ΤΑΞΙΔΙ

Μια αξέχαστη βόλτα στη Ρώμη

Όσες φορές κι αν έχεις πάει στη Ρώμη, κάτι από την 'Αιώνια πόλη' θα έχει μείνει για να δεις την επόμενη.

Με βροχή και λίγο κρύο, όπως τώρα που πήγα ή με ήλιο και ζέστη, μια βόλτα στη Ρώμη σε αποζημιώνει σε μέγιστο βαθμό. Έμεινα κοντά στο Βατικανό, το οποίο έχω επισκεφθεί κι άλλες φορές και σας προτείνω αν πάτε, να ανεβείτε ψηλά και να σταθείτε πίσω από τον Χριστό και τους 12 Αποστόλους για να θαυμάσετε την πόλη στα πόδια σας με τον Τίβερη μπροστά σας. Αλλά και να κατεβείτε στο θησαυροφυλάκιο και στους τάφους, όπου κάθε Πάπας έχει τη δική του θέση.

Πέρασα και πάλι από το Καπιτώλιο και έριξα ξανά το βλέμμα μου απέναντι, στο μπαλκόνι που έβγαζε ο Μουσολίνι τους λόγους του. Τι ιστορίες κι αυτές, τι έχει ζήσει η ανθρωπότητα…

Συνεχίζοντας, στα δεξιά απλώνεται η παλιά πόλη, ό,τι έμεινε δηλαδή από την φωτιά του Νέρωνα, που κατέκαψε την ίδια του την πόλη σε μια κρίση παραλογισμού. Σε λίγο αντικρίζω το επιβλητικό Κολοσσαίο. Πέρασα στα ενδότερα κι ανέβηκα στα ψηλότερα σημεία, προκειμένου να δω καλύτερα τη διάταξη του χώρου, τα υπόγεια διαμερίσματα όπου περίμεναν οι μονομάχοι τη σειρά τους και -όπως σε ταινία- φαντάστηκα την κίνηση που έκαναν οι θεατές, με τον αντίχειρα προς τα πάνω για να δοθεί χάρη από τον αυτοκράτορα σε αυτόν που βρισκόταν σε αδυναμία ή με τον αντίχειρα προς τα κάτω για να τον θανατώσει ο μονομάχος που κράδαινε το ακόντιο και το σπαθί από πάνω του. Και βέβαια, τις στιγμές που τα λιοντάρια αναλάμβαναν αυτόν τον ρόλο…

Λογικά, ένα τέτοιο μνημείο, με τόσους θανάτους, δεν θα έπρεπε να είναι μνημείο θαυμασμού. Μια επίσκεψη εκεί, όμως, όπως και στο Άουσιτς και σε όλα τα μέρη όπου έλαβαν χώρα σφαγές και φρικωδίες, μπορεί να αποβεί -αν μη τι άλλο- διδακτική. Προτείνω λοιπόν να πάτε στο Κολοσσαίο και να νιώσετε όπως ένιωσα και εγώ.

Κατεβαίνοντας, μια βόλτα δίπλα, στην αρχαία αγορά (κάτι σαν τη Ρωμαϊκή αγορά της Αθήνας), μπορείς να δεις επιβλητικά κτίρια που διατηρούνται, αλλά και ερειπωμένα κτίσματα, από τα οποία διατηρούνται μόνο προσόψεις ή κίονες. Φανταστείτε ότι όλη η εμπορική ζωή της Ρώμης, εκεί έδινε παλμό. Αξίζει να μάθετε περισσότερα από έναν ξεναγό ή να αγοράσετε κάποιο βιβλίο.

Κι επειδή η βόλτα σου ανοίγει την όρεξη, προτείνω ένα εξαιρετικό εστιατόριο, ακριβώς μπροστά στο Κολοσσαίο, το Propaganda. Δοκιμάστε τη ρωμαϊκή κουζίνα με το αυγό, το τηγανισμένο κουνουπίδι, την οποιαδήποτε πάστα (ζυμαρικό) σας πουν (όλα είναι υπέροχα και κυρίως al dente – όχι παραβρασμένα). Αν θέλετε κλείνετε με κρέας ή ψάρι και βέβαια λίγο κρασί ταιριάζει για την περίσταση.

Για το βράδυ, αν μείνετε κοντά στο Βατικανό όπως εγώ στο ΝH Leonardo da Vinci, υπάρχει ένα ακόμη θαυμάσιο εστιατόριο με εξαιρετική διακόσμηση, το Miva. Μην φοβηθείτε αν σας κατεβάσουν στο υπόγειο, διότι ούτε καν θα νιώσετε σαν σε… κατακόμβες, με την υπέροχη ατμόσφαιρα. Απίστευτα εύγευστο φαγητό με ‘τόση όση’ σάλτσα στα ζυμαρικά και κρασί να το πιεις στο… ποτήρι.

Καλό ταξίδι να επιλέξετε τη Ρώμη για την επόμενη βόλτα σας.