ΤΑΞΙΔΙ

Μαδρίτη: Oδοιπορικό στην ισπανική πρωτεύουσα

Το ΟΝΕΜΑΝ σας ξεναγεί στην ισπανική πρωτεύουσα, δίνοντας χρήσιμες ταξιδιωτικές πληροφορίες σε όσους τυχερούς βρεθούν εκεί τον Σεπτέμβριο για το Παγκόσμιο Κύπελλο του μπάσκετ με τους mundialistas.gr!

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Μπάσκετ διεξάγεται στην Ισπανία από τις 30 Αυγούστου μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου. Η Εθνική Ελλάδας θα αγωνιστεί στην πρώτη φάση στη Σεβίλλη και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην ισπανική πρωτεύουσα για την συνέχεια της διοργάνωσης. Πέρα από το μπασκετικό ενδιαφέρον, ένα τέτοιο ταξίδι, για όσους τυχερούς βρεθούν εκεί, παρουσιάζει και την ευκαιρία της επίσκεψης σε μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ευρώπης, την Μαδρίτη. Το ONEMAN και οι mundialistas.gr σας ξεναγούν στην “βασίλισσα” της Ιβηρικής χερσονήσου.

1. Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Η Μαδρίτη είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας. Βρίσκεται χτισμένη σε υψόμετρο 670 μέτρων στις όχθες του ποταμού Μανθανάρες, στο κέντρο της Ιβηρικής χερσονήσου, ανάμεσα στο διαμέρισμα της Καστίγια ι Λεόν (στο Βορρά) και σε αυτό της Καστίγια λα Μάντσα (στο Νότο). Η Μαδρίτη είναι το οικονομικό, πολιτιστικό και πολιτικό κέντρο της χώρας, η έδρα της κυβέρνησης αλλά και του Ισπανού μονάρχη. Ο πληθυσμός της ανέρχεται στα 3,5 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ μαζί με τα προάστια και τους γύρω οικισμούς φτάνει τα 6 εκ. (το τρίτο μεγαλύτερο μητροπολιτικό κέντρο της Ευρώπης μετά το Λονδίνο και το Παρίσι).

Η Puerta de Alcala (1778) είναι η επίσημη είσοδος της Μαδρίτης.

Η ονομασία της πόλης προέρχεται από την αραβική λέξη για τον ποταμό Μανθανάρες που ήταν Αλ-Μαχρίτ (πηγή νερού). Οι καθολικοί μετά την ανάκτηση της πόλης και την εκδίωξη των Μαυριτανών κατακτητών υιοθέτησαν το Μαχρίτ, το οποίο άλλαξε και έγινε Madrid (Μαδρίδ). Οι κάτοικοί της ονομάζονται Madrileños (Μαδριλένιος).

2. ΛΙΓΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Μαδρίτη αναφέρεται για πρώτη φορά ως οικισμός τον 9ο αιώνα μ.Χ., όταν οι Άραβες χτίζουν εκεί ένα μικρό παλάτι (ακριβώς στη θέση όπου σήμερα βρίσκεται το παλάτι των Ισπανών βασιλέων). Το 1085 την καταλαμβάνουν οι Καθολικοί και τον 15ο αιώνα συναντώνται εκεί η Ισαβέλα της Καστίλης και ο Φερδινάνδο ο 2ος της Αραγόν, ενώνοντας τις δυνάμεις τους εναντίον των Αράβων κατακτητών.

Ο δισέγγονός τους, Φίλιππος ο 2ος είναι αυτός που μεταφέρει την βασιλική Αυλή το 1561 στη Μαδρίτη και παρόλο που δεν υπήρχε σχετικό βασιλικό διάταγμα, η έδρα της Αυλής ήταν ντε φάκτο και η πρωτεύουσα. Στους επόμενους αιώνες θα μεταφερθούν εκεί σιγά – σιγά όλες οι εξουσίες (κυρίως από τη Σεβίλλη, το Τολέδο και τη Σαραγόσα) και στο τέλος του 19ου αιώνα η πόλη της Μαδρίτης αποτελεί πλέον γεωγραφικά και διοικητικά το κέντρο της χώρας.

Μπροστά το “Σαντιάγο Μπερναμπέου”, αριστερά η Castellana και στο βάθος οι κεκλιμένοι πύργοι ΚΙΟ που οριοθετούν τη βόρεια είσοδο της Μαδρίτης.

Στη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου (1931-1936) η πόλη υπήρξε συνεχές θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων και για πολλά χρόνια οι δρόμοι της ήταν γεμάτοι οδοφράγματα. Η Ισπανική πρωτεύουσα κρατάει μάλιστα και ένα ρεκόρ στα παγκόσμια χρονικά του πολέμου. Είναι η πρώτη μεγάλη πόλη που βομβαρδίστηκε συστηματικά από αεροπορικές δυνάμεις, οι οποίες μάλιστα στόχευαν περισσότερο τον ανθρώπινο πληθυσμό και όχι τις υποδομές (μάχη της Μαδρίτης, Νοέμβριος 1936).

Στα χρόνια του Φράνκο δημιουργήθηκε στα περίχωρα ο βαρύς βιομηχανικός ιστός της πόλης, ο οποίος βοήθησε στην οικονομική αλλά και στη δημογραφική ανάπτυξή της. Σήμερα η Μαδρίτη είναι το μεγαλύτερο οικονομικό, πολιτιστικό, βιομηχανικό, εκπαιδευτικό και τεχνολογικό κέντρο της Ιβηρικής χερσονήσου.

3. ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Η Puerta del Sol, το κέντρο της Μαδρίτης.

Τα αξιοθέατα της ισπανικής πρωτεύουσας είναι αναρίθμητα και καλύπτουν όλες τις εποχές. Εκεί βρίσκεται μια από τις σπουδαιότερες πινακοθήκες του κόσμου, το Μουσείο του Prado. Επισκεφθείτε το οπωσδήποτε και θαυμάστε μεταξύ άλλων τα αριστουργήματα των Γκόγια, Μπελάθκεθ και βέβαια του δικού μας Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Άλλα δυο γειτονικά στο Πράδο μουσεία είναι το Thyssen Bornemisza (Τίσεν) και το Reina Sofia (Ρέινα Σοφία), όπου εκτίθεται η περίφημη Guernica (Γκερνίκα) του Πάμπλο Πικάσο.

Στο ιστορικό κέντρο της Μαδρίτης τα μνημεία εναλλάσσονται με απίστευτη ταχύτητα και ποικιλία. Στην Puerta del Sol (Πουέρτα δελ Σολ)και μπροστά στο Δημαρχείο υπάρχει το «χιλιόμετρο 0», από όπου μετριούνται όλες οι αποστάσεις της πρωτεύουσας με την υπόλοιπη Ισπανία. Αρχίστε από εκεί τον περίπατό σας και δείτε την Plaza Mayor (Πλάθα Μαγιόρ), μια από τις πιο όμορφες πλατείες της Ευρώπης. Πιο κάτω υπάρχει το Palacio Real (Παλάθιο Ρεάλ), το βασιλικό παλάτι με τον υπέροχο κήπο του.

Το πάρκο του Ρετίρο, ο μεγαλύτερος “πνεύμονας” της Μαδρίτης.

Δίπλα στο ανάκτορο βρίσκεται η Plaza de Oriente (Πλάθα δε Οριέντε) με τα αγάλματα όλων των Ισπανών βασιλέων. Κάντε ένα μικρό διάλειμμα για καφέ στο περίφημο Café de Oriente, ένα από τα αγαπημένα στέκια του Πέδρο Αλμοδόβαρ και της Βικτόρια Αμπρίλ. Πίσω ακριβώς από το παλάτι υπάρχει το υδραγωγείο. Ρίξτε μια ματιά προς τα κάτω, θα σας πιάσει σίγουρα ίλιγγος. Δεν είναι τυχαίο πως είναι ο αγαπημένος τόπος (μακριά από μας) αυτοκτονίας των απελπισμένων αυτού του κόσμου.

Διώξτε μακριά κάθε τέτοια σκέψη και μπείτε μέσα στο μοναδικό πάρκο του Buen Retiro (Ρετίρο). Εκατοντάδες σπάνια είδη δέντρων και φυτών ανάμεσα σε μικρές λίμνες θα σας χαλαρώσουν, ενώ οι ερωτευμένοι μπορείτε να νοικιάσετε ένα βαρκάκι και να ρομαντζάρετε. Λίγο πιο κάτω από τη νότια είσοδο του Ρετίρο βρίσκεται ο σιδηροδρομικός σταθμός Atocha (Ατότσα). Αν περάσετε από εκεί, κάντε τον κόπο να μπείτε μέσα και θαυμάστε την όαση (κυριολεκτικά) που έχουν δημιουργήσει οι Ισπανοί μέσα στην πόλη.

Ο σιδηροδρομικός σταθμός της Ατότσα.

Η Μαδρίτη είναι γεμάτη από θέατρα, τα πιο όμορφα είναι το Teatro Real και το Teatro de la Zarzuela. Επίσης το ιστορικό κέντρο είναι γεμάτο μοναστήρια διάφορων ταγμάτων. Οι πιο θρησκευόμενοι μπορείτε να τα επισκεφθείτε, οι καλόγεροι είναι εξαιρετικά φιλόξενοι. Σε ότι αφορά τη σύγχρονη πόλη, ανεβείτε το Paseo de la Castellana (Καστεγιάνα), την κεντρική λεωφόρο που διασχίζει τη Μαδρίτη από νότο προς βορρά. Στην αρχή της βρίσκεται η Plaza Colon (Πλάθα Κολόν), με το υπέροχο συντριβάνι στη βάση του αγάλματος του Κολόμβου.

Συνεχίστε προς τα πάνω και θα έχετε μια πλήρη εικόνα του οικονομικού, επιχειρηματικού και εμπορικού ιστού με τα τεράστια κτίρια και τους ουρανοξύστες όπου εδρεύουν οι μεγάλες εταιρείες και οι τράπεζες. Θα καταλήξετε στους περίφημους κεκλιμένους πύργους Torres KIO, ένα από τα σύγχρονα σύμβολα της πόλης, που μαζί με την Πλάθα Καστίγια οριοθετούν την βόρεια είσοδο της Ισπανικής πρωτεύουσας. Λίγο πριν φτάσετε εκεί, στα δεξιά σας δεσπόζει ο επιβλητικός όγκος του Santiago Bernabeu, το γήπεδο της Ρεάλ Μαδρίτης.

Οι πύργοι ΚΙΟ και η Πλάθα Καστίγια.

Βέβαια όλα αυτά τα μέρη απαιτούν αρκετό χρόνο και διάθεση. Αν όμως έχετε διάθεση και σας λείπει ο χρόνος, τότε προτείνουμε τις εξής δυο επιλογές: μια καλλιτεχνική επίσκεψη στο Πράδο και στο Ρέινα Σοφία (έστω και σύντομη, αξίζει τον κόπο) και έναν περίπατο από την Πλάθα Μαγιόρ μέχρι το βασιλικό παλάτι.

Για να γυρίσεις όλα αυτά τα υπέροχα αξιοθέατα και να ζήσεις κάθε γωνιά της Μαδρίτης υποστηρίζοντας παράλληλα την Εθνική μας ομάδας, δες τα ταξιδιωτικά πακέτα του Mundialistas.gr και ετοίμασε βαλίτσες.

4. Ο ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Ξεκινάμε με το Πράδο. Πρόκειται για το πλέον φημισμένο Μουσείο της Ισπανίας και για μια από τις σημαντικότερες Πινακοθήκες στον κόσμο. Στεγάζει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές Ευρωπαϊκής τέχνης από τον 12ο έως και τον 19ο αιώνα (γύρω στα 8.600 έργα).

Η κεντρική είσοδος του Πράδο με το άγαλμα του Μπελάθκεθ.

Το Πράδο είναι φημισμένο κυρίως για τέσσερις μεγάλες συλλογές: των Ισπανών Μπελάθκεθ (Diego Velazquez) και Γκόγια (Francisco Goya), του δικού μας Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco) και του Ολλανδού Μπος (Hieronymus Bosch). Επίσης μπορείτε να θαυμάσετε έργα πολλών μεγάλων της ζωγραφικής, όπως οι Ρούμπενς, Ραφαήλ, Τισιανός, Μουρίγιο, Μποτιτσέλι, Καραβάτζιο, Ρέμπραντ, Ντίρερ, Φρα Αντζέλικο κ.ά.

Το Μουσείο χτίστηκε το 1819 και βρίσκεται στο νότιο μέρος της πόλης, στο Paseo del Prado, πολύ κοντά στις άλλες δυο πινακοθήκες (Ρέινα Σοφία και Τίσεν), λίγο πιο πάνω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Ατότσα, στη δυτική μεριά του πάρκου Ρετίρο. Είναι ανοιχτό καθημερινά Δευτέρα έως Σάββατο από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ (Κυριακές από τις 10 μέχρι τις 7). Χρήσιμο είναι να γνωρίζετε ότι μισή ώρα πριν το κλείσιμο απαγορεύεται η είσοδος. Το εισιτήριο κοστίζει 14 Ευρώ, ενώ τις δυο τελευταίες ώρες η είσοδος είναι ελεύθερη. Επίσης αν είστε φοιτητής, δημοσιογράφος, ανήλικος ή άνω των 65, περνάτε ελεύθερα.

Η “Γκερνίκα” του Πικάσο στο μουσείο “Ρέινα Σοφία”.

Αν παρόλα αυτά προτιμήσετε το Ρέινα Σοφία (η πρόκληση της Γκερνίκα είναι μεγάλη), εκεί κυριαρχεί η μοντέρνα ζωγραφική με πιο αντιπροσωπευτικά τα έργα του Πικάσο, του Νταλί και του Μιρό. Το Μουσείο είναι ανοιχτό Δευτέρα έως Σάββατο από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ (Κυριακές 10-7) και η είσοδος κοστίζει 8 Ευρώ (4 Ευρώ για τους φοιτητές). Προσοχή! Το Ρέινα Σοφία είναι κλειστό τις Τρίτες.

5. ΑΠΟ ΤΗΝ PLAZA MAYOR ΣΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ORIENTE

Πίσω από την Puerta del Sol, την πλατεία του Δημαρχείου στο κέντρο της Μαδρίτης, υπάρχει μια από τις πιο όμορφες πλατείες της Ευρώπης, η Πλάθα Μαγιόρ. Έχει σχήμα ορθογώνιου (129μ Χ 94μ) και είναι κλειστή από τριώροφη συνεχόμενη κατασκευή του 1790. Συνολικά την πλατεία «κοιτούν» 237 υπέροχα μπαλκόνια. Η «πλάθα» χτίστηκε στη διάρκεια της Αυστριακής περιόδου και στο κέντρο της δεσπόζει το άγαλμα του έφιππου Φίλιππου του 3ου.

Η υπέροχη Πλάθα Μαγιόρ στο ιστορικό κέντρο της Μαδρίτης.

Υπάρχουν 9 τοξωτές είσοδοι, ενώ τα ισόγεια της πλατείας είναι γεμάτα παραδοσιακά μπαρ και εμπορικά καταστήματα. Μην χάσετε την ευκαιρία να καθίσετε στα «τραπεζάκια έξω» και να πιείτε μια μπύρα ή ένα κρασί με μια ή περισσότερες «τάπας» (τοπικοί μεζέδες). Ψάξτε στη βόρεια μεριά της πλατείας τα περίφημα μπαρ μέσα στον βράχο, που μοιάζουν με σπήλαια (Cuevas). Μοναδική εμπειρία, ειδικά αν γίνετε ντίρλα με κόκκινο κρασί!

Μετά περπατήστε την Calle Mayor προς τα κάτω (γεμάτη από καταστήματα για αγορές κάθε γούστου) και στο τέλος της στρίψτε αριστερά, στην Plaza de Oriente. Εκεί βρίσκονται οι προτομές των Ισπανών βασιλέων και ακριβώς απέναντι ορθώνεται επιβλητικό το παλάτι του Οριέντε, η επίσημη κατοικία του Βασιλιά της Ισπανίας. Το Palacio Real πρωτοχτίστηκε τον 16ο αιώνα, αλλά αυτό που υπάρχει σήμερα είναι νεότερη κατασκευή (1755), αφού το αρχικό χτίσμα καταστράφηκε από πυρκαγιά.

Το Palacio Real της Μαδρίτης, απέναντι από την Plaza de Oriente.

Το εσωτερικό του είναι διακοσμημένο με έργα των Μπελάθκεθ, Γκόγια και Καραβάτζιο. Εκεί σώζεται και εκτίθεται το μοναδικό στον κόσμο ολοκληρωμένο έγχορδο κουιντέτο του Στραντιβάριους. Μπορείτε να επισκεφθείτε το παλάτι, όμως δεν υπάρχει σταθερό ωράριο, αφού αυτό εξαρτάται από τις επίσημες τελετές που λαμβάνουν χώρα στους χώρους του.

Η βασιλική οικογένεια πάντως δεν το χρησιμοποιεί πλέον σαν κατοικία, προτιμά το μικρότερο παλάτι της Θαρθουέλα στις παρυφές της πόλης. Από την πίσω μεριά του παλατιού, στα δυτικά, εκτείνονται οι περίφημοι κήποι Campo del Moro (η πεδιάδα του Μαυριτανού), λόγω του ότι εκεί στρατοπέδευσαν το 1109 οι αραβικές δυνάμεις, προσπαθώντας να ανακαταλάβουν την πόλη της Μαδρίτης από τους χριστιανούς. Ο περίπατος την ώρα του ηλιοβασιλέματος είναι μοναδικός.

Οι κήποι “Campo del Moro” στο δυτικό μέρος του Palacio Real.

Στη βόρεια πλευρά βρίσκονται οι κήποι του Σαμπατίνι (Jardines de Sabatini), που ονομάζονται έτσι από τον σχεδιαστή τους, έναν από τους αρχιτέκτονες του παλατιού. Από την αντίθετη μεριά, στο Νότο, υψώνεται ο Καθεδρικός ναός της πόλης, η Catedral de la Almudena. Παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής, κάντε μια μικρή στάση στο Café de Oriente για έναν απογευματινό καφέ και αν είστε τυχεροί, θα δείτε να πετούν στο εσωτερικό του μικρά μελωδικά πουλιά, που δίνουν ένα ιδιαίτερο χρώμα στον χώρο.

Όσοι πάντως βρεθείτε για αρκετές μέρες στην ισπανική πρωτεύουσα, εκμεταλλευτείτε το γεγονός πως σε μια ακτίνα 100 χιλιομέτρων γύρω από την πόλη βρίσκονται υπέροχοι προορισμοί για ημερήσιες εκδρομές, όπως το Τολέδο, η Σεγόβια, το Αρανχουέθ, η Άβιλα και το μοναστήρι του Ελ Εσκοριάλ με τους τάφους των Ισπανών βασιλέων. Για τους φυσιολάτρες συνιστούμε μια εκδρομή στην Sierra de Madrid με τα μοναδικά μονοπάτια, τα υπέροχα δάση και τις φυσικές λίμνες.  

6. ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Η Άβιλα με τα εκπληκτικά της τείχη βρίσκεται 115 χιλιόμετρα δυτικά της Μαδρίτης. Αν την επισκεφθείτε, φροντίστε να μείνετε εκεί τη νύχτα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο φωταγωγημένο μνημείο του κόσμου και το θέαμα είναι πραγματικά απίστευτο.

Το Τολέδο, χτισμένο στις όχθες του Τάχο, βρίσκεται 71 χιλιόμετρα νότια της Μαδρίτης. Επισκεφθείτε το ιστορικό κέντρο, τον γοτθικό ναό, το εντυπωσιακό Αλκάθαρ (παλάτι-φρούριο) και το σπίτι-μουσείο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Φεύγοντας, αγοράστε ένα σπαθί (μικρό ή μεγάλο!) για ενθύμιο.

Το μοναστήρι του Σαν Λορένθο δε ελ Εσκοριάλ βρίσκεται 47 χιλιόμετρα βόρεια της Μαδρίτης. Σε αυτό έχουν ταφεί όλοι οι Ισπανοί βασιλείς, ενώ σε μικρή απόσταση (10 χιλιόμετρα προς βορρά) δεσπόζει ο τεράστιος σταυρός ύψους 150 μέτρων στην Valle de los Caidos (κοιλάδα των πεσόντων), όπου είναι θαμμένα 33.872 θύματα του ισπανικού εμφύλιου, μαζί με τον δικτάτορα Φράνκο.

Η Σεγόβια βρίσκεται 90 χιλιόμετρα βόρεια της Μαδρίτης. Θα μείνετε άφωνοι μπροστά στο ρωμαϊκό υδραγωγείο με τα 818 μέτρα μήκος, τα 25.000 γρανιτένια τούβλα και τις 170 καμάρες. Επισκεφθείτε οπωσδήποτε το Αλκάθαρ, που δεσπόζει πάνω σε έναν βράχο και θυμίζει μεσαιωνικό παραμύθι.

7. ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ

Η Μαδρίτη είναι μια μοντέρνα μεγαλούπολη, με τα θετικά και τα αρνητικά της. Όσοι την επισκεφθείτε, καλό είναι να γνωρίζετε πως αν δεν ξέρετε ισπανικά, θα αντιμετωπίσετε προβλήματα συνεννόησης. Οι ξένες γλώσσες αποτελούν είδος πολυτελείας, αν και οι νεώτερες γενιές το προσπαθούν φιλότιμα. Αλλά ακόμα και αυτούς που μιλάνε, χρειάζεται κάποια προσπάθεια να τους καταλάβετε, λόγω (ελεεινής) προφοράς. Αυτό βέβαια συνήθως αντισταθμίζεται από την ευγένεια και την φιλόξενη διάθεση – σε γενικές γραμμές – των κατοίκων. 

Η Plaza Colon με το άγαλμα του Κολόμβου και τη μεγαλύτερη ισπανική σημαία στον κόσμο. Από εκεί ξεκινάει το Paseo de la Castellana.

Μπορείτε να κινηθείτε άνετα μέσα στην πόλη. Οι συγκοινωνίες είναι καλά οργανωμένες και το Μετρό της πόλης άρτιο. Αποφύγετε όμως να το χρησιμοποιήσετε τη νύχτα με κατεύθυνση απομακρυσμένους σταθμούς. Σε τέτοια περίπτωση προτιμήστε ένα ταξί, είναι σχετικά φτηνά και σε πάνε ακριβώς εκεί που θα τους πεις. Επίσης μην κυκλοφορείτε το βράδυ στα δαιδαλώδη στενά του ιστορικού κέντρου με πολλά χρήματα επάνω σας. Δεν υπάρχει λόγος να προκαλέσετε την τύχη σας.

Οι θεριακλήδες δεν θα συναντήσετε ιδιαίτερα προβλήματα, αφού οι Ίβηρες είναι πραγματικά φουγάρα και η απαγόρευση είναι πολύ περιορισμένη. Αυτό όμως που πρέπει να προσέξετε είναι πως στη Μαδρίτη δεν υπάρχουν τα περίπτερα όπως τα ξέρουμε εδώ στην Ελλάδα. Τσιγάρα μπορεί κάποιος να αγοράσει στα ειδικά καταστήματα καπνού με την επιγραφή “Estanco” ή “Tabacos” μέχρι τις 8 το βράδυ. Από εκεί και μετά μόνο από ειδικά μηχανήματα στα μπαρ και μόνο τις πιο γνωστές μάρκες.

Η οδός Αλκαλά, μαζί με την Γκραν Βία, είναι οι δυο πιο εμπορικοί δρόμοι της Μαδρίτης.

Επίσης όσοι κυκλοφορείτε με νοικιασμένο αυτοκίνητο, μην παραξενευτείτε όταν προσπαθήσετε να παρκάρετε και δείτε κάποιον να σας δίνει οδηγίες. Πρόκειται για άτομα που ζουν από αυτό. Μην τους αποπάρετε, απλά δώστε τους κανένα ψιλό και θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

8. ΠΟΥ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΤΕ

Η νυχτερινή ζωή της Μαδρίτης προσφέρει τα πάντα. Διασκέδαση, φαγητό, χορό, μπαρ, κλαμπ, καφέ, λάτιν, φλαμένκο, ότι ζητήσετε, μπορείτε να το βρείτε. Η πόλη είναι τεράστια και οι επιλογές άπειρες. Εμείς θα σας προτείνουμε συγκεκριμένες συνοικίες και μέρη, αλλά η τελική απόφαση είναι δική σας. Πάμε λοιπόν…

Οι 4 ουρανοξύστες στην βόρεια έξοδο της Μαδρίτης, γνωστοί ως “Cuatro Torres Business Area”. Κατασκευάστηκαν από την εταιρεία του Φλορεντίνο Πέρεθ την εποχή των “galacticos”, γι’ αυτό έχουν τα προσωνύμια Φίγκο, Ρονάλντο, Ζιντάν και Μπέκαμ.

Για φαγητό:

 – Vinoteca: Υπέροχες κροκέτες σπανάκι και χαμόν. Στο κέντρο, Plaza de Santa Ana.

 – Juana la Loca: Καταπληκτική τορτίγια (ισπανική ομελέτα) με καραμελωμένο κρεμμύδι. Στο κέντρο, Στάση Μετρό La Latina.

– El Viajero, La Musa: Με τοπικούς μεζέδες (τάπας). Στο κέντρο, Στάση Μετρό La Latina. Γενικότερα στη συγκεκριμένη περιοχή θα βρείτε πολλά τέτοια παραδοσιακά μπαρ με καλή κουζίνα. Η περιοχή La Latina θυμίζει τα δικά μας Γκάζι και Ψυρρή.

– Casa Mingo: Κορυφαίο κοτόπουλο στα κάρβουνα και παραδοσιακή sidra (μηλίτης) σε έναν υπέροχο χώρο. Στην στάση μετρό Plaza de España, δίπλα στον ποταμό Μανθανάρες.

– Καλή κουζίνα και τάπας μπορείτε επίσης να βρείτε στην οδό Fuencarral, στην περιοχή της Chueca. Αν φτάσετε μέχρι εκεί, δοκιμάστε οπωσδήποτε τον καπνιστό σολομό και την καβουρόψιχα και γευτείτε την τοπική σανγκρία. Το μέρος είναι το κέντρο των gay της πόλης και τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί σε μια από τις πλέον κοσμοπολίτικες περιοχές της Μαδρίτης.

– Churros με σοκολάτα για όλους τους ξενύχτηδες. Μπορείτε να τα βρείτε σε όλη τη Μαδρίτη, πιο εύκολα όμως στο κέντρο (Πουέρτα δελ Σολ).

Οι κήποι του Σαμπατίνι στη βόρεια πλευρά του Palacio Real.

Για ποτό:

– Café Madrid: Ωραία ατμόσφαιρα και όμορφη διακόσμηση με τα παραδοσιακά ζωγραφιστά ισπανικά πλακάκια. Βρίσκεται στο κέντρο, κοντά στην Plaza de Santa Ana και συνδυάζεται καλά με το Vinoteca.

– Delic: Το καλύτερο mojito της Μαδρίτης, στο κέντρο, Στάση Μετρό La Latina.

– Calle Huertas: Πολλά μικρά μπαράκια, επίσης κοντά στην Santa Ana.

Για χορό:

Στη Μαδρίτη είναι δύσκολο να βρείτε μέρος που να μην παίζει μόνο ισπανική και latin μουσική.

– Joy Eslava: Κλασική ντίσκο για τουρίστες με beat μουσική. Στην οδό Arenal, Στάση Μετρό Sol.

– Palacio de Gaviria: 4 αίθουσες με διαφορετική μουσική: Tango, Latin, Happy House και ισπανική. Επίσης στην οδό Arenal, δίπλα στην Puerta del Sol.

– Lolita: Κοντά στο Bernabeu, με δυο ορόφους. Κάτω ισπανική μουσική, πάνω ρετρό ξένη μουσική.

– Moma bar: Λίγο πιο κυριλέ και αρκετά μεγάλο, με ισπανική και ξένη μουσική. Στη μέση του Paseo de la Castellana.

Το Cafe de Oriente, ίσως το πιο όμορφο καφέ της Μαδρίτης.

Για καφέ:

Υπάρχουν πολλά ανοιχτά υπαίθρια καφέ σε όλη τη Μαδρίτη. Απολαυστικός, όπως είπαμε και πριν, είναι ο καφές στην Plaza de Oriente, είτε στο Café de Oriente, είτε σε κάποιο άλλο από τα καφέ της πλατείας. Άλλη όμορφη γωνιά είναι λίγο πιο πέρα, δίπλα από τον Καθεδρικό, στο San Isidro. Τις Κυριακές προτιμήστε την Plaza Mayor.

Για ψώνια:

Για γρήγορα ψώνια είναι must το El Corte Ingles (αλυσίδα πολυκαταστημάτων). Έχει τα πάντα. Στην Gran Via θα βρείτε τα κλασικά Zara, Mango, H&M κλπ. Εκεί βρίσκεται και το Fnac, με CD και βιβλία για τους ισπανόφωνους.

Πιο κυριλέ μαγαζιά θα βρείτε στις περιοχές Salamanca, Serrano και Ortega y Gasset. Επίσης η οδός Goya είναι γεμάτη καταστήματα. Για τις κυρίες, μικρές και μεγάλες: Θα βρείτε Tous και Longchamp σε εξαιρετικές τιμές. Όσο για παπούτσια, κοιτάξτε στην οδό Augusto Figueroa και στην περιοχή της Chueca.

Το Palacio de Deportes de la Comunidad de Madrid, το γήπεδο που θα φιλοξενήσει τους αγώνες της Εθνικής μας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του μπάσκετ.

Εδώ τελειώνει η μικρή μας περιήγηση στην πρωτεύουσα της Ισπανίας. Ελπίζουμε τα στοιχεία που σας δώσαμε να σας φανούν χρήσιμα αν ταξιδέψετε εκεί με την Εθνική ομάδα μπάσκετ ή χωρίς αυτήν. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στο διαδίκτυο, οι σχετικές ιστοσελίδες είναι άπειρες. Και φυσικά, επισκεφθείτε το mundialistas.gr για να ενημερωθείτε για τα ταξιδιωτικά πακέτα ενόψει Μουντομπάσκετ, καθώς και την διαθεσιμότητα των εισιτηρίων των αγώνων και των πτήσεων. Από εμάς, καλό σας ταξίδι!

Βίντεο: Μια διαφορετική περιήγηση στο κέντρο της Μαδρίτης με τη βοήθεια των skateboards.