FOOD & DRINK

Χριστούγεννα σημαίνει whisky

Δεν νοείται κάβα σπιτιού ή καταστήματος χωρίς ουίσκι. Ειδικά αυτές τις ημέρες του χρόνου.

Το whisky (ή whiskey όπως το γράφουν οι Αμερικανοί) είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον άνδρα. Δεν χρειάζεται να σου το πω εγώ άλλωστε αυτό για να το ξέρεις, μιας και είναι πολύ πιθανό ένα από τα τρία βράδι που πέρασαν να άνοιξες ένα μπουκάλι whisky και να μύησες τον εαυτό σου σε ένα από τα πιο καθαρά, γευστικά και γεμάτα ποτά που έβγαλε ποτέ αυτή η ευλογημένη γη.

Δεν είμαι σίγουρος ποιο από τα χαρακτηριστικά του είναι εκείνο που το ανέδειξε στην καλύτερη υγρή συντροφιά ενός άντρα. Γιατί ας μην γελιόμαστε. Όσο κι αν αγαπάμε την βότκα, όσο κι αν ερωτευόμαστε το τζιν, όσο κι αν θέλουμε να πειραματιζόμαστε με το ρούμι, σε αυτή την κατηγορία ποτών, το whisky είναι ο βασιλιάς. Στην χώρα μας και σε όλο τον κόσμο.

Single malt ή blended, το whisky έχει περάσει ιερές στιγμές μέσα σε βαρέλια πριν ξεμυτίσει στο ποτήρι σου. Κάποιοι θα σου πουν να το απολαύσεις σκέτο, άλλοι με λίγο νερό, άλλοι με πάγο κι άλλοι με κάποιο αναψυκτικό ή σε κοκτέιλ. Ζήτημα καθαρά προσωπικό το πώς θες εσύ να βρεθεί στο ποτήρι σου και από τι να συνοδεύεται. Το ONEMAN σου δίνει προτάσεις για όλες αυτές τις επιλογές.

Πέρσι είχα προτείνει 5 Scotch single malt. Φέτος θα το πάω λίγο παραπέρα. Γιατί ο Έλληνας αγαπάει πολύ το whisky. Σε κάθε του μορφή.

Τα single malts

Ποτό που αξίζει να το σεβαστείς. Να διαλέξεις μια κρυστάλλινη φιάλη να το βάλεις μέσα και να το σερβίρεις με το σταγονόμετρο. Να μην τολμήσεις να το μπλέξεις με άλλα ποτά και αναψυκτικά. Μόνο λίγο νερό θα σου πρότεινα εγώ για να μειωθεί λίγο το αλκοόλ και να βγουν τα υπέροχα φυσικά αρώματα που κάθε single malt κρύβει μέσα του. Ένα αποστακτήριο, ένα σιτηρό, ένα whisky. Τόσο υπέροχη είναι η αναλογία των single malt. Αυτή τη μοναδικότητα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου σε κάθε μικρή γουλιά που θα ξενίζει τη γλώσσα σου. Η συντριπτική πλειοψηφία των malt whisky δημιουργούνται από βύνη κριθαριού.

Προτεινόμενα single malts για τις γιορτές: Lagavulin, Balvenie, Glenlivet, Glenrothes, Talisker, Bushmills, Aberfeldy.

Τα blended

 

Τα αγαπημένα του Έλληνα μιας και τα καταναλώνει μετά μανίας εδώ και μερικές δεκαετίες. Θυμάμαι ακόμα τον Master Distiller του Chivas να ευχαριστεί τους Έλληνες δημοσιογράφους για την αγάπη που δείχνει η χώρα μας στα blended whiskies. Πολλοί κάνουν το λάθος να απαξιώνουν τα blended επειδή ακριβώς δεν έχουν την μοναδικότητα των single malts. Τι κακό όμως θα μπορούσε να έχει η υπέροχη μυσταγωγία του να μπλέκεις μερικά από τα πλέον μοναδικά και ποιοτικά malts για να δημιουργήσεις ένα ποτό; Κανένα κακό, όπως θα έχει γνωρίσει κι εσύ ήδη στο ποτήρι σου. Το αν θα επιλέξεις ένα blend από minimum 12ετή malts ή ένα πιο ακριβό blend από minimum 18ετή ή 25ετή malts είναι θέμα δικό σου και της τσέπης σου. Αν και, γιορτές είναι, χάρισε στον εαυτό σου ένα πιο ακριβό και παλαιό blend. Μπορεί και να σου αρέσει.

Προτεινόμενα blended για τις γιορτές: Chivas 18 ΥΟ, Jameson 18 Year Old, Dimple, Johnnie Walker Double Black Label, Dimple 15 Year Old, Ballantines Gold Seal.

Born in the USA

 

Τόσο Αμερικάνικα όσο και τα malts που χρησιμοποιούν, αυτά τα whiskey κουβαλούν την κινηματογραφική κληρονομιά που τα ανέδειξε τόσο στις ίδιες τις ΗΠΑ όσο και παγκοσμίως. Δύσκολα κάνουν οι Ευρωπαίοι την κίνηση να επιλέξουν ένα Αμερικάνικο whiskey ή ένα bourbon από το ράφι, την στιγμή που δίπλα στέκονται τόσα Σκωτσέζικα και Ιρλανδικά malts και blends. Αλλά υπάρχουν ακόμα και στην χώρα μας οι φανατικοί τους. Η αλήθεια είναι ότι οι Αμερικανοί βγάζουν πολύ λίγα blended ποτά, με τις διακρίσεις ανάμεσα στα σιτηρά να παίζουν τον κύριο ρόλο στην κατηγοριοποίησή τους σε Rye, Malt, Bourbon και Corn whiskey.

Προτεινόμενα whiskey και bourbon για τις γιορτές: Maker’s Mark, Jack Daniel’s Single Barel, L & G Woodford Reserve, Jim Beam,

Τα “μοντέρνα” grain

Ουσιαστικά είναι τα whisky που δεν φτιάχνονται από βύνη κριθαριού αλλά από διαφορετικά σιτηρά όπως το καλαμπόκι, το σιτάρι και η σίκαλη. Αν και χαζό να μην περιλαμβάνονται στα grain whiskies εκείνα από κριθάρι, τον τελευταίο καιρό πλασάρονται πολύ δυνατά στην αγορά κάποια grain whisky. Για εκείνους που είναι συνηθισμένοι στην γεύση των malt, το γευστικό ταξίδι ενός grain whisky είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον μιας και αλλάζει η βάση της γεύσης του whisky. Στην χώρα μας έχει κάνει δυναμική εμφάνιση το Snow Grouse. Ένα blend από διάφορα grain whisky το οποίο σερβίρεται κατά την εταιρεία πολύ παγωμένο. Εγώ θα σου πρότεινα να το δοκιμάσεις σε πιο ήπια θερμοκρασία αλλά να παραγγείλεις online και κάποια άλλα grain whisky για να καταλάβεις την τόσο διαφορετική αλλά μεστή γεύση τους.

Προτεινόμενα grain για τις γιορτές: Snow Grouse, Strathclyde Grain, Greenore, Cameron Brig.

Big in Japan

Τα ιαπωνικά ουίσκι δεν είναι ακόμα γνωστά στην χώρα μας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κιόλας. Οι Ιάπωνες εξάλλου είναι πολύ περήφανοι για τα whisky τους ακολουθώντας πιστά τα βήματα των Σκωτσέζων στον διαχωρισμό και την παραγωγή τους. Έτσι έχουμε single malt και blended whiskies κατά κύριο λόγο σε μία χώρα που παράγει λίγα brands (είναι μόλις 10 τα αποστακτήρια σε όλη την Ιαπωνία) αλλά φαίνεται να τα αγαπάει ιδιαίτερα. Προσωπικά δεν έχω δοκιμάσει κάποιο απο αυτά και λέγεται ότι κάποιες Ελληνικές κάβες τα έχουν ήδη φέρει. Οπότε και η πρόταση έρχεται από σχόλια άλλων και όχι από προσωπική δοκιμή.

Προτεινόμενα Ιαπωνικά whisky: The Yamazaki Single Malt, Hibiki, Yoichi.

Πολλά από τα whisky που πρότεινα παραπάνω υπάρχουν στην Ελληνική αγορά. Είτε στα μεγάλα σούπερ μάρκετ είτε στις τοπικές κάβες. Αυτά που δεν βρίσκεις εδώ, μπορείς να τα αναζητήσεις online σε ειδικευόμενα site. Στη θέση σου πάντως θα πήγαινα στην κάβα της γειτονιάς μου. Κάθε καλός ιδιοκτήτης κάβας μπορεί να σε βοηθήσει να ανακαλύψεις το whsky που ταιριάζει σε εσένα.

Ο κόσμος του whisky είναι ένας εξαιρετικά ενδιαφέρον κόσμος που δεν σταματάει να γυρίζει ποτέ. Τουλάχιστον όχι όσο θέλουμε να έχουμε ένα καλό whisky στο ποτήρι μας.