Shutterstock
ΤΑΞΙΔΙ

Πάρος: Οι 28 προτάσεις που πρέπει να ακολουθήσεις

Ένα νησί που τους χωράει όλους. Κι εκείνους που παρτάρουν κι εκείνους που θέλουν να βρουν απλά το καταφύγιό τους.

Είναι άσχημο να σου κολλάνε μια ταμπέλα. Ακόμα κι αν είσαι νησί. Η Πάρος για τους πολλούς είναι το νησί της πρώτης νιότης. Αυτό που επισκέπτεσαι με τους κολλητούς σου την πρώτη φορά που κάνεις διακοπές μακριά από το χέρι της μαμάς και εκεί που ανακαλύπτεις βασικά ότι οι πύλες της ακολασίας έχουν πράγματι οδό και αριθμό.

Μόνο που όσο περνούν τα χρόνια, το αλκοόλ δεν μοιάζει πια τόσο γλυκό και επιζητάς ακόμα και σε ένα τόσο busy νησί, την ηρεμία των Κυκλάδων, υπάρχει μια άλλη Πάρος. Εκείνη, που μπορεί να πατήσει mute στα πιτσιρίκια που φωνάζουν και να σε κερδίσει με την ομορφιά, τη γαλήνη και την υπεροχή της.

Το Oneman μάζεψε μερικές συμβουλές για το νησί αυτό. Τόσο για εκείνους που δεν την έχουν ακόμα ανακαλύψει, όσο και για τους άλλους, του απαιτητικούς, που την ξέρουν καλύτερα κι από την παλάμη του χεριού τους.

Οι πρώτες βόλτες στην Πάρο

Λίγη περιπέτεια στον Φάραγγα. Όχι στην πρώτη παραλία (την οργανωμένη), ούτε στη δεύτερη. Αν μπορείς να σκαρφαλώσεις κάποια βράχια θα βρεθείς σε μία παραλία μαγική. Πρέπει να πας οργανωμένος με νερό & ομπρέλες –εκτός και αν προλάβεις «βραχάκι» και έχεις ίσκιο.

Για βόλτα στις Λεύκες. Είναι ένα ορεινό παραδοσιακό χωριό, το ομορφότερο στο νησί, το οποίο φαίνεται ότι δεν έχει αγγίξει ο χρόνος. Περιήγηση στα σοκάκια, καφές και γλυκό στην Πεζούλα (στη Λιχουδιά), φαγητό στην Ταβέρνα του Κλαρίνου, ψώνια στο «YRIA Interiors», το οποίο είναι γεμάτο κεραμικά. Όσοι αγαπούν την ήσυχη Πάρο, έχουν τις Λεύκες στην καρδιά τους.

Για cocktail στη βεράντα του Agosta. Η Νάουσα έχει τη δική της ομορφιά και από αυτή τη βεράντα θα την ζήσεις μοναδικά. Πρόκειται για το μοναδικό bar το οποίο βλέπει θάλασσα και από τις δύο μεριές του και πίστεψέ με τα βράδια σου εκεί θα σου μείνουν αξέχαστα.

Μια μικρή εμπειρία το Stilvi στην Νάουσα. Μία υπέροχη αυλή με ακόμα πιο υπέροχο φαγητό και δροσερή μπάρα για να πιεις τα cocktails σου.

Στο Δαμιανό για κακαβιά. Αν είναι ένα φαγητό που πρέπει να τιμήσεις στο νησί, αυτή είναι η παραδοσιακή κακαβιά που θα βρεις στον Αμπελά και συγκεκριμένα στον Δαμιανό.

Ο χάρτης του νησιού

Χωρίς αέρα στη Χρυσή Ακτή. Όταν δεν φυσάει, η βραβευμένη Χρυσή Ακτή είναι η πιο μαγική παραλία. Για τους λάτρεις του windsurf το καλύτερο σημείο. Για τους υπόλοιπους, αξίζει να περπατήσεις μέχρι την άκρη της, να καθίσεις σε κάποιο βραχάκι και να νιώσεις την ενέργεια του νησιού . Η καλύτερη ώρα; Όταν δύει ο Ήλιος και το νησάκι απέναντι αποκτά υπέροχες αποχρώσεις λόγω  των πετρωμάτων. Ιδανική ώρα και για βουτιά.

Από νωρίς στη μικρή Santa Maria. Όσο κι αν έχεις ξενυχτήσει το βράδυ, το πιο πρωινό σου ξύπνημα, κάν’ το για μια θέση στην μικρή Santa maria. Απίστευτα κρυστάλλινα νερά και όλα όσα θες από το καλοκαίρι σου, σε μία και μόνο παραλία.

Στα 100 μέτρα από την μικρή Santa Maria, θα βρεις την ταβέρνα του Κατσουνά. Σε ένα όμορφο παριανό σπίτι με το εκκλησάκι και την αυλή του, οι άνθρωποι θα σου φτιάξουν μερικά από τα καλύτερα πιάτα του νησιού. Δοκίμασε τον ντάκο με τον τόνο, τους κολοκυθοκεφτέδες και την μακαρονάδα με την σκορπίνα.

Πρέπει οπωσδήποτε να πας

Για θαλασσινά στη Σιγή Ιχθύος, στη Νάουσα.

Για κοκτέιλ το δειλινό στο Bebop στην Παροικιά.

Όλη η γεύση των Κυκλάδων στο Siparos. Σίγουρα η ιδανικότερη επιλογή για φαγητό στο νησί. Μπορεί η πλακόστρωτη αυλή να φέρνει την παράδοση στο νου αλλά στο μενού θα βρεις το παλιό να ταιριάζει αρμονικά με το μοντέρνο. Οι πηγές μιλούν για το κριθαρότο θαλασσινών αλλά ό,τι και να δοκιμάσεις, δεν θα χάσεις.

Για παγωτό στον Ιταλό. Είναι σχεδόν κωμικό ότι κάθε ελληνική πόλη έχει κι από έναν Ιταλό να φτιάχνει παγωτό αλλά το συγκεκριμένο παίζει να τα κερδίζει κι όλα.

Για καλό φαγητό στην Άννα στο Δρυό. Απ’ έξω δεν φαίνεται καν ότι είναι ταβέρνα. Μην το προσπεράσεις. Μπαίνοντας σε περιμένει μια βιτρίνα με μαγειρευτά και άλλα που θα σε κολάσουν και μια σκάλα που σε οδηγεί σε μια βεράντα στον πρώτο. Καταπληκτικό φαγητό, υπεροχή φιλοξενία. Το νούμερο ένα σποτ στην Πάρο για μαμαδίσιο φαγητό.

Το νησί του kite surf. Στο στενό Πάρου – Αντιπάρου και συγκεκριμένα στην Πούντα, μαζεύονται όλοι εκείνοι οι kitάδες που περνούν το καλοκαίρι τους παρέα με τον άνεμο σε ένα από τα ιδανικότερα spot για kite στη χώρα.

Στο ‘μάριο’ για ψαρικά και αυτό που λένε “δημιουργική” κουζίνα. Θα σου πω απλά ότι θα δοκιμάσεις υπέροχες γεύσεις, από εκείνες που νοσταλγείς όταν γυρίσεις στην πόλη. Με πρώτες ύλες  από οικογενειακό “μπαξέ” και μια παράδοση που κρατάει πλέον χρόνια.

Οι βουτιές που θα κάνεις στην Πάρο

Ντύσου πρόχειρα και πέτα το μαγιό σου στη Λάγγερη. Η παραλία που φέρεται να μαζεύει τους γυμνιστές του νησιού αλλά στην τελική δεν είναι και τόσοι πολλοί αυτοί. Σχετικά περίεργη πρόσβαση αλλά στην ψιλή άμμο της και τους αμμόλοφους θα κάνεις ένα από τα ωραιότερα μπάνια στο νησί.

Για το πρώτο ποτό στο Sante. Η Νάουσα έχει πολλά μπαράκια για να ξεκινήσεις τη βραδιά σου αλλά στο Sante αξίζει να κάνεις την πρώτη σου στάση για ένα cocktail.

Για γραφικές καταστάσεις στον Χάλαρη. Αξίζει μια βόλτα στο Πίσω Λιβάδι για “γούνα” και άλλα ψαρικά, στο γραφικό λιμανάκι.

Πάμε όλοι μαζί στη Σάντα Μαρία. Εκείνη που μαζεύει τον περισσότερο κόσμο ασχέτως μήνα. Ιδανική για όποιον θέλει να παρτάρει και λίγο το μεσημέρι. Τόπος συνάντησης και για όσους λατρεύουν τα θαλάσσια σπορ.

Για θέα από ψηλά. Η θέα της Νάουσας από τον Αη- Γιάννη τον Δέτη είναι μία φωτογραφία και μία ανάμνηση που θα θες να έχεις από το νησί.

Στον Στελλάκη, στην Παροικιά για γαλακτομπούρεκο, κρέπα και εκμέκ.

Με τα κουβαδάκια σου στο Μοναστήρι. Φουλ οργανωμένη παραλία, ιδανική για οικογένειες μιας και τα νερά της είναι ρηχά για πολλά μέτρα. Τα παιδιά μπορούν να παίξουν τόσο εκεί όσο και στην αμμουδιά της. Προφυλάσεται από βόρειους ανέμους οπότε είναι ιδανική για τα μελτέμια του Αυγούστου.

Δοκίμασε τις τοπικές γεύσεις. Δεν θα γνωρίσεις καλύτερα ένα νησί αν δεν μυηθείς στις γεύσεις του. “Γούνα”, χωριάτικη με ξινομυζήθρα, αμπελοφάσουλα, ρεβυθάδα, ντόπιο κρέας και φυσικά θαλασσινά.

Ένα κερί στην Εκατονταπυλιανή. Μπορεί να μην είσαι και ο πλέον θρήσκος άνθρωπος στον κόσμο αλλά η εκκλησία αυτή αξίζει έστω τη βόλτα σου. Ένα από τα πλέον καλοδιατηρημένα μνημεία της βυζαντινής παράδοσης.

Επαναβάπτιση στις Κολυμπήθρες. Η πιο γνωστή παραλία της Πάρου χάρη στα καταπράσινα νερά της. Ακόμα και όταν φυσάει, η φυσική της ομορφιά σε αναγκάζει να την επισκέπτεσαι. Τα μικρά κολπάκια και η ηρεμία που επικρατεί, είναι συνδυασμός που την κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή.

Θέα και ψαρικά στο Θαλάμι. Είναι έξω από τον Αμπελά και αν είσαι τυχερός και δεν φυσάει, κάθεσαι στα τραπεζάκια απέναντι στο εστιατόριο και απολαμβάνεις απίστευτο ψάρι και θέα στο Αιγαίο.

Για λασπόλουτρα στον Καλόγερο. Ο άργυλος ωθεί κάποιους να τρίβονται από πάνω ως κάτω σε ένα αρκετά κωμικό θέαμα αλλά εσύ μην χαμπαριάσεις. Ειδικά για την περίοδο του Αυγούστου είναι από τις ωραίες επιλογές. Αν σου πουν μια ιστορία για έναν καλόγερο που είχε αυτοκτονήσει και έδωσε το όνομά του στην παραλία, να τις πιστέψεις.

Στα καφενεία είναι τα ωραία. Μια βόλτα στο Καλλιτεχνικό Καφενείο στον Πρόδρομο θα σε πείσει να σταματάς σε κάθε καφενείο της Ελλάδας και να ρωτάς τι σερβίρουν.

Χρήσιμα τηλέφωνα στην Πάρο

  • Δήμος Πάρου 2284360100
  • ΚΕΠ Πάρου 2284024912
  • Κέντρο Υγείας 2284022500
  • Λιμεναρχείο 2284021240
  • Αστυνομία 2284023333
  • Πυροσβεστική 2284025199
  • Αεροδρόμιο 2284092030
  • ΤΑΞΙ 2284021500
  • ΚΤΕΛ 2284021133