά και γιατί το cocktail που δημιούργησαν συνδέεται με την πρωτεύουσα της Florida.

 

Η σημερινή ημέρα, Τρίτη 31 Μαίου, με το τέταρτο και τελευταίο challenge, είναι και εκείνη που θα μας δώσει τον μεγάλο νικητή. Από αύριο το πρωί η Ελλάδα θα έχει έναν νέο World Class Bartender of the Year στη θέση του Μανώλη Λυκιαρδόπουλου. Έναν bartender που θα μας εκπροσωπήσει τον Σεπτέμβριο στον παγκόσμιο τελικό του World Class Bartender of the Year 2016.

Το Oneman θα είναι φυσικά και σήμερα στο παλαιό Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών και θα σας ενημερώσει άμεσα μέσω της σελίδας του στο Facebook ποιος θα είναι ο μεγάλος νικητής. Μπορείτε επίσης να ακολουθείτε την επίσημη σελίδα του World Class στο Facebook αλλά και τα hash tags #worldclassgreece και #worldclass2016 για όσα συμβαίνουν στον τελικό. Αύριο θα διαβάσετε εδώ την ανασκόπηση της δεύτερης ημέρας του ελληνικού τελικού.