ΤΑΞΙΔΙ

Λέιντεν: Ανακαλύψαμε την πόλη των ανακαλύψεων

Ένα ταξίδι στην καρδιά (αλλά κυρίως στο μυαλό) της Ολλανδίας.

Ήταν η πρώτη φορά που πήγα στο Λέιντεν. Όταν πληροφορήθηκα ότι θα οδηγήσω το νέο Toyota Yaris στην Ολλανδία, θεωρούσα ότι θα είχα ‘μια από τα συνηθισμένα’ εμπειρία. Κι όμως, αυτή τη φορά είχα την ευκαιρία να ανακαλύψω κάτι διαφορετικό, να μείνω σε μια ιστορική περιοχή και να οδηγήσω σε διαδρομές που δεν είχα ξαναπάει.

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Άμστερνταμ και πριν επισκεφθείτε το Λέιντεν, θεωρώ επιβεβλημένο να πάτε μια βόλτα στο μουσείο αυτοκινήτου του Louwman, ενός πλουσίου, μανιώδη με την αυτοκίνηση που έχει δημιουργήσει πραγματικά έναν πολυχώρο – έργο τέχνης. Δεν είναι μόνο ότι θα δείτε μοντέλα των διασημότερων κατασκευαστών, είναι ότι θα δείτε τροχοφόρα από τα πρώτα βήματα της αυτοκίνησης, άμαξες με πρότυπους κινητήρες, πρωτότυπα αυτοκίνητα που δεν κυκλοφόρησαν παρά μόνον σε δοκιμές και εντυπωσίασαν όταν παρουσιάστηκαν σε διεθνείς εκθέσεις, πίνακες με θέμα το αυτοκίνητο, τρόπαια, αγωνιστικά αυτοκίνητα, ακόμα και ποδήλατα. 

Κι αν στους δύο ορόφους μείνετε έκθαμβοι από το αποτέλεσμα, στο αίθριο μπορείτε να γευματίσετε ή να πιείτε τον καφέ και το τσάι σας. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που τριγύρω σας υπάρχουν μικρά καταστήματα που δείχνουν τον βίο της δουλειάς γύρω από το αυτοκίνητο. Μηχανουργεία, συνεργεία, εξαρτήματα και αξεσουάρ, εργαλεία, ακόμα και κουρείο εποχής, καπελάδικο, μινιατούρες μοντέλων και πολλά άλλα που αξίζει να δεις για να νιώσεις λίγο πως ήταν η ζωή στα τέλη του 19αιώνα.

Αφού λοιπόν περάσεις τουλάχιστον μιάμιση ώρα ξενάγησης κι απόλαυσης στο μουσείο, που βρίσκεται μεταξύ Χάγης και Άμστερνταμ, μπορείς να συνεχίσεις προς το Λέιντεν. Απέχει 20 χλμ. από τη Χάγη, στα νότια και 40 χλμ. από το Άμστερνταμ, στα βόρεια.  

Πλησιάζοντας στην πόλη του διάσημου ζωγράφου Ρέμπραντ (εκεί μεγάλωσε και σπούδασε), αξίζει να αναλογιστείς ότι είναι η πόλη που φιλοξενεί το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Ολλανδίας, που λειτουργεί από το 1575 (σημείο αναφοράς είναι και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο). Κατά συνέπεια, το Λέιντεν αποτέλεσε κέντρο μάθησης και έρευνας, από τα πλέον ονομαστά της Ευρώπης για περισσότερο από τέσσερις αιώνες. Αυτός είναι ο λόγος που το Λέιντεν έχει χαρακτηριστεί η ‘πόλη των ανακαλύψεων’.

Η πόλη διαθέτει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και αποτελούσε ανέκαθεν σημείο αναφορά για την Ολλανδική Τέχνη. Αυτή τη στιγμή το Πανεπιστήμιο του Λέιντεν είναι από τα κορυφαία της Ευρώπης, κατέχει 13 βραβεία Νόμπελ και ανήκει στην Ευρωπαϊκή Λίγκα των Πανεπιστημίων Έρευνας, όντας στα κορυφαία της ακαδημαϊκής κατάταξης. Συνεργάζεται, μάλιστα, με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το παλαιότερο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο τιμόνι του νέου Yaris, λοιπόν, φθάνοντας στο κέντρο του Λέιντεν και στους πλακόστρωτους δρόμους, βλέπω εντυπωσιακά κτίρια με κόκκινα τούβλα και μπροστά εκατοντάδες ποδήλατα παρκαρισμένα. Πριν προλάβω να το καλοσκεφθώ, ήμουν στον πανεπιστημιακό χώρο και αυτομάτως η σύγκριση με τους αντίστοιχους δικούς μας, όσον αφορά στην εικόνα, είναι τουλάχιστον αδύνατη. Κι αναρωτιέσαι: εκεί δεν σπουδάζουν; Γιατί δεν έχουν αφισοκολλήσει παντού, γιατί δεν βλέπεις σκουπίδια και τσιγάρα κάτω πεταμένα; Αναπάντητα ερωτήματα που κάποτε πρέπει να αποτελέσουν ανάλογα ερωτήματα και για εμάς. Και να φανταστείτε ότι οι περίπου 35.000 φοιτητές προέρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου, από διαφορετικούς πολιτισμούς, νοοτροπίες και συνήθειες. Κι όμως, όλοι ταιριάζουν μεταξύ τους, συνθέτοντας ένα μωσαϊκό αντιθέσεων και κουλτούρας, αναδεύοντας μια ατμόσφαιρα που ανάλογη βέβαια υπάρχει σχεδόν παντού σε όλη την Ευρώπη, εκτός από τη χώρα μας. Μέχρι και ο Αλμπερτ Αϊστάιν πέρασε κάποιο χρόνο στο Πανεπιστήμιο της πόλης κατά τη διάρκεια της πρώιμης σταδιοδρομίας του. 

  Αν θέλετε να επισκεφθείτε το Λέιντεν, καλό είναι να γνωρίζετε επίσης ότι γιορτάζει στις 3 Οκτωβρίου, ημερομηνία κατά την οποία άντεξε από την ισπανική πολιορκία το 1574. Οι εκδηλώσεις διαρκούν 2-3 ημέρες, με πολλά δρώμενα. Παράλληλα, θα έχετε την ευκαιρία να ψωνίσετε στα εμπορικά κέντρα της πανέμορφης και ήσυχης πόλης, να κάνετε φυσικά ποδήλατο χωρίς να σας ενοχλήσουν στους ποδηλατόδρομους, ακόμα και να περπατήσετε πολύ πλάι στα κανάλια, βλέποντας χαρακτηριστικά οικοδομήματα.

Συνεχίζοντας την οδήγησή μου, βρέθηκα σε ένα μικρό φέρρυ, που έκανε απλά ένα μπρος – πίσω σε ένα κανάλι, χωρώντας μόνο 4 αυτοκίνητα. Αν θυμάμαι καλά, η περιοχή λέγεται Buitenkaag. Αξίζει να περάσετε στο Kaasboerderij, όπου θα μείνετε εντυπωσιασμένοι από τα ακριβά σπίτια που διαθέτουν ιδιωτικά πάρκινγκ για τα σκάφη τους, τα οποία οι περισσότεροι χρησιμοποιούν στις μετακινήσεις τους, αντί για το αυτοκίνητο.

 

Επιστρέφοντας, συνέχισα την εξερεύνηση της περιοχής, κάνοντας πάρα πολλά χιλιόμετρα. Κινήθηκα προς την παραθαλάσσια περιοχή του Xάαρλεμ, στην οποία οφείλετε να σταματήσετε για βόλτα και αίφνης είχα στα αριστερά μου τη θάλασσα και δεξιά μου, σε μια περιοχή που θύμιζε έρημο, την ονομαστή πίστα αγώνων του Zandvourt, η οποία παλιότερα ήταν στο καλεντάρι στης Φόρμουλα 1. Μάλιστα προ ημερών εκεί, οδήγησε σε έναν αγώνα επίδειξης ο 18χρονος Ολλανδός πιλότος της Red Bull στη Φόρμουλα 1, ο Μάξ Φερστάπεν.

Συνεχίζοντας, προς την ενδοχώρα, το τοπίο είναι κατάφυτο από τουλίπες, χαρακτηριστικό λουλούδι της Ολλανδίας και από τους εξίσου χαρακτηριστικούς ανεμόμυλους που χρησιμοποιούνται για καρτ-ποστάλ.

Το μάτι σου χορταίνει λοιπόν από πολύχρωμες τουλίπες στην επίπεδη Ολλανδία, ωστόσο θέλεις και το στομάχι σου να χορτάσει κάπως. Οπότε η επίσκεψη στο ξενοδοχείο είναι επιβεβλημένη.

Προτείνουμε να μείνετε στο Van Der Valk Sassenheim το οποίο διαθέτει και καζίνο για όσους θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους. Ήσυχο, καθαρό, με καλό φαγητό σε διεθνή κουζίνα και όλο και κάποιον Έλληνα να δουλεύει εκεί θα συναντήσετε. Η κρίση, δυστυχώς, έχει οδηγήσει κυρίως τους νέους, εκτός Ελλάδας.

Να λοιπόν μια διαφορετική πρόταση επίσκεψης στην Ολλανδία, μακριά από το πολύβουο Άμστερνταμ, στο Λέιντεν που ακόμα και η Airbus, η κορυφαία εταιρεία αεροναυπηγικής έχει κέντρο ερευνών.