ΤΑΞΙΔΙ

Αλόννησος: Οι 17 προτάσεις που πρέπει να ακολουθήσεις

Αυτό το μακρόστενο νησί των Σποράδων μπορεί να είναι άγνωστο αλλά έχει πολλά μυστικά που πρέπει να γνωρίσεις. Έχει και φώκιες.

Αν έχεις πάει Σποράδες ξέρεις ότι μιλάμε για κάτι εντελώς διαφορετικό από τις Κυκλάδες. Νησιά που είναι ασφυκτικά γεμάτα από πράσινο και δέντρα σε σημείο να φτάνουν μέχρι την θάλασσα. Η Αλόννησος είναι ένα νησί που δεν θα πας να παρτάρεις, ούτε να ξενυχτίσεις. Είναι ένα νησί όμως που έχει υπέροχα τοπία, καλό ψαρί και μια Χώρα με εκπληκτική θέα στο Αιγαίο.

Πληροφορία γενικής γνώσης: Αν αναρωτιέσαι πως γίνεται και τα νησιά αυτά έχουν τόσο πράσινο, θα σε μάθω ότι και τα τρία  ήταν μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας και χωρίστηκαν.

 

Στην Αλόννησο θα δεις παραλιάρες. Παρθένες κατά κύριο λόγο με λιγοστές να είναι και οργανωμένες. Μια από αυτές είναι ο Ρουσούμ Γυαλός με το κατάλευκο βότσαλο και τα πολλά ταβερνάκια για να απολαύσεις το τοπίο.

Στο νότιο τμήμα και κοντά στην Χώρα θα βρεις τον  Μεγάλο Μουρτιά. Από τις πιο δημοφιλής παραλίες του νησιού με ψιλό βοτσαλάκι. Αν όμως θες την ψάξεις την δουλειά τότε πρέπει να ρωτήσεις τους ντόπιους πως να πας στον Μικρό Μουρτιά. Ήσυχη και ειδυλλιακή παραλία.

Αν τώρα θες μια παραλία όπου συμβαίνει αυτό που σου περιέγραψα πριν με τα δέντρα που φτάνουν μέχρι την θάλασσα θα πρέπει να πας στο Βύθισμα και στις Σπαρτίνες. Στην δεύτερη μάλιστα μπορείς να κάνεις και γυμνισμό.

Όχι ότι σε αυτό το σημείο η Μηλιά πάει πίσω αν αναλογιστείς ότι ουσιαστικά είναι μια παραλία που σκάει μέσα από ένα πευκόδασος. Πιο γνωστή είναι η Χρυσή Μηλιά που μαζεύει και αρκετό κόσμο. Τον περισσότερο νεαρόκοσμο όμως θα τον δεις στον Λεφτό Γιαλό με το κατάλευκο βότσαλο και τα καταγάλανα νερά.

Αν νομίζεις ότι τελειώσαμε με τις παραλίες είσαι γελασμένος. Τούτο το νησί έχει τρεις παραλίες καρτ ποστάλ. Ο Τζώρτζης Γιαλός είναι μια παραλία που θα μπορούσε άνετα να είναι πίνακας του Μπομπ Ρος. “Και τώρα ας φανταστούμε εδώ μια μικρή παραλιούλα”. Το πράσινο και το μπλε στις πιο έντονες αποχρώσεις τους.

Κι αν ο Τζώρτζης έχει μόνο δύο, το Κοκκινόκαστρο νικάει σε αριθμό χρωμάτων. Μία παραλία με ένα ολόκληρο δάσος από πίσω της, που όμως όταν συναντιούνται τους χωρίζει μια σειρά από κατακόκκινα βράχια. Βγάλε φωτογραφική και τράβα φωτογραφίες.

Τελευταίο σου άφησα τον Άγιο Δημήτριο. Κατάλευκη άμμος σε καταγάλανα νερά που όμως μπαίνουν μέσα στην θάλασσα όχι σε ίσια γραμμή αλλά σαν τρίγωνο.

Η Αλόννησος διαθέτει όμως και μια από τις πιο όμορφες χώρες που έχεις δει. Χτισμένη ψηλά, με 360 μοίρες θέα και πολλά cafe για να την απολαύσεις. Εννοείται ότι εδώ θα δεις το ηλιοβασίλεμα και θα σου μείνει αξέχαστο.

Αν πας Ιούλιο επιβάλλεται να δεις στην Χώρα την αναπαράσταση του αλωνίσματος που ουσιαστικά είναι ένα τεράστιο γλέντι.

Αν τώρα πας οποιαδήποτε άλλη περίοδο, θα πρέπει να αφεθείς στα σοκάκια, τα απότομα σκαλοπάτια και τα παραδοσιακά λιθόκτιστα σπίτια. Εκεί κάπου ανάμεσα θα βρεις το Πιπέρι, το Χαγιάτι και το Drunk Seal. Στο τελευταίο θα βρεις εξαιρετικά cocktails.

Στην Χώρα πρέπει να πας και στο καφενείο Θεοδώρα για ελληνικό καφέ, σκοπελίτικη τυρόπιτα που φτιάχνεται εκείνη την ώρα και ότι άλλο μεζεδάκι τραβάει η όρεξη σου. Όλα αυτά για να συνοδεύουν το κρασί και το τσίπουρο υπάρχουν.

Για φαγητό θα πας στο Κάστρο με εκπληκτική θέα και ακόμα πιο εκπληκτικό κοντοσούβλι.

Τώρα αν θες ψαρικά και θέα στο λιμανάκι θα πας στην Τασία στην Στενή Βάλα. Το ψάρι σπαρταράει, οι μερίδες είναι τεράστιες και τα πιάτα της μαγικά.

Γενικά προσπάθησε να βρεις μαγαζί που να έχει φρέσκο τόνο, μιας και πιάνουν αρκετά συχνά οι ψαράδες της περιοχής. Ειδικά τα μαύρα λιγκουίνι με τόνο είναι ένα υπερθέαμα. Για αστακούς, καβούρια και τις μακαρονάδες που τα πλαισιώνουν δεν λέμε κουβέντα. Όπου τα βρεις φρέσκα με κλειστά μάτια. Επίσης όπου δεις πίτα, φουσκάκια και χαμαλιά πέσε με τα μούτρα.

Πήγαινε και μια βολτούλα στην Κυρά Παναγιά όπου σώζεται το παλιό λιοτρίβι και ο ανεμόμυλος. Είναι ένα παρθένο μέρος που πραγματικά μυρίζει θυμάρι και ρίγανη .

Σε όλα αυτά που άκουσες πριν βάλε ότι έτσι όπως κολυμπάς μπορεί να δεις κάποια θαλάσσια χελώνα, κανά δελφίνι ή ακόμα και την μεσογειακή φώκια Μονάχους Μονάχους. Μπορείς να πας στο Θαλάσσιο Πάρκο με το καραβάκι.

Πήρες πολλές σημειώσεις για το ταξίδι σου, αλλά αφήσαμε για το τέλος την καλύτερη. Κάθε μέρα στο νησί μπορεί να είναι μια σπουδαία μέρα, ζήσε την, παρέα με μια ΑΛΦΑ.