ΤΑΞΙΔΙ

Αίγινα: Οι 23 προτάσεις που πρέπει να ακολουθήσεις

Μια ώρα μακριά από την Αθήνα, το νησί του Αργοσαρωνικού αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για μια γρήγορη απόδραση από την πόλη.

Είναι Παρασκευή, μέσα Ιουλίου και το θερμόμετρο δείχνει 30+ βαθμούς κελσίου. Είσαι στο γραφείο και ονειρεύεσαι ακρογιαλιές δειλινά….

Σου έχω τη λύση, πάρε το τελευταίο καράβι από τον Πειραιά και σε 1 ώρα και 1 τέταρτο θα βρίσκεσαι στο νησί που συζητήθηκε όσο κανένα άλλο τις τελευταίες μέρες λόγω του Γιάνη κι εγώ θα σου πω όλα (μου) του τα μυστικά. (Αί) γινες!

 

Η Αίγινα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του Αργοσαρωνικού και οφείλει την ονομασία του, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, στην κόρη του Θεού Ασωπού Αίγινα, την οποία ερωτεύτηκε ο Δίας και την απήγαγε στο νησί Οινώνη που μετονομάστηκε σε Αίγινα.

Στάση πρώτη για να αποκτήσεις την κόκκινη μύτη (must) του καλοκαιριού και να νιώσεις την αλμύρα στα μαλλιά σου. Βουτιές από τα βράχια της Δεξαμενής στην Αγία Μαρίνα. Ξανά και ξανά όπως έκανες μικρός μέχρι να πονέσουν τα αυτιά σου.

Extra tip: μη ξεχάσεις να γευτείς γιαούρτι με γλυκό φιστίκι στο εστιατόριο Πανόραμα, του κυρίου Σταύρου, λίγα μέτρα από τη δεξαμενή. Ενίοτε σερβίρεται και σε πιατάκι γαλέρα – cult και σούπερ νόστιμο.

Στάση Δεύτερη- δώσε προσοχή!

Είτε είσαι ντόπιος είτε επισκέπτης το μεσημέρι θα σε βρει να πίνεις τη μία μέρα ούζο στην ταβέρνα Αιγινήτισσα στο δρόμο προς την Πέρδικα, απολαμβάνοντας τη δύση του ήλιου και την άλλη δοκιμάζοντας τα απίθανα πιάτα – με highlight το εξαιρετικό κριθαρώτο – του ουζερί Σκοτάδης στην παραλία της Αίγινας.

Αν πάλι βρεθείς στο γραφικό λιμανάκι της Πέρδικας να φας τις τοπικές Κατσούλες, (ψάρι που το βρίσκεις στο Σαρωνικό) στο Μίλτο.

Και για να μη λες ότι σου έχω αποκαλύψει ένα σημείο για βουτιές και δη ανοργάνωτο, σε πάω σε 3 ακόμη παραλίες οργανωμένες για να μην ακούς και γυναικεία γκρίνια.

Κάνε μπάνιο μέχρι να δύσει ο ήλιος στις παραλίες Σαρπά ή Κλειδί στη Πέρδικα. Ξαπλώστρες, lounge μουσική, καθαρά νερά και ο καλύτερος ντάκος που έχεις γευθεί.

Στο δρόμο προς την Πέρδικα θα συναντήσεις και την εξίσου οργανωμένη παραλία του beach bar Αιγινήτισσα όπου έχει και ειδικό γήπεδο ξυλορακέτας! Αν είσαι φανατικός του αθλήματος μπορείς να πάρεις μέρος και στο ετήσιο τουρνουά. Ψήθηκες ή όχι ακόμη?

Cocktail Alert! Δοκίμασε το Mojito Φιστίκι, πατέντα του Στέλιου και της Ρίας και θα παραμιλάς. Κλασικό Mojito με γλυκό του κουταλιού φιστίκι. Ο μύθος λέει ότι ένα βράδυ μία παρέα τελείωσε όλο το γλυκό και μετά έτρεχαν πανικόβλητοι στην πόλη να αγοράσουν και να φέρουν πίσω στο beach bar για να πιούν κι άλλο (μάντεψε ποιος).

Με τούτα και με κείνα δε σου έχω γεμίσει τα απογεύματα ακόμη! Πάρε ανάσα και βάλε τα πάνινα αθλητικά σου γιατί το νησί έχει να σου δείξει ακόμη πολλά.

Μία βόλτα στα σοκάκια θα σε κάνει να αγαπήσεις τη χώρα της Αίγινας λίγο παραπάνω και να τη βάλεις για πάντα στην καρδιά σου. Νεοκλασικά στα χρώματα της ώχρας, αυλές που μυρίζουν γιασεμί και χρωματιστές πόρτες με κόκκινες και λευκές βουκαμβίλιες συνθέτουν ένα πολύχρωμο μωσαϊκό ιδανικό για απογευματινή βόλτα. Κάπου εκεί θα δεις και το σπίτι μας.

Stop! Αν δε σου αρέσουν τα μαγαζιά, κάτσε για καφέ στη Ρέμβη (φίλος ακόμα κλαίει που δεν υπάρχει πια η γαβάθα κρύας σοκολάτας) ή στη Νήσο στο λιμάνι του νησιού και άσε την κοπέλα σου να αλωνίζει στα στενά. Highlight το μαγαζί με τα αξεσουάρ «Fistiki» (δε το περίμενες το όνομα ε?). 

Αν δε θες καφέ εναλλακτικά και καλοκαιρινά, δοκίμασε το παγωτό στο παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο «Αιάκειον».

Τα βράδια στο νησί είτε είσαι ζευγάρι είτε παρέα θα το περάσεις ακούγοντας ροκιές στον κήπο στα Περδικιώτικα ή με τις ελληνικές βραδιές στο Βαρτάν.

Αν πέσεις μάλιστα στο 4ήμερο 25-28 Ιουλίου, θα είσαι παρών και στο φεστιβάλ ‘Four Days in Aegina’ που φέτος διοργανώνεται για δεύτερη φορά στο νησί.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Hey everybody! #staytuned !!! #fda #fourdaysinaegina #perdikiotika #kormoranos #musicfestival #festival #perdikiotikabar

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Perdikiotika (@perdikiotika) στις

 

Στην Αίγινα θα χρειαστείς αμάξι για να την γυρίσεις ολόκληρη. Αν οδηγείς δίκυκλο αξίζει τον κόπο να το φέρεις μαζί ενώ προς ενημέρωση σου στο νησί υπάρχει σίγουρα 1 vespa / κάτοικο. Επιβεβαιώνω.

Με το δίκυκλό σου θα απολαύσεις τη βόλτα στον παραλιακό δρόμο όταν δύει ο ήλιος, από την πόλη της Αίγινας μέχρι την Αγία Μαρίνα, θα φτάσεις μέχρι το μοναδικό Ναό της Αφαίας, και στον γυρισμό μπορείς να επισκεφτείς το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου ενώ μπορείς να πας και λίγο πιο δίπλα και να περπατήσεις στην Παλιαχώρα, τη μεσαιωνική καστροπολιτεία της Αίγινας.

Bonus βόλτα: Ο αρχαίος Ελαιώνας της Αίγινας. Εκεί έκανε τη περιβόητη φωτογράφιση ο οίκος Hermes ενώ πολλοί δε γνωρίζουν την ύπαρξη του. Είναι ένας τόπος σπάνιας φυσικής ομορφιάς με ελαιόδεντρα τετρακοσίων ετών.

 

Ανηφορίζεις πάνω από το Μαραθώνα, περίπου μία ώρα περπάτημα. Θα χρειαστείς καλά παπούτσια και καλή παρέα. Η γαλήνη του τοπίου και η ομορφιά θα σε αποζημιώσουν ενώ στο βάθος θα δεις να αχνοφαίνεται η κορυφή του Όρους. Αν έχει σύννεφα- το πιο πιθανό είναι να ακολουθήσει βροχούλα.

Οπωσδήποτε να πας στη Μονή, το γειτονικό νησάκι της Αίγινας. Η πρόσβαση γίνεται από τη γραφική Πέρδικα με καραβάκι. Σε 15’ θα είσαι στο μικρό παράδεισο στον οποίο κατοικούν παγώνια και κρι κρι.

Και έχω τόσα να σου πω ακόμη.

Μην ξεχάσεις να:

– Φας κλασικό σουβλάκι με λαδωμένη πίτα στον Μαύρο Γάτο

– Δεις μια ταινία στο θερινό σινεμά Ακρογιάλι. Θα βλέπεις ταινία και θα μυρίζεις το ιώδιο. Πιο καλοκαίρι πεθαίνεις!

– Φας φρέσκο χλωρό φιστίκι.

– Φας γαλακτομπούρεκο από το ζαχαροπλαστείο Παγούδης μέσα στα στενά της χώρας.

– Κάνεις μια βόλτα με τις παραδοσιακές άμαξες με τα άλογα.

Τα καλύτερα πράγματα στη ζωή δεν είναι πράγματα- cheesy μήνυμα για το τέλος του κειμένου και των διακοπών σου στο νησί μου.

Ένα μικρό βήμα αρκεί για να κάνεις τις διακοπές σου ακόμα πιο απολαυστικές.

Με τους δικούς σου ανθρώπους και μια παγωμένη ΑΛΦΑ στο χέρι, δώσε χρώμα στο καλοκαίρι σου.

Τέλος θα κάνω ένα φόρο τιμής στο παγωτατζίδικό λίγο πιο κάτω από το γήπεδο στην παραλία το οποίο είχε σπιτικό παγωτό (το καλύτερο παγωτό φιστίκι που έχω φάει ποτέ) και που έστελνε με τις συσκευασίες μέχρι και στο Βανκούβερ. Χωνάκι παγωτό με θέα το ηλιοβασίλεμα.

Μία φίλη μου αναρωτήθηκε πρόσφατα «Εσύ που έχεις αφήσει την καρδιά σου?» Η δική μου είναι κάπου εκεί, ανάμεσα στα στενά της χώρας, στα ηλιοβασιλέματα του Αυγούστου, τα γαλανά νερά, τη μυρωδιά του γιασεμιού και το γλυκό φιστίκι.