ΤΑΞΙΔΙ

Επόμενη στάση: Φλωρεντία

10 Tips για όσους σκοπεύουν να επισκεφθούν (αργά ή γρήγορα) τη συγκινητικά όμορφη πρωτεύουσα της Τοσκάνης.

Το πρώτο από τα εκατομμύρια trivia που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας πριν επιχειρήσετε ένα ταξίδι στην πρωτεύουσα της Τοσκάνης, είναι ότι εκεί γεννήθηκε το σύνδρομο του Σταντάλ. Το 1817, όταν ο Γάλλος συγγραφέας αντίκρισε για πρώτη φορά στη ζωή του τις νωπογραφίες του Τζιότο και τα αναρίθμητα αριστουργήματα που φιλοξενούνται στην πόλη, αισθάνθηκε ναυτία, ζαλάδα, ταχυκαρδία και τάση για λιποθυμία.

Τα ίδια συμπτώματα έχουν νιώσει έκτοτε κι άλλοι επισκέπτες της Φλωρεντίας. Τα ονομάζουμε ‘Σύνδρομο του Σταντάλ’ και περιγράφουν τις αντιδράσεις του ανθρώπινου σώματος μπροστά στην ομορφιά που υπερβαίνει το ανθρώπινο μέτρο.

Η ομορφιά της Φλωρεντίας υπερβαίνει σχεδόν όλα τα μέτρα. Θα το διαπιστώσετε όταν περπατήσετε ένα ηλιόλουστο πρωινό στις όχθες του ποταμού Άρνο, με θέα τα παλάτσι και τα πιο θαυμαστά οικοδομήματα του Αναγεννησιακού κόσμου. Όταν το κάνετε, κρατήστε στο πίσω μέρος του μυαλού σας και τις σημειώσεις μας.

1. Αξίζει να περιμένετε να πιείτε τον πρώτο καφέ της ημέρας, αφού περπατήσετε κατά μήκος της κεντρικής borgo San Lorenzo, όπου οι μυρωδιές του espresso θα σας πολιορκήσουν προκλητικά. Όταν οι αντιστάσεις πέσουν, απλά σταματήστε και ενδώστε.

2. Φωτογραφηθείτε στη μεγάλη πλατεία della Republica που με τα φίνα τραπεζάκια της έχει μια καρτοποσταλική φωτογένεια και ετοιμαστείτε για εξερεύνηση. Δέστε καλά τα παπούτσια σας, διότι η πόλη ενδείκνυται για αρκετό περπάτημα.

3. Πριν ανοίξετε τους χάρτες, δοκιμάστε να αφήσετε την ατμόσφαιρα της πόλης να σας καθοδηγήσει. Η Φλωρεντία, άλλωστε, είναι ένα μεγάλο υπαίθριο μουσείο και θα το διαπιστώσετε πολύ γρήγορα. Στα βήματα που ετοιμάζεστε να κάνετε, περπάτησαν, αιώνες πριν, προσωπικότητες όπως ο Michelangelo, ο Donatello, ο Dante, ο Γαλιλαίος και η Μαρία των Μεδίκων.

 Ο τρούλος του Duomo κλέβει τις εντυπώσεις όταν βλέπεις το Φιρέντσε από ψηλά.

4. Στην Piazza del Duomo ή αλλιώς Santa Maria dei Fiori, την κεντρική πλατεία του Καθεδρικού. Ο κόκκινος τρούλος της είναι το ορόσημο της πόλης όταν την κοιτάς από ψηλά. Αξίζει να μπείτε, μια και στον τεράστιο εσωτερικό χώρο, μήκους 153 μέτρων, θα δείτε φιλοτεχνημένα από διάσημα χέρια, τα βιτρό του και τις τοιχογραφίες της Κρίσεως. Η σιωπή που επικρατεί τα κάνει ακόμα πιο υποβλητικά και εντείνει την ατμόσφαιρα.

5. Πολύ κοντά είναι η επίσης διάσημη Piazza della Signoria, που κοσμείται από γλυπτά σε κοινή θέα, σαν μια έκθεση αιώνια. Το καφέ Perseus απέναντι προσφέρεται για όσους θέλουν να απολαύσουν το θέαμα για αρκετή ώρα. Ακριβώς απέναντι βρίσκεται το Palazzo Vecchio (παλιό παλάτι), που από το εξωτερικό του καθόλου δεν προϊδεάζει για τις πολυτελείς του σάλες και τη χλιδή του. Ανεβείτε στο «Αίθριο του Κρόνου» (Terrazo di Saturno) και ατενίστε την κοιλάδα του Arno που θα σας απογειώσει με την ομορφιά της.

 Η Piazza della Signoria είναι ένα υπαίθριο μουσείο.

6. Ο καλύτερος τρόπος για να γειωθείτε είναι να παραγγείλετε μια ταπεινή πίτσα ‘α λα Φιορεντίνα’ στην trattoria Il Pizzaiuolo και να περάσετε από το Vivoli για το καλύτερο παγωτό φυστίκι σε όλη την πόλη.

7. Από την γέφυρα Ponte Vecchio θα περάσετε πολλές φορές. Κοσμηματοπωλεία και σουβενιροπωλεία φιγουράρουν παρέα με τους τουρίστες στα φλας που πέφτουν βροχή. Φροντίστε όμως η μία από αυτές να είναι νύχτα. Τα φώτα που αντανακλούν στον Άρνο, θα σας κάνουν ρομαντικούς ακόμα και αν δεν είστε, και αν πάτε να ξεφύγετε, οι κιθάρες που παίζουν οι Ιταλοί την Άνοιξη, γύρω από την γέφυρα, θα σας κρατήσουν δέσμιους.

 Ponte Vecchio, ίσως η πιο ρομαντική γέφυρα της Ευρώπης.

8. Πάρτε ενέργεια στη σοκολατερία Vestri. Ακόμα και αν δεν χρειάζεστε, προσποιηθείτε το. Και είστε ακριβώς στο piazzale degli Uffizi. Η παγκοσμίως διάσημη Galleria degli Uffizi είναι ένα παραποτάμιο κτίριο σε σχήμα U που φυλά ξακουστούς θησαυρούς της Τέχνης. Εδώ εκτίθεται η Αφροδίτη του Botticelli, και αριστουργήματα των Da Vinci, Caravaggio, Giotto, Tiziano, Tintoretto. Αν σκοπεύετε να μπείτε και βαριέστε τις ουρές, εξασφαλίστε από νωρίς online εισιτήριο.

9. Πάρτε τον δρόμο για Oltrarno. Για την περιοχή, δηλαδή, πέρα από τον Άρνο. Οπλίστε τη φωτογραφική μηχανή, διότι η διαδρομή περνάει από το Palazzo Pitti, την κατοικία των Μεδίκων, ένα ακόμα καταπληκτικό επισκέψιμο μουσείο. Για όποιον δεν έχει ξαναβρεθεί σε παλάτι, τα ιδιαίτερα διαμερίσματα της δυναστείας θα είναι ένα συγκλονιστικό ταξίδι στον χρόνο. Το Palazzo βλέπει στους μεγαλοπρεπείς κήπους Boboli, όπου εδώ μια στάση για ξεκούραση στην cafeteria είναι απαραίτητη.

10. Χαλαρώστε με ένα ελαφρύ aperitivo στο Rubaconte και φροντίστε το τελευταίο απόγευμα να σας βρει στο piazzale Michelangelo, τον εξώστη της πόλης. Με τη δύση να βάφει στις στέγες της Φλωρεντίας, θα νιώσετε το Σταντάλ να χτυπάει κόκκινο.

Πού θα μείνετε

Hotel Tasso: Σε ένα ζεστό και φιλικό περιβάλλον με μοντέρνες πινελιές και design θα περάσετε πολύ όμορφα (από €45/μονόκλινο, €30/dorms).

Hotel California Florence: Με άρωμα Αναγέννησης, κοντά στην Academia και με θέα στο Duomo, για πιο κλασικά γούστα (από €85/δίκλινο).

(Ο Δημήτρης Μπαλής παρουσιάζει μαζί με την Καλλιστώ Γούναρη την εκπομπή Drive & Travel. Κάθε Σάββατο, 8-10 το πρωί, στον Sport 24 Radio 103,3. Η εκπομπή αναμεταδίδεται από περιφερειακούς σταθμούς και μέσω Διαδικτύου).